Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz gordonfreemN #2137 üzenetére

:K Én extrázgattam, szerintem Te is jássz vele, mivel tudod kiegészíteni, izgi.

- a cikkben említett jótékony késleltetést (mikor már felfűtött) például mikrokontrollerrel vezérlem (Wifis ESP8266), ehhez még appot is írhatnék egyszer :D

- az eredetihez képest az input és driver csöveket síri csendben lévő stabilizált DC-vel fűtöm, csak a nagyok kapják direktben a trafóról. (Érdemes ügyelni a stabizásnál, hogy azt is érintik az eltolt potenciálok, tehát szigetelés).

- kapott egy OLED kijelzőt is, már sikerült meghajtani, innentől tömény C++ és alakulhat az 1 nyomógombos vezérlőprogram (az egymásután rövid nyomások számával lehetne a menüben navigálni vele)

- tettem rá 5-12V trigger IN/OUT-ot 3.5" mono jack formátumban, főkapcsoló nincs, a hálózati tápkábelt ha bedugom hátul, azonnal áram alá kerül egy külön pici nyák trafóval a mikrokontroller és az előlapi kapcsoló indítja a kütyüt (a kontroller elkezdi a "boot" sequence-t, azaz felfűti a csöveket és utána kapcsol anódfeszt rájuk, + nem engedi gyorsan ki-be kapcsolni sem az eszközt, még áramszünet és áram visszajövetel esetére is teszek bele védelmet, van az ESP-hez egy óra modul is (beépített naptárral) és egy kis
    EEPROM, ezek mind-mind felkonfigurálásra várnak, áramszünet esetén a mikrokontroller a saját táp-pufferkondija előtti éles tápot nézi és ha beesik, azonnal kiírja az eseményt az EEPROM-ba, majd amikor áram visszajön, azzal kezdi, hogy ennek státuszát megnézi és ha "volt hibás leállás" , akkor fél óráig nem engedi bekapcsolni a gépet, ezalatt az ellenállások lemerítik a pufferkondikat és "kitisztul a feje", hogy indítani lehessen)

- a mikrokontroller SSR -ekkel kapcsolja a trafókat és úgy van tápolva, hogy amint elveszti az eszköz az áramot, az ESP megy még pár másodpercet, pillanat alatt logolja az eseményt így.

- az anódfesz oldali több elkóból kirakott pufferek anno voltak csak így, ma már a minőségibb aliexpress-ről tudtam ilyen idevaló ekvivalens értékű kondit önmagában beszerezni (kettesével tettem, felezve így az ESR-t és duplázva a kapacitást)

- kap 5 hőmérséklet érzékelőt is a sasszi különböző pontjaira, ventillátor nem tudom, fog-e kelleni, bár hőkapcsolós mindegyik toroid, nem akarnám őket 60 fok fölé engedni (legutóbb 42-43 körülre álltak be, nyáron.. télen még jobb szerintem) + foglalat hő monitorozás és amient külső hőmérséklet monitorozás.. ezeket lehet a wifis ESP-vel még egy Mosquito MQTT-vel is tudom monitoroztatni, egy mellétett Pi-n futó Linux-al, lol, de onnantól akár már összemókoltathatom API-n egy Alexával is, és/vagy egy tetszőleges okosotthon rendszerrel (Home Assistant pl). De ahogy az időmet látom, szerintem ez örülök, ha 10 éven belül meglesz. De amúgy a backlog-ban fent van. :D

Conrad, HEStore, a többiekről még akkor nem tudtam és már megvan minden.

Busz rendszerű ground-ot csinálok, mint a Jadis-ék is itt, ami egy pontban van tényleges földre kötve, ehhez egy vastag rézdróttal megyek körbe a sasszin belül, lehet hajtogatni, helyezgetni, a forrpontok gyönyörűen tartják és a ház falánál meg az odatett öntapadós műanyag tartókon keresztül fűzöm át, így nem ér hozzá.

Jó móka :) csak lassú a haladás. De jó.

Nagy házat nézz neki, ha túlméretezed a trafókat (egy kicsit érdemes, semmi overkill).
    A 6C33C-ek fűtenek mint a dög, ez nagyon nem a 300B/2A3/KT88-150 vonal, kell közéjük minimum 5 centi a "szabvány" szerint. MINIMUM.

Új hozzászólás Aktív témák