Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vistaboy

veterán

Sziasztok.

Olvastam nemrég a cikket, amit fentebb is linkeltek, miszerint használt HDD-ket adnak el újként, és lenne ezzel kapcsolatban egy észrevételem (kérdésem). Nemrég vettem egy 16 TB-os Seagate Exos HDD-t (ST16000NM000J-2TW103), ami jelenleg 27 napos működési időnél tart.

Én a HDD-ket kizárólag torrentekhez használom, animéket kódolok át M2TS-ből MKV-ba, majd azokat feltöltöm, seedelem, és nézem is őket HDMI-n keresztül a TV-n. Eddig WD Purple típusú vinyókat vettem, van 4 és 8 TB-os is belőle, és a mai napig semmi bajuk. Egy USB-C csatis RaidSonic ICY BOX IB-3805-C31 külső dokkolóban vannak, azok mellé érkezett a nemrég vásárolt Seagate. WD-t akartam, de mivel annál a nagy méretű vinyók elég drágák, így a PH! Topik ajánlásának megfelelően inkább a Seagate mellett döntöttem.

De hogy a lényegre térjek: A HDD Sentinel szerint semmi baja a cuccnak, én sem tapasztalok vele problémát, viszont ami feltűnt, hogy a S.M.A.R.T. értékek között a "Raw Read Error Rate", azaz az olvasási hibáknál elég sokat jelez. Ez normális a Seagate-nél? A WD vinyóknál szinte egyet sem jelez, pedig már 1000 napnál is többet mentek. A legrégebbin van egy kis kiugrás, de az is csak kb. 4000-et ír, míg a Seagate-nél, ami egy elvileg vadiúj HDD, 160-190-220K értéket is mutat. Feltettem a SeaTools-t, és azzal is kiírattam az adatokat, beteszem ide, hátha többet mond:

Ez mennyire számít problémának? Annyira nem értek így hozzá, de lehet, hogy nekem is használt HDD-t adtak el újként? Ha igen, visszaküldöm cserélni, de kellene megerősítés, hogy tényleg igazam van. Hol lehetne ezt kétséget kizáróan megállapítani? Szerencsére nincs pótolhatatlan adat a HDD-ken, minden torrentet újra le tudok tölteni, viszont van pár torrent, amit már csak én seedelek, nem lenne jó, ha elvesznének.

Köszi előre is a segítséget. :R

Új hozzászólás Aktív témák