- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- ASUS notebook topic
- 3D nyomtatás
- Mini-ITX
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2025: notebookdömping az Acertől
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tyca
senior tag
sziasztok!
Nem tudom, hogy az alaplapom vagy a tápom csinálja (de gyanúsabb, hogy az alaplap, mert mintha a régebbi tápommal is ez lett volna), de ha áramtalanítás után kapcsolom be a gépet, akkor először 1-2 mp-re felpörögnek a ventilátorok, majd leállnak újabb 1-2 mp-re, majd utána újra felpörögnek és indul rendesen a gép...valaki tapasztalt már ilyet?
-
Tyca
senior tag
Sziasztok!
Azt tudja valaki, hogy az alaplapi venti kivezetések mekkora áramterhelést bírnak ki? Konkrétan a Gigabyte P35-DS3L...Több házventit kellene egy tüskéről kivezetnem, mivel a prociventi kivezetésen kívül csak 1 db másik kivezetés tudja a fordulatot szabályozni. És erre lenne jó minél többet (akár 3-4-et) rákötni...
-
Tyca
senior tag
válasz Biga123 #40754 üzenetére
kipróbáltam a 6-6-6-20-at, +0,2V és +0,4V-tal is, a windows logónál nem ment tovább a gép. Majd még kipróbálom lazábbon is...
Ami érdekes, hogy az aida64 2,0x V-ot ír ki a DIMM-re, függetlenül attól, hogy mennyi plusz feszt adok neki. Ha semmi pluszt nem kap, akkor is...
-
Tyca
senior tag
válasz Biga123 #40747 üzenetére
be tudtam lőni úgy a kétféle ramot, hogy működnek együtt 800 Mhz-en. Nem állítottam át az időzítéseket, ilyenkor alapból 5-5-5-18-on mennek, 1,8V-tal.
Viszont mivel mind a két fajta ram 1066-os, jó lenne ki is hajtani őket. A régebbi kingmax ramjaim ugyanezen az alap 5-5-5-18-on mentek 1066-on, az újakkal együtt viszont rögtön kékhalál. Az új ramhoz találtam doksit, ott azt írják, hogy 5-5-5-15/2,2V kell az 1066-hoz.
Ilyenkor az a teendő, hogy beállítom az 5-5-5-15 időzítést és a DRAM Voltage-hoz beállítok +0,4V-ot? Nem nyírja ez ki azt a ram-párt, ami 1,8V-on is tudja az 1066Mhz-et?
Azt amúgy honnan tudom, hogy milyen fesz.-en járnak a ram-ok? A cpuz nem írja ki, a biosban sem látom, csak ez a plusz fesz hozzáadás opció van.
-
Tyca
senior tag
válasz Robi_73 #40712 üzenetére
Egy negatívuma van, hogy 4db memória modullal meg kell szenvedni az optimális beállításokért.
Sziasztok!
Valószínűleg ebbe a negatívumba futottam bele én is:
DS3L (Rev. 1.0)-es alaplapom van F4-es verziójú bios-szal, több mint 3 éve, 2 *1 Gigás 1066-os Kingston ramokkal. A minap kaptam kölcsön kipróbálásra két db Kingston KHX8500D2/2G-os ramot ([link]), ezeket párban árulják, szintén 1 Giga/1066-os ramok. Beraktam a másik két üres slotba őket, de egyből minden baja volt a gépnek. 3-ból 2-szer a win7 már nem tudott bootolni, holott a memtesztje meg lefutott rendesen. A proci órajelet/szorzót/feszt visszaraktam alapra, akkor sem volt stabil a win7 elindulás, de ha elindult, akkor után minden prgram stabil volt. Aztán kipróbáltam úgy, hogy csak az egyik új ramot raktam be, ekkor win7 stabilan bootolt, viszont pl. 3dmarkok kékhaláloztak.
Ram beállításokban nem vagyok jártas, mivel, hogyan próbálkozzak, hogy működjenek együtt? Pl. a ram-oknál nem is látom a biosban, hogy mekkor fesz megy, csak olyan opció van, hogy mennyi plusz feszt kapjanak. Itt meddig lehet elmenni? Illetve ha amúgy is csak kb 3,2 gigát lát belőlük a win (32 bites procim van), akkor megéri a szenvedés?
előre is köszi a válaszokat
-
Tyca
senior tag
Gyári chipset hűtőbordára utólag felragasztott öntapadós ventillátorral volt már dolga valakinek? Érdemes ilyet venni, vagy komplett hűtés csere a célszerűbb?
-
Tyca
senior tag
Az normális dolog, hogy a chipset hűtőborda kib@szottul felforrósodik menet közben? Tapintásra olyan 90+ fokra saccolnám. A procinak adott többletfesztől jobban bemelegedhet, vagy alapból is ilyen forró? Érdemes valami alternatív hűtésben gondolkodni?
-
Tyca
senior tag
válasz Bile Demon #21269 üzenetére
Ok. Kösz mindenkinek a segítséget
Végülis 1,475 V az, amin nem hasal el az orthos.
A biosban a többi fesz-en nem szokás állítani cpu feszemelés esetén (fsb, pci-e, ddr2, stb.)?
-
Tyca
senior tag
válasz Gorneck #21264 üzenetére
De az hogy van, hogy 1,325-ről is pont addig esik vissza, mint 1,425-ről? Ez is természetes?
Az fsb meg van emelve, az e4500-nél az alap a 200*11, én azonban szeretném, ha inkább 400*8-on menne. Alapfeszen azonban csak 390*8-ig tudok elmenni, ezért akartam feszt emelni
-
Tyca
senior tag
válasz Pulsar #21262 üzenetére
A következő a szitu:
A biosban 1,425 V-ot állítok be. A tesztprogramokban ezek vannak:cpuz:
Idle-ben 1,392 V, orthos-szal: 1,360 Vspeedfan:
Idle Vcore1: 1,39 V, Vcore2: 1,90V, orthos-szal: Vcore1: 1,36 V, Vcore2: 1,89 VCore temp:
Idle-ben VID:1,3250 V, orthos-szal is ugyanennyiEverest:
Idle-ben magfeszültség: 1,325 V, orthos-szal is ugyanennyiÉs pont ugyanezek az értékek jelennek meg akkor is, ha a biosban 1,325 V van.
-
Tyca
senior tag
Sziasztok!
P35 DS3L-es lapom van, E4500-as procival, és meg akarám emelni a cpu feszt az alap 1,325 V-ról mondjuk 1,425 V-ra, a voltage control-t manual-ra állítom, belövöm a feszt, elmentem a bios-t, de a tesztprogramokban nem látszik a fesz. emelés. Everest, Coretemp, CPUz mind ugyanazt a feszt mutatják, hiába változtatom a bios-ban.
Szerintetek mi tolok el?