Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Baryka007

addikt

válasz Dragon3000 #42 üzenetére

KROK640:
    Igen most kicsit utánanézve, nyilván nem a Core 5 120F fogja verni a 14900KS-t... És valóban szükség volna egy jó árazásra... De külföldi fórumokon azt olvasni a 14900KS-t verő nagytesó Bartlettről, hogy az Intel nem szeretne konkurenciát csinálni az Arrow lake-nek egy régebbi modellel... Ezért lehet, hogy nem lesznek szorzózármentes verziók.

KROK640:
    Dragon3000:

Azt fontos tudni, hogy architektúrális szinten azonosnak kell hogy legyen a 14900KS el, maximum topológiai elrendezésben és cache memória méretben lehet különbség. Illetve a gyártástechnológia fejlődése miatt, talán alacsonyabb fesszel tudnak majd boostolni azonos órajelen a Bartlett Lake CPU-k. Ugye ez still LGA 1700 tehát itt már feltehetően hűthetően fog menni 1 magon a 6ghz. Delid meg turpisságok nélkül. És így valós ellenfele lehet a 14900KS nek.

IPC növekedésre én nem számítok, mivel architektúrálisan és tipográfiailag egyezik az összes LGA 1700 as CPU val ...

A kérdés összességében, hogy az 1 szálas boost órajele és az allcore boost órajele hol lesz ! Ez összességében alapjaiban fogja meghatározni a játékbeli teljesítményét, ezután pedig az, hogy a játék képes lesz -e felhasználni a 12 magot (mert ha csak 8 ra képes, akkor annyi P mag van a 14900KS ben is ugye...) és ott megint elfog veszni az előny...

Fizikai szinten a 8p+16e maggal a 12P mag képes e versenyezni, azt nagyon nehéz megsaccolni... Majd kiderül... függ attól is, hogy milyen órajelen fognak menni... És hogy fog -e throttlingolni. :K

• Robitrix

senior tag

válasz Dragon3000 #23 üzenetére

a 7500F egy jó vétel a 6 mag 12 szálban. Árban mégjobb vétel a 8400F, ami egy mobil cpu asztaliba átültetett verziója így fogyasztása jóval kisebb(35-45 watt körül), mint a 7500F(vagy egy 7600) viszont nem is megy fel annyira az órajele így azért lassabb is, de vagy 15-20 ezerrel olcsobb is, mint a 7500F Ha most épitenék gépet vélhetöen egy AMD 7500F-fel építenék. Az már AM 5 volna ZEN 4-es CPU.val DDR 5 ramokkal stb. De mivel most Am 4-en vagyok még egy AMD 5600-ossal annyi elöre lépést nem okozna egyenlőre, hogy érdemes legyen teljes platformot átcserélni. 15-20% CPU teljesítmény többlet azért nem ér meg 150 ezret, hogy totál átépítsem a gépem belsejét.. (CPU, alaplap, RAM)

• brabbitz

aktív tag

válasz Dragon3000 #25 üzenetére

Én használtan is néztem, ott a 7700-at egész elfogadható árban találom most, (Ha hirdetésnek minosul torlom!) árukeresőn 100-110k körül vannak most, annyiért nekem nem éri meg

• brabbitz

aktív tag

válasz Dragon3000 #23 üzenetére

Ez számomra picit ez dilemma. Még nem érzem égetőnek a Zen3-as proci cserélést, habár én már keveset játszok sajnos, egy render-compiler jobban megköszönné a 8magot AM4-ben is. Ha csak játszanék, más lenne a leányzó fekvése is processzor szempontból, Zen5-ből nézegettem magamnak a 9700X-et, ahol úgy érezném hogy na innen biztosan nem fejlesztenék procit legalább egy 4-5 évig. 7700-7700X se rossz, kb 30k különbség van a kettő cpu között (már a 9700X-7700X páros között), ami sok, de majd eldöntöm mire ott tartok, egyelőre 7700X tűnhet befutónak a használt árak alapján. De megvárom hogy az Intel is milyen lapkákat hoz, és milyen áron.

"Akkoriban még 4 mag sem kellett a játékoknak, így nem is lett volna értelme a 6 magos megoldásoknak játékok terén."

Persze, ezért is marad az I5-öm meg sokáig :)

• brabbitz

aktív tag

válasz Dragon3000 #17 üzenetére

2014-2016 között még nem igazán volt Zen, habár készülőben volt.
    Nekem tökéletesen ellátta a feladatát az FX, egyértelműen megvoltak a hibái és problémái, de az I5 megoldásnál olcsóbb volt és erősebb, cserébe sokat fogyasztott.

Az egy dolog hogy nem cserélgetnek sűrűn az emberek, véleményem szerint én se teszem, 2021 óta 5600X-em van, kiszolgál még ahogy kell. De egyértelműen pozitívum hogy + erőért nem kell konkrét platformot cserélnem, csak processzort. Szerintem ez vitathatatlan. Főleg az a 9 év, amit átölelt az AMD az AM4-el.Szerintem korrekt, és az Intel is nyugodtan kitolhatná eddig, megtudja csinálni.

• brabbitz

aktív tag

válasz Dragon3000 #15 üzenetére

"Nem kell intel fannak lenni, aki 5 évente cseréli az alaplap+cpu párost, annak édes mindegy, hogy közben cserél e foglalatot a cég vagy sem, aki 1-2 évente csak cpu-t cserél, annak számít ez. Kérdés melyik kategóriába esel, ha az első, akkor kurva mindegy milyen foglalat mindkét cég esetében."

Nem látom így, nekem kurva nagy könnyedséget adott az hogy nem kellett alaplapot (és RAM-ot) cserélni ahhoz hogy újabb procim legyen. 4 év után cseréltem a 2600-at egy 5600X-re (időközben lett 5700X de az rokonnak lett lepasszolva), meg B550M ( B450M volt előtte, szintén rokonnak lett adva). Ezzel szemben ezt egy pl. egy 1151v1-ben nem tudod megcsinálni, Skylake és Kaby Lake között nem sok különbség volt, még a Zen+ és a Zen3 között óriási. (persze, az AMD miatt, de a lényegen nem változtat hogy végül B450-B550 is kompatiblis lett az új-régi procikkal és vica versa) És AM4-nél még mehetek feljebb ha nyers CPU erő kell, illetve ott vannak az X3D-k is. AM4-be még mindig jön új processzor, ha eltekintünk a regionális korlátok mellett (pl. 5600X3D MicroCenter only). Ha AMD startégiája rossz lenne, akkor nem alkalmazná ezt, és az Intel se nyúlna vissza az LGA1700-ért.

FX-et 2013-ban vettem, 3570K-val volt egy szinten árban, teljesítmény olyan 50-50, ahogy egyre többször jelentek meg olyan programok ahol kihasználták 4-nél több magot, ott az FX korrektebb teljesítményt nyújtott, nem előzte meg az i7-et, de az i5-től azért jobb volt. Render és compile ment sokat rajta. Az FX-el a 3570K és a 4670K megvétele után sosem játszottam, munkagép volt, játékra az i5-ök bőven elegek voltak a maguk 4 magjával és magas IPC-vel.

Új hozzászólás Aktív témák