- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PLC programozás
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Androidos tablet topic
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Azonnali fotós kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Dragon3000 #19 üzenetére
Úgy nem tuningolok hogy ne legyen stabil. A fenti video extrém kissé. Lényege az lenne hogy oem low endnek látszó ram is mehet úgy mint a drágább tuning ramok. Leginkább a chip a lényeg. 1.8v extrém szerintem minden ddr4 ramnak, nem is 24/7ről szólt a teszt, én amúgy 1.4-1.5v-nál állok meg.
Amúgy aida64-el szoktam tesztelni. Nálam ddie 4000mhz cas16 mérhetetlenül volt csak gyorsabb a 4000mhz cas22 nél (még nincs hangolva sztem cas20 lesz belőle). Bár ennek inkább a rankokhoz volt köze. (4db 1rx8 lassabb mint 8db 1rx4). Trfc-t meg bdie alig engette levinni. Régi i9-em van, annál inkább a trfc és órajel számít, nem is igazán a cas. De oké legyen 1-2%-al lassabb, ennyi az ára ha harmad/negyed annyiba kerül. Nálam inkább a mennyiség miatt kellett (32gb kevés lett). 4x8gb ddr4133 bdie árából vettem 8x16gb 3200-as ecc reg-et. (55eft vs 48eft)
Nyilván ehhez az is kellett hogy a proci támogatja az ecc reget noha az ecc része nem aktív. -
válasz
Dragon3000 #16 üzenetére
Oem ramokért nem kár, ahogyan ecc reg ramokat is dobálják utánad. 6eft/db áron vettem a 16gb-os 3200-as ecc reg-et. Egy normális b-die meg 2x-3x ennyi bár lehet keveset is mondtam. Megy pár évig.
Nálam a 7980xe IMCje 4200-ig megy (de inkább 4000 az ésszerű) 8db rammal. Bdie-t nekem nem szerette, hynix djr-t meg igen. Procit sem sajnálom 4.6ghz all core megy vizezve. -
Nekem pont fordítva volt. Nem nagyon volt olyan amibe ne lett volna tartalék. Van félrerakva egy doboznyi vegyes ramom. Ddr2ből a ocz reaper van 1200-on is megy. Volt adata ddr1 566-osom 640-en is ment....
Tapasztalatom az volt hogy a chip a lényeg.
Ecc reg ramok meg a jedec szabványt követik. Azaz ddr3nál 1866, ddr4-nél 3200 ami max rá lehet írva de a chip meg lehet ugyan az mint a jóval nagyobb órajelű modulokon. De ugyan így ddr3 800-1066 is mehet a dupláján. Nincs olyan mint az asztaliaknál hogy eleve szart válogatnak rá. -
-
ECC REG tapasztalataim szerint jól húzható azaz eddig amik nekem voltak DDR3-DDR4-ben mind jobban teljesített mint egy asztali átlag ram. Pontosabban mindig nagyon sok tartalék volt bennük. Ugyanígy a sima ECC-sek is jól húzhatók voltak (pl nálam még i7 4790k-val DDR3 samsung 1600@2600, x99-ben ddr3-as lappal 1066@1866 szokott menni, de volt hogy 2133-on is ment az 1066-os ecc reg ram de azt azért válogatni kellett, persze a low power verziók nem low power feszen gyenge időzítésekkel.)
Most is Hynix DJR chippes modulokat hajtok 3200@4000-en. (8x16gb, i9 7980XE ami talán a legutolsó asztali proci ami kezel ecc reg-et)
ECC REG előnye még (ddr4 tapasztaltaim szerint) hogy alapból is hűvösebb (borda nélkül!), talán eleve jobb minőségű chippek kerülnek rá. (DDR3 tudott fűteni ha sok modul volt egymás mellett de ott 80-90 foknál throtlingoltak, addig oké volt)
Persze volt kivétel, load reduced ecc reg ramokat az istenért nem tudtam húzni. (4Rx4 DDR4 2133 csak 2400 ig volt stabil gyári feszen)
Locked xeonoknál meg alig volt lehetőség húzni. Azaz ilyen 2133@2933 volt a max lga 3647-ben. LGA2066 i9 el meg 4000 az ami hasznos határ, 4200-on eszement beállítások kellettek így azt hagytam a fenébe.
Gyári feszhez meg minek kell borda? (DDR4-nél ecc reghez 1.4v felett szoktam ventit rakni bár ott is 50-60 fok még semmi) Mondjuk nem rondák még bordával sem csak furcsa, ddr3-nál volt divat bordát rakni ecc reg-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A cég legfrissebb, sokcsatornás termése Intel W790 vezérlőhidas alaplapokba való, és 6800 MT/s-os sebességig láttamozták.
- Villanyszerelés
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- Politika
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen légkondit a lakásba?
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Tőzsde és gazdaság
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- További aktív témák...
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest