Hirdetés
- OLED TV topic
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
Aktív témák
-
Proci85
senior tag
Ékes példája annak miért számít, hogy a HDD-nél megszokott cilinderek, szektorok (SSD-nél cellák) és a fájlrendszer blokkjai milyen viszonyban vannak egymással: Kulcsszó az "alignment".
-
Proci85
senior tag
válasz
S. Szabi
üzenetére
Igen, viszont azt hiszem a cikk nem írta, hogy raid5-nél n vinyót felhasználva n-1 lesz az össz lemezterületed. 1 vinyót "tartalékba" állit. Ha 6 vinyót teszel raid5-be, akkor 5 vinyó össz kapacitása lesz egyben látható. 3 vinyónál 2. Érdemes minél több vinyót összerakni, úgy eltörpül a "veszteség"

-
Proci85
senior tag
válasz
deicide
üzenetére
A levezetésed világos és logikus. Köszi, igazad lehet. Sajnos nem találtam azonos környezetben most raid0-t és raid1-et, de ha alkalmam lesz rá, letesztelem. Lehet anno más tényezők is közrejátszottak, hogy a raid0 negatívan szerepelt nálam. Egyedül az egybefüggő nagy terület miatt használtuk.
-
Proci85
senior tag
válasz
S. Szabi
üzenetére
Igen, én is. Utóbb néztem a linken, ott is azt irják. Viszont emlékeim szerint mikor raid0-t használtam, nem volt valami nagy durranás a sebessége főleg, ha egyszerre többen használták a fájlrendszert.
Ezért inkább raid1, raid5, raid 5-0 -t szoktam használni. Ott már elég jól bírják a strapát párhuzamos lemezműveleteknél is.deicide: sajna igen, ezeknél több vinyót bukunk

-
Proci85
senior tag
"a swap igenis ajánlott Windows alá (Linux alá pedig kötelező)"
Nem kötelező. Asztali gépemben 1GB van, ebből perpill 608MB szabad és fut opera 33 böngésző füllel(!) , zenelejátszó, levelező, 2 féle msn, plussz néhány apró utils az óra mellett.
Szerver: közel 1 éves uptime 2gb ram és 0 swap mellett.Ha nem használsz memó zabáló dolgokat, nincs haszna. Nálam is 0mb-t használ. Ha valmi hatalmas képet betöltök szerkeszteni, azt hiszem akkor talán hozzányúl. Na de 1gb ram elég kevésnek is számit ma már egy asztali gépben. Én is csak azért nem veszek, mert nem kell

deicide: Raidről
Raid0 lassabb, mint a raid1.
Raid0 a 2 adathordozón terül el az adat, ha egyik sérül, minden elveszett.
Raid1-nél a 2 adathordozón ugyanúgy megvan minden adat, ha irni kell, akkor a sebesség nem lassabb, mintha csak 1 eszközre írnád. Ha olvasod, akkor viszont ~2x akkora sebességet kapsz, hiszen ugyanazt az adatot 2 eszköz olvassa (ki-ki a sajátjáról).
Ha az egyik ezköz megsérül, a másikon minden megvan.
Aktív témák
- Realme 9 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Nvidia GTX 650 1GB videokártya
- Apple iPhone 15 Pro Max 256 GB Natural Titanium 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- Bontatlan Oriflame Love Potion parfüm eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest