Hirdetés
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- SSD kibeszélő
- LG LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz aujjobba #85712 üzenetére
Az LG két piros vezetéket összeforrasztottam, a feketéket úgyszintén, TP4056-tal sikerült feltölteni.
Végül a Samsung akkun különválasztottam a két cellát, sajnos az egyiknek leszakadt teljesen a csatlakozója az kuka, a másikat a TP4056-ra kötöttem (előtte 2.5V mértem a cellán), most épp 1A-rel tolja neki, kiváncsi vagyok sikerül feltölteni vagy sem.
(Azt nem tudom, hogy szétszedés előtt miért mértem rajta 0.01V-ot.)[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Amelyik túlmerül 2,5 V alá, károsodik általában, minél lejjebb megy, annál jobban. 0 V már 0 akku lesz belőle elvileg. Megnőtt a belső ellenállás és / vagy átvezetése is lehet, ami önmagát meríti.
A másik használható szerintem, ahogy szoktam én is, barkács célokra. Csak egy szokványos 4,2 V-os töltő kell hozzá (TP4056 stb.) 1C töltőáramot legalább bír, akár többet is. Igaz, hogy a felirat szerint 3,8 V névleges, ilyen akkuk 4,35 V-ig tölthetők, úgy több töltést tárol, de ez nem kötelező.
Piros a pozitív, fekete negatív, ezek csak a terhelhetőség miatt vannak duplázva. Van egy termisztorkivezetés, amivel a hőfokot mérik. Ez szándékosan ilyen primitív megoldás már régóta, hogy minél megbízhatóbb legyen és ezt a legtöbb ilyen akku tartalmazza. Multiméterrel a negatívhoz képest mérheted. Ahogy melegíted az akkut, változik az ellenállás. Régebben tudtam azt is, hogy PTC vagy NTC.
4. kivezetés, amikor van, egyvezetékes adatbusz általában, amiből a készülék azonosítót olvashat ki, eredeti gyártmány azonosítása vagy akármi, barkács szempontjából lényegtelen.
Ettől eltekintve az akkuban csak védelmi elektronika van, soha nem szabályoz töltést. Ennek biztonsági oka van, ha elromlana a töltő, vagy zárlatos a készülék, akkor mindig maradjon egy utolsó védelmi lépcső, magában az akkuban.
Védelmi funkciók: túltöltés, túlmerítés, túláram, túlmelegedés (utóbbi függetlenül a kivezetett termisztortól).
Ordas hiba, interneten terjedő "álhír", amikor a túltöltés elleni védelmet töltésszabályzónak hiszik. 4,35 V -os akku védelme például 4,4 V felett szakít meg, ez nem azért van, hogy a töltést szabályozza. Sőt, a CC/ CV töltés sajátossága miatt így nem is lehet annyi töltést bevinni, mert a töltőnek kellene korlátozni 4,35 V-nál és tolni még jó ideig az áramot.
De nem tudja, ha felszalad a feszültség és a védelem megszakít.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
A Samsung akkun látszik is,hogy a fólia alatt ott van egy elektronika.Csak annak eltávolítása után tudod felhasználni a cellákat de mint az előttem szóló én is azt javasolnám,hogy inkább engedd el.Notik,tabletek esetében az akku(ház)ban is van elektronika amely az egyes cellák töltéséért felelős és ott van még egy hő szenzor is stb-stb
Üdv:Attila
-
fatpingvin
addikt
én nem szórakoznék ezzel. egy standard 18650-es cella pakkot még talán, egyenként, de így ez orosz rulett, főleg hogy nem tudod pontosan hogy mi mit csinál. én nem tenném.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Videós, mozgóképes topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ukrajnai háború
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Napelem
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AGM H Max - faék strapakivitelben
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- KIVÉTELES áron eladó HP ZBOOK 14 Firefly G7 WORKSTATION! i7-10810U/32GB/512SSD/14"/NVIDIA 4GB/GARI
- Asus Zenbook 14 OLED /Ultra 7-155H/32GB/1TB SSD/2880x1800/120Hz/Touch/Garancia/AI+Intel ARC Graphics
- Hecht GG 950 aggregátorok
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest