- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#15779328 #9191 üzenetére
Az 1% és 0.1% pont mérvadó lenne, de inkább az 1% mert senki nem teszteli (kivéve der8auer e-sport settings-ben) és 3090-en ezek stabilak (jobban fekszik neki az nvidia), 6900XT ezt nem tudta, ezért is lett váltás, állandó lag, driver bug, de bármilyen játéktesztet szívesen látunk
Én is gondolkodom a váltáson, ddr5-el, csak a sok aida, cb bencs nekem nem játékteszt, persze szépek a számok, kitapossátok az ösvényt, amit köszönünk, ezen nincs vitaZebi meg morcosan kellt, mindjárt áthívom egy páleszre
-
törölt tag
válasz
tibcsi0407 #9188 üzenetére
Szép!
Hogy vannak nálad a feszek a biosban?
vdd 1.56
vddq 1.53
tx 1.35 (ez miért ilyen alacsony?)
imc 1.45 -
törölt tag
-
zebra_hun
veterán
válasz
#15779328 #9177 üzenetére
Már mindent értek. Te sosem olvasod el amit írok.
Sosem állítottam azt, hogy a Raptornál jobb lenne a Comet.
Azt igen, hogy az Alderre nekem feleslegesnek érzem a váltást, mivel az RTX3080-at az is maximálisan megdolgoztatja. (1440 kimaxolva, low-on más a helyzet, de az nem érdekel, nem úgy használom)
Comet (I9) default-on egy "vacak". Amit kihoztam belőle, az a valami. Nem egy világrekordot tartok vele, de ez itt ebben a topikban teljesen lényegtelen.
Annó mindenki azt az elb...szott 5GHz-et kergette, aminek semmi értelme nem volt.
Delit miatt hülyézést, ram oc miatt fejcsóválást kaptam mosollyal.
Játékban nyújtott teljesítményt nézve, kényelmesen, 1.0V-on hozom a default ADL teljesítményét. Visszagondolva a 240 fps-t sem hozta senki, nemhogy a 300+ fps-eket. Persze akkor mindenki tévesen a Cb-t erőltette, aminek semmi köze a játékteljesítményhez.
Szóval elp...csázza, bebillentene ha nem.Persze, itt van egy kis cpu oc is, de ez 50C volt, nem forraltam fel.
Nem fikáztam a Raptort vagy bármit, a szintem annál több, hogy bármit is köpködjek.Beállíthatsz egy Comet fan-nak, np, ha kell az vagyok
Ebben az a "szépség", hogy az adott cuccból mit tud a gazdi kihozni. Ettől függetlenül tovább olvasom a topikot, mert érdekel, hogy ki, mit tud kihozni értelmes körülmények közt.
Az a művészet, nem pedig a pénzért vásárolt teljesítmény.Itt az ideje félretenni ezt a Comet vs bármi dolgot
-
tibcsi0407
félisten
válasz
tibcsi0407 #9187 üzenetére
-
tibcsi0407
félisten
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Celithrandi #9185 üzenetére
-
Celithrandi
addikt
válasz
tibcsi0407 #9184 üzenetére
na a prioritás állításról meg még én nem hallottam win ben :) Ez hol van?
-
tibcsi0407
félisten
válasz
Celithrandi #9182 üzenetére
Azt még nem próbáltam. Már korábban is volt, hogy nem hozott jó pontot és nem értettem az okát. Aztán megnéztem a prioritást és normál alatti volt. Nem tudom mi állítja így el, de egyedül a CB ilyen.
-
Hubba12
senior tag
válasz
tibcsi0407 #9181 üzenetére
Holnap, megnezem, nem is a cb-vel vagyok elegedetlen hanem a tomb raider bench ami zavar. A witcher 3, meg fortnite klasszisokkal jobban fut, de a tomb az nevetseges a 230 fps, az i3 12100f hasonlo ram beállítások mellett tudott 190 fps-t, ez a +40 elég kevés, az online teszteken mindenki több fps-eket hoz benne alapon mint az én procim. Azért kértem alap procival meg géppel tesztet nem olyan amin a proci szénné van húzva, én nem fogom tudni 5.7 -en futtatni. Ráadásul csak egy rog strix b660-g van alatta amivel csak a bclk tuning megy, na arról nem.is beszélve hogy még 200 mhz-et se tudtam rajta húzni, mert akarmilyen fix feszt vagy llc-t vagy offsetet állítok nem indul
-
Celithrandi
addikt
válasz
tibcsi0407 #9181 üzenetére
én az ilyeneket a játék profiloknál szoktam felvenni és max teljesítményt osztani nekik + méréskor a win energiasémát max teljesítményre feltolom, ha ez a kettő megvan akkor fixen nem "degradálja" le a folyamatot.
-
törölt tag
-
Hubba12
senior tag
válasz
#15779328 #9175 üzenetére
A lapom vagy a proci hibás? Nem lehet hogy valami rossz bios beállítás lehet?
Nem lehet hogy az a baj hogy csak b660? Vagy a hűtésem nem eleg? Levegővel hűtőm, Arctic Freezer 34 eSports DUO. Ez tuti kevés, veszek egy aiot. Remélem azzal jobb lesz a helyzet.
DroiDMester: Te jó isten, ezt hogy csinaltad? Mar majdnem 2-szer annyi mint az enyém://
-
törölt tag
válasz
DroiDMester #9176 üzenetére
Elpi..zza a 10.gent!
Még hogy nincs előrelépés, ez +20% Ubihoz képest. -
-
törölt tag
válasz
Hubba12 #9170 üzenetére
Talán a legjobb szó rá, hogy degradálódik a cpu, én is így jártam az előzővel, csak óvatosan a 100 °C- os tesztekkel, én pl. úgy csesztem el, hogy feltóltam a limitet 115-re, hogy ne throttlingoljon 100 körül, és már nem is ment többet all core 5700-et stabilan. Érzékenyek ezek a raptorok.
-
Hubba12
senior tag
válasz
ScomComputer #9165 üzenetére
-
válasz
ScomComputer #9165 üzenetére
Nem csak a tiédet törtem fel, zebiét is
CB23 40..43ezren, SP4K, TS/TSE, Aida mem és Droid közel 350 sottr fps-én kívűl semmi játék tesztet nem látok én itten, pl egy valós Pubg multi qhd/4k ultrát megnéztem volna akár egy 3080/3090/4090-el, magam részéről nem érzem hogy kell a 13-as gen 7xxx rammal -
zebra_hun
veterán
válasz
Hubba12 #9163 üzenetére
Neki egy igen kihegyezett ram oc van beállítva, ráadásul core és uncore clock is max-ra van állítva.
Nagyon szép eredmény, csak nem 24/7.
Miért nem csinálsz egy ATC + AIDA + HWINFO képet ide, és kérsz ötleteket?
Tuti valaki segít, másnem valami induló tanácsot adni.
Egyébként tedd már be azt a Tomb Raider-t, szívesen rákukkantanék.
A Cb futás közbeni képed is. Bocs, ha esetleg volt, nem figyeltem.Szerk.:
Scom megelőzött ;)
-
hackeeeee
Jómunkásember
Onnan indultam, az azzal levő szívásból lett ez. DroidMesternel is hasonlo fesszel ment ez a ram anno, talan annyi h az ovenek 1.45 vddq kellett, de ennek ez kevés.
Ha mar ennyit költöttem ramra akkor menjen maxon. Amin tud.
hutve van..
A 4800-as kithez kepest ami 5400on ment, ahhoz lepest ez a kit 10-20% kozott hozott fpsben, jatekfuggo
-
arabus
addikt
válasz
hackeeeee #9156 üzenetére
Először onnan érdemes elindulni.
Ez hogy már fullra elállitva minden a legrosszabb,sőt olyan értékek is amik az ég világon nem hoznak semmit de még szerintem nem is tudja senki hogy hogy érdemes hozzájuk piszkálgatni.
Csak azért irom mert igy hétköznapra nekem is elinditva 6200 van beállitva a timingekhez meg nem is nyulok minek?
Vdd 1.35,vddq 1.40 fullosan stabil,proci kicsit 6 felé tolva aztán jóvan. -
zebra_hun
veterán
válasz
Hubba12 #9151 üzenetére
Cb az a cpu valós teljesítménye, amikor 100%-on megy. Az nevezzük erőnek. Memória nem szól bele.
Játékteljesítmény, nevezzük gyorsaságnak, fürgeségnek, mindegy minek, ott a cpu nem terhelődik szinte semennyire, közel sem annyira, mint egy Cb-nél.
Játéknál nem számít az erő (nagyon, picit igen), sokkal inkább a rendszer gyorsasága.
Memória sávszél sem dominál (picit igen), a késleltetés jobban számít.
Ezért is fontosabb egy cpu-nál az imc képessége, mintsem az sp hajkurászása. Persze jó az ha jobb ;)
A tiéd valószínű hogy erős, hiszen jók a Cb pontjaid, de lomha, ezért nincs fps.
Fps-t nemcsak a memóriákból profitálhatsz, hanem az uncore frekiből. Sokkal fontosabb, mint a magfreki.
Aida értékeket másik ddr5-tel hasonlíthatod, de másik generációval nem érdemes.
Ddr5 is profitál szépen a ram oc-ból.
Oszd meg az Aida eredményed, srácok biztosan segítenek, én ddr5-öt még csak a kezembe sem fogtam.
A core clock-ot addig érdemes felhúzni, amíg értelmes feszültségen meg tudod hűteni. Nagyon kevés a hozománya, gyúrj a memóriákra. -
arabus
addikt
válasz
zebra_hun #9150 üzenetére
Nem hoz az játékban annyit mint amit elkinlódni vele.
És az összes érték meg fesz fullra elállitgatva,rengeteg hibalehetőség.
Alapra kéne tenni aztán vdd-hez nem nyúlni,vddq-nak valami szolid 1.4V és előbb úgy próbálni a 6400-et.
Az összes érték piszkálása esetleg aida-ban látszik,az meg amúgy sem ér egy kalap @-sem. -
Hubba12
senior tag
válasz
zebra_hun #9144 üzenetére
Hm, nekem alapon xmp ddr5 6000cl40-el 190 fps lett. Nagyon szar eredmény. 6200cl 32-vel lett meg a 240. 280-ra sehogy nem bírom ra birni, mit rontok el? Mondjuk Scomnak 13600k-val 5.7 lett meg a 280 fps. Erdekes ezek szerint nem a proci a baj hanem lassu a ramom? Cinbenc alatt hozza amit kell (24 ezer/ 2000 ezer)
-
Celithrandi
addikt
Visszatérve az I9 hűtésére. Vajon egy ARCTIC Liquid Freezer 280 a ház elejébe téve mennyire hűtené ki? Igazából ezt a mostani házamba is bele tudnám barkácsolni.
-
zebra_hun
veterán
A legújabb W10-en is csak a kismagokkal ment a ramteszt, pedig a nagyokkal is szokta.
[kép nagyban]
Látszik az effektíven (core usage csak nem százalékos), hogy a nagyok 0-pár száz MHz futás közben.Hubba12:
Ha a 12600-as is jó, itt van:
[4.9 helyett 5.2GHz] cpu-t felesleges főzni, semmit sem ér.
-
Samott
addikt
Na, masnak is feltunt: Programs Being Forced to Run Only on E-Cores after Update 22H2
Admin modban kell futtatni es szepen kihajtja:
-
Hubba12
senior tag
válasz
ScomComputer #9111 üzenetére
Mekem alap eredmény kellene nem olyan ahol 5.7-en pereg
-
Samott
addikt
válasz
#15779328 #9140 üzenetére
Erre (HVCI) gondolsz?
Igen, meg nem volt bekapcsolva, olvastam hogy teljesitmeny vesztest okoz meg annyira nem fontos szoval hagytam igy. Mondom, az a fura hogy a windows frissites elott nem volt ilyen gondom, pedig mondtak hogy a P/E magok miatt lehet ilyesmi. Ez az elso ahol furan mukodik. Remelem javitjak ffmpeg oldalrol, majd frissitgetem.
-
Samott
addikt
válasz
#15779328 #9136 üzenetére
Kiegyensulyozott volt, most kiprobaltam Teljesitmenycentrikus meg Maximalis Teljesitmeny semaval is. Ugyanugy lassu.
Windows 11 topikban tanacsoltak hogy piszkaljam meg a processz affinitasat, ha ott kiszedem a negy utolso magot felporog szepen:
Az hogy nem minden magot hasznal ki gondolom az ffmpeg hulyesege. Sokkal gyorsabb igy.
Azt nem ertem miert csak az E magokat hasznalja. A heten lett ilyen egy Win11 frissites utan, ffmpegbol termeszetesen szedtem frissebbet miutan szembesultem a gonddal.
-
Samott
addikt
Sziasztok, az uj Windows frissitessel sz*r kerult a palacsintaba, video konvertalaskor (ffmpeg) ugy latom csak az E magokat hasznalja. Le lehet ezeket kapcsolni valahogy windowson belul is (ugy ertem az E magokat) vagy mindenkeppen a biosban kell matatni hozza? MSI lapom van 12700k-val. Koszi!
-
törölt tag
válasz
DroiDMester #9132 üzenetére
Küldenél egy cmo fájlt a biosról?
-
-
törölt tag
válasz
DroiDMester #9130 üzenetére
Mi történt a procival, megsebesült? -
-
Jacek
veterán
válasz
tibcsi0407 #9124 üzenetére
Egyértelmű, de már lent fent , auto mindent probáltam egy raklap fos
-
Pioneer
őstag
válasz
ScomComputer #9115 üzenetére
-
Jacek
veterán
válasz
tibcsi0407 #9113 üzenetére
mennyi kellene?
-
Donnie
őstag
Hoztam egy példát arra, hogy mennyire a "sötétben tapogatózunk" a DDR5 tuninggal kapcsolatban. Például hiába próbáljuk ráhúzni a DDR4-nél jól megszokott 4/4/16-os tRRDS/tRRDL/tFAW értékeket a modulokra, melyet a chipset lekezel ugyan, de a valóságban szinte semmit nem hoz, mert a JEDEC minimum értékek 8/8/32. stb. stb. Sok általunk kikényszerített érték a háttérben korrigálásra kerül, mely idő (latency) veszteség.
Itt a JEDEC szabvány szerinti és anta777 ajánlásai alapján belőtt profilom. Érdemes megnézni a latency-t... Papíron ezek "lazább" időzítések mint amit korábban linkeltem.
-
ScomComputer
veterán
válasz
Pioneer #9114 üzenetére
Nekem ez olyan,az alsó,mintha direkt több anyagot nyomtak volna oda arra részre,hogy érintkezzen a kupakkal,vagy csak odafolyt,de akkor meg ott nyomná lefelé a pcb-t..
Gondoltam rá,hogy rákérdezek,de most megfogom tenni,van az intelnél ismerősöm,igaz nem a gyártásban,hanem az értékesítésnél,de küldök neki pár képek és megírom "what the fuck". -
Pioneer
őstag
Kis érdekesség. 9. Gen (felül) vs. 13. Gen (alul) kupak forrasztása:
Anno több tucatot megcsináltam 9. Genből, de csak elvétve volt zárványos forrasztás (kupak is egyenesebb volt). Aztán a 10. Gentől egyre több volt a zárványos forrasztás. A 13. Genből már több mint 20db-ot megcsináltam (i5/i7/i9), de eddig még egy darab sem volt benne, ami hibátlan lett volna... -
Jacek
veterán
Vissza raktam a 12900K, hát a memória vezérlő nem ugyan az a kávéház
bebootol a win 7600-on is de egy aida benchre letérdel de 6800 is.. bármit variálok timming tök mindegy ez van ..
Lap ugyan az a Strix-F z790 csak a proci változott valszeg a imc holt gyenge. -
törölt tag
válasz
DroiDMester #9108 üzenetére
Posztolj már egy 7000-es aida tesztet, had másoljak!
-
válasz
#15779328 #9105 üzenetére
7000.ment aida stabilan nálam az APEX.ba, talán még a 7200 is meglett volna ha többet álligatok!
Hero.ba sima liba a 7600.is a friss bios.al!
Vissza tettem APEX.ba meg feláldoztam a gyári 2es bios.t és 1885.ös ME.t raktam fel, meg a friss bios.t de így sem megy többet
Kiváncsi leszek nálad mit mutatnak majd a gyárilag 7000+ os A-Die ramok mennek e legalább xmp.vel.
De sz.tem esélytelen lesz, nálam 7000.nél vége az APEX nak -
törölt tag
válasz
DroiDMester #9071 üzenetére
-
törölt tag
Asus 2201 bios , bekerült az apex is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- PlayStation 5
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- E-roller topik
- Autós topik
- Linux felhasználók OFF topikja
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Samsung Galaxy A15, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest