Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mikk2000

őstag

válasz Vakegérke #1672 üzenetére

Röviden: biztosan nem tudom, vásárlási tanácsot nem adhatok, amit az előbb írtam fenntartom, ha egy gyártó azt mondja a termékére hogy SATA2 kábel, akkor nem mondhatom hogy a SATA2 vinyódhoz SATA1 kábelt vegyél.

Nem röviden:
    Amikor a SATA1 kábeleket megtervezték akkor értelemszerűen a SATA1 átviteli sávszélességét vették figyelembe. A SATA2 (elméleti) átviteli sávszélessége kétszer akkora, tehát akár indokolható is lehet a drágább kábel.

Persze azért érdekekességképpen megemlítem, hogy a normál réz telefonkábel, ami a vezetékes telefonodtól a központig megy eredetileg 3,5khz (300-3400Hz) (beszéd) átviteli sávszélességre lett kitalálva (na persze + a sávonkívüli ami nem nagyságrendekkel magasabb) és most, DSL korában MHZ-ek tépnek rajta... de az analóg modemek korában sem volt semmi a tényleges max ami 40Kbit körül volt...

Ha feltételezzük hogy a GB amit csomagolt kábelt a laphoz az SATA1 (mivel nincs ráírva hogy SATA2), akkor nekem a hdtach azzal a kábellel 216MB/s burst-ot mért ami 150MB/s fölött van, tehát a SATA1 sebessége fölé ment (150MB/s) Persze vegyük figyelembe hogy SATA1 HDD-n a burst 150MB/s helyett 126MB/s, azaz 20%-al kisebb mint a max, ugyanez SATA2-nél 40%, tehát csak 20% az eltérés. Igy már pláne nem vészes szerintem. Mindenesetre most hogy így szóba került kipróbálnám egy ténylegesen SATA2-es kábellel hogy nő-e a burst, de ezt bárki megteheti akinek van SATA2 kábele is, hogy hdtach-nál mennyi a burst (maximum) az egyik és másik kábellel. Emberek, rajta:) Ha nincs külöbség, akkor még az elméleti hdd cache sebességet sem növeli meg a SATA2 kábel ezzel a lappal, de ha megnöveli akkor is csak 20%-ot nyerhetünk ami se nem oszt se nem szoroz szerintem :)

Új hozzászólás Aktív témák