Keresés

Aktív témák

• j.bravo

addikt

válasz I_Am #110 üzenetére

Szerintem nem kell semminek győzedelmeskednie :))

A hallás természetesen egyrészt a fiziológia, másrészt viszont a fizika törvényei szerint működik. (ki gondolta volna:DD )

Viszont, az átvitelnél több fizikai jelenséget illetve törvényszerűség játszik szerepet (és kell ezért szem előtt tartanunk), mint elsőre gondolnánk.

Én is értetlenkedtem, miért lehet jó a tömör kábel, amikor ugye tanultam a skin-hatásról (a freki növekedtével az elektronok egyre inkább nem a teljes keresztmetszeten, hanem csak egy ''héjon'' haladnak, azaz a freki növekedtével csökken a behatolási mélység (semmi pajzánra nem kell gondolni :B) ), aminek kivédésére találták ki a sodrott kábelt (ugyanazon keresztemtszethez így nagyobb a felület).
    Meg hogy ez praktikusabb is, mert jobban hajlik, meg minden.
    De ez csak az egyik oldal, mert hogy a vezetőn való áthaladáskor a jel hogyan módosul, azt a vezető szerkezete is befolyásolja. Minél több a rácshiba, annál jobban. És minél többet hajlítgatom a vezetéket, annál több a rácshiba... és ez - gondolom - igaz bármilyen képlékenyalakításra, azaz a dróthúzásra is (és mivel a sodrott kábelben vékonyabb, többször húzott drótok vannak...)

Ott van persze a kapacitás is az erek között, aminek nem örülünk, meg még ez-az.

És még van sok-sokminden...

• DDL

őstag

válasz I_Am #110 üzenetére

De. Komolyan gondoltam. Bár lehet, hogy félreértitek. Nem egy kábelen belöl megy a + és a -. Ha nem 1-1 kábelen legalább. Egyébként lennél szíves megmagyarázni miért nem lehet jó?

Melesleg Te próbáltad már??

Üdv: DDL

[Szerkesztve]

Aktív témák