Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- RAM topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Steam Deck
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED monitor topic
- HDD probléma (nem adatmentés)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21863 üzenetére
Nincs mit!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21698 üzenetére
Nincs mit!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21696 üzenetére
Ha nem számít.hogy magas fordulaton van hangja és maximalizálni szeretnéd a hűtést akkor a Vipert vegyed.Ha beéred 2 fokkal magasabb hőmérséklettel,viszont érzékeny vagy a zajra magas fordulaton akkor az eLoop.Alacsony fordulaton mindkettő halk.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21694 üzenetére
Félreértettél,csak azt mondtam hogy a 3 pin-s B12-s sorozatból a 3-st ajánlom bordára!
-
Tikakukac
titán
válasz
HollywoodBoy #21595 üzenetére
Én magam sem tudom miért nem delideltem még. 15 év alatt 1 halott procit láttam. Illetve egy másikat amit sikerült direktben 230-al megküldeni.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21595 üzenetére
Ha ügyesen csinálják(delid),akkor nem-senki se néz a kupak alá..
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21593 üzenetére
Pár fokot ott hozhat a második venti,bár én arra a cpu-ra nem ezt a hűtőt vettem volna-mondjuk a gyenge láncszem a kupak alatti paszta lesz nagy valószínűséggel.
-
Savanya
addikt
válasz
HollywoodBoy #21590 üzenetére
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21588 üzenetére
Na akkor 4 db 500Ft.Talán a Brocken kampójával igen,de nem vagyok benne biztos.A helyedben abból vennél 4db-t és ha nem is jó,aprón biztos elkel.Amúgy milyen procira kell?
-
dqdb
nagyúr
válasz
HollywoodBoy #21588 üzenetére
Shadow Rock Slimet szereltem nemrég, annak az alaplapi rögzítése a Scythe Ninja 2-vel szinte megegyezik (egy apróságot javítottak rajta), és a kampó is rettenetesen hasonlított rá (3 hónapnyi időeltéréssel voltak a kezemben, ezért nem merem határozottan kijelenteni, hogy biztosan megegyeznek).
-
dqdb
nagyúr
válasz
HollywoodBoy #21584 üzenetére
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21584 üzenetére
Ha az alternatív(házi barkács) megoldásokat kihagyjuk,akkor Merlin-t ajánlom-sok fajta szokott lenni náluk.
Írj rájuk email-t,de nem mindig válaszolnak-ha 2 napon belül nem jön válasz,akkor hívd fel őket. -
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21526 üzenetére
7% a difi csupán a jegyzeteim szerint és minimálisan halkabb itt is.
(#21527) TikakukacAnnyiért jó vétel volt!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21524 üzenetére
Nem vagyok most otthon,de emlékezetem szerint ott kisebb volt a különbség-megnézem ha hazaértem!
-
takacsbotond
őstag
válasz
HollywoodBoy #21519 üzenetére
1500RPM felett már rendesen megjön a hangja, bár 2000RPM-en sem sokkal hangosabb mint a Tri-Speesek 1600-on.Bár 12V-on a szintén 1600RPM-es Akasa Apache sokkal halkabb volt, de annak meg idle van elég irritáló motorhangja.
Érdekes, hogy a 12cm-es hallhatóan hangosabb, még iddle is, mint a 14cm-es, pedig mind a kettő 2000rpm-es, és azért a 14cm-es több levegőt mozgat meg.
Ami még jó, hogy 3pin-en sincs motorhangjuk, és a feszültség alapú vezérlés sem okozott neki problémát. -
takacsbotond
őstag
válasz
HollywoodBoy #21517 üzenetére
Nekem a Dark Rock Pro3 hűtőmön is SW-ek vannak, csak azok 2000RPM-esek, de idle azoknak sincs hangja.Egy ilyen venti tökéletes lenne hátulra házhűtőnek is, csak nem tudnám mivel rögzíteni.
Egyébként újonnan elég drágák, én is csak azért vettem SW-t, mert PW áron jutottam hozzá, egy pár hónapos darabhoz aprón. -
takacsbotond
őstag
válasz
HollywoodBoy #21515 üzenetére
Sajnos a gyári adatok sokszor hatalmas túlzásokat tartalmaznak...
A cél egy olyan venti lenne, ami idle néma, de ha kell rendesen át tudja dolgozni a levegőt a házban, de sajnos az alaplapom venti vezérlése egy katasztrófa...
Már jó pár venti megfordult a gépházamban, de eddig az Silent Wings volt az egyetlen ami ott is maradt... -
dqdb
nagyúr
válasz
HollywoodBoy #21472 üzenetére
Én csatoltam hiányos infót akkor, elnézést...
Ja, az a rész a gyártóknak szánt dünnyögés volt (volt már részemről ezért is korábban, lesz még később is), sehonnan sem tudhattad, hogy jelen esetben egy infó sajnos nem infó (mármint elméletileg az lenne, de a gyakorlat mást mutat). Még jó, hogy feltűnt az alaplapod kézikönyvében az a sor. -
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21472 üzenetére
Mindegy hova kötöd,a cpu hőfok alapján állítja a ventiket.Az Asussal annyi szívás van,hogy nem maghő hanem kupakhő alapján-viszont könnyen ki lehet tapasztalni.Ne biosban állítsd,hanem az AiSuite-l-sokkal jobb.
(#21469) san01Te vagy az első akinél probléma lépet fel velük-nagyon belenyúlhattál.Küld vissza gariba. -
dqdb
nagyúr
válasz
HollywoodBoy #21468 üzenetére
Korábban nem írtad az alaplapod típusát, csak egy képet linkeltél a lábkiosztásról, így az alapján írtam, amit írtam. A kép alapján nem tud PWM-et, mert a negyedik lábon fixen +5V szerepel. Azonban többször előfordult már dokumentációs hiba, ezért egy ideje a lábkiosztás mellett meg szoktam nézni a BIOS leírását is (kivéve az ASRockot, nekik a BIOS leírásuk használhatatlan erre a célra), hátha ott más szerepel, de ez alaplap típusának hiányában az esetedben elmaradt.
Most, hogy a linkelt PDF nevéből kiderült a típus, és letöltöttem a teljes kézikönyvet, úgy tűnik, hogy a lábkiosztás ábrája hibás. Ha van a BIOS-odban a Monitor menüben Chassis Fan X Q-Fan Control menüpont mindhárom csatlakozóhoz, aminek az értékét PWM Mode-ra (4 pin) is be tudod állítani a DC Mode (3 pin) mellett (azért kell leellenőrizni, mert ugyebár van esély a BIOS dokumentációjának a hibájára is), akkor jó ASUS szokáshoz híven hibrid csatlakozóról van szó, amire mehet 3 és 4 pines ventilátor is, és neked kell a BIOS-ban beállítani, hogy milyet kötöttél rá. Ha megvan mindhárom menüpont, és az árkülönbség nem nagy, akkor inkább három PWM-es BQ is menjen a három CHA_FAN-re.
-
Grózi
Topikgazda
válasz
HollywoodBoy #21456 üzenetére
Ha van még szabad alaplapi csatid amin tudod szabályozni a DS-eket(vagy esetleg 4 pinben a Lepa Bol.Quiet-t),akkor a helyedben azt használnám a gyári vezérlő helyett,mivel az AiSuite-l sokkal pontosabban tudod szabályozni.Egyszer belövöd a ventiprofilt(én terhelés nélkül le is szoktam állítani-csak bizonyos hőfoktól kapcsol be) és szépen hőfok függvényében szabályoz.
abridabriMár bocs,de tipikus amatőr hiba-auto-n nem használunk semmit!Látogass el a topicjába,szerintem abban a cpu-ban még van tartalék! -
válasz
HollywoodBoy #21446 üzenetére
Ha jol tudom a Dead Silencehez alapbol jar egy kabel amivel fix 7V ra tudod kotni a ventit .
-
MasterMark
titán
válasz
HollywoodBoy #21446 üzenetére
Azzal az alaplappal sokkal sokkal sokkal! pontosabban és jobban be tudod állítani a ventiket.
-
takacsbotond
őstag
válasz
HollywoodBoy #21372 üzenetére
Minőségi, márkás kábel, nem lehet vele probléma, szerintem érdemes ezt venni, én is ilyet akarok majd venni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
HollywoodBoy #21334 üzenetére
Az a helyzet, hogy most a házamba 3db beépített 2 tűs (3 tűsnek néz ki a csatlakozó, de csak 2 résben van ténylegesen vezető) ventilátor van. Ezt hogyan teszem rá a csatlakozóra? A '+5V'-ra és a 'CHA FAN IN'-ra dugjam?
Ez azt jelenti, hogy azok a ventilátorok nem képesek fordulatszám-visszajelzésre. Elvileg a csatlakozó kialakítása olyan, hogy csak egyféleképpen tudod rádugni, amikor a két aktív lábel a GND és CHA FAN IN lábakkal érintkezik, de ha nem, akkor is csak így szabad bekötni. Az mondjuk jó kérdés, hogy az alaplap mit kezd ezzel a szituációval (nem jön vissza fordulatszám), és hajlandó lesz-e automatikusan szabályozni így a ventilátorokat.Ezeket szeretném rádugni CPU_OPT csatira egy 3-mas elosztó kábellel.
Tudnátok nekem egy ilyen 3-mas elosztó csatit ajánlani? Ez pl megfelelne szerintetek?
Igen, jó lesz. Akasából vagy BitFenixből szokott lenni egyszerűbb elosztó is, amit nem kell külön tápcsatlakozóra kötni, az is megteszi. Az alaplap felé azért megy csak két vezeték, mert az első két pint (föld és táp) a SATA csatlakozóról veszi. Amelyik ventilátor felé 4 vezeték megy, onnan fog visszajönni a fordulatszám-infó, a másik kettőről nem.A PW2 egy kedvező árú, jó légszállítású és halk ventilátor házak szellőztetésére, további ajánlott darabok az összefoglalóban vannak. Amúgy milyen és hány ventilátor juttatja be elöl a házba a levegőt?
vmk: [link]
Dzsozi56: az általam használt PWM-es ventiknél semmilyen gond nem adódott, annak ellenére, hogy hozzáértők 3 pin-es ventik csatlakoztatását javasolják
Azért javasoljuk, mert sosem lehet előre tudni, és csak tapasztalati úton derül ki, hogy adott PWM-es ventilátor nem szereti, ha így szabályozzák. A napokban egy rövid teszt erejéig átkötöttem a CPU hűtőn lévő Apache-ot egy PWM-es csatlakozóról egy feszültségalapon szabályozottra, és most már nemcsak mások véleménye, hanem saját tapasztalat alapján is mondom, hogy úgy tényleg zavaróan morog. -
Dzsozi56
tag
válasz
HollywoodBoy #21334 üzenetére
Szia!
Nem vagyok szakértő ebben a témában, így csak saját tapasztalatként írom le a következőket, hátha segít valamit:
Asus Z97-A alaplapom van. Egyenként ugyan olyan kiosztású 4 pines aljzatokkal, mint ami a Te lapodon is van. Vagyis van egy CPU_FAN, egy CPU_OPT, CHA_FAN, CHA_FAN2, CHA_FAN3 és egy CHA_FAN4.
Én kezdetben csak 4 pines PWM-es ventilátorokat kötöttem a lapra, a szabályozás pedig az Asus Fan Xpert 3 progival történik. A CHA_FAN csatlakozókra kötött PWM-es ventilátorok nem okoznak gondot, feszültség alapon szabályozza azokat a program. Én csak páros venti bekötést használok egy-egy CHA_FAN kivezetésnél 4 pines Y-elosztó kábel közbeiktatásával, mivel van elég csatlakozó.2db Alpenföhn Wing-Boost 2 140-es ventilátor ment így a CHA_FAN4-re (házban fentre) és 2 db Be Quiet Silent Wings 2 140 Pwm CHA_FAN2-re (házban előre). CHA_FAN_1-re egy Lepa Bol.Quiet 120 Pwm (házban hátulra), illetve a CHA_FAN3-ra (házban alulra) egy Be Quiet Silent Wings 2 120 Pwm egyedül csatlakozik.
A CPU_FAN-ra a processzor hűtő Pwm-es ventijét kötöttem és egy ideig a CPU_OPT-on volt az alsó Be Quiet 120 Pwm-es légkavaró.A CHA_FAN csatlakozók a kézikönyv szerint PWM és DC alapon is szabályoznak és a ventilátoroknál az általam használt PWM-es ventiknél semmilyen gond nem adódott, annak ellenére, hogy hozzáértők 3 pin-es ventik csatlakoztatását javasolják! Ezt is figyelembe véve a felső 2 Alpenföhn ventilátort lecseréltem 2 db 3 pin-es Aerocool DS 140 mm-es ventilátorra, amik az itt használt 4 pin-es Y elosztóval bekötve szintén hibátlanul működnek az Asus Fan Xpert 3 programjával.
Úgy tudom az Y elosztóhoz hasonlóan van 3 ágas is. (3, illetve 4 pin dugós kivitelben is.)
-
dqdb
nagyúr
válasz
HollywoodBoy #21332 üzenetére
Az A és a B csatlakozókra tehetek PWM-es ventiket? Az A-ra teszem a proci hűtőt.
Igen, tehetsz.A C;D;E csatlakozókra pedig csak simán feszültségszabályzós ventik mehetnek?
Igen, ezért PWM-eset ne kössél ide.ha igen, akkor hogy-hogy 4 PIN-es a csatlakozó?
Kérdezd meg a gyártót. Valószínűleg egyszerűbb egyféle csatlakozót készletezni, mint kettőt.Az F csatlakozóra pedig valamilyen ventillátor szabályzó panelt lehet rákötni?
Az egy nem szabványos csatlakozó, kizárólag ezt az olcsóságot lehet rákötni, amivel további 3 ventilátort lehet szabályozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Házimozi belépő szinten
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Építő/felújító topik
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix X570-F Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B450 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 Ti 11GB ASUS GT 301 FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE X570 AORUS ULTRA alaplap garanciával hibátlan működéssel
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest