Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mindegy, hogy pletykálják, nem igazán lenne vevő az Intel Foundry-ra
- Bekeményít az Intel az Arrow Lake-S generációval
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- TCL LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
Hirdetés
-
Eső előzte meg az őszi hardverforgatagot
ph Az eltérő perifériákon és hűtéseken túlmenően egy notebook söpört végig a tájon.
-
Megújult a Linkin Park
lo Megújult a Linkin Park, az új énekes Emily Armstrong, amit egy egyórás élő koncerttel jelentettek be.
-
Until Dawn Remake - Középpontban a PC-s kiadás
gp Az új változat jövő hónap elején debütál PC-n és PlayStation 5-ön.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ekkold
őstag
Az arduino témában merült fel, hogy az internet rádió építés megérdemelne egy külön témát. Tehát ebben a témában lehetne az internet rádió építést, hardvereket a (pl. ESP8266, ESP32, VS1053, stb...), és szoftvereket (pl. KaRadio, YoRadio, stb...) megtárgyalni.
Röviden: mi is az az internet rádió? Egy kicsi hardver csatlakozik az internetre pl. egy pici wifi modul segítségével, és a választott internetes rádisó stream-et továbbítja pl egy mp3 dekóder modulnak. Ezzel gyakorlatilag egy hagyományos rádió készülékhez hasonló eszközt kapunk. Jelen pillanatban a [shoutcast] -on 63482 internetes rádió adás érhető el, különféle formátumban (Mp3, AAC) és minőségben (32kbps-től 320kbps-ig)https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
ekkold
őstag
@Aryes : Elérhetők 320kbps rádiók is, mp3-ban és AAC-ben is vannak igen jó minőségű adások, sőt néha veszteségmentes formátumú adások is megjelennek (FLAC) kifejezetten jó hangminőségben. De egy nagyobb bitrátájú mp3 is egészen jó tud lenni. Tehát akinek van rá igénye, és megfelelő erősítő + hangsugárzó is, annak érdemes a VS1053-at használni.
A saját, bedobozolt készülékem (ESP8266 + VS1053 + BluePill + 2x16 LCD):
https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
bimbula53
tag
Kezdésnek had osszam meg kezdeti tapasztalatimat.
ESP8266+0,96"OLED+VS1003+arduino NANO V.3 + 6nyomogomb, "Karadio" szoftverrel.
A mai napig használom, bár nem olyan szép csomagolásban mint ekkold-é.
A nagy testvér: ESP32+2,8"kijelző(full)+VS1003+2encoder "Karadio32" szoftverrel.
A kíváncsiság által vezérelve akadtam a "Yoradio" projektre. Hardver config azonos az előzővel, csak a szoftver változott. Nekem ez tetszik. Szép a weblapja, komfortos, jól kezelhető. A karadio app-al is együtt működik. A hardverben történt változás. A vs1003-at hazavágtam, helyette UDA1334Aszolgál gond nélkül. A csomagolás nem olyan szép, de már 2változatban is készült. Ja a hardverre visszatérve: a második változatban már "ESP32 D1 mini" dolgozik, SD + IR kiegészítéssel. -
its_grandpa
tag
Ali-ról történő rendelés (de szerintem *e*to*e-ról is) nem tudhatod, hogy VS1003 vagy 1053-as chippel szerelt panelt kapsz.
Nekem a KaRadio sohasem szólalt meg, pedig erősen próbálkoztam ESP12F modullal.
A wiring is erősen kérdéses, több verziót is láttam.
De jó, hogy lett ez a szál, meg tudjuk osztani a gyakorlati tapasztalatainkat. -
bimbula53
tag
válasz its_grandpa #7 üzenetére
Sajnos igaz, ami Kínából jön az nem biztos, hogy azt kapod amit a képen látod. Én Mo-n vettem a VS1003 -at 2izben is. Majd az UDA1334A -t is. A VS1053 -t is lehet kapni de az nagyon drága. Ezek biztosak voltak némi garanciával. Persze kicsit drágábban.
Itt a lehetőség kibeszélésre, esetleg hiba felderítésére. -
Ton-ton
tag
Érdeklődéssel figyelem ezt a szálat.
Esetleg "kapcsolási" rajzokat is megosztjátok?http://qtp.hu
-
bimbula53
tag
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_19628-19628.html erre a válaszom.
>> az Adafruit könyvtárat használja mint alap ..
Nem igaz, a Yoradio is másik lib-et használ.
Igazad van más munkáját használja. Kiemelném az "alap" szót mint kiindulást. (mi volt előbb: a tojás vagy a tyúk)
Tisztelem a programozási tudásodat, én nem értek ennyire hozzá, kérdem: hová akarsz kijukadni "VS1053 - VS1003" témában? Nekem az a fontos, hogy szóljon. Nem HI-FI minőség, de nem is zsebrádió hangzás. Nem utolsó sorban anyagi és mo-i elérés volt a fő szempont.
Természetesen ha jobb programot sikerül írni tedd nyilvánossá. -
bimbula53
tag
Őszintén? Nem tudom. Mind a 2 más-más hardver környezetben működik. Na és a kíváncsiság is közrejátszott az UDA1334A vásárlásánál. Egyébként szubjektív a megítélés. Olvastam véleményt erről is meg arról is. Nekem bejött mind a 2. A vs1053 -ról csak annyit, hogy több féle klón létezik(piros, zöld, kék panel).Táp problémák fordulnak elő a legtöbbször.
-
gya/352
tag
Azt jól gondolom, hogy I2S dekóder esetében nem kell definiálni a kódban vagy konfig fájlban hogy milyen dekódert/chipsetet használok? Vagyis használhatok akármelyik I2S dekódert?
-
its_grandpa
tag
válasz bimbula53 #12 üzenetére
Kérlek a megfelelő topicban, a hozzászólásomra reagálj mert ez így elég megtévesztő. [link]
>> ... hová akarsz kijukadni "VS1053 - VS1003" témában?
Oda, hogy egyértelmű legyen minden próbálkozónak az Adafruit által írt lib működése.
Megnéztem most a GitHub-on az Adafruit_VS1053.cpp kódot, 2022 okt. nyúltak hozzá utoljára és még mindig csak 1053-as chippel működik.
Persze érthető az Ő részükről mert árulják az általuk gyártott breakout-ot, baráti 25$-ért. [link]
Sokan nyúltak hozzá a lib-ükhöz mert volt akinél ESP32 exception-t okozott. [link]Szóval hajrá, építsen akinek kedve van de a gyors megoldáshoz szerencse is kell.
-
bimbula53
tag
válasz its_grandpa #19 üzenetére
Elnézést a bénázásomért, de a válaszolás ablaknál kiírt tájékoztatót rosszul értelmeztem.
Ha már ilyen jól kiveséztük a VS1053-t, Te mit javasolsz? Mivel építettél? Oszd meg tapasztalataidat a témában. Én kiváncsian várom. -
gya/352
tag
válasz bimbula53 #21 üzenetére
Köszönöm. Akkor ez is egy válasz lehet ez előző kérdésedre amit its_grandpa-nak feltettél; nyilván ez is lehet egy irány hogy DAC-ot használ az ember, és így nincs egy adott tipushoz kötve. Az Alin láttam elég igéretes, jó hangminőséget produkáló; így nem annyira olcsó I2S convertereket, de egyelőre berendeltem próbára az általad korábban említett tipust. Bár nyilván az encodernek is van értelme, hiszen gondolom terhet vesz le az ESP váláról azzal, hogy nem az ESP-nek kell dekódolnia az adatfolyamot.
-
bimbula53
tag
Az "encoder" jelen esetben "rotary encoder" forgó kodolot jelent ami leegyszerüsitve: a potméter digitális változata, aminek nyomogombos funkcioja is van. Nálam ez hangerő váltás, állomás választás, play/stop és rádió/SD kártya közti váltásként használatos. Ezeket kilehet váltni IR irányítással vagy Touch -os kijelzővel.
Több féle netradio projekt közű lehet válogatni. Te melyiket szeretnéd megépíteni? -
its_grandpa
tag
válasz bimbula53 #20 üzenetére
Ez nekem csak játék,főleg télen amikor nincs kert. Az elme edzése, így 65 felett mert már nem dolgozom az IT-ban. Van mindenfélém itthon, programozgatok C/C++ -ban.
RFM22-es chipet programoztam 433/866 Mhz kommunikáció debugra, kisérleteztem Lora-val, ESP-zek okos otthon dolgokat.>> Mivel építettél?
VS1003, ESP12.>>Te mit javasolsz? (írom, az 1,2 tud https-t is !)
1. Akinek van openwrt-s routere usb porttal, vegyen gombokért usb-s hangkártyát és nézze meg Suste mester fantasztikus megoldását [link] , mindent tud.
2. Telefonálásra már nem használt mobil teló.
3. Építs, gazdagítsd a tudásod, az örökre a tiéd.ps: a VS1003 szálat nem dobom el csak most más a priorítás.
-
bagarol
junior tag
Egyszerű webrádió esp32-vel, nem kell hozzá külső alkatrész. Mono, belső DAC, kijelző nélkül.
Soros konzolon lehet beírni a rádió címét, egyből elkezdi lejátszani, stop-ra leáll, lehet új címet megadni. DAC2-őn (gpio26) adja ki a jelet.Nekem konyhába így is megfelel, persze kijelzővel + egyebek, úgy értem, hogy mono, belső dac. Az esp8266audio[link] library kell hozzá.
Ellenőrizni nem tudtam,nincs most esp32-m, remélem működik.#include <WiFi.h>
#include <AudioFileSource.h>
#include <AudioFileSourceBuffer.h>
#include <AudioFileSourceICYStream.h>
#include <AudioGeneratorMP3.h>
#include <AudioOutputI2S.h>const char* ssid = "";
const char* password = "";
String s;
char URL[96];
const int preallocateBufferSize = 32*1024;
const int preallocateCodecSize = 29192;
void *preallocateBuffer = NULL;
void *preallocateCodec = NULL;
AudioGeneratorMP3 *mp3;
AudioFileSourceICYStream *file;
AudioFileSourceBuffer *buff;
AudioOutputI2S *out;void setup() {
preallocateBuffer = malloc(preallocateBufferSize);
if (!preallocateBuffer) {
Serial.begin(115200);
Serial.printf_P(PSTR("FATAL ERROR: Unable to preallocate %d bytes for app\n"), preallocateBufferSize);
while (1) delay(1000);
}
Serial.begin(115200);
initwifi();
Serial.printf("STATUS(System) Ready \n\n");
out = new AudioOutputI2S(0, 1);
out->SetOutputModeMono(true);
out->SetGain(0.5);
}void loop() {
if(Serial.available()){
s = Serial.read();
if(s == "stop") StopPlaying();
else if(s.startsWith("http://")) {
s.trim();
s.toCharArray(URL,s.length()+1);
StartPlaying();
}
}
}void StartPlaying() {
file = new AudioFileSourceICYStream(URL);
file->RegisterMetadataCB(MDCallback, (void*)"ICY");
buff = new AudioFileSourceBuffer(file, preallocateBuffer, preallocateBufferSize);
buff->RegisterStatusCB(StatusCallback, (void*)"buffer");
out = new AudioOutputI2S(0, 1);
out->SetOutputModeMono(true);
out->SetGain(0.5);
mp3 = new AudioGeneratorMP3(preallocateCodec, preallocateCodecSize);
mp3->RegisterStatusCB(StatusCallback, (void*)"mp3");
mp3->begin(buff, out);
Serial.printf("STATUS(URL) %s \n", URL);
Serial.flush();
}void StopPlaying() {
if (mp3) {
mp3->stop();
delete mp3;
mp3 = NULL;
}
if (buff) {
buff->close();
delete buff;
buff = NULL;
}
if (file) {
file->close();
delete file;
file = NULL;
}
Serial.printf("STATUS(Stopped)\n");
Serial.flush();
}void initwifi() {
WiFi.disconnect();
WiFi.softAPdisconnect(true);
WiFi.mode(WIFI_STA);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
Serial.println("Connecting to WiFi");
delay(1000);
}
Serial.println("Connected to WiFi");
}void MDCallback(void *cbData, const char *type, bool isUnicode, const char *string) {
const char *ptr = reinterpret_cast<const char *>(cbData);
(void) isUnicode;
char s1[32], s2[64];
strncpy_P(s1, type, sizeof(s1));
s1[sizeof(s1) - 1] = 0;
strncpy_P(s2, string, sizeof(s2));
s2[sizeof(s2) - 1] = 0;
Serial.printf("METADATA(%s) '%s' = '%s'\n", ptr, s1, s2);
Serial.flush();
}void StatusCallback(void *cbData, int code, const char *string) {
const char *ptr = reinterpret_cast<const char *>(cbData);
char s1[64];
strncpy_P(s1, string, sizeof(s1));
s1[sizeof(s1) - 1] = 0;
Serial.printf("STATUS(%s) '%d' = '%s'\n", ptr, code, s1);
Serial.flush();
}[ Szerkesztve ]
-
bimbula53
tag
válasz its_grandpa #25 üzenetére
" >> Mivel építettél? VS1003, ESP12."
Gondolom, hangvezérléses projekteket készítettél az okos otthonhoz.
" >>Te mit javasolsz? (írom, az 1,2 tud https-t is !)
1. Akinek van openwrt-s routere usb porttal, vegyen gombokért usb-s hangkártyát és nézze meg Suste mester fantasztikus megoldását [link] , mindent tud."
Ez nem kezdöknek való. Bár a témát ismerem, de soha nem áltam neki megvalósítani.
" 2. Telefonálásra már nem használt mobil teló."
Kimaradt a számítógép. Ezek azoknak való akik nem szeretnek hobbi szinten az elektronikával foglalkozni.
"3. Építs, gazdagítsd a tudásod, az örökre a tiéd."
Ez szállóigévé is válhatna. Akár itt is.
"ps: a VS1003 szálat nem dobom el csak most más a priorítás."
Kiváncsian várom a hanggal kapcsolatos projekteket.
Játszunk együtt! -
bimbula53
tag
Én a program kódhoz nem tudok hozzá szólni.
"Egyszerű webrádió esp32-vel, nem kell hozzá külső alkatrész. Mono, belső DAC, kijelző nélkül."
Első olvasatra tetszett. Másodikra, már túl bonyolultnak találtam. Egyébként az írója is a külső DAC-ot javasolja. Létezik olyan DAC -is amihez közvetlenűl lehet hangszórót csatlakoztatni.
Te meg építetted 8266-ra? -
Janaboy
veterán
Sziasztok,
Örülök ennek a topiknak.
Bár nem értek annyira hozzá, de nézegettem én is a lehetőségeket.
Olyanra van mód, hogy ilyen egyszerű esp32 vagy esetleg rpi működne webrádióként de bluetoothon (is) átvinné a hangot külső hangszóróra?
Korábban azt olvastam, hogy ez nem igazán opció.Köszi,
Üdv[ Szerkesztve ]
Janaboy
-
bimbula53
tag
Igazad van. Ez csak az én véleményem. Ez nem jelenti azt, hogy másnak nem jön be.
Az lenne a cél, hogy minél többen csatlakozzanak, írják meg mit készítettek, tapasztaltak.
Azok akik jártasabbak a program kódolásban segítsenek a kezdőknek.
Lásd a saját példádat. Több éves tapasztalatomból kiindulva: hiba miatt elakadsz és nincs segítség, magadnak kell megoldani. Külföldi azonos témájú fórumokon nagyobb részvétellel pörgösebb, és csodálatos dizájnokkal vesznek részt. Ezt lenne jó elérni. -
bagarol
junior tag
válasz bimbula53 #29 üzenetére
Ma szórakoztam egy kicsit 8266-al, ezt kötöttem rá, csak az a baj, hogy 2k-nál nem
lehet nagyobb puffert állítani. Így kb 10 percenként 1-2 másodpercre megszakad.
Kíváncsi lennék esp32-vel. Most látom, rossz a kép, természetesen fordítva, digital to analóg.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- S.T.A.L.K.E.R - Lost Alpha
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Minimalista pénztárca - Focx C2 Advanced
- Nyaralás topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...
- ASRock RX 6900 XT 16GB GDDR6 Phantom Gaming OC Eladó! 175.000.-
- LG UltraGear 27GP850P-B - 27", Nano IPS, 2560x1440, 180Hz, 1ms, G-SYNC, FreeSync, HDR400 - Eladó!
- AKCIÓ !! MacBook Pro 14" M3 Pro 11C CPU / 14CGPU / 18GB / 512 SSD / Magyar
- Lenovo Thinkpad T490, 14" FHD IPS, I5-8365U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- Lenovo Ideapad S340, 15.6"FHD, i5-1035G1U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, WIN10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen