- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Notebook hibák
- Milyen RAM-ot vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rezar
csendes tag
Ha neki is támasztod, ezek szerint bemozdul; igazából nem a gép hibája, 100-as ISO értéken, adott F érték mellett nagyjából az összes gép így viselkedne, teljesen mindegy, hogy 10ezer forintos vagy 500ezres. Ha nincs elég fény, stabilan le kell tenni, sőt 2 mp-re időzíteni sem hülyeség, mert különben beremeg, hiába érzed viszonylag stabilnak.
-
rezar
csendes tag
Javaslom mindenkinek, vegyünk mindannyian egy jó 8-10 millió forintos Hasselbladot. Abban talán 2x-es fullframe érzékelő van, meg potom 30-32 megapixel felbontású... ne sz*rozzunk, annak biztos jó a vonalpárja, meg a CCD hőmérséklete
-
rezar
csendes tag
válasz
ERIK 70 #1432 üzenetére
kicsi értékű F szám --> nagy blendenyílás
nagy értékű F szám --> kicsi blendenyílás
(ez ugye azért, mert ez egy tört --> 1/valamennyi)
Ha virágot akarsz fotózni makróban, akkor menj közel, és tény, minél kisebb értékű lesz az F mögött álló szám, annál mosottabb lesz a háttered... ha nem tudsz közel menni, akkor meg zoomolj, nincs más választás. Makróban eleve mosottabb lesz a háttér, mert a fókusztartomány is más, stb stb... A szuper makró is jól működik, de akkor nincs zoom ugye... (garantáltan szanaszét mosott hátteret kapsz, mert super macro módban alig egy kis terület lesz éles) -
rezar
csendes tag
válasz
ERIK 70 #1410 üzenetére
kedves ERIK 70 nevű leányzó!
megnéztem a használati utasításban, hogy mit írnak erről a bizonyos könyvtár-sorozatszámról, és annyi megjegyzés van, hogy különféle gépeknél ez a szám eltérhet...
meg amit Tonyk mondott, az is jogos. vicces lenne, ha több mint kilencmillió expo után újnak eladnák a gépet... (ha kiderül, hogy mégis ez történt, akkor csak örülni tudok, hogy ilyen jól bírja a strapát) -
rezar
csendes tag
válasz
ERIK 70 #1410 üzenetére
nekem ez a bizonyos háromjegyű szám 100, nem tudom van-e jelentősége... mondom: kizárt dolog, hogy ellőttek vele előtte tízezer képet, ha folyamatosan fotózgattak volna vele, akkor sem jönne össze ilyen sok... mellesleg, nem nagy kunszt lenullázni, ha át akarnak vágni. én nem törődnék vele, inkább nézz utána valahol neten, mit jelent az a 3 számjegy
-
rezar
csendes tag
Sok hely van, ahova feltöltheted a képeket. Én a [link] képtár oldalra szoktam. De van olyan is, hogy fotóalbum. [link] Sok más alternatíva is létezik: rapidshare, meg ilyenek... ezeket a többiek használják, őket kell megkérdezni, de gondolom ugyanolyan egyszerűen működnek ezek is, mint a fent említettek. Regisztrálsz - Feltöltesz. Kifejezetten egyszerű, minden le van írva ezeken az oldalakon.
-
rezar
csendes tag
én nem akarok vulgáris lenni, de szerintem sz*rd le... nekem is ha nagyon megnézem, van olyan, hogy világít 1-2 pixel a sötétben, kicsit, de francot se érdekli, sosem vettem még észre fotón, mint hibát. nyomassad neki, fotózzál. nem hiszem, hogy lőttek vele tízezer képet a boltban amúgy sem. nem ezzel szórakoznak. jó lesz az, megvan rá az X év garanciád
-
rezar
csendes tag
Nem kap az az elem semmit az USBről, eleve nem is igen lehetséges az ilyesmi. Akksi lesz a megoldás, nekem is hamar lemerült a gyári elem.
A kártyaolvasó 2000-3000 forintért nem hülyeség szerintem, kényelmesebb megoldás, meg talán gyorsabb is -
rezar
csendes tag
Elvileg kihasználja, hogy gyorsabb a kártya, de körülbelül ez annyira érzékelhető szerintem, amennyivel drágább a H-s kártya. Jójó, lehet, hogy most számadatokkal egyesek a földbe fognak döngölni
, hogy az xD H sokkal sebesebb mint az M, de nem kell csodát várni... A méret a (leginkább) lényeges, és mivel az 1GB H kártya sem olyan piszok drága, azt kell venni... kész
[Szerkesztve] -
rezar
csendes tag
Egy kereskedő, aki forgalmaz egy terméket, nem nyitja fel sosem annak a dobozát, hogy mégis lássa, hogy mi van benne?
Ez elég idétlen... mondjuk manapság nem ritkán találkozni ilyennel.
-
-
rezar
csendes tag
Szerintem az ilyen apróságokon nem kell már itt lovagolni
ennyi pénzért ilyen gépet lehet kapni, ami szerintem kifejezetten jó. Ha tükrös kell, akkor tükröset kell venni, nincs ezen vita. Azon sincs vita, hogy egy tükrös gép a legtöbb általános paraméterében jobb. Meg drágább, annyival, amennyivel jobb. Ha valaki szerencsétlen, megveheti valamelyik Leica csúcs digitet is, úgysem fog jókat fotózni
Lehet nagyon jó képeket csinálni ezzel a géppel na. Ámen
-
rezar
csendes tag
válasz
Panthera #1182 üzenetére
Szia Kvardlipi. Ez az S6500 fórum, kétféle ember ír ide, akinek ilyen gépe van, vagy ilyet akar, tetszik neki, stb... meg aki azért jön ide, hogy bántsa, mert ő másra esküszik. Olyan nagy szórás adott árkategórián belül gépek között nincs, ez nyilvánvaló. Ahogy ezerszer leírták már a többiek, ebben nincs stabilizátor, viszont sok olyan pozitívumot tud nyújtani, amit más, azonos árú stabis gépek nem.
Az, hogy mennyire mos meg mennyire nem mos... ez már sokszor ilyen szőrszálhasogatásba megy át. Múltkor láttam a színházban kitéve néhány A4-es méretű fotót valamelyik előadásról, amit nyilván valami komoly DSLR géppel fotóztak, de hiába, magas ISO kellett, zajos volt... egy 2 milliós Canon biztos zajmentesebb
A RAW mód, meg szép és jó, de olyan nagyon sokat nem fotózgathatsz benne, mert nagy is, meg körülményes is kezelni... stb. Esélyes, hogy az izgalmas, jó pillanatban elkapott képet nem RAWban fogod készíteni.
A4-esben már hívattam elő... addig elég ez a 6,3 megapixel. 266dpi, ennyit tud a laborgép. Nem érdekes az annyira, hogy 800tól felfele nagy méretben látszik a részletveszteség, meg a zajmosás.... mondhatják a ''vájtszeműek'', hogy már 200nál is látszik, de hát Istenem, ez egy 100ezer forintos digitális kamera, nem Hubble űrtávcső -
rezar
csendes tag
Én Photoshoppal csinálnám. Nem tudom mennyire ''kékes'' a kép, de ha nem trabantkék és fehér színek alkotják a teljes színspektrumot, akkor egy kis állítgatással visszahozható a helyes egyensúly. Ilyen jellegű állítgatást lehet végezni a PS-ben az Image > Adjustments > Variations... pont alatt. Van még itt sokféle színbeállítási lehetőség, ezeket kombinálva jó eredményt lehet kapni, ha nem olyan szarok a képek.
Elméletileg azért mégiscsak úgy lenne az igazi, ha nem kéne belenyúlni, mert csodát azért nem lehet tenni, de mondom, ha nem veszedelmes a színkép, azért beállítható.
Ha nincs PS, akkor más, egyszerűbb progik is tartalmaznak hasonló beállítási lehetőségeket.
Ja még valami, csinálj belőle fekete-fehéret, ha más nem -
rezar
csendes tag
Bogabi: tényleg király a hármas számú képed! Igazán feltölthetnéd valahova teljes felbontásban!
Fene, hogy ilyen vacak idő van, csak néha jön elő a nap, így nehéz szép képeket csinálni.... nem szeretem, ha ilyen szürke az ég -
rezar
csendes tag
Most úgy van beállítva, hogy 3:2-ben fotózzon, mert ez nekem jobban tetszik, és a szokásos 10x15ös méretben így nem vágnak le semmit, meg fehér csíkot sem kell rajta hagyniuk. Tudom, utólag is le lehet vágni az alsó és felső sávot, de jobb szeretem eleve így komponálni a képet. (Igen, a hagyományos gépek leginkább ezzel az aránnyal dolgoznak, azt hiszem)
Viki: Ma előhívattam 1-2 képet a Kodakban (stílszerűen nem a Fujiban) és igazából nem látszik tényleg, hogy annyira király lenne a kép, szar ez a 2megapixeles lebutítás... ha lesz pénzem csináltatok majd 1-2 képet egy olyan laza A4-es méretben, kíváncsi leszek úgy mennyire lesz szép a kép.
-
rezar
csendes tag
Feltöltöttem néhány képet. 3:2 arányban készültek, 6 megapixelen. Amelyiknek az EXIF-jében az van, hogy Adobe Photoshop, azon kb. egy 1pixel rádiuszú Median Noise eltávolító van... igazából nem mindegyik klasszikusan tesztkép, amelyiknek kisebb a mérete, azt durvábban tömörítetettem vissza... de 99,9% ilyenek voltak eredetiben is
[link]
[link]
[link]
[link]
[link] -
rezar
csendes tag
Nem is adtam egyértelmű választ a kérdésedre... szerintem egy a biztos, ki kell őket próbálni, képeket kell csinálni különféle felbontásokon, érzékenységeken. Amelyik tetszik, azt kell hazavinni.
Én személyszerint nagyon imádom ezt a manuális zoom-ot is, nem kell várni rá, hogy tökörészik a motor meg lassan tekeri ki az objekívet. Ezzel: püff kitekered koccra, fókusz meg is van, BUMM lövöd neki! Az 5600as EISA díjas lett 2006ban, simán kaphatna ez is valami díjat ilyen ár/érték aránnyal
Remélem jó kis tartós gép lesz. -
rezar
csendes tag
Igen, értem. Igazad van, valóban nem tesz jót a képnek, ha túl sok pixelt tesznek a CCDre. A cikk, amire hivatkoztál, teljesen jogos, rengeteg olyan kompakt gépet kapni, amely akár már 8-10 megapixelt is rögzít, de már 100as ISO-n is nagyon vacak minőségben. Most kipróbáltam, hogy egy 800as ISO beállításnál milyen különbség vehető észre a képzajban egy 3 megapixellel rögzített és egy 6 megapixelről visszaméretezett kép között... hát nem sok... viszont természetesen sokkal részletesebb a 6megapixes kép. (és 6 megapixelen sem volt különösebben észrevehető zaj rajta, bár természetesen ez is témafüggő)
Én úgy vagyok vele, hogy hiába 2MP-re butítják vissza a felbontást előhíváskor, nem baj az, hogy részletes képinformációt tartalmaz a fotóm. Volt nekem 2MP-s kompakt gépem... mégsem voltak a képek olyanok előhívva, mert ugye nem csak a megapixel számít. Egy komolyabb gép tényleg szebb fotókat csinál, akármilyen célra is használod később a fényképeket.
(Faterom fényképezője egy 5 megapixes kompakt... hát... elég fos az minden felbontáson, 200-as ISOnál már egy szürke felső is piros / kék / zöld pöttyös mindenhol... szörnyű!)
És tényleg nem lehet 3-4 megapixeseket kapni már... mert ha olyanokat gyártanának a sok sügér úgyis azt mondaná, hogy nem vesz 3 megapixeles gépet ha ugyanolyan áron kap 10 megásat is... érdekli is őket a képzaj, meg hogy mekkora képeket fognak csinálni. De egyébként nem baj az, hogy nyomják a fejlesztést, pár év múlva majd a kompaktoknak is olyan képe lesz mint a mostani belépő szintű DSLR gépeknek.... így szokott ez lenni. -
rezar
csendes tag
Szia Viki!
Most mondjuk válaszolok én NekedFélig értem a kérdésedet... félig meg nem.
Igazából azt nem értem, hogy miért ragaszkodsz a 4 megapixeles képekhez... Mit lehet csinálni egy 4 megapixelessel, amit egy 6-8 megapixelessel nem lehet?
(Nem tudom megmondani, hogy egyenesen arányos-e a rögzített képpontok száma a kép zajosodásával, de maximális 6,3 MP felbontáson 100-400 ISO tartományban szerintem enyhe túlzás zajosnak nevezni a képeket)
A másik apró technikai akadály a 6500-as esetében az, hogy nem lehet vele 4megapixeles képet csinálni, csak 3megapixeleset... tehát ez egy rés; korábban a többiek elemezgették, hogy miért is nincs benne ez a lépcső...
A harmadik dolog meg véleményem szerint az, hogy ha valaki komoly gépet akar, abból az következik, hogy olyan képeket szeretne csinálni, amelyek még a normáltól nagyobb méretű előhívás esetén is részletgazdagok maradnak, ehhez pedig jó felbontásra van szükség.
(Még így is sokan hajlamosak azt mondani erre a gépre, hogy : ''csak 6,3 MP?'') .. na ők a megapixelfüggők
Summa summarum (és már megint sokat dumáltam) : ha van rá pénzed, vegyél egy ilyen vagy ehhez hasonló gépet, fotózz vele szépen maximum felbontáson, és ha TÉNYLEG ENNYIRE FONTOS, hogy 4 MP legyen a kép vagy kevesebb, akkor állítsd lejjebb vagy utólag méretezd át... de nekem ez már blődség... igazából akkor kell ennél a gépnél zajtól félni, ha nagyon felhúzza az ember az érzékenységet (ISO), és még úgy is teljesen oké.
Üdv -
rezar
csendes tag
Egyébként tök jó lenne, ha töltenétek fel erre a s6500fd.atw.hu oldalra olyan képeket is, melyeket nem csak teszt jelleggel fotóztatok, olyan jó nézegetni a képeket
(szóval nem kötelező direkte digitális gépeket hazavágó témákat választani, hogy a gép képességeit felmérhessük) Jók egyébként a tesztképek!
-
rezar
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap kaptam meg a gépet, és tényleg nagyon jó. Fórumokból és tesztekből igyekeztem nagyjából kiművelődni, hogy mire számítsak, illetve mire kell majd figyelni a gép használatánál. Úgy gondolom, hogy a gép ellen hozott vádak egy része kicsit alaptalan, amolyan hiszti
1, Az USB-vel való csatlakoztatás után azonnal megjelenik a fényképező ''Digitális fényképező - s6500fd''-ként a Sajátgépben, igaz, valóban nem meghajtóként, de azonnal átmásolhatók a képek bármely mappába. Nekem Windows XP van, lehet más op.rendszerekkel van a probléma...
2, Az emlegetett zajmosás, jpg artifact, stb... valóban észrevehető 1:1 nagyításnál. Egyáltalán nem hülyeség a soft módot használni, nem lehet azt mondani, hogy különösebben életlenné tenné a képeket, de bizonyos témáknál egyeseknek lágynak bizonyulhat, az tény. Emellett egy Photoshop programmal valóban ízlés szerint lágyíthatjuk, élesíthetjük, színezgethetjük a képet... erre való.
(Kíváncsiságból a korábban említett francia összehasonlító oldal egyik DSLR gépének tesztképét valamint a Fuji s6500-as tesztképét lementettem, és a Fuji képét addig állítgattam, míg közel olyan lett, mint a D-40es tesztképe... persze tudom, nem ugyanaz, de egy kis PS ismerettel szerintem lehet még gyönyörűbb képeket varázsolni. Ha meg már vesz az ember egy 6,3 megapixes bridge kamerát, lustaság nem kísérletezni egy kicsit utólagos képfeldolgozó progikkal)
3, A beltéri képekkel nem tudom miért nincsenek sokan kibékülve. Be lehet állítani simán a vakut, a fehér-egyensúlyt, az expozíciót és az ISO-t úgy, hogy nagyon szépek, természetesek legyenek. Csatlakoznék egy korábbi hozzászólóhoz, inkább állítgassunk egy kicsit a paramétereken, használjunk 100-as ISO-t beltérben, minthogy mindenféle vakumentes trükközésekkel kapjunk egy zajosabb, rosszul megvilágított képet. (Mert ugye az sem szentírás, hogy a belső fényviszonyok majd pont kedvezőek lesznek a téma megvilágításához... még akkor sem, ha elegendő fény jut a CCDnek adott érzékenység, blende stb... mellett - annyira nem mindegy, honnan jön az a fény.)
4, ''A menürendszer bonyolult...'' na ezt sem tudom, ki találta ki. Biztos ízlés kérdése, de szerintem 3 különböző menüben fel van sorolva a sok beállítási lehetőség, és kész... nem tudom ebben mi annyira bonyolult. Van az F-menü 3 fontos opcióval. A sima Menü, ott lehet minden egyéb képrögzítéssel kapcsolatos beállítást elvégezni, valamint ott van a setup menü, ami az előbbiből nyílik... (biztos ez volt olyan bonyolult egyeseknek) A setup menüt jó esetben azért nem állítgatja képről képre az ember, tehát bánja a fene, hogy ott van, teljesen oké.
Lehetne még írni sok apróságról, de már így is sokat írtam. Én is csak ajánlani tudom. A Media Marktban kipróbálgattam a konkurens versenyzőket, de ez valahogy más koncepció, azok olyan kis műanyagdobozok ehhez képest, de biztos nekik is megvan az előnyük.
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest