Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Szmeby

tag

válasz Csaby25 #11227 üzenetére

Én ezzel úgy vagyok, hogy mivel a technológiák úgyis jönnek-mennek, nettó időpazarlásnak érzem bármilyen céleszköz megtanulását.

A java gyermekkorában csak az awt eszközkészlet állt rendelkezésre, hogy az ember desktop guit gyártson jávában, de elég lowlevel volt, platformonként eltért a végeredmény. Aztán évek múltán ráhúzták a swinget, amivel már egészen egységes látványt lehetett rajzolni és elég sokáig életben is maradt ez az eszköz. Bár az awt ismeretek jól jöttek, de azért kellett új kocepciókat újratanulni. Majd néhány (sok) évvel ezelőtt valamilyen megfontolásból - feltételezem, modernizálási célzattal -, készítettek egy másik eszközt desktop gui rajzoláshoz, elnevezték javafx-nek, és ugyanazzal a lendülettel deprecated is lett a swing. Nyilván teljesen más koncepciók mentén készült, így megint kellett rengeteget tanulni. Nem mintha ítélkeznék e fölött, mert egyikhez sem volt túl sok közöm. Aztán néhány (már nem olyan sok) évvel ezelőtt azt mondták, hogy oké, most már a javafx-et sem támogatjuk, halott világ a desktop gui világa, a web a jövő.
    És ez csak egy példa a sok közül, egyszerűen nem lehet mindent is életben tartani, így végső soron azok lesznek a túlélők, akik általános megoldást tudnak nyújtani számtalan problémára... vagy ha képesek a készítőik végtelen ideig fenntartani a hype-ot az eszközük körül, esetleg végtelen pénzzel megtámogatva nem jelent nekik gondot a támogatás finanszírozása.

A lényeg, amit ki akartam hozni mindebből, hogy desktop gui építésre való eszközzel nem igazán lehet webappot csinálni. Webapp ismeretekkel viszont bármit készíthetek, ami elfut egy böngészőben, és azt a böngészőt akár egy desktopon is lehet üzemeltetni. Van overhead, igen, nem optimális megoldás, igen. Fejlesztőként viszont nekem fontosabb, hogy milyen gyorsan avul el a tudásom. Szívesen tanulok meg egzotikumokat is, ha az feltétlenül szükséges egy munka elvégzéséhez. Már csak azért is, mert adhat egy másfajta nézőpontot, amit a mainstream-től sose kapnék meg. De attól még nem feltétlenül szívatom magam olyan felesleges dolgok megtanulásával, amelyekre néhány éven belül várhatóan csak egy szűk rétegnek lesz igénye.

Annak a megítélését pedig, hogy a desktop mennyire halott és a javafx mennyire felesleges, másra bízom, mert nem áll szándékomban a saját jövőképemet / ízlésemet másra erőltetni. Mindenki döntse el maga, miben látja a jövőt. A zsákutcákat úgy általában én elkerülném. Pláne akkor, ha az embernek erősen korlátozott a rendelkezésre álló ideje. Még egy ok, hogy fókuszáltan, a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legszéleskörűbb ismeretetet szedje fel.

Aki meg szeret kockáztatni, az kinézhet magának egy ritka egzotikumot, arra építve, hogy senki sem tanulja, mert mindenki utálja, igény viszont van rá (elavult banki mainframe-en futó szoftverek megvannak?), és majd jó zsíros fizetést lehet elkérni a melóért. Annyira egyénfüggő, hogy mi a jó választás, ki mit szeret.

--- szerk.: Az android / ios ugyanez az általános vs céleszköz téma pepitában. Egy androidon is van böngésző, ergo egy webapp azon is működik, és zéró android ismeret felszedése kell hozzá.

• Csaby25

őstag

válasz Csaby25 #11227 üzenetére

Ezt írhattam volna egy új hozzászólásban is, de mivel mobal kérdezett, ezért neki válaszoltam, de bárkitől elfogadok tanácsot. Köszi!

Új hozzászólás Aktív témák