Hirdetés
- 3D nyomtatás
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
-
PROHARDVER!
Üdv a Fűnyíró topikban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morris
Topikgazda
-
Nippon
őstag
Teljesen igazad van egyébként, ez a program is fut a fejemben. Annyi könnyítéssel, hogy a meglévő Kawasaki Fj180-as MTD menne a nagy telekre, van ott egy pici melléképület ahol elfér, aztán nyúzom amíg megy.
Egyébként a két hely közel van egymáshoz, át szoktam tolni a fűnyírót tehát nem olyan nagy macera, meg szeretek is füvet nyírni, nekem ez kikapcsolódás. Persze mindenképpen több idő menne el vele, cserébe sokkal pihentetőbb egy akkus géppel dolgozni és a karbantartással sem kell annyit vacakolni. Aztán ha beépítjük a nagyobb telket, akkor ott is kb 700m2 marad és lesznek évelők is. Azt már megoldom akkussal, viszont az átmeneti időszakra a mindent egy géppel megoldani ötletemet jobb lenne elengednem.bogabi: Igen, jól néz ki.
-
Móci
addikt
Ahogy néztem, a Parkside felejtős lesz, lehet mégis marad a benzin. Más gyártótól akksikat nem akarok (Parkside gépek és akksik vannak itthon), no meg a többi gép átlépi a keretet. Biztos jók is, nem vitatom.
Husky LC 140SP-t néztem, árban pont beleférne még. Jó választás lenne?
-
cd930
senior tag
Köszi szépen!
A kérdés igazából az, hogy azt írják, hogy egyszerre szükséges bele két akksi, tehát egy darab semmiképp nem elég.
Ha nekem már van egy 2Ah és vennék egy 4Ah-sat mellé, azzal vajon rendben működne? Ha igen, meddig?
Ha lemerül benne a 2Ah-s, akkor hiába van még szufla a 4Ah-sban, akkor is leáll? -
cd930
senior tag
Köszi, akkor behozom a képletbe az akksis megoldást is.
Nézegettem a tavalyi Lidl újságot, ahol 50k volt az akksis fűnyíró, akkuk és töltő nélkül.
Csak két akkuval működik, nem tudom, hogy ez bármilyen párosításban lehet-e.
Van egy PABS 20-Li G8 készülékem, még bontatlan a drága, de ehhez van egy 20V 2Ah-s akksi és töltő is. Ha ehhez vennék egy nagyobb akksit, rendben működne? Vajon mekkora teljesítmény kell ~150m2 végigtolására? -
AXisBOLD
addikt
Einhell felejtős nekem is, Makita ha lesz vagy Parkaide akkor azokat megnézem, fórumot meg követem, visszaolvasok. Parkside felé felemás az érzésem, ütvefúró volt már gyalázatos teljesítményű a kezemben, de a nagyobbik robotfűnyíró jól teljesít az ismerősöknél, meglátjuk.
Megspóroltál nekem egy felesleges kört, köszi még egyszer, hogy körüljártuk a témát!
-
AXisBOLD
addikt
Szia
Nagyon köszönöm a részletes választ, el is engedtem mind a két gépet, a nagyobbik Gardena Ausztriából való, valószínűleg ezért nincs hozzá itthon semmi.
A Makita amit írtál viszont szintén csak 33cm vágó széles, ennél az akku jobb hogy végig érnék vele?
Metabo megbízható márka? Egyáltalán nem ismerem.
De összességében inkább még kivárok, rakok hozzá és egy jobb gépet veszek.
-
6030D
őstag
Parksideot csak a Lidlből szabad. Amit linkeltél, ott olyan 70-90 % felárral mennek a dolgok. Aminek tudom az árát : 4 Ah 10 vs 17,5 ; 8 Ah 20 vs 35, dupla töltő 8 vs 17,5.
A két akksis fűnyíróra már 5 év gari van, nagyon jó a szervizhálózat, sima bejelentésre is küldenek sokszor új gépet. Illetve van magyar alkatrészutánpótlás ( Hornos Kft.).
Itt olvasni olyat, hogy a Makita is a 2 év gariidő után állt meg. A mai világban szerintem mindenhol lehet gond. Kérdés, hogy mennyi pénzed áll benne feleslegesen (használod-e annyit, termel-e pénzt, hogy megérje). De ilyenek a szaktopikok, a topot kell venni mindenből. -
6030D
őstag
Igen, PRMA 40-Li. Neked biztos kevés lenne a 4x4Ah, csak viszonyításnak írtam. Mondjuk ha szép füved van, akkor azt nem két hetente nyírod, haver meg kb úgy az ősgyepet, szóval nem merül kevésbé.
Nem egy rohangálós típus, szóval biztos nem futott, hogy végig érjen.
A Performance fűnyíróról én amit láttam videókat, annyira nem győzött meg. De ha a két akksist veszed, 4 db 8Ah akkuval, dupla töltővel akkor az 55 + 80 + 15 (?)=150 ezer Ft. Az meg nem hiszem, hogy nem lenne elég.
De ha ennyit szánnék fűnyíróra, mint te, akkor én sem Parksideot vennék, csak viszonyításképpen írtam az üzemidőt. -
6030D
őstag
Csak egy tapasztalat az akkuidőre: haverom elkérte a Parkside két akksis nyírót kipróbálni. Kb 650-700 nm lehet nála az ősgyep, két 4 Ah-val kb a 70 %-át lenyírta. Azt mondta vesz ő is, 4 db 4 Ah akksival, és egy százasból meg van oldva. Nem közben kell tölteni, hanem több töltött akksival kezdeni.
Szomszéd most Metabot vett a szülinapi akcióban (vett egy szivattyút is, így van 2 db 5 Ah akksija), de még nem lett kipróbálva, mert a hideg miatt nem nőtt ki a fű. -
evilskati
aktív tag
Nekem nincs tapasztalatom a használat terén akksis géppel, de logikus, amit írsz. Régebben mikor kerestem tapasztalatokat EGO akksik életciklusával kapcsolatban, akkor nagy volt a szórás, van akinek 8 éves volt és rendben üzemelt, van akinél 2 éves korában gariban kellett cserélni. Átlagosan talán azt írták, hogy 5 évnél végük van.
Nem tudom mennyire lehet adni ezekre a netes véleményekre, hiszen különbözhet ki hol és hányszor használja, milyen körülmények között tölti, tárolja.Redditten írta valaki, hogy nagyobb géphez jobb nagyobb kapacitású akksit venni, mert ezek több cellából állnak és kisülés közben így eloszlik a terhelés, kevésbé is fog melegedni, ami jó hatással van az élettartamra. Viszont így jön a kérdés, hogy legyen két kisebb akksi, és amíg az egyik tölt a másik használható, vagy legyen egy nagy és amíg tölt addig áll a munka vagy marad a túlméretezés több pénzért és akkor nincs ilyen gond.
Mondjuk a 8 év már szép lenne szerintem és akár tudná is billenteni a mérleg nyelvét az akksis felé.
-
evilskati
aktív tag
Ha csak fűnyírásra kell, akkor én megnézném az EGO-t is:
EGO LM1903E-SP, Önjárós, 5Ah akksi és töltő pakkban. 311.900 Ft. Ez elvileg 800 m2-t tud egy töltéssel. + BA2240T 4Ah akksi, hogy biztosan elég legyen, 87.990 Ft
Mondjuk ez műanyag házas, nem acél, mint az eddig linkelt Makiták vagy Milwaukeek, de ha nálad nem köves a terület, akkor ez inkább előny, mint hátrány. Van acélházasuk is, de az drágább. -
Tsunami73
tag
Úgy láttam nem dual töltő van a szettben a makitánál, ha lemerül egyesével töltöd egyébként is.
Milwaukee dual töltős, de vagy másfél óra a töltés szerintem, vagy több ha lemerülnek az aksik. Az 53cm milwaukee biztos lesz akkuval megint 450-ért, nekem az jobban tetszett élőben. -
a2d2
addikt
Ezt most megnéztem, egész jónak tűnik papíron. Kicsit keskenyebb meg gyengébb mint a Makita, meg nem önjárós, de ha ez a max kínálat Bosch oldalon akkor nem rossz, főleg 160e-ért!
LM001GZ akksi nélkül 27kg. Én sokszor csak egy darab 5-ös akksit (1,3Kg) teszek bele. Kivéve mikor hátramegyek vele a rétet lenyírni, akkor megy bele kapásból a kettő (2,6Kg), de még így is 30kg alatt marad. -
a2d2
addikt
Ja, igen, neked már van akksis gépparkod, akkor a Makita neked nem pálya.
Bosch-ban nem is tudom van-e ilyen nagy teljesítményű gép. Én csak a Makitát, Dewaltot és Milwaukeet néztem (Stihlt és Husit is kilőttem mert kellettek a kéziszerszámok is nem csak a kertiszerszámok). -
evilskati
aktív tag
Nekem az a bajom az akksissal, hogy benzinesből sokkal olcsóbban lehet jót venni. Az összefoglalóban levezettem régebben, hogy a prémium kategóriában még van belátható időn belüli megtérülése az akksisnak, de őszintén szólva szerintem egy Husqvarna LC356VP szinte minden igényt kielégít és már 220 ezer körül kapható. Sosem fogja ledolgozni az árkülönbséget az akksis gép.
Ott látom egyedül értelmét, aki amúgy is komoly akksis gépparkkal rendelkezik, és akkor vesz mellé ugyanazon rendszerben egy fűnyírót is, mert miért ne.
Akksis gépek esetén szerintem sokkal fontosabb, hogy milyen gépek érhetők el az adott rendszerben, meg kell nézni, hogy a jövőben milyen gépekre tervez az ember beruházni és összevetni a teljes géppark költségét a különböző márkák rendszerei között és ez alapján döntést hozni.
Több különböző rendszert fenntartani szerintem pénzügyileg nem túl jó döntés. -
-
a2d2
addikt
Szia!
Asszem pont veled számolgattuk tavasszal mikor megvettem az LM001GZ-t hogy az akksit nem illik beleszámolni a gép árába:
1. mert több gépen is osztozkodhatnak (nálam pl szám szerint 5-ön)
2. 10 év alatt ugyanennyit elköltesz benzinre/olajra/szűrőre/gyertyára, csak az akksinál ezt az árat előre fizeted meg.Szóval az az Lm001GZ így most 284 ezer, ami még mindig rohadt sok, de azért emészthetőbben hangzik
Ha megnézed a kezdeti áresés után kb ugyanannyiba kerül most mint az önjárós 2x18V-osok.
Amúgy továbbra is nagyon ajánlom a gépet.
Marketplace-en pedig ki lehet hozzájuk fogni garis vagy akár vadi új akksikat meg töltőt:
[link]
[link]
[link] -
dorika87
őstag
Köszönöm a gyors választ. Pont ezeket a Makitákat találtam én is meg Árukeresőben, de ezek szerint akkor tényleg ajánlott.
Pannon Turfgrass "garden" típusú gyepszőnyeget tett le a kertész, és 3 hét múlva javasolja az első nyírást. Jelenleg napi 4szer megy az öntöző rendszer 4 óránként 15 percet. Egybefüggő a terület, és kanyar illetve egy kis ív van csak benne. Így abban reménykedünk, hogy egy töltéssel talán le is tudjuk majd nyírni, ha nem hagyjuk meg nagyra a füvet. -
albiosz
őstag
és #8076 Morris: köszi a tippeket. Azóta olvasgatok a témában. A Makita árával nem tudok megbarátkozni, akkukkal és töltővel az már húzós számomra és a belépő szint még szénkefés motorral szerelt.
Van a kert előtt egy árok, annak a partját is nyírnom kell. Múlt héten lecsaptam a vezetékes AL-KO-val, de nem volt egy élmény, köpködte a kavicsokat. Ide valami fűkasza/szegélynyíró kéne. Rövid szakasz, így talán utóbbi is megfelelhet.
Kéne nekem egy akkus fűnyíró (kicsi is elég, de az se baj, ha nagy), akkus fűkasza/szegélynyíró, 2 db legalább 4Ah akku és egy dupla töltő.
Már majdnem megrendeltem ~130e körül egy Einhell csomagot, de ma láttam, hogy jövő héten lesz minden a Lidl-ben, ami nekem kell és ~90e körül meglenne.
3 kérdés:
- Parkside 2 akkus fűnyíró lesz most. Ez vajon mennyit bír 2db 4Ah-s akkuval? 2 akkus fűkaszáról olvastam tesztet, arra ha jól emlékszem fél óra üzemidőt mondtak, azért az elég karcsú, remélem a fűnyíró jobban bírja. Egy kisebb Einhell is bír ennyit 1 akkuval és utána ott a pót.
- Kavicsos árokpart nyírásra melyik gép lehet alkalmasabb? Einhell késes [link] vagy Parkside damilos [link]. Tudom, egyik se, de a fűkaszát túlzásnak érzem arra a 20 méter árokpartra.
- Összességében Parkside vagy Einhell vagy más hasonló árfekvésű vonalon kéne elindulni? -
a példádban még el tudom fogadni, de ezek mindkettő esetben felső- vagy felső-közép kategóriás árak
viszont lefelé menet akkusban nem lesz jelentősen olcsóbb a rendszer főleg az akkuk drágasága miatt, viszont a benzinmotor kiforrottsága elhozta a 100 ezres vállalható Loncin motoros MTD-ket, a 100 ezres Al-Ko-kat (150-ért már Husquarna is van)
ha ehhez a 100-hoz teszem hozzá a 150-et, ami a 10 év benzinfogyasztása, akkor 250-ért kapsz ilyen gépeket akkusban? 2-3 akkuval, töltővel? (nem tudom, ezért kérdezem) -
szilchi
őstag
Köszönöm
,és köszönöm
.
Eleve használt,főleg Ausztriából behozott gépekről van szó,ismeretlen futásteljesítménnyel.Utoljára egy nagyon jó Honda GCV160 motoros gép adta meg magát,eltörött a késtartó.És hiába Honda motor,másfél éve 2 szerelő keres hozzá késtartót,csak nem talál.Lett rendelve kettő is de egyik se jó hozzá.Vettem egyszer egy Fieldmann fűnyírót újonnan,azt 5 év alatt kicsinálta a rozsda.Akkor maradok a benzines önjárósál.Szomszédnak Al-Ko van,azt mondja jó.Én is azt néztem,meg láttam Hecht márkájút de azt nem ismerem.
-
a2d2
addikt
Igen, lehetne ezeket még cizellálni. Az új Makita akksik 2000 feltöltési ciklusra vannak korlátozva ha jól tudom, ezt háztartási körülmények között biztosan nem éred el 10 év alatt. Szerintem annyit fognak bírni, meglátjuk. Aztán ott van még hogy 2020-ban 400Ft volt a benzin most meg 650 (700 a prémium) és ki tudja hol áll ez meg. Lehet simán lehetne 10 éves átlagnál 1000Ft-al is számolni. (Érdekes és hasonló példaként: mikor áttértünk hibrid autóra akkor a 400Ft-os benzinnel számolva pont 10 évre néztem meg hogy visszahoz a mi esetünkben 1,8 millió Ft-ot az autó. Na ez a mostani számokkal már 3 millió).
@bogabi: én is úgy gondoltam hogy a fix sebességesek kényelmesebb tempóra vannak belőve mert sorra vinnék vissza a nyugdíjas papák hogy nem tudják követni a gépet
A 3,5 meg mondjuk a 4,5 között van 30% különbség! Ami egy ilyen hosszú területnél mint az enyém ahol 100 méterenként kell egyet fordulni simán okozhatta a rekorddöntést az új géppel. Emlékszem legelső alkalommal is mondtam a feleségemnek hogy szerintem hamarabb végeztem, de az csak úgy érzésre volt még, nem mértem akkor semmit. -
tothjozsi96
addikt
Szerintem jól számoltál. Viszont ez egy legoptimálisabb eset, ami kiindulási alapnak jó. Azzal is kell számolni, hogy bármi bármikor meghibásodhat. Illetve egy olcsóbb-szerényebb gépnek több lehet a fenntartási költsége. És azért azt se felejtsük el hogy az akkumulátorokra kihat az időjárás. A 2x5Ah Makita 18V akku nyáron nem nyírja le azt a 600m2-t, mint amit még tavasszal lenyírt. Úgyhogy akár ezzel is nyugodtan számolhatsz hogy az a 2db akku már ha melegebb van, nem lesz elég. Vagy.. megvárod míg feltölt és haladsz tovább. Nagyon sok szempont van, és most mindenre rá lehet húzni azt hogy veszek xy akkumulátoros fűnyírót, mert van már olyan akku pack-om. És hát ugye a cigány is a saját lovát dicséri..
Én is vettem Parkside performance 4 akkus fűnyírót, sajnos hibásat kaptam. Utána vettem azt a korábban linkelt Dewalt-ot, az se jött be. És nekem az a véleményem hogy lehet ajánlani akkus gépet, de minden ház más és más. Nálam elég ergya fű van, és nagyon merült a Dewalt. Parkside-ra kíváncsi lettem volna, de hibást fogtam ki, ahogy rengetegen mások is, sajnos. Gondolkoztam hogy veszek egy Makita-t, de nem.. Sarki házam van, az utcán is szoktam nyírni, a telkem az viszont nem túl nagy. De pont ebbe a helyzetbe kerültem volna, hogy a 2 akku pont nem elég már, így már megint vennem kellene még 2 akkut. Van egy komplett Parkside gép parkom, nekem annyira így nem éri meg még egy akku családot fenntartani.
Szóval nekem az a véleményem hogy minden családi házról más és más mondható el, ezért nem is lehet mindenkinek ugyan azt a gépet ajánlani. Én megmondom őszintén így hogy van egy nagyon minimális tapasztalatom akkus fűnyíróval, nem vennék újra. Én azóta vettem két ELM4620-at, igaz ezek vezetékes gépek, de brutális erő van bennük. Én nagyon örülök hogy végül így döntöttem. Vezetékhez hozzá vagyok szokva, mindig is vezetékes fűnyírónk volt. Én benzines gépet is előbb vennék mint akkusat. Van otthon 10 liter benzined, az mire nem lesz elég? Nagyon sokáig elég. Akkumulátoros gépeknél meg számomra az a probléma hogy elég sokat dolgozok a jelenlegi Parkside gépparkommal is, van 4db 8Ah akkum és van 2db 4Ah-s akkum. És ez mellé ha még a fűnyírónak is kellene akku, hát.. Nyilván nem egyszerre használom a fűnyírót és a csavarbehajtót, de nekem az nem komfortos hogy marad két akkum ami fel van töltve és a többi akku meg töltődik. Ezért se vettem Makita akkus fűnyírót, mert akkor vettem volna szerszámokat is, és így már akkor kellene minimum 6db 5-6Ah akku, hozzá 3db dupla töltő, ki lehet számolni hogy mennyibe kerül, és hogy ér-e ez ennyit. Mondom ezt úgy hogy van egy komplett PS gépparkom már. Emellett az akkura nagyon sok minden kihat, a melegedés, az hogyha nincs időm munka mellett füvet nyírni és így sokkal nagyobbra nő a fű, ezáltal sokkal több energia az akkusnak levágni. Például pont tegnap nyírtam nálam, toltam két 10m csíkot és megtelt a 60l fűgyűjtő tartály. Igen, már elég nagy volt a fű. De a vezetékes/benzines gép nem kérdez vissza, az akkusat meg lényegesen jobban meríti. Úgyhogy pro és kontra.
-
Ember, kb. addig volt az update nélkül, amíg kiszámoltam, kb 5 mp. Aztán korrigáltam is magamat. Ez talán hiba volt? Beismerni a tévedést? Én kérek elnézést, hogy korrekt próbáltam lenni.....
Igen, elsőre nekem is necces volt a 700 m² 30 perc alatt, mert én 900-at vágok 1 óra alatt úgy, hogy folyamatosan megyek az önjáró után. De aztán kis számolással rájöttem, hogy lehetséges.
-
tothjozsi96
addikt
Mi az hogy miért gondolom lehetetlennek? Te miért hiszed el, inkább ez a kérdés?!
Jövünk itt azzal hogy veszünk fűnyírót 2700m2-re, aztán később képbe kerül hogy csak 1800-2000m2 a füves rész. Most akkor ilyen Google nem tudom mivel vakon bejelölgetünk valamit, hogy akkor most itt 730m2 az a terület ahol vágtuk a füvet. Mi van? Kell mérni egy hosszt meg egy szélességet, nem ilyen atom anti megoldások kellenek.
Az a baj hogy a számok nem stimmelnek. Az meg hogy egy 33kg-s géppel te 30 perc alatt 730m2-t lenyírsz, hát ne mondja nekem senki hogy ez lehetséges.Én két ELM4620-at használok. Ez is egy nehéz gép (27kg), azért aki használt már ilyen nagyobbacska gépet az tudja hogyha kicsit is egyenletlen a föld, fennakad a kaszaház, és azért nem úgy van hogy csak futunk a géppel. Tehát bármennyire is azt gondolom hogy álom tologatni egy drága gépet, meg dupla csapágyas a kerék. Persze, csak azért ha nincs tökéletesen kiszintezve a talaj meg nincs vele foglalkozva akkor azért mégse olyan álomba illő ezeknek a nehéz gépeknek a használata. Részemről elengedem a témát, én nem hiszek ebben hogy 700+ m2-t le lehet nyírni 30 perc alatt. Több kollégámnak is 3-4000m2 telkük van, ott sincs semmi csak gaz, mégis 8 órán keresztül megy a fűnyíró hogy végezzenek vele. Akkor? Ők is rosszul csinálnak valamit, meg én is.
-
Fél óra alatt 700 m²-t nem lehet lenyirni - szerintem. Mire alapozom ezt? 900 m²-t nyirok egy 51 cm-es önjáró AL-KO géppel, elég tempósan megy (fix sebességes az önjárója). Oldalra dobja ki a füvet. Ha nem kell megállni egyszer sem, akkor kb.1 óra a 900 m². Illetve lehet, de akkor kb. szaladni kell a gép után, ami valljuk be, nem általános.
Update.: 1400m x0.5m ez 700 m². 1400/30=46,6 m/perc, ez 2,8 km/h, szóval lehetséges.
-
Morris
Topikgazda
Nem tudom mennyit bírna. Nagyon kíváncsi vagyok rá. Ha lenne annyi zsém, mint amennyi nincs már rég vettem volna egy ilyen gépet, Már csak azért is hogy kipróbáljam.
a2d2: Ha Békéscsaba felé jársz, hozd már el légyszi a gépet. Teszteljünk már egyet
Cserébe feltöltöm ingyen az akkukat és megélezem a késedet is -
a2d2
addikt
Így újra végiggondolva, kb 50 perc a hátsó 1000m2, és szerintem kb még egyszer ennyi az első rész ami kb 800m2 viszont fűgyűjtős. Igaz 3db komposztáló van elhelyezve az első kert különböző részein (elöl, középen és hátul) így gyakorlatilag mindig csak pár lépést kell tennem a kiürítéshez ami szintén gyorsítja a dolgot.
-
a2d2
addikt
Ja, ez az új XGT széria. Pár éve kezdtem belevágni akkus családba, Dewalt és Makita között vaciláltam, de a régi 2005-ben bevezetett 18V-os szériája igazából szóba se került már. Ez egy 1900W-os gép és egy nagyon erős benzines Herkules fűnyírót váltottam vele amit eddig egy percig sem bánok (Briggs 675 190cm3, alu ház, mulcsuzó, ágdaráló, önjáró meg minden). Már csak a tartóssága a kérdéses.
-
spileraaa
senior tag
akkor ez egyáltalán nem ajánlott?
-
PHenis
senior tag
Nehéz megtipplelni, sztem max 500m2 lehet amit vágni kell. Akkusból mi az ajánlott / mire kell figyelni?
Nem tudom mi a reális, első körben azt mondanám, hogy 100 ezernél többet nem szívesen szánnék a projektre. De gagyit amivel csak a bajom lesz meg felidegesít olyat nem akarok, ha tudnál mutatni pár gépet ami már jónak mondható akkor könnyebben tudnék választani.Esetleg olyan család aminek van fűkaszája is akkus (nem olyan kis egykezes szegélynyíró)? Nem tudom mennyire hülyeség de a ház előtt vízelvezetőárok van és ott egy benzines fűkaszával nyírom és ha megáll a kínai csoda benzines kaszám, talán lecserélném akkusra azt is.
-
Morris
Topikgazda
"Egyéni igények kérdése, azt mondom."
Én is ezt mondom.
Nem csak a Husqvarna jó az "angol gyephez". Pláne nem 250k-ért. Az említett LC140 140k körül van.
De ha ajánlani kell, akkor én egy olyan gyártó termékét fogom ajánlani, amivel a legkisebb az esély a lyukra futásra. Nem ma alakult gyártó/kereskedő. Folyamatos alkatrész ellátottság, megfelelő garanciális ügyintézés és a termékkel való tapasztalat. Én így ajánlottam. Te szintén. Nem is szóltam egy rossz szót sem.
Lehet venni MTD-d is vagy egyéb márkákat.dik: Korábban nagyon sok hirdetést láttam, ahol ilyen fűgyűjtőt kerestek, mert merev és könnyen törik. Plusz nehezebb mint pl az egyéb gyártók szövet fűgyűjtői. Ezek nem kompozit UV álló műanyagokból készülnek.
Másrészt a szövet gyűjtőbe nem ragad bele a nedves nyesedék. Könnyebb kiborítani belőle. Ez megint saját tapasztalat. -
Morris
Topikgazda
Nem estünk át egyáltalán. Olyan fűnyírót veszel amilyet akarsz. Ha neked elég az a komfort, amit az nyújt, akkor boldogság van. 5 éve vetted. Az nem most volt. Árban minden elszaladt.
A linkelt AL-KO merev, UV érzékeny gyűjtővel rendelkezik. Meg fogja enni a nap. Akkoris ha keveset lesz használva. Aztán majd széttörik. Ráadásul a fogantyúján nincs semmilyen borítás.
Nem arról van szó, meg lehet venni. Akinek ez szimpatikus, vegye nyugodtan. -
Palesztin994
aktív tag
Köszi szépen! A nem lesz gazt nem gondoltam át, úgy értettem, hogy ilyen félméteres dzsumbuj nem lesz, mert eléggé rendezett a gyep. Ha a legapróbb kis mócsingokat is figyelembe kell venni, akkor nyilván lesz. (igen, ott ki van kopva egy nagy kocka, szerintem építkezéskor ráraktak valamit, azt majd orvosolom, ha lehet.
). A beton (amiből a kábelköteg állt ki még akkor) burkolva lesz amúgy, eleinte gondolkoztunk a feltöretésén, de a kivitelező pénzt kért volna érte és nem biztos, hogy jobban járunk mégtöbb fűvel. Ha valaki fedést hiányolna a teraszon, már van.
Ezek még szeptemberi képek, nem vészes gondozni, ezért is ezt a házat vettük. Egyébként ez az első kertesház, ahol én fogom gondozni a kertet, 0 tapasztalat és hozzáértéssel, de a családban azért van egy profi, aki tud majd okítani.
A fűnyíróhoz viszont annyira nem ért szerintem, ezért kértem segítséget. Szóval legyen benzines szerinted is, mert amúgy én elsőre arra szavaztam volna? Nem tudom megéri-e az akksis, de szerintem látható, hogy ide nem kell semmi extra. -
den89
tag
3. AL-KO link nem jó, bocsi. Keress rá. Bár ekkora területre lehet nagy a 46 centis vágószélesség, főleg ha sokat kell kanyarogni, kerülgetni növényeket vagy bármit.
AL-KO 42 centis vágószéllel: AL-KO Easy 4.2 P-s Ez ki is jönne egy 100-asból.Esetleg STIGA Collector 43 (neve becsapós, 41 cm a vágószél)
-
Palesztin994
aktív tag
Akkor az a 100 ezer szerintem is jó.
Akksisról azt olvastam az összefoglalóban, hogy gyengébb. A másik, amiket itt olvastam, hogy előbb, vagy utóbb tönkre megy az akksi, és talán előbb, mint a benzinesben egy hasonlóan drága alkatrész. Esetleg ha valaki tudna ajánlani 1-1-et az említett két fajtából, azt megköszönném! Ha 60-80 között van, ami megéri, azt sem bánom természetesen, csak azért inkább legyen normális, mint olcsó.
Egyelőre inkább benzines párti vagyok, a kábellel amúgy sem szívesen szórakoznék, az akksival meg hát ugye vannak fenntartásaim, de hallgatok rátok, ha rosszul gondolom.
Köszönöm! -
-
hzsolee
őstag
Ha minden Bosch, akkor azért maradnék azon a vonalon. Bár azt nem írtad zöld vagy kék. Én ha tehetem szigorúan kék bosch párti vagyok. Mondjuk ezek javarészt hálózatról mennek. Gyalu, maró, körfűrész... Kis akkusban van fúró/behajtó, ütvecsavarozó.
Épp a minap gondolkodtam, hogy eladom a parkside performance cuccaim aztán cserélem bosch 18v os dolgokra.
Erre mire vetemedem? Kenyérért ugrottam be a lidölbe aztán egy db 8-as ott vigyorog rám. A múlt héten futattam végig egy kollégám, hogy cseréltesse már ki a 4-est 8-ra...de sehol nem talált. Még jó, hogy 90 napig minden vita nélkül visszaveszik.Amúgy most performance láncfűrészt láttam, holott újságban nincs hirdetve. Az említett fűnyíróra sem emlékszem... mármint, hogy a boltban hegyekben állt volna. Vagy nagyon kelendő. Szembeszomszédnak van performance"kasza"... Hááát ☺️ inkább maradok a Stihl-nél...😁
-
hzsolee
őstag
Khhmmm...az a 20e/8Ah csak most volt. Arról nem is beszélve hogy pikkpakk elhordták. Már másnap kb sehol sem volt kapható... bezzeg a 4 Ah ☺️ Szóval nyugodtan számolhatsz 25-el. Dupla performance töltő meg nincs. Ami dupla az 4,5A-el tölt rekeszenként. Most 8e, amúgy meg 9e/stück...
Magánfelhasználóként gépre emlékeim szerint 5 év gari van. Amit most vettem performance akkumulátor arra pedig 3 év. Szerintem azért 3 év alatt bele lehet verni pár ciklust. Ez inkább akkor lenne poén, ha lenne több parkside cuccod. Mármint ilyen kertes dolog...sövényvágó, kasza...
-
Thocy a ZAGY
tag
Nyár közepén azért nálam sem így néz ki, akkor több benne a sárga, mint a zöld. Az építkezés utáni két nyáron nem győztem locsolni (van esővíz tartály is a föld alatt, bár a 3 m2 az max két rendes locsolásra elég, aztán ha nincs eső, mintha nem is lenne; mondjuk 2023-ban a természet gondoskodott a rendszeres utántöltésről, de nem ez a megszokott sajnos), aztán elengedtem. Ha nincs eső, akkor besárgul, látszólag annyi neki, de egy esősebb hét után szépen kizöldül. A jó része sima barkácsáruházas sportfűmag, később szárazságtűrővel pótolgatva és felülszórva.
Gardena öntözőrendszert csináltam én is, de csak módjával adagolom, mert az esőgyűjtőn felül kutam nincs, csak kedvezményes kerti locsolóórám, ami azért úgy sem nagyon olcsó, hogy inkább csak a veteményest locsolom.
A Makita előtt egy vezetékes Bosch Arm 37 volt, illetve egy Gardena Comfort 400c hengerkéses. A Bosch nem volt igazából rossz, de a hosszabbítókábelek (két 20 méteres kellett, hogy mindenhova elérjek) elég macerássá tették a fűnyírást, egy teljes kör simán volt 3 óra. A hengerkéses sem rossz sima talajra (a képen nem annyira látszik, de az enyém messze van ettől), viszont mivel nálam hol pattog, hol elakad tolás közben, azzal sem sokkal rövidebb időben, mivel 2-3-4x is át kell menni egy területen, hogy nagyjából jó legyen. A feleségem kicsit dúlt-fúlt, hogy minek ilyen drága fűnyíró, mikor megvettem a Makitát (akkor még 200 körül volt két 6 Ah-s akkuval és töltővel, plusz fél évvel később vettem hozzá az újabb pakkot akcióban, akkor olyan 45 körül volt az újabb pár 6 Ah-s), aztán mikor látta, hogy időben mekkora a különbség (ezzel nagyjából háromnegyed óra, a ha mulcsozok még rövidebb), hamar megnyugodott.
Az enyémre egyébként max 800 m2-t írnak a 6 Ah-s akkukkal és van is erről videó fenn a youtube-on, hogy egy focipályán ez megvolt, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nem teljesen ideális körülmények között inkább 600 körül van, amit tényleg tud. A két akkupárral kényelmesen meglehet az 1000 m2. Ha nagyon vizes, de muszáj nyírni, akkor pedig amikor lemerült az első pár és cserélsz, tedd mindjárt töltőre, aztán mire a második is lemerül és még mindig maradt el egy kevés, az első pakk már simán töltött annyit, hogy be tudd fejezni. Nekem egyszer kellett ilyen, amikor hetekig esett nyár elején, a fű már simán volt 15 centi amikor két eső között gyorsan lenyírtam a felére (tudom, hogy nem ajánlott ennyit, de egy kis stressz nem árt néha
). Na akkor majdnem végig maximumon pörgött és merült is szépen, de maga a fűnyíró bírta a strapát. Egy sima slaggal ki lehet pucolni utána, ha nem hagyod beleszáradni (a gépkönyve is írja).
Nyilván egy elektromos fűnyíróval nem sétálgat kényelmesen az ember, azzal menni kell, hogy előbb végezzen a nyírással, mint lemerüljön az akku, szóval testmozgásnak is van majdnem olyan jó, mint a Gardena.
Egyébként ma már drágultak annyit az akkus gépek, hogy ha csak a matekot nézzük, lassan a drágább gépek belekarcolgatnak az robotfűnyírók sávjába is, így már nem észbontó a különbség (nyilván nem az egymilliós robotra gondolok, hanem a 350-400 ezres kategóriára), bár 500 m2 feletti gyep esetén azért még mindig drága a robot, amit nagyobb terhelésre tervezett a gyártója.
-
Morris
Topikgazda
-
Rekro
aktív tag
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget!
Akkor árban úgy fest feljebb kell menni. Az elmúlt napokban több külföldi tesztet elolvastam és az EGO fűnyírók elég sokban felmerülnek és ebben a 300k árkategóriában már az is opció(pl ez [link] ). Ezekről esetleg van véleményetek/tapasztalatotok?
A Makita megbízható/bejáratott márka, de tényleg kevés olyan ajánlás volt amibe akkus kategóriába ezek az EGO-k ne jöttek volna fel ezért gondoltam egy ilyen nagyobb beruházásnál érdemes körbejárni a kérdést. -
hzsolee
őstag
Hát én is pár hete tudom ezt...akkor egy önkormányzati valaki állt meg az utcán mikor lecsaptam az árok szélét, és szóvá tette, hogy vasárnap van. Én meg mondtam neki, hogy most érek rá... aztán otthagytam a f@szba... Amikor az ember egész héten, aztán ne adj' isten szombaton is dolgozik... este 6 után hazaérve mennyivel szebb ha nyolcig fűvet nyírok vagy berántom a betonkeverőt...
Vidék...és nem is egy üdülő övezet. Nulla idegenforgalom, kb hasonló időbeosztású emberek... Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket. El sem merem képzelni mi lenne ha visszatérne a gyerekkorom mikor kb minden háznál röfögtek a malacok, túráztatták az MZ-t, üvöltött a jóebédhezszólanóta...
Jó mondjuk akkor fater a "rendes" kaszával füvezett.... -
hzsolee
őstag
Szerinted...
Országos rendelet szabályozza. Hétköznap este kilencig lehet nyomni. Szombaton lehet azt hiszem ötig. Vasárnap, ünnepnapokon nem. Ugyanez érvényes az építési munkákra. Önkormányzat szabályozza, de ha véletlenül nincs, akkor szerintem az országos érvényes.Ennek ellenére tegnap hallottam, hogy vágtak füvet, meg vésőkalapács is dolgozott. Engem különösebben nem zavar, megértem. A téli időszak szemétégetését kevésbé....
-
evilskati
aktív tag
Szerintem aki meglévő benzines kiváltásán gondolkodik annak három márka jöhet szóba erő tekintetében:
EGO, Milwaukee, Ryobi (36V, nem a 18V) - utóbbit nem ismerem annyira, 1-2 teszten amit olvastam jól szerepelt.A Milwaukee szettben nagyon drága (495.000 Ft), ha nincs meglévő akksid. Az M18 F2LM53-0 (300.000 Ft) alapgép akksi és töltő nélkül egy 100-assal drágább, mint az EGO LM 2130E SP alapgép (193.000 Ft), annyival pedig valószínűleg nem jobb.
Az EGO szettben 384.615 Ft 7,5Ah-s akksival és gyorstöltővel. Mondjuk én lehet inkább 2 db BA2240T 4 Ah-s akksival venném, ez plusz 175.980 Ft, plusz normál töltő: 26.990 Ft vagy gyors töltő 42.990 Ft. Gyorstöltővel így 411.970 Forintra jön ki, drágább, mint a szett, de szerintem jobban használható a két akksi miatt.
Aztán az ember összeveti a benzines fűnyíró üzemeltetési költségeivel és mondjuk optimistán számol 300 ciklussal vagy 5 évvel az akksi élettartamát tekintve és elmegy a kedve az egész akksis fűnyírástól.
-
den89
tag
Bocs, Einhell 4 db 4Ah 18 V, elírtam. Azért nem mindegy.
Som@: igen, most hogy mondod én is olvastam a hátsó tengely problémát. Írják, hogy elakad a nagyobb egyenetlenségeken, és ha nagyobb a fű, akkor is elakadhat, nehezebb tolni, stb. A magasságállítással mi a gond? Árban verhetetlennek tűnik, de így megvenni valamit ennyi pénzért, hogy tudom ezeket a problémákat róla... na meg nekem szerintem még ez a 4x4Ah akku se lenne elég.
Annyit még hozzátennék, hogy nem angol gyepem van, normál minőség, kicsit gazos, nem túl sűrű, és tavasszal azért lenyírom hetente, max kb 8 centiig hagyom a füvet. Nyáron locsolom hébe-hóba, de nem viszem túlzásba, van hogy 3 hétig nem is kell füvet nyírni. (Napos a terület.)
-
-
kaposznyak
aktív tag
Felhívtam a Makitát.
A kicsi 900W-os, a nagy 950W-os. 5,5% teljesítmény növekedésre jut 13% vágószélesség növekedés....
Szóval több erő nincs a nagyobban, sőt inkább kevesebb.
Nem tudom mi ad több akku-időt:
1.Szélesebb, tehát hamarabb végzek.
2. Gyengébb, tehát "kéri az erőt", így hamarabb lemerül. -
Jól mondod: a benzin minősége a kulcskérdés. A teljes kiürítés az instabil, széteső benzin ellen véd, ami persze nyilván a porlasztóban szeretne valami mássá alakulni.
Sajnos láttam már egy tél alatt leamotrizálódó benzint, még ha nem is triviális a jelenség.
A kiürítésnek viszont tényleg teljesnek kellene lennie, porlasztóházastul, kifújásostul, ami azért elég nagy macera. És szerintem korróziós szempontból is jobb, ha nem levegővel érintkeznek a fém alkatrészek.
A prémium benzin nálam maradéktalanul bevált, és az elmúlt három év tapasztalatai a családban a Motorex benzinstabilizálóval is nagyon kedvezőek.
MaCS
-
Érdemes még a boltokban is körülnézni, én a héten Budapesten a Régi fóti úti LIDL-ben láttam még akkus, és benzines fűnyírót is, illetve benzines volt még Szadán is úgy egy hete. Esetleg ha találni valami vevőszolgálati telefonszámot, vagy email címet a LIDL-nek, ott is érdemes érdeklődni, hogy a környékén van-e valahol, illetve ha nincs, nem tudnak-e áthozni máshonnan. Azt tudom, hogy az ALDI csinál ilyet, ha van készleten Kecskeméten X dolog amit Szombathelyen keresnek, akkor át lehet kérni. Persze ez lehet 1-2-3 hét is, de át szokták vinni. Lehet a LIDL-ben is van erre mód.
-
Na igen... Amíg a kieső kerekű, 20 éves AL-KO elektromos fűnyíróm volt, addig gyűlöltem füvet nyírni. Hosszabbítókat kitekerni, aztán meg küzdeni a lerohadt géppel amit alig lehetett már tologatni is, herótom volt tőle. Mióta megvan az új benzines, azt már lazábban berántom, és átszaladgálom vele az udvart, de azért nekem sem ez a hobbim.
-
Morris
Topikgazda
Aki szeret foglalkozni a kertben lévő dolgokkal, annak nem okoz problémát. Sőt. Én élvezem.
Van villanyos és benzines fűnyíróm is. Van gyepszellőztetőm, gyep-műtrágya szóróm, stb stb. És majd terveznek venni vagy kipróbálni egy akksis gépet is. De fölöslegesen nem szeretném megvenni. Én szeretek a benzinessel nyírni.
Még a motort is cseréltem. Igaz az új motornak hosszabb volt a főtengelye, de azt is megoldottam.Akinek nyűg a fű, amnak minden géppel nyűg lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3D nyomtatás
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
- Megjelent a OnePlus 13T
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Packeta
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Iqos cigaretta
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest