Hirdetés
- Intel találgatós topik
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Fujifilm X
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Átépítettem egy hangdoboz elemeit ( kis monitort => nagy állónak ) és lassan elfogdható állapotba kerül, hogy elnyerje végső megjelenését.
Tapétázni szeretném ( talán csak részben, még nem döntöttem el ) ezért kérdezném, hogy van valami extra figyelmet igénylő folymat a munkavégzés során, amire érdemes odafigyelni?Azt már kiderítettem, hogy érdemes szórógittel bevonni, kezelni a dobozt.
-
Ati3120
tag
válasz
fekeandras #5787 üzenetére
Ebbe igazad is van valószínűleg , de szerintem autós hangszóró ugyan úgy alkalmas lehet szobába is ,jó eleve kisebb a légtér mint a hangszóró mögött mint a front felé, de kocsiba sokkal magasabb hangerőn hallgatod a zenét hogy ne halld a motort a gördülést meg a forgalom zaját szóval valószínűleg szobát is betud szólni normál hangerőn.
-
shalafi66
veterán
válasz
fekeandras #5787 üzenetére
Ez csak az egyik fele, inkább a T-S-re és a mélytartományra vonatkozik. A másik, hogy ha nem szemből hallgatod, teljesen másképp viselkedik a hangszóró, mint direktsugárzóként.
-
Ati3120
tag
válasz
shalafi66 #5781 üzenetére
Látom nem olvastad el
A cikkben szereplő hangszóró olyan minőség hogy komoly forrásról lehetett csak kihozni belőle a tudását mint a bakelit ,hogy az író 2garniturát vett belőle egyet kocsiba a másikból épített egy állóhangfalat ami hifista kolega tetszését is elnyerte
akinek több milkós cucc figyel otthon. -
L4D1K
őstag
válasz
villamos #5783 üzenetére
Mivel mostani minőségével is megvagyok elégedve, nem fogom szétkontárkodni. Annyit viszont megcsinálok rajta h lesz időm végre, h belsejében megmunkálom azt ami nem kör alakú vagy egyenes...kárt hangzásban nem okoz, igaz javulást sem...csak a tudat h belül is szép. Ill vmi megoldást kéne találnom a kábelek meghosszabbítására. Ez a mostani 1.5m minden csak nem elég.
-
villamos
őstag
-
L4D1K
őstag
Sziasztok. 2 hangfal párhoz szeretnék ötletet/tanácsot kérni.
Van egy Panasonic SA-PM18 típusú micro hifi-m. Meghalt benne a cd olvasó, ezért jó ideje csak számítógépre kötve használom. Bevallom azért a pénzért amiért anno meglett vásárolva, szépem dolgozik. Ma viszont (talán apám régi Fisher hangfalainak cipelése miatt) olyan ötletem támadt, hogy belekukkantok a hifihez mellékelt 2 db 2 utas SC-PM18 as kódnevű hangfal egyikébe. Nos nem tudom mit vártam belül, de többet mint egy dobozt 2 lyukkal
. Natúr préselt falemez nem túl szépen összeragasztva, ill. a hangszóróknak kivágott tessék-lássék hely. A magas hangokért felelős hangszóróhoz egy kb 2 centis keresztváltó.
Az első kérdésem az lenne, hogy ha magát a dobozt belül átépíteném, ki tudnék e belőle hozni még valamennyi plusz teljesítményt. Ill, egy ilyen kis hangfalat át lehet e építeni annyira h egy belépő szintű sztereó erősítőre ráköthessem. Gondolok itt akár a hangszórók akár az elektronika lecserélésére.
Hangfal adatok:
Type: 2 way 2 speaker system
Speaker(s): Woofer 10 cm (4˝) cone type // Tweeter 6 cm (23/8˝) cone type
Impedance / Input power: HIGH 6Ω / 60W // LOW 6 Ω / 60W
Output sound pressure level 80 dB/W (1.0 m)
Cross over frequency 2.5 kHz
Frequency range 55 Hz–22 kHz (–16 dB) / 70 Hz–20 kHz (–10 dB)
Dimensions (WxHxD) 128 x 250 x 222 mm
Mass 1.9 kg (4.2 lb.)Képet most este a szobában már nem csinálok róla, de amennyiben vkinek lenne egy két jó ötlete, természetesen az utolsó fűrészporig lefotózom
A második hangfal nem mai darab.
Apám vette anno majd 20 éve ha nem régebben egy Fisher Studio Standard hifi rendszerrel együtt( integrált erősítő, cd, lp, deck).
Típusa STE 170-2
A hangfalak membránjai itt ott már viseltesek, az egyik talán még ragasztva is lett.Itt annyi segítséget szeretnék kérni, hogy amennyiben képet készítek róla, egy pár ötletet esetleg tudnátok adni hogyan kezdhetek neki ennek a (számomra) matuzsálemnek a felújításához? Használni nem használja senki, kidobni meg bűn lenne, akkor már inkább elszöszölök vele.
Válaszokat előre is nagyon köszönöm.
-
Ati3120
tag
válasz
shalafi66 #5779 üzenetére
Ja azóta gondolkodtam .Ez a doboz úgy néz ki mint ha hangosításra használták volna szóval jó csúnya ,szerintem építek egy 35-50L-es esztétikusabb dobit. Abba már könnyebb lesz hangszórót méretezni. Ha több lenne most a keret tuti hogy ilyenből csinálnám
http://totalcar.hu/magazin/hifituning/udimens/
-
shalafi66
veterán
válasz
fekeandras #5769 üzenetére
Sajnos nem sok választás maradt mostanában a fehérváriaknál. HA17-634 mélyközép, és hozzá olcsón egy jó minőséígű magashsz, pl. DX25, vagy a kicsi XT25. Utóbbi 4600.- pénz körül már kapható.
-
vamzi
senior tag
válasz
fekeandras #5773 üzenetére
hát, igen
a hangszórók paramétereit úgy sem tudnám megmondani, pedig de jó lenne, mert pár hangszórót ki kellene cserélni
-
vamzi
senior tag
válasz
fekeandras #5763 üzenetére
Ha kell, lemérhetem neked a 80-as videoton hangfalunk paramétereit.
-
vamzi
senior tag
Sziasztok. Tudnátok ajánlani nekem 4''-os mély-közép hangszórókat? a lényeg, hogy 115mm a legszélesebb hangszóró amit be tudok építeni. A hangfal 2 utas, 80mm hosszú 35mm átmérőjű reflexcsővel van szerelve. Külső méretei: 150x160x235mm. Az mdf vastagsága: 10mm
Szóval ebbe kellene nekem valami nagyon jó minőségű mély-közép.
Előre is köszi. -
fekeandras
őstag
válasz
shalafi66 #5768 üzenetére
Te mint benfentes mit ajánlanál egy 3,5x4 méteres szobába 2x50w-os erősítő mellé? Őrjítő hangerő és dübörgő basszusok nem érdekelnek, ezen a korszakomon szerencsére már túl vagyok.
szerk.: kisebb teljesítményű 2utasban gondolkodom számítógépre kötve.
Cél: netes rádiót, mp3 hallgatás + ritkán filmet nézni vagyis nem kell high end hangzás. -
villamos
őstag
válasz
Rossz ötlet. Ezek a hangszórók mások, mint a videotonok, ráadásul a vidi dobozok sem voltak igazán jók, főleg nem a hangváltóik. A régi tervekkel semmire sem mész. Egyetlen helyes, ésszerű megoldás, az egyedi láda készítése az adott, hangszóróhoz megfelelően, nem pedig fordítva. Ebben azonban nem tudok segítséget nyújtani, de van itt a fórumon felhasználó, aki szívesen segít ebben, ha szépen kéred.
A programok sem igazán megfelelőek, mielőtt még jönne egy ilyen ötlet. A program számolni tud, ebben segít, de gondolkodni nem. -
Ati3120
tag
válasz
Akkor te videoton replikát akarsz csinálni
Sokan szeretik azokat a régi videotoneokat én nem nagyon ismerem .Egyébként szimpatikus hogy magyar termék.
-
fekeandras
őstag
válasz
Ati3120 #5762 üzenetére
Én még nem építettem belőle. De valószínűnek tartom, hogy azokra fogok ráállni. Feltúrom a netet gyári Videoton dobozméretek után és 1:1 arányban elkészíttetem egy asztalosműhelyben a ládákat. Elegem volt az itthoni szerencsétlenkedésből és nem is valószínű, hogy olyan minőségű dobozok jönnének ki az én kezem alól mint amit egy profi készít.
Egyébként itt egy kis infó róluk.
mod: Érdemes átfutni itt is a postokat.
-
Ati3120
tag
válasz
fekeandras #5760 üzenetére
Akkor valószinüleg marad a 2utas ...
-
fekeandras
őstag
válasz
Ati3120 #5759 üzenetére
Valószínűleg nehezebb. Több a hiba lehetőség mint a két utasnál. Én eddig mindet 'elbattam. Igaz már a tervezésnél. Mert hittem a SAL megadott értékeinek. Aztán mindenhol azt olvastam, hogy valami másoknál sem kerek akik a sal hangfalépítő füzetre alapoztak. Na itt döntöttem el, hogy bye bye Somogyi.
Bár az, hogy egy hangfal ,,jól szól"-e elég szubjektív dolog. Kinek mi tetszik.
Én elsőre kétutassal próbálkoznék.
-
Ati3120
tag
válasz
fekeandras #5757 üzenetére
3utast nem nehéz építeni ? Mert ez lenne az első hangfalam és nem szeretném eqrni
Egyébként a linkelt hagszorók hol készülnek?
-
Ati3120
tag
válasz
fekeandras #5757 üzenetére
A magas hangszoró szimpatikus! kb.78 literes lehet szerintem .Letöltöttem a winsd-ét de nagyon bonyolut nekem így elsőre.Nem tudnád megmondani a képletett hogy-hogy lehet kiszámolni a netto térfogat alapján ?
-
fekeandras
őstag
válasz
Ati3120 #5756 üzenetére
Ki kell számolni a netto doboz térfogatot és ahhoz igazodva kell bele hangszórót keresni. Az átmérő csak egy paraméter a sok közül. Majdhogynem lényegtelen.
mod:
Közben már leesett a dolog.
11cm átmérőjű nyílást valószínűleg egy 13cm-s középnek vágták a 17cm-est egy 20cm-es mélynek. Akkor én a helyedben átfaragnám 3utasra.
Mély: [link] ?
Közép: [link] ?
Magas: [link] ?(valami hasonlót képzelek el)
és ehhez kéne még egy jó hangváltót csináltatni valami hozzáértő emberrel.
-
Ati3120
tag
válasz
fekeandras #5755 üzenetére
Szerintem ez egy három utas volt eredtileg a magas kivölről lehetett rá rögzítve olyan autós fajta szóval nem beépítős. Én is ezen gondolkodtam hogy egy butorlapot kivágok konzolnak és megy bele egy magas és alulra egy 20cmes mély mert szerintem ez a doboz simán van akkora ,Jamoba láttam enél kisebb ládát és abba is 20as mély volt.
-
fekeandras
őstag
válasz
Ati3120 #5754 üzenetére
,,egy 17cmes és egy 11cmes nyilás van rajta."
A 17cm-es lukba bepasszolna ez: [link]
Azzal lett elrontva a dolog, hogy a magasnak kivágott 11cm-es luk borzasztóan nagy. Akkora magas hangszórót még nem is láttam. Két dolgot tehetsz.
1: veszel bele egy ehhez hasonló szélessávú hangszórót de nem lesz az igazi a hangja, vagy
2: csinálsz egy konzolt és beleraksz egy tisztességes magas hangszórót pl.: [link]. és akkor már akár zenehallgatásra is alkalmas lehet.Az MNC -ről nem mondok véleményt mert még nem próbáltam, de a SAL -t jó messzire kerüld el.
mod: Error! Most látom, hogy a széles sávúnak 4ohm-ost linkeltem.
-
Ati3120
tag
Hello!
Nekem lenne egy olyan projektem hogy van egy pár hangdobozom amiket nem én építettem hanem ismerőstöl kaptam ,egy ideje már a pincébe porosodik és azon gondolkodom hogy megcsinálom a szobába mozizós és játszós hangfalnak .A doboz méretei 30x33x96cm ,továbbá belülről is merevítve van és brutál nehéz ,egy 17cmes és egy 11cmes nyilás van rajta subb cső nincs/de lehet hogy lesz mert nincs mélyládám/ . M.N.C hagszorókat gondoltam bele vagy valamit olcsóbb kategorából.Tudna nekem valaki tanácsot adni ?
-
manoli.94
csendes tag
válasz
manoli.94 #5744 üzenetére
Még annyit szeretnék kérdezni hogy a [DLD 500+] os hangszórót mekkora ládába rakjam és milyen szub csöve(kke)l ???
-
villamos
őstag
válasz
ABnormal #5750 üzenetére
Abba már csak reménykedhet az ember, hogy a terv mögött tényleg áll némi tervezés, és nem a hangfalépítő füzetből van.
A H2000 hangszórói sokkal jobbak, de nem sokkal drágábbak, ha drágábbak egyáltalán. Igaz hogy nincs köztük csicsás színes membránú hangszóró, de legalább megfelelnek a gyár által megadott paramétereknek. Sajnos azonban nekik nincs hangfalépítő füzetük, így ha az ő hangszóróikból kíván az ember építkezni, akkor tervezni is kell hozzá. (vagy szépen meg kell kérni valamelyik gurut, hogy tervezzen egyet)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Intel találgatós topik
- Politika
- Milyen videókártyát?
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Linux kezdőknek
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 12 BLACK - 5.3k akciókamera - Motoros/biciklis szett (4.)
- DJI Mavic 2 Pro drón szett - 1" Hasselblad kamerával
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest