Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz weiss #104001 üzenetére

    Amit írtam, azzal nem is kapcsolgatsz semmilyen ledet, a Caps Lockot tiltod le, programozod át teljesen, hogy még véletlenül se kapcsold be a jövőben. Letöltöd a cikk alján lévő linken a tömörített fájlt, abból kicsomagolod a megfelelő .reg fájlt, majd azt dupla kattintással hozzáadod a registry-hez, és újraindítod a gépet.

    Igazából ez az összes Lock gomb felesleges mindenféle billentyűzetre ma már. A Caps Locknak vannak szoftveres nagybetűsítési kiváltói (kijelölés, szerkesztés, Nagybetűsítés/NAGYBETŰSÍTÉS, a Num Lock szintén felesleges, ha egy billentyűzeten van numerikus rész, azt konstans numerikusnak érdemes használni, ha meg nincs, úgyse lehet az alfanumerikus részen pótolni rendesen, ergó nincs mit a Num Lock-kal kapcsolgatni.

    A Scroll Lock meg megint olyan, hogy a szoftverek 99,99999%-a soha az életben nem használta. Egy-két táblázatkezelő szoftverben meg fejlesztői környezetben, text editorban, konzolban, terminál emulátorban van csak egy olyan funkciója, ha az adott szoftver mégis támogatja és be van kapcsolva, akkor nem a kurzort mozgatják a kurzormozgató billentyűk, hanem a fix helyen ragadó kurzor alatt mozog el a tartalom, azaz egyfajta inverz görgetés. Ez is rádrótozható lenne valami más billentyűkombinációra, pl. Ctrl-F9/F10 vagy hasonló, és indikátorled sem kell, mert legfeljebb a szoftver átszínezné, módosítaná a kurzort, ahogy az Ins billentyű használatakor szokás.

    Ezek a Lock gombok, meg LED-ek csak régi beidegződés még az első IBM PC AT gépek korszakából, amikor szükség volt több billentyűfunkcióra, meg a text, TUI, CLI interface-es programokban még szükség volt ilyen trükkökre, nem volt grafikus felület, meg egér, hogy ilyen speciális görgetéseket, meg kijelöléseket, meg hasonló funkciókat meg lehessen valósítani, meg a ledkijelzést a képernyőn megoldani, hogy ne foglalja el az érdemi tartalomtól a helyet.

    De épp így felesleges már a Pause, Break, SysRq gomb is a billentyűzetre. Megint csak ilyen text, parancssori interface-es rendszereken volt ennek jelentősége, hogy meg lehessen állítani kimenetre írást, futó programot, meg az OS kernel felé lehessen megszakítást küldeni (tipikusan akkor, ha nem reagál a gép). De modern GUI OS-ek alatt ezekre a Feladatkezelő, Task Manager való, meg az ablakkezelő gombok és a görgetés megint, esetleg ATX kikapcsológomb.

    De tegye fel az kezét, aki használja a Shift+Tab kombót inverz tabulálásra. Én 30+ év PC-zés után jöttem rá, hogy a Tab gombon a visszafelé nyíl felül az nem dizájnfogás, hanem Shift-tel elérhető funkció, de ezt sem támogatja sok szotfver, a tabulátorok törölhetők Backspace-szel is.

    Vagy pl. az eredeti IBM PC AT Model M billentyűzeten is az alfanumerikus részen az Enter gombnak nem lenne szabadna Enter feliratot tartalmaznia (csak egy nyilat), mert eredetileg Return funkcióra szolgált, az Enter a valódi Enter funkcióban a numerikus rész szélén kéne, hogy legyen. A kettő két külön dolog, a Return csak új sort nyit, de a bevitelt nem zárja le (pl. chat alkalmazásban az üzenetet, táblázatkezelőben a cellát nem zárja le), a lezárásra az Enter lenne való. De ezt megint semmilyen szoftver nem tartotta be, mindkét Enter billentyű Enterként van kezelve, és csak néhány program támogatja a Return funkciót Shift+Enterre, és ennek a lehetőségéről általában 10 felhasználóból tud 9.

Új hozzászólás Aktív témák