- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
LLC3 az alap. LLC4 az az, hogy még magasabb lesz a Vcore, tehát még nagyobb Watt.
Amúgy leírtam a változásokat az x129-re a múltkor.
Most LLC5 lett, azaz magasabb Vcore, de!
Idle feszt visszavették, így kb egálra hozták. Magyarul a Vdrop ami jó, az kisebb. Így tudták elérni, hogy a 6G-re eső idle fesz ~1.5V legyen. Régen ez 1.58V volt nálam.
Amúgy a Vdrop kell, jó, stabilabb. LLC5 sem rossz amúgy, ízlések és pofonok.
Van akit zavar az idle 1.5V, ami valójában egy cb típusú terhelésen ~1.24V. Utóbbi számít, senkit nem érdekel az idle 1.5V. Csakis a terheléses.Már rájöttem, hogy nem is zavar a 240W CP77 alatt, jobb is. Úgy veszem, hogy ugyesebb vagyok, mivel nekem 80-100W, ~35C-on.
140-160W-ot lefaragok, ami nem kis nyereség. Persze francokat faragok le annyit, tudom jól.
X129 alatt ez a vége amúgy is, lehetetlen feladat fölé menni. Sok esetben már 230W-nál megkezdődik a throttle. Van Amper, hőmérséklet, Ring limit is.Úgyhogy elfogadom már a 240W-ot, és büszke vagyok a saját eredményemre.
Ami kiakasztó, hogy az x129 megint overclock, ugyanis allcore 5600MHz az alap, de itt a default bios megint 57x-et próbál elérni. Igaz, nem tudja a leszabályozás miatt, de konnyu terhelésen magas Watt-okkal sikerül. A játékok könnyűnek minősíthetőek, ezért is boost-olt a srácnak is 5650-re. De nem 5700, mivel már szabályoz is vissza.
Ez a bios rosszabb mint bármelyik eddig. A limiteket eddig is pár kattintás volt kitölteni a végtelen helyére. Aki nem töltötte ki, meg is érdemelte, hogy égjen szét a cpu-ja. -
KAMELOT
titán
-
Ribi
nagyúr
válasz
zebra_hun #35373 üzenetére
Első komment meg : The undervolt I did was light and LLC was at 4 and the stock voltage is at 3.
És nyilván még kitudja mi más van beállítva, szóval ez sem egy alap beállításon futó proci.
Nem csak HuB mért magas értéket, hanem TP és der8auer is. Tudom hogy senki más nem mér magas értéket forumokon, csak fura, hogy több tesztelő is 200w-ot mért amit valamiért senki sem tud reprodukálni.
Én is baromi kiváncsi lennék egy magyarázatra, mert egyre inkább érdekel, hogy mi a bánat folyik itt. A 233W tényleg durván magas, de mégis mit csináltak hogy ennyi lett?
Ők mondjuk nem SW-ből nézték a fogyasztást, hanem a 12V ágon. Ez okozhat ekkora diferenciát? -
zebra_hun
veterán
válasz
hokuszpk #35396 üzenetére
Figyelem a topikot, thx
Sajnos rosszul méri. Ha nem futás közben méri, az nem jó.
Ha az eredményt akarja mutogatni, ráteszi az egeret és kiírja.
Én nem szólalok ott meg, mert 100-an nekem esnek
Marakodásra nincs szükségem.Szerk.:
CoD biztosan jó, de az nekem nincs. Sajnos. -
zebra_hun
veterán
Elképzelhető, hogy vkit érdekel a mérés, mit, merre, hogyan.
Ez pedig egy bónusz, Horizon Zero Dawn
-
zebra_hun
veterán
válasz
hokuszpk #35393 üzenetére
Én életemben nem linkeltem eddig judetube-os teszteket. Nem is figyeltem, pont az ilyenekért.
Tény, hogy pl a hub baromságot írt, sokan kiakadtak fórumokon.
Az is tény, hogy az x3d-ről normális teszt nem nagyon van.
Én még életemben egyet sem láttam normálisat.
Biztos vagyok benne, hogy rendkívül jó, de mennyire?
Nekem az nem jelent semmit, hogy útszéli józsi azt mondja...
Log, semmi más. Majd kiolvasom én ami érdekes, nem kell a grafikonja.
Aki nem tud olvasni cfx, hwinfo stb.-ből, az nem is tudja mit akar.
Azon videón legalább volt msi ab 0.1%. Az a legfontosabb adat.
Minden más semmitmondó nulla. Igaz ab vs cfx másként mér, utóbbi szigorúbb.
Tisztelet az amd x3d-nek, lehet jobb is, de ezt nem tudni.
Az sem számít amúgy melyik jobb, hiszen i9 nem csak játék kategória. Ez is fontos.
Én még a kicentizett ddr4-et is összevetem a kicentizett ddr5-tel.
Igen, picivel jobb az 5, de alig. Ettől a 4 nem rossz.
Xmp-vel mindegyik gyenge. Kicentizve mindegyik jobb.
Össze is vetem őket nemsokára, csak 1.5 óra a pendrive-ra másolás... -
-
Baryka007
addikt
válasz
hokuszpk #35391 üzenetére
Ha ez igaz, akkor a youtubeot is lehet kerülni...
De általánosan akkor is igaz amit zeb mondott, CPU-t nem tud mérni ott senki ! ....
Azonkívül, vagy lefizetett AMD tesztelő, vagy fordítva...Ez már két olyan
mondjuk jelenségnek
hogy megérje figyelmen kívül hagyni a YouTube teszteket... -
hokuszpk
nagyúr
válasz
zebra_hun #35390 üzenetére
az a mark pc egy kamu tesztelo ; -- mar a megjelenes elott amikor még az elismertebb influenszerek is arra panaszkodtak, hogy még mindig nem kaptak az AMDtől procit, és a megjelenésre nem lesznek kész -- nála volt kint Zen5 teszt. es meg akkor el se toltak a megjelenesi datumot ket hettel.
figyeld a datumot, aug 8 -an jelent meg a 9xxx
-
zebra_hun
veterán
válasz
Dave567 #35389 üzenetére
Annyit segítek, hogy a DDR4-es gépemen lemértem a 2.13-as CP77-et.
Elöljáróban annyit, hogy ezt érdemes végignézni:
RYZEN 9 9900X vs RYZEN 7 7800X3D | Test in 6 Games (youtube.com)
Kommentekben írják is, hogy a tesztelő egy hozzá nem értő, mivel maxi felbontás és grafikán tesztelt, azaz a videokártyát mérte.
Van viszont lényeg, annyi sütnivalója volt, hogy a 0.1%-ot mérte.
Azon látszik is, hogy amire panaszkodnak, az valós. Nem tudom miért, de sok helyen ezt olvasni. Teszt az olyan mint a fehér holló sajnos, 7800X3D tulajok nem tesztelnek.
Amit találni az a kevés, mind ilyen. Biztosan nehéz pár gombot lenyomni és mérni...A kommentekkel ellentétben, én az 1080p High Settings-et sem ajánlom, mivel a 14900k olyan erős, hogy 1080-ban is a sok fps miatt gpu limit lesz. Nem 100 fps-t generál, hanem beállítástól függően 200-300+ fps-t. (AVG) (CPU)
Én most kivettem az fps limitet, fussa ki magát. Ez viszont fogyasztásban is meglátszik.
Míg 144 fps-re (CPU) elég a ~100W, 200 fps-re bekéri a ~120W-ot.
Direkt hozzárakom a mért log-ot is.1080p High:
200 fps és 115W
Most ezt GPU Limit nélkül,
720 Low:
260 fps és 120W
A GPU limites életszerűbb, hiszen mindig ott fog futni egy ilyen szintű játék, de a cpu gyorsaságát, vagyis amire képes, azt nem mutatja meg.
8ms a legnagyobb tüske, az fontos. 20ms felett érezhető, Gsync ide vagy oda.A 720 Low a 14900k valódi ereje, gyorsasága. Ha lenne egy erős vga, akkor maxi grafikán is ennyi lenne. 10 év múlva lesz ilyen kb. Tehát teljesen felesleges ma még a 200-300 fps-t tudó cpu, ha csak "trágya" videokártyákat lehet még ma kapni. RT ugyan terheli kicsivel, de elhanyagolható. Pár %-ot vesz el, ill. emeli a fogyasztást.
Ez most itt egy leszabályzott I9 eredménye, hiszen ez csak 5400MHz-en járatott proci. Képekből lejön, hogy semmi értelme jobban tolni neki, hiszen ez is bőven sok manapság.
Az más kérdés, ha vki az fps-re megy, akkor nem számít a grafika, de az nem általános.
Ők 1080 low, vagy 720 low-on játszanak versenyszerűen, az nem az én stílusom.
DDR5 alatt is kb. ezt mérném, ez egy emberesen beállított DDR4. (4300CL16 16 16)14900k-van régen 313 fps-t csináltam, de az OC volt, az meg szintén nem az én stílusom. Egy alkalmas volt.
-
KAMELOT
titán
-
Baryka007
addikt
válasz
robber4 #35386 üzenetére
Pubg ben nehéz a 240 fps, 2017 óta megvan nekem steamen, akkor még csak Alpha volt... Akkor volt egy gtx 1070 + 4770K gépem, lazán ment 180-240 fps el... 1080ti nem sokkal később lett, azzal meg 350-500 között voltam...
Most 12600K + 3070 ugyan olyan (full ultra) beállítással 90-175 fps ....
VGA lett kevés amúgy, ha leveszem a grafikát ultra lowra akkor 190-300 ra nő az fps (és még mindig gpu limitálok)A vicc benne, hogy a grafika nem lett jobb a játékban szerintem.
De egy min fps videót régóta tervezek csinálni, olyat mint te is szoktál... De pubg ben sokat ugrálok a gpu limit miatt
-
robber4
aktív tag
válasz
zebra_hun #35385 üzenetére
Sok helyen a Pubg is ilyen hogy szinte minden egyes mapoon map elején laggolsz jópárat mert nemtudták megoldani a fejlesztők hogy pre loading shaders legyen mint mostmár elég sok játékba . Illetve a pubg sajnos nem a jól optimalizálásról volt hires. Amivel én játszom az Pubg,Ea fc azaz Fifa valamikori nevén. Meg amelyik story game megtetszik. Cyberpunk pl . Forza horizonnal is játszottam. Illetve még nagyon szerettem anno a cod-ot de ott is csak a 2 és a 4 volt az amivel még lehetett jót szórakozni ez az új codot eléggé nem szimpatikusak számomra .
240hz-s igen egy Dell Alienware AW2723df 1440P.
Pubg-ba pl ezt a 240et átlagosan hozza ez a proci mostAnti aliasing és a textúrák vannak feltolva Mediumra nem is lesz sokkal szebb ez Ultrán se teljesen felesleges azon játszani.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Baryka007 #35384 üzenetére
Sztem nagyon jó lehet a cucc.
Ha jól emlékszem robber4 240Hz monitorral online lövöldézik.
Neki kell az fps, úgyhogy a grafika másodlagos.
De pl a bakkerfíld 5 olyan remek játék, hogy friss windows után lagtenger amíg be nem járod a pályákat.
Én is a videót úgy csináltam, hogy nem friss win után, hanem már voltam ott. Nagyon hülyén csinálták meg.
Majd megírja. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #35383 üzenetére
Sajnos én sem ismerem a 14600K képességeit, de szerintem sikerült jobb példányt kifogni...
Ráadásul az első használat óta van hozzá rögzítő keret, szóval adott volt hogy minden jó legyen. Még annyit beszéltünk, hogy valamikor a jövőben ha szükségét érzi elküldi nekem egy delidre.
De ez majd elválik, CBR23 / Y-Crunch alatt nem ment 84°C fölé CPU, szerintem ez még elmegy kategória. Ha azt nézem, hogy Arctic Liquid Freezer II van fölötte (mondjuk nem tudom mekkora) de nem épített víz.
Játékban nem lesz több 65-73°C nál szerintem -
robber4
aktív tag
Közben lefutott a y cruncher teszt amit baryka segitett beálitani a Zebra által ajánlott beálitásokkal.
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #35379 üzenetére
1,29v on tudja, 10 perc CBR23 megvolt neki lazán. Hőmérséklet is Arctic Liquid Freezer II vel 78-84°C között volt végig.
Aztán volt AIDA 25 perc Cache, most VST/VT3 32 perc Y-Crunch...
Nemsokára jön a kép róla, ebben a pillanatban futott le.
Szerintem jó lesz, de te jobban megtudod szakérteni majd a képről -
zebra_hun
veterán
válasz
s.bala31 #35377 üzenetére
Az lehetséges, de az nem gameplay. Teljesen véletlenül találtam rá. Cp77 bench-re keresgéltem, aztán jön most orrba szájba.
Olyan, mint amikor a gyerek ül be, csak seggek, dudákat kap, én meg szuper máriós hülyeségeket utánaMásoknak is kiverte a biztosítékot. Ilyet csak olyan ír és még el is hiszi, aki nem ismeri ezt a cpu-t.
Amúgy a csákó OSD-jén látszik az Asus új turpiszsága, ugyanis újra 57x az allcore. Drop-pol is már a csókának ~5650-re...
Nesze neked x129, új mikrokód...
Rosszabb mint volt. Egyedüli jó dolog a védelmek bekapcsolása, de az olyan szigorú, hogy láthatóan 100-110W-nál már csipegeti vissza. Erre is volt tesztem, hogy 50x lesz az ac egy cb alatt, ráadásul 253W-on. Pfúúú, ezt sosem fogják beállítani normálisan.
Vannak ilyen játékok, pl Forbidden West-et sem értem igazából, miért 80-100W. Cp is ilyen. Biztosan van olyan jelenet, ahol felmegy akár egy pillanatra akár 140W-ra. Átlagot nézünk, nem tüskéket.
Kikerestem suttyó olivér világi oc-s cp77-es bench-ét, ac 63x / 48x/xxxx tolta (totális elmeroggyanás, de nem lényeges), neki volt 120-160W-ig. Az viszont 63x!!! És ac.
240W..., stressz teszten nehéz összehozni, nemhogy egy béna, ~100 fps-t el nem érő játékban.Baryka:
Köszi. Nem sok az az 55x a gyári 51 helyett? Megnézném a cpu tesztet. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #35376 üzenetére
A CPU gyárilag 53x 1 magon, és asszem 51x AC
Most 55x ac-n megy.
A ram meg gyárilag 7200 cl34, és azért lett belőle 6800 cl32, mert így is 63,5°C osak a ramok, nincs ott semmi hűtés. És távba én nem szerettem volna ha annyira kihegyezzük, az majd a gazdi dolga lesz.
Én csak egy tuti fix 24/7 es alapot segítettem összepakolni neki -
zebra_hun
veterán
válasz
robber4 #35374 üzenetére
Nem szeretnék beleszólni, de figyelem.
Hiányolom az alap méréseket (ezek jók hasonlítgatásra, hogy ilyen volt, és ilyen lett), és én elsőre tuti a cpu-t és a hűtést tesztelném le.
Memória szerintem ráér az után, amikor kiismertél jópár freki lépcsőt, hozzájuk a Vmin-t, stb.
Fejből nem is tudom, hogy a 14600k alapon mennyi. AC 51x? 52x? 2C 54x?
Amikor az alap dolgok összeálltak, tudod mi a legoptimálisabb, akkor kezdeni a memóriát.
6800MT/s honnan jött? Ez az xmp felturbózva?
Én több mint fél éve nem láttam a memóriák beállítását, nem is vagyok képben ma.
A die simán megy feljebb, kérdés, hogy a kit és a lap társ e ebben.
Még régebben Angie-nak állítottam össze egy "szabályos" 7600-es profilt, azt megpróbálhatod. Jelenleg is melóhelyen, nagyon nincs időm ezekkel foglalkozni.
DDR5-nél nincs olyan, hogy csökkentem csak úgy. Egy dolog ránt magával mást is.
TM5 meg csalóka, használd az új Usmus-t.
Aztán a Dang Wang RumMemTestPro-t.
Utána belátásod szerint a 8.2-es Y Cruncher VST/VT3 váltót.
Sokan gondolják, hogy az rossz, szétégeti a cpu-t.
Ez egy balgaság. Ha szétég tőle, akkor az egy rossz, túlképzelt beállítás. Egy jó 24/7-es profilon minden működik.
Fogalmam sincs, hogy a 7600 fog e menni, látatlanba nem is fog senki válaszolni.
De elsőre cpu beállítás. -
Baryka007
addikt
válasz
KAMELOT #35370 üzenetére
Ha jó lenne 1 szálas teljesítményben nem gondolkodnék rajta
Sok van azokban a W (WorkStation) deszkákban, ami jobban tetszik mint a gamer piacra zánt 'Z' chipsetes deszkákon !Például a quad channel, a sok pci-e lane ...
Nem legutolsó szempont a robosztus kinézetük
robber4Szuper
Még egy jó öreg Y-Crunch hiányzik a felállásból, azzal a 2 teszttel, amit Zeb ajánl, azt még ha letöltöd segítek neked beállítani, hogy az a 2-3 bench menjen csak, amikre szükség van.
Ott még egy fél órát hagyjuk a PC-t ha nincs semmi gond vele, akkor egészségedre !
És várjuk utána a tapasztalatokat, esetleg mehet pár 3DMark TimeSpy - FireStrike, vagy játék bench is, hogy mit sikerült alkotnunk
Ugyan itt kérdés mindenkinek:
Asrock deszkákon létezik Firmware frissítés ? Ha igen, hogyan ?
Mert történt egy BIOS frissítés robber deszkáján Asrock Z790 LiveMixer, de Firmware nem ment hozzá, ASUS-on nekem kellett, vagyis a gyártó ajánlotta... De Asrocknál ilyet nem találtunk... -
robber4
aktív tag
Sziasztok . Baryka segitségével ez lett az eddigi eredmény az I5 14600K procival + Ram beálitásokkal.
-
zebra_hun
veterán
Nem csak nekem szúrt szemet.
Nem hosszú. Csodálkozom, hogy az igazság miatt most nem kaptam banánt ahogy itt szokás. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
gainwardgs #35366 üzenetére
keine panic, az AMD sokkal szarabb helyzetben volt, oszt még mindig nem vette meg senkise.
-
Baryka007
addikt
válasz
Nekem mindegy, minek fogják hívni vagy hogy kié...
Nem sajnálom őket ...
Teljesen mindegy, hogy AMD Intel vagy nVidia ... Mindhárman csak köpnek a felhasználókra ... Csak a profit lobog a szemük előtt ... Mindnek tudok mondani olyan hibáját, amin simán ha módosítanának akkor a felhasználónak sokkal jobb lenne, csak ez őket pont nem érdekli
Innentől nekem se legyen rossz érzés, ha történik egy felvásárlás.
Egy dolog érdekel, hogy amit megveszek az legyen minél közelebb a tökéleteshez.
Persze tökéletes soha nem lesz, de közelebb lehet hozzá kerülni. -
Raymond
titán
válasz
[tropic_thunder.jpg]
-
gainwardgs
veterán
Még a végén Rip Intel
[link]
-
zebra_hun
veterán
válasz
jokeph #35364 üzenetére
Gondoltam lenyugtathatom a forró hangulatot, békésebb így
Ez nem is a szokásos vörös vs kék vita volt, hanem egyszerűen felfogásbeli nézeteltérés.
Nagyon nehéz a millió felhalmozott képek közt mazsolázni, de választottam hármat, amit érdemes szemügyre venni.
Procik teljesítményét nézzük:
A jó benchmark az olyan, hogy rendesen terhel minden magot, és külön méri a cpu-t és gpu-t.
Öreg bench, de a mai napig nem gyártottak olyan videokártyát, amely az eredeti, érintetlen Highest Preset-et tudná 4k-ban gpu limit nélkül.
1440-ben épp tudja a 4090 2024-ben. Nem is lényeges.Elvileg a 13700k erősebb a 13600k-nál.
Blu79 kollégával régen amikor a RPL megjelent, lemértük.
Tudtuk jól, hogy 1440 Highest Preset-en a videokártyát fogjuk mérni.
(Bench két féle van, a demo és a full. Teljesen mindegy a játékverzió, Bench nem változott)
Ő mérte előre megbeszélt gpu/vram frekin a 13600k-t, én pedig a 13700k-t. 1440p Highest, nem is maxed out, és nem is 4k. Ráadásul sok éves (de még mindig az egyik legjobb) Bench.
Nagyon gyenge gpu oc-t használtunk, szinte semmit. 2070MHz.174 fps a 13600k
174 fps a 13700k174 fps lenne a 14900k is ugyanezen gpu beállításokkal, de egy 10400f is némi tuninggal.
Egy bónusz kép régebbről. Ugyanaz a vga, csak csináltam gpu overclock-kot.
Ebből látszik, hogy az ilyen 1440 maxi grafikák nem cpu-t mérnek.Sajnos a másik kép (Display) nincs meg, de ez is 1440 Highest Preset.
Ennyi erővel a Comet Lake jobb, hiszen több fps...
Ezért nem mérünk 1440-ben, még egy őskövület is vga függő.
Pl egy mai címre minimum 10 évet kell várni, hogy létezzen olyan gpu, ami maxi grafikán tud legalább 144 fps-t 4k-n.
A CPU GAME/RENDER oszlopban szépen látszik a cpu fps.
Ott ki is jön a procik közti különbség.
Nincs olyan, hogy 2 fps-sel több a 13700 a 13600k-tól.
Ha van, akkor az nem volt maxi grafika, amire mindenki veri, hogy kimaxolva kell.
Cpu fps az 0% gpu használat alatt mérhető, pont.
Van cpu fps, és van gpu fps. Kettő teljesen más.
Végeredmény persze a gpu lesz, mármint mindenkinek az lesz az érdekes, de egy cpu topikban cpu fps-eket illik mérni.
Ne a vga-t, mert az mindenkinél más.
Sajnos most én sem tudtam top vga-t venni, így maradok az rtx3080ti-nál. (Nekem teljesen megfelelő, FG mellett kompromisszumokkal még erre is jó.) -
jokeph
nagyúr
válasz
zebra_hun #35362 üzenetére
Magvas írást kanyaríntottál.
És maximálisan egyet is értek a leírtakkal.
Régóta kergetem a min, az 1% LOW és 0,1 % LOW FPS-eket, ezek amik számomra érdemiek egy játék futtatása során, ezekből tudom leszűrni hogy hányadán állok, illetve ezek alapján tudom belőni a game-t úgy hogy a lehető legjobban fusson (előtte a hardver oldal nyilván rendbe van rakva az elvárható/megvalósítható szinten).
Illetve beszédesek abban is, hogy CPU/GPU vagy esetleg RAM limitál-e, vagy adott esetben egyszerűen pocsék az engine (pl. StarCraft 2 - mindegy milyen atomerőművet raksz alá, akkor is be fog esni az FPS minden variánsa, kiváltképpen az 1% és a 0,1 % - ez utóbbi lemegy 20-25 körülre.
Pont ez a játék az, ami miatt elkezdtem fejleszteni a gépemet még 2010-ben, több platformcserével fűszerezve, AM2-vel (A64 X2 5200+) kezdve a jelenlegi s1700-ig (12400f,13600k), és bizony minden erősebb CPU-nál javult a játék kiegyensúlyozottsága FPS tekintetében - érdemi CPU OC is hozott mindig, azaz ritkább és kisebb mértékű szembetűnő FPS droppok lettek.
Korai AM2/2+/3-as és s775-ös gépeimben HD5670 1 GB volt a VGA, s1151v1,1366,2011 és AM3+ gépeimben RX550/460/480, R9 380 4 GB, GTX 960, a végén GTX 1070, s1700-nál GTX 1070 és jelenleg RTX 3070.
Ezzel a játékkal online elég kevés tesztet találtam, ott sincs nagyon a lényeg kiiratva (legalább a min/1%), illetve nagyon nem mindegy hogy 1v1 vagy 3v3 játékmódban teszteltek, legdurvábban a Coop mód kéri be a gépet.
Mindig is érdekelt volna, hogyan fut valamelyik AM4-es X3D procin, de ilyet se nagyon találtam. -
válasz
zebra_hun #35362 üzenetére
Szerintem igyál egyet, neked jót tesz, nem is, inkább aludj
Senki nem tesztel úgy a PH-n ahogyan te, fogadd el, van aki hasznosítja a látottakat, leírtakat és van aki nem. Minden gép, rendszer, minden teszt egyedi, vita mindig is lesz.
Személy szerint én sokat tanulok, tanultam tőled, meg is lett a stabil fluid 0.1% fps és a Vmin 90 min y-crunch -
zebra_hun
veterán
válasz
jokeph #35359 üzenetére
OFF!
De nem halványítom, mert rossz a szemnek
OK, valóban, elnézést.
A mostani, újakra gondoltam, amelyekkel állandóan megy a hasonlítgatás.
Nem az a lényeg, hogy melyik a jobb (ár-érték, akármi), hanem egyáltalán melyik, milyen.
X3D procik valóban nagyon jók szerintem, legalábbis olvasmányaim alapján. Fogyasztásuk is nagyon alacsony, bár ez aztán engem nagyon nem érdekel. 60-70W vagy 80-90W, pont nem érdekel. Az sem érdekelne, ha 130W lenne ha jót ad, amiért ezt elnézném.
Egy játékosnak egy dolog számít, az pedig a stabilitás, azaz a minimum fps. Aki ezzel nem ért egyet, az nem ért semmihez. Ehhez biztosan nem.
Én szókimondó, bunkó vagyok, kész. Nem bántok vele meg senkit, úgy fogalmazok.
Akinek nem inge...
Én szeretném, hogy a hardverek legyenek bemutatva korrektül. Stock, alapot lehet tudni, az nem érdekes. Ez a ph, itt a felhasználók nagy százaléka tuningol, optimalizál, vmit próbál jobbá tenni. Ezek a mérések, ügyeskedések mások számára is hasznosak.
Nem azt kell állandóan csinálni, hogy marakodni, lehülyézni a másikat, hanem egymás mellé tenni, kielemezni őket.
Ezt most általánosságban írom, nehogy magadra vedd
Nem szeretek személyeskedni.
Engem nem zavarna itt egy 5800x3d, vagy egy 7800x3d teszt semelyik felhasználási területről. (Jobb lenne a helyén természetesen) Persze legjobban a game teljesítmény érdekel, de a Cb és a többi sem zavar.
Nem azt kell nézni, hogy a CP77 sz@r, vagy bármelyik, végig kell tolni rajta mind ami van.
Szemembe pl a CbR23 egy jelentéktelen vacak, de az is egy bench, sokan ismerik, akik ismerik, azok tudnak olvasni belőle.
Sokkal jobb az R15 extreme, abból is a 7-es végződésű. R24 megint más. Ezeknek mondjuk semmi közük a játékteljesítményhez, de mint cpu teszt, teljesen jók.Ott vannak a custom run-ok mostanában. Az sajnos nem jó. Hasonlításra értem, mivel kétszer ua. jelenet a büdös életbe nem lesz. Ha mérnének 0.1%-ot, akkor rájönnének.
Ja, nem mérnek, mivel ha egy bot másképp mozog, messzebb van, a 0.1 kimutatja.
Ha nem mér 0.1-et, akkor mit mér? Egy átlagot, tehát nem pontos.
Nagyon nem mindegy, hogy egy 160 avg fps-t egy 60, 0.1% low fps kísér. Egy 80 avg-hez viszont nagyon jó a 60 0.1%.
Tehát mérni csakis kizárólag, benchmark-kal lehet, pont. Ja, nem terhel annyira, hát ez ilyen. Örüljünk hogy van beépített Bench. Tessék építeni a custom jelenetből saját bench-et, kiadni letölthetőbe, akkor fognak vele mások is mérni.Másik, hogy ez itt egy cpu topik, cpu-t mérni másképpen kell. Nem lehet, hogy függjön a gpu-tól. Te ezt tudom, hogy tudod.
Nézem a sok grafikont, és a maxi grafikás teszteknél rendre beadják a semmit, hogy 2 fps javulás a gpu limiten futtatott benchre az erősebb cpu-nak. Kutya fülét. Jelenleg nincs csúcs vga-m, de 2 éve amikor a 30xx volt, akkor is ugyanez volt a téma. Akkor igaz 10. gen 10400f/10600, és 10850-ekkel mértem ossze a totál gpu limites bench-eket, és pontosan megegyeztek az eredmények. Nem volt egyetlen fps különbség sem a gyengébb, illetve az erősebb cpu közt. Ma egy 4090 mellett ez már kijönne, hiszen erősebb. Akkor is a "hozzáértők" lefikázták a gpu nélküli cpu tesztelést, ma is. Nemsokára itt az 5090, akkor majd a 4090 mérések mind hamis vackok lesznek.
720-on nem fog változni, hiszen az a cpu teljesítménye. Bár ma már ez sem igaz, hiszen 720 low-on is gpu limit van ezek a durva cpu-k mellett.Visszakanyarodva a marakodásra, értelmetlen szájkaratéra, jobb lenne ha a pontos, helyes, sokatmondó tesztekre használnák el azt a kevés időt a népek.
Én kíváncsi voltam régen, tudom hogy működik a fórum keresője, de nem találtam emberi mérést. Nem internetes, franctudja kitől, milyen tesztet, hanem olyat, aki itt van, lehet kérdezni is tőle.
Benchmark futtatása eredeti Preset mellett, lehet gpu is, csak legyen mellette hogy milyen stb., de legyen cpu mérés is, normálisan legalább msi ab-rel, de inkább cfx-szel.
Bocsánat, én nem fogadtam el a 240W-os cpu fogyasztást, de ha ott lett volna a log, akkor megnézem. Mi az hogy tesztel vmit és nincs hozzá log? Én nem hiszek senkinek még az életben sem. Ott is képesek emberek, családok egymásnak esni, csak mert vmiről meg vannak győződve.
Nem jó ezt sem olvasni, sem pedig nézni. Én nem szeretnék részt venni vitákban (felesleges vitákban), és arra buzdítok mindenkit, hogy ne is tegye.
Teljesen mindegy, hogy vki amd-t vagy intel vackot vett, használ. Attól a másik még nem hülye. Ugye ezt is megkaptam sok más egyébbel, hogy az intelesek ... Felesleges.
Intelesektől legalább dögivel van teszt. Itt is van mindenféle, de vannak jók is.
Kedvencem a Cb, kirakja a Cb képet a székekről... Teszt nem futás közben, hwinfo nuku, ha van is az ssd-k, hálókártya adataival, háááEzzel zárom is részemről a marakodást, ignorálom a fikázást. Hamis állításokra reagálni fogok.
ON!
-
jokeph
nagyúr
válasz
zebra_hun #35353 üzenetére
Jelen !
AMD (s939,AM2/2+/3/3+/4) és Intel (s775/1151v1/1366/2011/1700) is játszik, szimultán.#35354hokuszpk: az a semmi kategória, és kb. felesleges is.
#35356hokuszpk: H510-es lapból létezik, de az ugye max 11.gen, azt meg nem látom érdeminek cserélni az AM4 helyére.
s1700-as lap, PCI slotokkal, csak neked.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
zebra_hun #35355 üzenetére
lecci ne presszionalj, hogy valtsak Zen5 -re
akkor lenne teszteredmeny ; de nekem egyelore teljesen eleg ami itt melozik elottem.*** amugy valtanek Intelre is, az az egyetlen feltetel, hogy az oreg tvkartyanak mennie kell.
A HUPon megnyertem vele a "legoregebb napi hasznalatban mukodo hardware" savazást.
Szóval sima 32 bites pci csatlakozo az alaplapon, ezt kell megugrani ; az Inteleken már rég nincs, az AMDnél meg a Zen4 óta nincs...*** example : 6 -kor Juventus - Napoli --- jönnek a cimborák ( holnap Inter - Milan ) meccsetnézni. A projectoron az első meccs, amit néztünk az a 2006 (?) Milan - Liverpool 3:3 BLdöntő volt. Oké azóta 3x volt izzócsere, de a hangulat még mindig megfizethetetlen
Kell a tvzsuga na.
-
zebra_hun
veterán
válasz
hokuszpk #35354 üzenetére
Ezt megértem és tudom. Akinek nem inge, ne vegye magára.
Nem sértésnek szántam.
Különbséget teszek a meló vs normál napi vs játékos kategóriában. Én mindet csinálom, de őszintén, a játékos felhasználás érdekel a legjobban.
Memorizáltam is a múltkori hwinfo-s Y Cruncher-t.
Bocsánat, nem bántásnak szánom, de amikor a géming téma megy, hogyhogy nincsen egyetlen benchmark sem privátba lemérve?
Ez a szokásos, "gyerekek, tudjuk mi az alap, az neten megtalálható, de én vagy te, vagy akárki, ezt meg ezt hoztam ki"
Ezért vesszük a gépet, fórum tele van optimalizálással, tweak-ekkel, stb, mindenki azt csinálja.
Csak egyet nem látok odaát, a végeredményt.
Én még a negatív dolgokat is megosztom, hogy ne pazaroljanak rá mások időt.
Természetesen a lehető legpontosabb "kísérettel".
Van, hogy elég a gpu-z, van hogy hwinfo, de sokszor msi ab kell, vagy magasabb szinten a cfx.
Munka kategória még úgy ahogy, de gamebench az sosincs.
Az a legfontosabb. Semmi sem ér a közelébe. Természetesen játékos szemmel.Ha ciki ott, tegye be ide. Itt szívesen látja mindenki.
Senkit nem zavarna 10.000%, ha itt megosztaná bárki az amd-s eredményt kultúráltam. Annyi, hogy srácok, nekem ez jött ki, ilyen lett. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
zebra_hun #35353 üzenetére
alapból más pályán mozgunk. pl :
"200mhz et simán tudtam rajtuk húzni, miután Pioneer delidelte ..."
azt se ertem, minek delid a 7800X3D -re ? 5Ghz plusz a 200Mhz az ha jólszámolom 4%. azt ugyan nemirta Baryka, hogy direct die, de betippelem a vizet. megéri ?
ugyan. Látod Robber4 is inkább platformot váltott, minthogy ennyit szórakozzon vele.
bezzeg most megy a ramtuning meg a finomhangolás.de nem szemetelek tovabb, csak s.bala31 necsodalkozzon, ha hasonló stílusban fogok vele kommunikálni ha az Intelt megveszi a Broadcom
-
zebra_hun
veterán
válasz
s.bala31 #35352 üzenetére
Pedig szívesen megnéznék egy pár amd-s tesztet.
Kultúráltan semmi gond. Még off-ba sem kell rakni.
Nem, nem a netről, ott én is tudok találni, hanem normálisat.
Hwinfo, stb.
A részletek, az hiányzik. Nem nyafogás, hogy ez azért sz@r, mert ez meg az, az meg azért sz@r mert amaz, stb.
Egyszerű a képlet.
Hwinfo és hozzá a benchmark, pont. Mind jó, csak más.
Biztos vagyok benne, hogy fogyasztásban nyerő, de hogy low 0.1-ben, ezt soha nem tudjuk meg. Nincs köztük egy sem aki nemhogy mérni, de egyáltalán érti, hogy mi az.
Topikját rég óta olvasom, de eddig sosem láttam saját mérést pl CFX-szel.
Netről letöltött agymenést azt igen. Log, részletek nélkül. -
s.bala31
őstag
Nem néztem be kb másfél napja és már tele is szemetelte itt a topicot egy vörös fanboy, mert leszólták a kedvenc jútyúberüket
-
Baryka007
addikt
A0-B0 val kezdtük az egészet, úgy Jedec-en kívül nem volt hajlandó elindulni a gép sehogy.
Egyébként az A0-B0 az az 1-3 as ram slot
Az A1-B2 meg a 2-4A feszültségek tudom, ha túl magasak akkor okozhatnak instabilitást. De még nem tartunk ott a folyamatban, hogy nah most stabil minden ! Keressük meg a Vmin-t...
By the way... Mivel mondtam is okozhat instabilitást, megpróbáljuk csökkenteni.
Jelenlegi tudásom szerint épp fut a TM5 anta a gépen, ha lesz hiba akkor alacsonyabb VDDQ és IMC fesszel
Ramok hőmérséklete:
Igen, ez az elején feltűnt már nekem is hogy melegek... volt olyan teszt ahol 67 fokig is felkúsztak...
Sajnos nincs lehetőség oda ventit szerelni, ezért is van a trefi 16384 re húzva, és a trfc-t is ezért próbáljuk magasan tartani, a következő az lesz hogy a PPD-t vissza kapcsoljuk, hogy legyen power down ... -
válasz
robber4 #35345 üzenetére
Ötletek
1.Ramokat átrakni ChannelA0 és B0-ba, Vdd 1.47 Vddq 1.41, legyen közte 0.06 a difi
2.TM5-ön jobb klikk és Futtatás rendszergazdaként
3.VCCSA szerintem sok, próbáld meg 1.12/1.14-en
4.VDDQ TX Voltage 1.20/1.21 és MC 1.35, nem tudom ezeket tudod-e állítani
5:Hwinfot picit átlalakítanám (zeb félére), a változó értékek kockából szedd ki a pipát
6.Ramok elé venti 12/14cm, picit melegecske -
Baryka007
addikt
válasz
robber4 #35345 üzenetére
Ebből így kívülállóként, nezezen tudnak majd mondani bármit is, mert ők nem ismerik a mem időit. Én tudom fejből, nincs baj ha itt is segítséget kérsz !
Sőt ! Ez viszi a fórumot előrébbDe az Asrock Timing Configuratorról tegyél hozzá egy képet, hogy megismerjék a memória időzítéseit
-
robber4
aktív tag
Hello. Barykával álitottuk a cpu + ramokat . a Cpu cache tegnap már nem dobott hibát 18 percet futott az AIDA.
Ma elinditottam egy tesztet Testmem5 45 percnél dobott hibát 2 is.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Xenncso #35343 üzenetére
Ha jót akarsz magadnak, nem piszkálod. Nem tudom helyreállítani olyanra mint volt. Engem nem izgat mivel működik és amúgy is csak teszt os, de ennek a 11h2-nek annyi.
Másik kérdésedre a válasz szintén az, hogy ne nyúlj hozzá.
Azt a lap jól megcsinálja. Amúgy sem tudod ellenőrizni, mivel nem tud Vcore-t mérni.
El lehet tolni a fogyasztás mérését aminek semmi értelme.Visszakanyarodva a win témához, ha van rá mód és érdekel, építs be egy akármilyen kis olcsó meghajtót (nekem erre egy régebbi pcie 3.0 256Gb-os nvme van), és dual boot. Az egyiket ki lehet véreztetni, semmi gond nem lesz, hiszen ott a másik. Max újratelepíted ha kakukk neki.
-
Xenncso
csendes tag
válasz
zebra_hun #35286 üzenetére
A win 11-ben nem lehet ezeket ugyan úgy beállítani mint win10-ben hogy jó legyen? Igazából engem érdekelne ez a beállítgatás
A proci már úgy is "kész" van jelenleg a hála neked vagy egyébként van amit még lehet állítani a ott? Az offset része ugye megvan (azóta is stabil) meg a szorzók is be lettek állítva a magokra meg a ringre.
A múltkori rivatuneres linket meg Köszönöm!Látom fel vagy azért készülve sok mindenre már
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Baryka007 #35340 üzenetére
oke, gratulalalok, de az alaplapgyartok megint feszegeitk a pofonfat, az X3D tuning kb. olyan, mint az Intelnel a vegtelenbe es tovabb elengedett limitek ; elsőkörben tiltva volt az oc, aztan a gyartok kitalaltak midenfele trukkoket combo strike bios megamittomen ; az AMD tovabbra sem ajanlja, de szemethuny ; aztan majd jövőre jönnek a tönkrement procik ; ha az Intelt savaz(om/tam) ezert, a masik oldalon se supportalom.
-
Baryka007
addikt
válasz
hokuszpk #35337 üzenetére
Hát nem tudom, nálam volt 2db 7800X3D is, mindkettő X670E deszkában... 200mhz et simán tudtam rajtuk húzni, miután Pioneer delidelte ... Ugye mert ott úgy van az OC, hogy Vcore-t nem tudsz emelni, de ha még van benne kraft és / vagy hűtve van
mert sajnos 80w fogyasztásnál már Throttlingol a CPU, mivel lehetetlen lehűteni
erről konkrét tapasztalatom van. Ezért ha bírod hűteni, és Vcore emelés nélkül tudsz magasabb órajelet adni neki, akkor mehet.
Nálam mindkettő ment delid után +200mhz et... De gyárilag is tudott valamennyi pluszt.
Azonkívül ramokat is lehet húzni, FCLK, PBO stb stb stb ....
Sajnálom, hogy amióta van AMD-d még ezeket nem ismered -
zebra_hun
veterán
válasz
hokuszpk #35337 üzenetére
Kb ua. mint amit napi szinten látok, csak más szemszögből
Mutatvánnyal semmi gond, hiszen a low fps lényegesebb mindennél. Efféle hülyeséget találni bőven mindkét oldalra.
Nem volt stílusom ez, de miért ne. Picit még vicceskedek.Laychi:
Köszi. 210W nálad 130W, de 65W-on hozod ua-t. Szép munka. -
laychi
veterán
Nincs benne a tesztben A The last of us??
Akkor ez mi?
(ezt akartam berakni este is, csak néztem a cp eredményt és azt fényképeztem ki-késő volt, benéztem))Fogyasztás(teszt szerint):
Nincs Intel extreme profilom, mert régebbi biosom van fenn. Feleslegesen nem cserélem le, mert nincs semmi gond a cpu-val itt sem.
Ennél, ha alapon hagyom(out of box) idle 1,34V, terhelés alatt 1,26V
P55 E43 R(nem tudom pontosan, talán 45)
Die sense vcore értékek. -
Baryka007
addikt
Tegnap Robber gépét optimalizáltuk discord telefon segítségével távba.
Ott a 7200 cl32 es ramon az xmp Vram, ram irányában a VDDQ -t meg még nem tudom, ma folytatjuk, mert a cache memóriája még hibát dobál, cpu / ram már stabilLefotózom majd, az Asrock deszka mutatja mit állít, elég sokmindent
Laychi:
Köszi hogy leírtad
A helyzeten sajnos nem változtat, ha mi rohannánk így le az amd topikot, írmagunk se maradna -
Ribi
nagyúr
-
zebra_hun
veterán
válasz
laychi #35330 üzenetére
Köszi
CFX egy precíz progi.
Alap 130W átlag jó sok. De 65W ugyanazt adja. Ez ráadásul meg sincs fogva 140 fps-nél, mert a nagy átlag nem engedi feleslegesen kepeszteni.
Ez egy nagyon jó téma (is lehetne), de teljesen felesleges róla beszélni.
Ha még méregetsz esetleg.1. 1080p High cp77 bench, de 144 fps limittel.
2. 720p RT Ultra 144 fps limittel.Privibe küldd át bitte. Csak a napin, nem kell oc.
Default Preset (F1)
-
laychi
veterán
Leszedtem a capframe-et.
Azonos scene-t lefuttattam 4féleképpLast of Us Part 1
Finetuned 14700K P54 E43 R48 PL1/PL2 4095W - RTX 3080 12GB OC 1080p medium
Finetuned 14700K P54
E43(E-core off) R48 PL1/PL2 4095W - RTX 3080 12GB OC 1080p medium
Finetuned 14700K P54 E43 R48 PL1/PL2 65W - RTX 3080 12GB OC 1080p medium
Finetuned 14700K P54E43(E-core off) R48 PL1/PL2 65W - RTX 3080 12GB OC 1080p medium
Katasztrófa ez a 14700K -
laychi
veterán
Akkor elmondom, hogy a last of us-al én is teszteltem. Proci 14700K
FHD Medium beállításon kaptam valamivel több fps-t 3080 12GB-tal, mint a 4090 FHD Ultra, ami a tesztben szerepel.
Én nem csináltam diagrammot mint zebra, figyeltem a kiírt fogyasztási értékeket, kb-ra tudom csak megmondani.1.Out of Box+XMP on:
Csúcs fogyasztás ~160W volt, kicsit alatta , ami messze elmarad a tesztben szereplő 216W-tól. Átlagfogyasztás 130-140W közt valahol.
2.Saját optimalizált beállítást használva 116W csúcsfogyasztás, átlag 95-100W
(powerlimitem teljesen el van engedve- 4095W [link] )3. E-core off 8c16t
104W csúcsfogyasztás, átlag 80-85W.Szóval zebra jogosan mondja, hogy fake, ami a tesztben szerepel. Out of box sem közelítette meg azt a fogyasztást.
Persze, hogy felháborodik, mikor mindenhol "nem szponzolált" tesztekben tolják a fals infot, ami miatt sokan meg ezen lovagolnak és tolják az ember képébe a f*szságokat, ha meg valaki alátámasztja, le se sz*rják, kb szembeköpik, bannolják, mikor mindenkinek segít, ahol tud...!!!
Mindemellett alapbeállításon nincs összehangolva a vid és a vcore, ami miatt hibás fogyasztási értéket mutat a monitorozó szoftver(többet).És nem, nem az intel védelmében, nekem(elmondtam többször is), mindengy ki mit vesz, mire használja, hogyan használja a cuccait. Haveromat se beszélem rá intelre [link] .Csak a valóság elferdítése egyszerűen zavaró. Főleg, hogy ezzel fellázítanak bizonyos embereket/csoportokat, akik a hülyeséget szajkózzák.
Mellesleg #35298omfgk
Nem kell keresni, mert lépten nyomon belebotlik az ember.
A tesztben nincs RTX on
szimpla High beállítás, nem RayTracing Low/Medium/Ultra
Szóval benéztél valamit.
"De ugye aki ért hozzá, az ezt hozzá is számolja.
Tehát nézek egy vga tesztet. Úristen mennyit zabál a 4090.
De van 3 még működő agysejtem, tehát MSI AB és pár kattintással megspórolhatok 150W-ot is, ha hajlandó vagyok 3% fps-t eldobni."Nos akkor zebinek és egy jópár embernek meg van az a 3 működő agysejtje, millióknak meg esetleg nincs, akik szajkózzák a baromságot.
Ez ne a gondolkodó emberek hibája legyen.
Itt is kb egy offsetet be lehet lőni napi stabilra XMP-vel fél-1 óra alatt, ha kicsit vissza kell venni, mert a hűtés nem elég, akkor se kell több. [Noctua NH D14-gyel] Ingame 60-65 fok a rohadt "kazán" 216W-os fogyasztással.(azóta vízzel magasabb órajelen 50-55 a kazán)"Ha megveszem a 4090-et, akkor viszont utána nem keresem azokat a teszteket, ahol azt látni ,hogy 480W-ot megzabál."
Mégegyszer: Nem kereste, linkelték(ismét szembe jött) és reagált rá.Mehetünk tovább...Ignorálhatjuk a témát.
-
Egy kis tanúlság gondoltam megosztom. Ugyebár volt ez a hibám ami a bios frissítés után jött, hogy single core futtatásánál kevesebb, mint felére lecsökkent a teljesítmény.
Először is köszönöm mindenkinek, akik próbáltak segíteni.
Végül maradt a talpas módszer, load bios defaults és egyenként végig járni mindent, hogy mi váltja ki. Nos a végén meglett a ludas. Ez pedig a vrm fesz mód volt. A korábbi bios-al volt egy mínuszos offset 0,08V-ra állítva. Nos úgy tűnik ez felejtős, mert most ha ugyanúgy be van lőve, akkor bizony előjön a hiba. Szóval kénytelen vagyok Auto beállításon hagyni, nesze neked alul feszelés, köszi új bios.
A pontos konfig a profilomból kinézhető.Amíg rá nem jövök hogy tudom az alul feszelést újra visszahozni úgy hogy nem produkálja a hibát, minden tanácsot elfogadok, hátha valakinek ez egyből megvan.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
zebra_hun #35323 üzenetére
A szájkarate helyett a kedves troll ezt is elolvashatta volna köpködés előtt:
(gondolom ez senkinek nem tűnt fel....)
Mondjuk a kedves tesztelő úr vehette volna a fáradságot és az intel által !!!előírt!!! (nem csak javasolt) profillal is tesztelhetett volna, akárcsak amit linkeltem hardwareluxx. -
zebra_hun
veterán
Valóban tahó hangnem volt, ez nem vitás.
Ez csak romlik idővel, mivel 100-nál többször leírtam, hogy nem igaz.
Tudom mi az alapbeállítás. Ezt ugyan nem mértem egy oknál fogva. Nincs top gpu-m, tehát rt-gel nem tudok elérni annyi fps-t, mint egy 4090-nel.
Ettől független elképzelhetetlennek tartom a 233Watt-ot.
Kihangsúlyozom, nem az optimalizáltat reklámozom, az az én dolgom. Nem azt!
Én teszem a dolgom tovább, éljen a ph tovább a 300 vagy akárhány Watt-jával, meg a káros uv, ugráló feszültségek stb dolgaival.
Én kiszálltam végleg ebből. Majd ha fizetnek érte. -
Vasember007
újonc
Sziasztok! Nem régiben vásároltam egy laptopot amiben I9-13950HX található amivel kapcsolatban azt olvastam, hogy probléma van a mikrokóddal miszerint több áramot kap a processzor és idő előtt degradalodhat. Tudtommal kijott egy update amivel visszavettek a feszültségből. Szükséges nekem ez az update vagy egyéb más teendőm van? Nagyon rookie vagyok és nem tudom még az updatet sem, hogyan kell ujratenni. Amennyiben valaki tudna nekem segíteni ebben milyen lépésekkel kellne haladnom, ha rám vonatkozik ez a dolog? Köszönöm előre is!
-
Ribi
nagyúr
válasz
zebra_hun #35320 üzenetére
Még mindig, ez a cpu alap beállítása. A tesztek nagy része pedig még a régi, fuss amíg bírsz beállításon van. Nem sok teszt született azóta, mert mindent újra kellene mérni. Nyilván ez nem optimális, de ez van. Nyilván az AMD topik is tele van tuninggal, aki oda betéved azonnal kapja, hogy offszet kötelező, stb stb. De senki sem háborodik fel amikor egy tesztelő alap beállításon méri a procit, mert az emberek elhanyagolható százaléka jár PHra és tudjuk hogy alapon fossá vannak feszelve a procik. Ha normális hangnemben írod, hogy hát ennél sokkal jobban be lehet állítani a procit, közel 0 FPS veszteséggel, senki nem szól 1 Q szót sem. Sőt még bólogatunk is hogy igen, kösz. De a fentebbi írás azért te is érzed hogy kicsi elszaladt. Mindent a helyén kell kezelni. Egy full alap beállításon és egyéni helyen mért 1080-ban futtatott, direkt CPU stresszelő részt, meg egy másik, jól behangolt tesztet. Enji.
-
zebra_hun
veterán
Akkor annyi. Ha mindenki annyit mér, akkor az úgy is van.
Ennél többet nem lehet mérni, mivel az x129 esetén a 307A limit is visszafoghatja.
Nem minden terhelésen kerek 253W a limit, van olyan, hogy 235W-on megkezdi a throttling-ot.
Tehát sírni lehet az ilyenen, ugyanis ez a cpu "kínzása".
Amúgy az x129 extreme újra 57x, pedig az Intel ac 56x-et enged.
2c60x.
Ha ez annyi, akkor a tesztelőnek nem böki ki a szemét?
Ez csak egy játék, ahol a cpu 20-40%-on kiadja a kívánt fps-t.
Nem egy Y Cruncher, ahol valóban van Watt.
Én nem is tudnám ezt nézni. Ez nem más, mint a cpu degradálása. Szerintem. -
Ribi
nagyúr
válasz
laychi #35317 üzenetére
Megpróbálom összefoglalni:
-Intel topikon belül reagált valamire Zebra, te meg belekötöttél.
Nem, #35293gainwardgs linkelt egy tesztet amire Zebra így reagált:
"Ez az ember??? (nem is az) egy segg..."
"Még alapon sem zabál ennyit. Semmilyen körülmények kozt, soha.
Ez egy elmebeteg barom."
Persze az első mondat után az 1 hónappal előbb történt - nyugottan keress vissza- pontosan ugyan erről szóló vita jutott eszembe amikor pontosan ugyan ezt volt a téma.
De aki ilyennel nyitja a mondandóját az már mutatja a szintet.
Többiek reagálását most hanyagolnám.
Érdekes hogy "ez az ember" egy eléggé ismert és elismert tesztelő és érdekes mód sikerült hasonló eredményt mérnie mint TPU és der8auer -nek is. Ha választani kellene hogy ezeknek hiszek vagy Zebárnak, akkor hát elég nyivlánvaló a dolog.
-Adatlapnak nem tudom mi köze bármihez, azt veszem amikor kell upgrade ami akkor szerintem jobb ár/érték arányú, nem mert AMD/Intel a kiráá.
-Nem kell semmit semmihez hasonlítani, 14900k-ról van szó, semmi másról.
-Lehet tuningolni, de a tesztek alap beállításról szólnak, nem adott játékhoz fps optimalizálásról.
-Mellesleg akár az előző generációhoz is lehetne hasonlítani, mert a 9-es széria nem egy nagy eresztés és kb ugyan az mint a 7-es. De még mindig nem többfélét hasonlítunk, hanem 14900k.Ezek mellett mindeki minden mást is próbált belerángatni, csak hogy neki legyen "igaza", mert meg kell védeni az intelt? Nem is értem az egész vitát.
Számomra 1 dolgoról van szó, hogy Zebra rühelli a neten lévő teszteket ahol CP alatt 14900k, alap beállításon 200w+-t mutat. Hiába mérte ugyan ezt több ember is. Ő ilyenkor vállalhatatlan módon kénytelen megemlíteni, hogy teljesen másként beállított proci sokkal kevesebbet eszik. Hö. -
jokeph
nagyúr
Az valahogy mindig kimarad, hogy nem a non-K CPU-ról van szó, és azért ezekből több kerül beépítésre mint az összes féle unlocked variánsokból.
A 300W azért egy kalap alá véve az összes Intel CPU-t ordas túlzás.
I5-12400F nálam IBT-vel kihajtva sem kér többet 90W-nál.
Játék alatt (Metro 20343 REDUX, SC2) jellemzően 45-65W.
IBT-vel lekínálva:
A 82 fok köszönhető a gyári stock Intel hűtőcskének, játékok alatt jellemzően 60 fok és alatta, halkan, engem nem zavar.R5 5600X (ha nincs PBO-val kergetve, tehát csak az alap PB van, ahogy azt megálmodták a gyárban) 77W-nál leszabályoz (PPT limit).
Akinek van itt a topikban i7/i9 non-K CPU-ja, dobhatna pár adatot.
i5-13600K stock (összerakod, megy azt kész) fogyasztása leginkább egy dologtól függött eddigi tapasztalataim alapján:
Ez pedig nem más, hogy milyen BIOS-t írtak az adott alaplaphoz a gyártók (azaz, nem az Intel sara eme rész).
B660 Steel Legend lapban pl. az első BIOS-al nyalta a 250W környékét (all-core max turbo clock-al lefutó CBxx multi tesztek, stb, combos Vcore mellett - nyilván zabálni fog meg fűteni mint állat - hótfeleslegesen), a későbbi BIOS-ok alatt ez finomodott 180W magasságára (Intel specnek megfelelően immáron - turbo power).
Z790 AORUS ELITE AX DDR4 lapban már a legelső F1-es BIOS-al is így ment, sőt picivel jobban alulfeszelt a BIOS, volt némi teljesítmény csökkenés, de ezt csak a mérőprogik hozták ki, nem volt észrevehető.
F9-es BIOS-al ez is helyreállt.
Az uccsó BIOS (ami a 0x129-es javításat adja leginkább) ez jelenleg nem az igazi, visszaraktam szépen az előző variánst, gondolom majd később javítják.Összegezve: ha nem írnak egy normális BIOS-t a lapgyártók, akkor lehet az egészet cseszni úgy ahogy van, aztán mehet a matek meg a finomhangolás.
-
laychi
veterán
Nem küldtelek sehova.Mást se fogok
Intel topikon belül reagált valamire Zebra, te meg belekötöttél.
Adatlapodat nézve Amd rendszert használsz, ezért írtam, hogy teollkodsz.
Egyébként hasonlitsak 8c16t vs 8c16t ki lehet kapcsolni az e-coret.
Fps megmarad, fogyasztás csökken(nem is keveset)Mellesleg egy uj generacios fejlesztett vs regebbi gen van összehasonlítva a tesztben.
Mas felhasznalasban meg csunyan lemarad a 9700X -
Raymond
titán
A CP2077 temahoz - megneztem most a 13700K mennyit fogyaszt jatek kozben (unlimited TDP, semmi OC vagy UV a procin csak ahogy alapbol viselkedik) es 158W a max. Ezt csinalta a benchmark alatt is es akkor is ha rohangaltam a varos kozepen a Corpo Plaza kornyeken hogy azert legyen par ember es auto korulottem. RTX4090, 3440x1440 DLSS Quality es full PT mellett.
-
Ribi
nagyúr
válasz
laychi #35307 üzenetére
Mégis mikor említettem meg az AMD-t? Csak beraknak egy linket és egyetlen egy dologot fog csak fel az egészből, hogy az a szemét már meginthazudik és nézzed az én renceremaznemeszeikennyit és ... . Nem én trollkodok.
Nyilván minden nagyobb teszter aki ilyen eredményt kap az kamuzik. HUB egy direkt sűrű részen mér ahol be van terhelve rendesen a CPU ha egyszer CPUt tesztel. El is mondják, csak nyilván ilyen részletek azok csak viccnek vannak. Igen mer csak a beépített teszt a teszt minden más az szar. Áhh...#35313fudi2002: "Fály?
Nem, nem fáj." Szerinted miért emeltem ki vastagon, csak azt az 1 szót bakker. Nemár.
És még 1x, pont lexarom az AMD mennyit eszik, mert mint más is mondta ez intel topik. És még én vagyok a troll.. Fukmi. Én el mert tényleg sírok lassan.
laychi: légyi akkor küld át fudi2002-t az AMD topikba. Kösz.
-
fudi2002
nagyúr
Skubizd meg rövidlátó kollégám az allcore teszteket. 14900ks 50wal eszik többet a 9950xnél, ha pbot bekapcsolják még ennyi difi sincs. Segítek. Ne hozd a 7800x3dt mert az számítási teljesítményben sehol sincs a nagyokhoz képest.
Köszönöm az 1 éves teszt linkjét, látomég erre vered. Nem zsibbad még?
Fály?Nem, nem fáj.
-
zebra_hun
veterán
Tudom, és nem is állom meg szó nélkül. Amúgy pont erről írtam cikket, tudom, hogy alapon egy borzalom. Nem CP77-tel teszteltem, de világosan leírtam minden rossz tulajdonságait. Én itt nem írok sem pozitív, sem negatív kritikát.
Csak tényeket.
Ribi is félreolvas, félreértelmez, mert ha tudna olvasni, nem vakítaná el a nap vagy franc tudja mi, akkor látná.
Csak az eget rengető hülyeségekre írok vissza, reagálok. -
omfgk
veterán
válasz
zebra_hun #35309 üzenetére
Legyen inkább 1000W, az nagyobb. Tehát jobb.
Az enyém nagyobb. Ja bocs, ez nem az a verseny.
Egyébként az AMD topikban mindig a 300W van dobálva az Intel prociknál.
12100-tól 14900K-ig minden 300W-ot fogyaszt. Mármint stock. OC nem tudom. Ott nincs megegyezés a közösen használt számról. De majd kérvényezem az 1000W-ot. -
Attix82
addikt
A legjobb amikor shadderezik egy game. A CPU-m 1.1v 50/40-en ketyeg de 170-190 wattot látok így is
(Game 50-80 watt) . Defaulton mennyi lehet...a cpu átolvasztja a lapot és aztán az oldalát és kiesik a túloldalt
. De az tény hogy ez nem normális, hogy ekkora amperzabálók egyes esetekben.
-
zebra_hun
veterán
Én láttam, elolvastam, igen, úgy mérték.
Random jelenet nem jó hasonlításra, de ezt már leírtam, hogy miért. Benchmark-kal semmi gond nincsen, teljesen jó. Lehet, hogy van a pályán vhol olyan rész, ahol nem 100W a cpu, hanem 140W, de 200W+ elképzelhetetlen.
Amúgy is, vegyen egy SP108-at, az a VID alapján nem túlfeszelt. Én SP 93 és 102-vel tesztelek, hatalmas különbség van a két cpu közt.
Annyira azért nem vagyok ügyes, hogy a 200 sok Wattot ennyire lefaragjam.
De aki akarja elhiszi. Legyen.
Legyen inkább 1000W, az nagyobb. Tehát jobb.308:
Nem. Megkeresném azt a részt, de azt sem tudom hogyan indul a játék. Bench-en kívül másra nem használtam sosem.Ribi:
Továbbra sem tudsz olvasni. Ez a szinted... -
omfgk
veterán
válasz
laychi #35307 üzenetére
Tényleg senki nem játszik Cyberpunk-al?
Mert én igen.10700K, 12700K, 7600x és 7800x3d-vel is néztem a fogyasztást.
Értem én ,hogy a teszt az úr, de a játék itt totál más. Egy megfeszített 10700K-val is simán belefejeltem a 150W-ba. Igen, volt cpu limitem dögivel városban, úgyhogy nem érdekelt a fogyasztást, csak pörögjön.
-
laychi
veterán
És ebben mi az okosság?
Az hogy van egy emelt tdp limit, az nem azt jelenti, hogy el is éri és folyamatosan azon az értéken megy.Ez kb olyan, mintha veszel egy 1500W-os tápot, aztán 1500W-ot eszik a géped. Sokan gondolják sajnos, hogy ez így működik...
közben meg a valóság idle 60W-on szotyizik, gaming alatt meg 500W...#35306Ribi
TE miért trolkoddsz itt?
Ez intel topik és topikon belül osztotta meg a véleményét Zebi, nem AMD topikba ment trollkodni...
Zebi jogosan írta, mert ez kamu, így tévesztik meg a népet a "nem szponzorált" tesztekkel. -
Ribi
nagyúr
válasz
fudi2002 #35300 üzenetére
Most tényleg beraksz egy tesztet ahol a fogyasztás 2 játékból van ami ráadásul ugyan azt az endzsint használja? Tényleg???
Vannak játékok ahol keveset eszik, de láthatóan vannak amik igen. CP ilyen. Fály a valóság? Én tudom mi mennyit eszik, de nem én hozom fel havonta, hogy dejazénrenceremben amiszétvanoptimalizálva ottténylegkeveseteszik és mindnekihülyeéshazudiiiiik. -
nkmedve
őstag
válasz
robber4 #35258 üzenetére
Nálam előbb Ryzen 1000, majd 3000, aztán onnan jöttem Intel 13-as szériára, akkor még Win10-em volt. Néhány nappal az Intel-es váltás után jött a Win 11 upgrade. Szóval több éve (legrégebbi telepített programok szerint kb. 7 és fél éve) nem volt itt friss Win telepítés (munka miatt nem olyan egyszerű), közben volt AMD-Intel váltás, és W11 upgrade, de semmi gond azóta sem.
Nyilván ideálisabb a friss telepítés, de amíg az meglesz addig nyugodtan használhatod a régit is. Nagyon nincs amit veszíteni vele, legrosszabb esetben dob valami furcsa hibát és rákényszerít a friss telepítésre (amit amúgy is tervezel, úgyhogy nem katrasztrófa).
-
omfgk
veterán
válasz
zebra_hun #35303 üzenetére
Meg is találtam az okosságot.
https://youtu.be/X4VFmYYXXzU?t=151
Latest bios, Intel Extreme profil, 253W PL.
Így nézve vagy azt kellett volna csinálniuk ,hogy baseline és akkor a 9700x stock, ami ugye 65W TDP, 88W PPT, vagy extreme és akkor PBO ON.
Mert a 9700x stock igazából egy 9700x eco. Mintha a 7700x helyett egy sima 7700-ast teszteltek volna.
Pont ez volt a gond a 9700x vs 7700x teszteknél.Azért lehetett azt mondani a konklúzióban, hogy hű de hatékony, keveset fogyaszt, mert a 9700x az eco módban van stock. A sima 7700 mellett látszott az ,hogy a Zen 5 mennyire keveset gyorsult és fogyasztásban meg ugyanott van.
-
zebra_hun
veterán
Te meg havonta elhiszed a baromságot. Habzó szemekkel, még ...
Gondolom olvasni nem tudsz, mivel azt írtam, hogy alapon sem.
Biztosan nem tudsz.... ...Tudom mennyit eszik, hiszen csak ezért vettem, hogy méregessem. Ha nem ismerném a stock tulajdonságait, akkor nem tudnám összemérni a javulást/romlást.
omfgk:
233W akkor is lehetetlen. Ez nem egy Y Cruncher.
Hitelesen mérni pedig benchmark-kal lehet. Minden más csak saccolás.
140-150W lehet a legrosszabb max. -
omfgk
veterán
válasz
zebra_hun #35294 üzenetére
Ja és most látom... ismét a Cyberpunk benchmark...
Ne már...
Kutyaszart nem ér. In game teszt van a review-ban is. Nem véletlenül.És ez nem vitaindító vagy ilyesmi. Nem a számaidban kételkedem, hanem az előre megfontolt, aljas indokból elkövetett önfelbaszást kérdőjelezem meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Tudományos Pandémia Klub
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Kerékpársportok
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix B550-F Gaming Wi-Fi II Alaplap + Ryzen 7 5800X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest