Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
Krissz80 #34168 üzenetére
Mivel az emberi szem analóg, ezért nem ilyen egyértelmű határok vannak, hogy 24 fps a határ
Anno 12 fps-sel, azaz 12Hz-zel kezdődtek a néma filmek, tehát ott már mozgóképpé válik számunkra a dolog. A TV adás pedig 50fps (50Hz), azt jóval folyamatosabbnak látjuk, mint a mozifilmeket, tehát felfele is bőven van különbség a látásunkban. Nem véletlenül vannak 165 vagy 240Hz-es TV-k és monitorok sem, hiszen még ezeket is folyamatosabbnak látjuk az 50 vagy 60-hoz képest. Az emberi érzékelést nehéz lebontani műszaki adatokra, de az biztos, hogy vadászpilóták 1/400 másodpercre felvillanó képeket is érzékeltek egy tesztben, tehát olyan 360Hz-ig biztosan látjuk a különbséget folyamatosságban.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Krissz80 #33978 üzenetére
Na ezt meg kéne néznem. Én azért, hogy ezt a gondot áthidaljam, HDMI-n rákötöttem az AVR-re a média gépet, így a DTS, DTS-HD, Dolby TrueHD is lejátszható eredetiben. Normál esetben viszont streamelem a médiát wifin a TV-re, mert kényelmesebb és ugye a legtöbb forrás esetében DD a hang.
Az AVR egyébként tud 4K HDR bypasst és eARC-ot is, szóval könnyű helyzetben vagyok, bár ugye az eARC-nak sok hasznát nem látom, mert AVR oldalon Dolby Atmos támogatásom sajnos nincs...
Most jobban átgondolva, lényegében ha megy is PCM-re átkódolva a DTS, akkor sem nyerek semmit a direktben TV-re kötéssel, hagyom inkább így AVR-en keresztül. HDMI 2.1 nincs a média gépen, a TV hiába tudná.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Krissz80 #33932 üzenetére
az persze más ha laggol, de nálam azt a 120hz + vrr negoldotta.->Ezt nem értem, hogy itt mire gondolsz pontosan?
#33935 niof-> Minimum duplázni kellene a képkockaszámot, a megjelenítők döntő többsége gond nélkül lekezeli.-> Én nem vagyok ellenére, de akkor mi lesz pl. a bitrátával? Akkor azt is felezni kellene, hogy a filmek így ráférjenek a BD lemezkere. No meg a piacon lévő médialejátszók többségének még ma is meggyűlik a baja az UHD / 60Hz-el. 23.976-nak és 24Hz-nek a dupláját meg nem is tudnák Hz szerint pontosan a dupláján, "kadenciahelyesen" kitolni, mert ezt a "szabványt" nem ismerik a lejátszók.
[ Szerkesztve ]
-
niof
veterán
válasz
Krissz80 #33932 üzenetére
Láthatóan "több" a részlet. Bár igazából nem több, csak többnek tűnik, mert több képkockán látható, így mozgás közben kevésbé mosódik el, ez okozza azt az illúziót, hogy több a részlet.
De mivel lehet kapcsolgatni menet közben, ezért néha szoktam vele játszani, különböző értékekre beállítani. Dupla, 40-50-60, de mindig a 60 győz. A nagy gépemen is, hiába tud 144Hz-et is a monitor, de úgy már nem jó. Az érezhetően sok, és akkor már művi az egész. Mondjuk anime esetén nem olyan szörnyű, de filmhez nem jó. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
Krissz80 #33874 üzenetére
Azt elírtam, mert van benne, de mintha régebben nem lett volna, lehet erre emlékeztem. Meg lehet kevertem az AC-3-ra való dekódolással, ami viszont a BE-ben van, de a HC-ben nincsen, pedig mintha régen pont fordítva lett volna... Szóval keverednek már kicsit a dolgok.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Krissz80 #33826 üzenetére
Mi az amiben jobb hangban? Én a BE-ből a hang terén egyedül a DRC-t hiányolom, azt sehol sem találtam benne.
A Chapterek-et meg biztosan tudja mutatni, az alsó gombokkal lehet lépkedni is közöttük:
Nekem más dolgok miatt teszik jobban az MPCHC, pl. jobb a PGS feliratkezelése, meg azt hiszem a deinterlace-ingje is jobb SD DVD videók esetén. No meg tudja a DRC-t is. -
Wade0303
aktív tag
válasz
Krissz80 #33814 üzenetére
Attól függ mit értessz beállítás alatt. A Reset féle Doviscripts-ben garantáltan van erre is opció, de ha a forrás FEL akkor nem lesz jó az eredmény p8.1-ben. DoVi logot majd feldobja a TV de attól még nem lesz automatikusan jobb a HDR10 alapsávnál. Az csak placebonak jó.
[link][ Szerkesztve ]
-
Wade0303
aktív tag
válasz
Krissz80 #33811 üzenetére
Nem minden dual layer DoVi file FEL. Van MEL is, azokból lehet, sőt érdemes is p8.1-et konvertálni.
A p8.1 az single layer, mégpedig HDR10 alapsáv + RPU. Kizárt, hogy igazi p8.1-ből bármilyen FEL-t jeleníts meg mivel nincs benne FEL, ráadásul az LG C2 nem is támogat FEL-t, erre hardveresen képtelen, nem valami kijátszjató firmware tiltásról van szó.
Az elképzelhető, hogy a statikus MEL-t vagy akár FEL-t is tartalmazza a kitudja milyen módon buherált p8.1 fájlod, csak a profil flag-et 8.1-re erőltetted muxoláskor. Ettől még nem lesz igazi p8.1 ha ott van benne a kiegészítő sáv is.2 videosáv- 1 videosáv kérdésre: mp4-ben támogatott a dual track dual layer formátum tehát a hivatalos UHD BD lemezekhez hasonlóan külön video track tartalmazza a kiegészítő FEL vagy MEL sávot és ezen van rajta az RPU is. Ilyenkor ebből a 2., kiegészítő videosávból lehet exportálni az RPU-t.
Az mkv csak single track formában támogat dual layer-t, ezt sem hivatalosan, de Androidon dekodolhato. Ilyenkor 1db videosáv tartalmazza a base layert, FEL vagy MEL sávot és az RPU-t.
Mindkettő formátum képes a teljesértékű, módosítatlan FEL-t hordozni, csak a felépítés különbözik, a tartalom nem.[ Szerkesztve ]
-
niof
veterán
válasz
Krissz80 #33804 üzenetére
Néha előfordul, hogy a "nagy" gépen nézek filmet, de valamiért ott a 144Hz annyira nem tetszik SVP-vel, mint a TV-n a 60. A beállítások pedig a két gépen azonosak, kivéve a megcélzott képkockaszámot. Ja, meg még annyi, hogy a nagyvasban egy 2080Ti van, a HTPC-ben meg egy Intel IrisXE. Aztán mégis, utóbbin hatványozottan kevesebb az artifact... Meg 144Hz-en az a bizonyos szappanopera effektus is határozottan zavaró, a TV esetén meg csak akkor venni észre, ha valami nagyon pocsék a film. Ilyen stúdiófilmeknél előfordul, de nagy mozik esetén, vagy sorozatoknál egyáltalán nem, vagy nem feltűnő. Most néztem végig a Columbo-t, és ott sem látszott. Érdekes, mindenesetre.
-
pazirezz
tag
válasz
Krissz80 #33796 üzenetére
maradok a tv lejátszójánál.. működik (működne) a dolog.. de minden filmnél apró mikrólagokat, apró kis akadozásokat veszek észre.. próbáltam ezt/azt állítgatni random, de semmi sem segített.. sőt kipróbáltam madVr-rel is.. ott mintha jobb lenne, de valszeg kevés a vas.. vagy valami más a gond.. tv lejátszóján hibátlanul megy minden.. kár. (örültem volna, ha PC-n megy.. a tv valamelyik film hangjával nem birkózik meg, illetve néha a felirattal is vacakol)
amúgy hang/erősítő ügyben hdmi ARC esélytelen.. usb kábelen megy a hang egy Topping E30-ba, majd onnan analóg egy Nad 3020i-be..
köszi azért
-
Wade0303
aktív tag
válasz
Krissz80 #33782 üzenetére
MEL forrásnál ez egy szimpla RPU profil konverzióval megoldható, arra ott van a DoVitool vagy valamelyik szöveges script pl. ez: [link]
FEL forrásnál viszont az esetek többségében ez a megoldás hibás eredményt fog adni mivel ott az RPU a BL+FEL videok együtteséhez van igazítva, tehát a FEL elhagyása és az RPU profiljának módosítása nyilván helytelen képet ad.
FEL-t csakis DoViBaker-el tudsz helyesen single layerbe alakítani, ahhoz viszont újra kell kódolni a videot. -
Wade0303
aktív tag
válasz
Krissz80 #33780 üzenetére
Azért mert a C2 nem támogat dual layer DoVit. De megnyugodhatsz, az újabb TV-k egyike sem, és lejátszók közül is csak néhány. Azoknak a rilízeknek a feltöltött formájukban semmi értelmük mert papaíron is csak 1 lejátszó tudná kihasználni őket, de gyakorlatban persze az is totál bugos.
-
PuMbA
titán
válasz
Krissz80 #33704 üzenetére
A legtöbb videó anyag esetén így van, hiszen a HDR-t valahogy össze kellett préselni SDR-be
Tehát SDR esetén a logó fényereje a maximum 200nit-ből 150nit-re van megcsinálva, míg HDR esetén a logó fényereje az elérhető 1000nit-ből csak 200 nit, hiszen lesznek sokkal fényesebb dolgok a film során. SDR-be konvertáláskor 200nit maximum esetén a logó már csak mondjuk 50 nit lesz.
Ami HLG esetén történik az pedig ennek az ellenkezője, hiszen ahogy itt is láttuk a példa képeken, a sötét és árnyékosabb részek esnek áldozatul az SDR konverziónak, tehát egy 50 nit-es videó részletet SDR-ben felnyom 100nit-re és ezért lesz olyan világos, fényösszefolyt a kép.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Krissz80 #33684 üzenetére
Persze azzal, de ez számomra egyértelmű volt, annyira kéz a kézben van a két dolog, hogy eleve a telepítővel már felmegy az MPCVR is. Az MPC-HC-vel nem ugyan az, hasonlítsd csak össze, sokkal fakóbb a képe, szerintem nem használja a HLG LUT-ot belőle, csak simán SDR-re konvertálja (vagy még azt se) az MPC-BE meg igen.
[ Szerkesztve ]
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Krissz80 #33674 üzenetére
Pedig ezt lenne jó tudni, hogy az MPC-BE milyen LUT-al rendereli a HLG-t. Davinci-ben kezdem kapizsgálni a dolgokat, de eddig egyik LUT profil sem volt hozzá olyan jó, amiket próbáltam. Mind túlvilágosított és túlszaturált volt. A sima SDR konverziója pedig gyak. ugyan azt adta vissza, mint a "gyári" SDR verzió. (Két külön forrás amúgy a 2160p HLG az IPTV, a FHD SRD pedig WEB-DL, ha nem tévedek, lehet ebből is az eltérés).
[ Szerkesztve ]
-
ZaJanga
tag
válasz
Krissz80 #31072 üzenetére
Bocsánat rosszul fogalmaztam.
Dolby Vision (MP4, TS, Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.07.06, BL+EL+RPU, Blu-ray compatible SMPTE ST 2086, HDR10 compatible) tartalmat nem jelenít meg se usb-n történő lejátszáskor, se media serveren keresztül, se normál hálózati eléréssel. Több verziót próbáltam egyik sem ment.
Netflixről megy, eredeti BL biztos menne, de nincs módom kipróbálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topicban tilos a warez mindennemű formája!
Ennek értelmében nemkívánatos témák:
- filmek, sorozatok torrent- és egyéb letöltőoldalakon való fellelhetősége
- ki, mit, hogyan, mikor, milyen minőségben warezolt magának
- a különféle release-ek, illetve az azokat készítők munkásságának kitárgyalása
- másolási és egyéb védelmek kikerülése, rip-készítés, letöltött tartalmak konvertálgatása, szerkesztése
- Tesla topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Hobby elektronika
- Házimozi belépő szinten
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Tőzsde és gazdaság
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- 9. generációs irodai / netezős konfig (i5-9400/8GB/240GB)
- Steam Deck 256gb + Grip
- Hatalmas csomag vicc áron ,minden új!!!!!!!! Továbbértékesítésre is!+néhány ajándék CSERE IS!
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 / B450M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB M.2 SSD / 700W
- Acer játékra is,17,3"FullHD,core i5,Nvidia 2/4GB VGA,8-16GB RAM,SSD,Szép állapot