Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
erikke17
üzenetére
4,5 Ah kapacitású akkut 450 mA árammal átlagosan 15 óra alatt lehet feltölteni (14-16 óra).
Miután 10 óra alatt megy bele a névleges kapacitás és még 50 % a ráadás, a veszteségek kompenzálására. Tehát ez a 0,1C töltés, ami manuálisan is belőhető, mert nem okoz gondot egy kis túltöltés sem.
0,1C feletti áram esetén 50 %-nál kevesebb megy rá pluszban, de mivel ez már gyorstöltésnek számít, elektronikus védelemre kell bízni, nem ajánlatos saccolni.
Soros-párhuzamos váltást mechanikus kapcsolóval lehetne megoldani, aminek el kell bírnia az áramot és természetesen nem okozhat pillanatnyi zárlatot a váltáskor. De én nem erőltetném ezt a dolgot.
Ha 0,2C töltést szeretnél, az 900 mA, de mivel ez az ajánlott maximumnak számít ezeknél, 450-900 mA között is lehet gondolkodni, kompromisszumként. Ahogy észrevettem, a kerékpárok 36V-os töltője is 0,1C-0,2C között dolgozik általában, hogy túl lassú se legyen, de azért ne is nyírja ki az akkut.
Az LM324-re épülő töltőknél egyszerűen csökkenthető a töltőáram, egy ellenállás értékének növelésével, bekarikáztam a képen:
Szerintem ez a legkorrektebb, én például így intézném el a dolgot, beállítanám a kívánt áramot és hadd menjen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPad 9th Gen 256GB, Wi-Fi+Cellular, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB mobiltelefon
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3835, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
ekkold