- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
becuszabi #758 üzenetére
Ja ez van. Az egyetlen remény, hogy egy vékony szilikon rétegen elég tömören rögzíthető a szilikagél ahhoz, hogy porózus réteget alkosson. Erre se adnék sokat, de ha már van anyagom hozzá, akkor egy próbát megér... Jobb lenne egy hidrofil ragasztó, de egyelőre nem találtam semmit, amit ne oldana a víz...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
becuszabi #758 üzenetére
a leoldás sajnos valóban talányos. valszeg ezért lesz elkerülhetetlen a rendes vákumszlep + profi vákumpumpa páros.
mint említettem, a vatera nálam érdektelen. ráadásul rühellem is a vaterás linkeket, mert valamiért a böngészőm befagy a kis rohadéktól. a sok mellett + 1 érv, hogy kihagyom. tehát még véletlenül sem kérnék több vaterás linket...*****
presta bicikli gyakorlati példa.
ott is le kell venni a pumpát a betekerés előtt.
itt a kis nyomáskülönbség csak a probléma, mert ha a leoldáskor nem szökik el a vákuum nagy része, utána gyorsan le tudom zárni véglegesre a kinti részen. pár mp. ez megoldott lenne.ezért kéne egy vákuumpumpa, hogy az átlászó, (üvegfalú), teszt összeállításban ezt ki tudjam próbálni.
de szerintem már ezt is leírtam...******
nagyon hasznos tanácsokkal szolgálsz, (tényleg!!!
), de tessék már kicsit figyelmesebben olvasni, ne kelljen mindent 2x leírnom!
-
becuszabi
aktív tag
válasz
szab.tam #755 üzenetére
"tehát vákuumpumpa kell"
Ez esetleg? A laborban nálunk is hasonló van, vákuumdesztillációhoz használjuk.
A presta szelepes kísérletedet elnézve, most már végképpen nem értem, hogy hogyan is lenne felépítve a hőoszlopod. Na jó, értem, csak éppen azt tárgyaltuk korábban, hogy ha a szelep végén lévő csavar lenne belül, akkor a fecskendővel létrehozott vákuum hatására a szelep kinyit, majd a szivattyúzás leállításakor a külső nagyobb nyomás hatására zár. Ezt az állapotot viszont fixálni kellene a csavar segítségével, mert különben a vákuumod hamar lecsökken (még az országúti kerekeknél használt 8-10 bar is hamar elszökken, ha nem rögzítik a szelep helyzetét, nálad pedig még 1 bar különbség sem lesz).
inf3erno
"A random összekevert cucc nem vezeti a vizet."Most mondjam azt, hogy én megmondtam?
Hidd el, a szilikon vakvágány. Bármit is keversz bele, ha annak bevonja a felületét, akkor az onnantól hidrofób. Ha lyukakat/kapillárisokat készítesz bele (pl. a sóval történő keveréssel és azt azt követő kioldással), akkor is hidrofób felületeted van, ami taszítja a vizet, így nem fogja azt vezetni.
Extrém kezeléssel hidrofillé tehető a felület, de ahogy írtad te is, ez nem stabil állapot. A kémiai módosítás meg teljesen felejtős. -
szab.tam
nagyúr
ja. jó kiindulási alap.
nálam elvi (és gyakorlati) okokból a vatera és társai elkerült felület.
az összes megrohadhat ott, ahol van.
(szimpla nav bünti adatbázis...)a használt pumpák is.
(a fb is, ami szintén csak egy bázis a kutakodóknak...)
valszeg elnézek a techcon-ba.
item profilokat vásároltam már tőlük.
drága, de végtelenül korrekt és profi banda.ott van vákuumszelep.
a piab cuccai.de van élet ezen kívül is...
tehát:
utána kell járni, kel venni egy jó vákumpumpát.
aminek jó csatlakozási lehetősége van.
egyre jobban látom, ezen nem lehet spórolni.... -
inf3rno
nagyúr
válasz
szab.tam #755 üzenetére
Vaterán a használtak 10k-ba kerülnek, ennél olcsóbban szerintem nem úszod meg, hacsak nem kölcsönkérsz valakitől...
Van egy ilyen olcsóbban, kérdés, hogy használható e arra, amire neked kell...
[http://auto-motor.vatera.hu/szemelygepkocsi_alkatresz_felszereles/motorikus_alkatresz/motoralkatresz_henger_hengerfej/volkswagen_vakuumpumpa_vakuumszivattyu_1736493806.html]
Nem vágom, hogy kocsikban mi hajtja ezeket, egyáltalán mire kellenek, és mekkora vákuumot csinálnak...Volt itt még jobb is, ami nem kocsiba való:
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/barkacs_szerszam_ipari_gep/ipari_gep_barkacsgep/pneumatika_hidraulika/motoros_vakuumszivattyu_learazva_1700946911.html
Sajnos már elkelt, de ezek szerint ki lehet fogni olcsón... -
szab.tam
nagyúr
"E szerint kb 0.1 bar-nál forr 50°C-on a víz,"
"gőz"-öm sincs (
), hány bárnál. ezek találgatások.
lényeg:
a bciklibelsős presta szelep lehet hogy jó lesz.
a szigetelést a vákuumhoz talán meg lehet oldani.
talán az egyszerű gumis leszorítás, (+ szilikonos ragasztás, ameddig még nem jutottam el), is talán elég lesz.a kísérletekhez talán elég az összeállt illesztés modell.
(erről még nem töltöttem fel fényképet.)de valami motoros vákuumszivattyú kellene hozzá.
enélkül kivitelezhetetlen a művelet.milelőtt a látvány elöl zárt, tervem szerinti leragsztott, fix hőkamrából nekiállnék szivattyúzni, jó lenne a vizuálisan is látható teszt. (átlátszó üvegből való kiszívás, kis nyomáson látható desztviz forrás, szelep, pumpa működése, stb...)
tehát vákuumpumpa kell.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
szab.tam #753 üzenetére
Aham...
[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/08/Phase_diagram_of_water.svg]E szerint kb 0.1 bar-nál forr 50°C-on a víz, szal kb annyira képes a fecskendő. Ezek szerint ennél nagyobb vákuumra lenne szükség? Akkor ahhoz már tényleg valami komolyabb eszköz kellene...
Szerintem nem értem mi a probléma :-)
-
inf3rno
nagyúr
A vákuumszivattyúk nagyon drágák. A vákuumpumpa szóra meg csak pénisz nagyobbítókat szór ki az árgép...
Mondjuk ha fúrsz egy kis lyukat a fecskendődre, leragasztod, aztán amikor nyomást kell kiegyenlíteni, akkor leszeded róla a ragasztót, akkor úgy is megoldható... Már ha az olyan egyszerű ragasztók, mint a cellux tartani tudják a nyomás különbséget egy rövid ideig... -
inf3rno
nagyúr
válasz
szab.tam #750 üzenetére
Mekkora vákuumra lenne szükség?
A legnagyobb gond, ha házilag próbálod megoldani a leválasztással van, miután elérted a megfelelő vákuumot. Ha a szelep tényleg tart, akkor az a része okés, viszont a pumpát valahogy le kell szedni a szelepről... Ha jól értem fecskendővel is elérhető a megfelelő vákuun... A porszívót néztem még, hogy mennyit tud, az 0.2bar körül van... A vákuumpumpákba úgy sejtem be van építve valamilyen szerkezet, amivel le lehet szedni őket a szelepről.
-
szab.tam
nagyúr
én ma besokalltam, és meló után rendeztem egy kora esti alvást....
a feldarabolt gumibelső jó lesz a szelep, (bármilyen is lesz), tömítés kiegészítésre, szigetelésre.
ezt leteszteltem.
a presta szelepes megoldáshoz való csatlakozáshoz jó lesz valamelyik fecskendő váza (ezt is néztem), és abba egy gumicső. (gumicső még nincs.)most ott tartok újra, hgoy vákumpumpa kéne, mert a szigeteléseket valszeg meg tudom oldani.
a kamra oldalfalán lévő kapillárisokat meg pont lesza*om.
szerintem a nálam lévő kamraméretben talán ez első körben kihagyható.tehát a fő feladat:
vákuumpumpa kéne... -
inf3rno
nagyúr
Azt írják a PDMS-ről (szilikon), hogy hiába felületkezeled, visszarendeződik kb fél óra után hidrofóbra. Kellene egy olyan anyag, hogy poly(carboxybetaine methacrylate) (pCBMA), ahhoz, hogy hosszú távon működjön, de nem hiszem, hogy megfizethető az ára, vagy hogy egyszerűen beszerezhető lenne... Szóval a kémiai módosítása hosszú távon biztosan nem fog működni, felesleges próbálkozni vele. Holnap csinálok pár tesztet eltérő arányokkal és ragasztási módokkal, hátha valamelyikkel sikerül elérni használható eredményt. Ha nem, akkor kénytelen leszek másik ragasztót keresni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
szab.tam #745 üzenetére
Itt is. A random összekevert cucc nem vezeti a vizet. A sziloplaszt túl jól szigetel... Kipróbálom a benyomkodásos ragasztási móddal, meg ugyanezzel, csak kevesebb sziloplaszttal, meg úgy is, hogy sót teszek a sziloplasztba. Ha azok nem válnak be, akkor utánanézek a szilikon kémiai módosításának, hátha van valami egyszerű megoldás arra, hogy egy kicsit hidrofilabb legyen. Ha az sem válik be, akkor jön az üvegszál b tervnek.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
szab.tam #743 üzenetére
Fecskendőt hol tudtál szerezni? Én akartam venni egyet pár éve, a gyógyszertárban meg azt mondták, hogy nem adhatnak csak receptre... Valami ilyesmit mondott a nő, hogy "a drogosok miatt", amit nem igazán értettem, ti. tőlünk nyugatabbra ingyen szokták nekik osztani a tűt, hogy ne terjesszék pl a HIV vírust.
A sziloplaszt megtapadt fémen, pedig elsőre nem úgy tűnt... Horganyzott vasat használtam, nem tűnt úgy, hogy megmarta volna rajta az ónt az ecet, pedig azt olvastam, hogy be kellene fehérednie tőle... Holnap megnézem, hogy felszívja e a vizet. Valszeg a ragasztási módon változtatni fogok. Most összekevertem a sziloplasztot a szilikagéllel, majd kipróbálom úgy is, hogy elkenem egy rétegben a sziloplasztot, aztán belenyomkodom a szilikagélt... Holnap veszek elemet is a mérlegbe, aztán elkezdem a kísérletezést az arányokkal.
-
szab.tam
nagyúr
tegnap már végeztem előkísérleteket.
fényképek még nincsenek.
presta szelepet kivágtam némi gumibelsőt meghagyva.
belülről van rajta annyi vulkanizálás, amibe passzentosan pont be tudtam dugni a fecskendőt.
így a szelep nyitását, zárását jól tudtam ellenőrizni.
kis nyomáskülönbségnél már jól működik. (a vákuum miatt ugye lényegesen 1 bar alatti különbségről beszálünk. és ezek a szelepek 5-13 barra vannak kitalálva.)5 milis fecskendőbe tettem pici vizet (kb. 0.5ml-t), és és ha kihúztam teljesen, akkor már 40-50 fok körül szépen forrt.
ezeket összekombinálom:
veszek hatalmas fecskendőt, és összeépítem egy kis gyógyszeres üveggel.
kupakba lesz ágyazva a szelep.
így minden átlátszó lesz.
tökéletesen láthatóvá tudom tenni a folyamatat, ellenőrizni a szelep működését, és a kis nyomású forrást.
és mivel kintről a fecskendőt mindig ki tudom húzni, (1. művelet utáni külső, nagyobb nyomás miatti zárt szelep mellett!), így az üvegben a légritkítást akár 2-3x is meg tudom tenni. -
szab.tam
nagyúr
én a hétvégén átgondolom a vákuum szelepelési témakört.
bátyám gépészmérnök, valamikor beugrom hozzá az egyetemre, ahol tanít, némi kozzultációra.
végre élek vele, hogy valaki ért is valamihez a családban...
igaz, már sokszor felajánlotta a segítségét, de mindig előbb megfaragtam mindent, minthogy értekezhettünk volna a témában....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Friss előzetest és fejlesztői videót kapott a Mafia: The Old Country
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen RAM-ot vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Sorozatok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen házat vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- Samsung Galaxy Z Flip5 5G / 8/256 GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest