Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Az elmúlt 30 év legjobb processzorai
- eGPU tapasztalatok
- Ilyen se volt még: mégsem kell sok memória az új James Bond játékhoz
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Jelentősen szűkül a GeForce RTX 50 sorozat modellkínálata?
- Milyen joysticket vegyek?
- Az év első felében érkeznek az AMD CES-en eltitkolt újdonságai
- Az idei év nagy kérdése: bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Aktív témák
-
gg72
veterán
Még a régi rendszeren csináltam tegnap ramdisket (100MB), erre tettem az Opera (50MB) és az IE, Firefox cache-t és nálam is ez a hiba van: az Opera egy idő után már nem nyit meg lapokat, youtube-videók is megállnak. Fura, mert amíg HDD-n volt ugyanez a cache, ilyen probléma nem jelentkezett...

-
Muton
addikt
pont ezt írtam feljebb, h ~50 megát használ, nálam is fülek számától függetlenül, ha 185 mega a ramdisk mérete. pont ezért vettem le 70-re, hogy akkor azon is kényelmesen el kell férnie, de akkor mindig megtelt a 70 és nem nyitott meg új lapot. szóval visszaraktam 185-re (itt csak azon van a hangsúly, h vagy háromszor akkora, mint amit rendszeresen használ, és azért 185, mert az a szám volt szimpatikus
) és visszament a cache mérete ~50-re. de lehet, h csak nálam lép fel ez a furcsaság -
fLeSs
nagyúr
épp 20 fül van megnyitva és 50 MB-os RAMDISK-et használok. most akkor hogy is van ez? btw kb. 1 órája csukogattam be kb. további 10-et.
szerk: és még ~9 MB hely van a ramdisken. vmelyik nap kb. 5 fülön csak videók voltak elindítva és pausézva (tehát betöltődtek de csak később néztem meg őket) + ~25 fül és akkor sem volt semmi gond. -
cszn
őstag
Annyira nem kell túllihegni ezt. Elférnek a rendszer mellett a fontosabb programok 37 gigán. Nekem a teljes rendszerem elfér még pagefile-lal is 26 gigán (ami a 37 giga 70%-a). Ha tényleg sokat neteztek akkor azt mondják célszerű lenne ramdiskre rakni a cachet. Látom megelőztek

#5986 Gorneck23 Én telepítés után váltottam IDE-ről AHCI-re probléma és lassulás nélkül (igaz csak vinyók vannak még a gépben), de SSD+HDD esetén lassulna csak az AHCI miatt

-
fLeSs
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
én nem mondtam ilyet.
én csak annyit mondok, hogy a defraget fontos kikapcsolni, a többi az meg olyan, hogy mindenki döntse el.
1ébként a hwsw fórumon tegnap írtam a pagefájllal kapcsolatos vita kapcsán, hogy a vírusírtó és a firefox többet ír az SSD-re (ha nem rakjuk át vhova máshova a cache-t), mint a pagefájl.
a vírusírtót nem tudod lekapcsolni, pontosabban igen, de akkor kockáztatsz, a böngésző cache-t meg érdemes átrakni vhova (nekem egy 50 MB-os ramdisken van). -
chege
aktív tag
na megvan az SSD, fel is pakoltam a Win7-t. Beállítottam a RAMDISK-t.
Rátettem a TEMP, TMP,-t és a Temporary Internet Fileokat. Olyan kérdésem lenne, hogy ha kikapcsolom azt hogy ne mentse le a vinyóra lekapcsoláskor és ne töltse be azt a ramdisk img fáljt, akkor az probléma lehet? Ezen mappákban lévő fáljok hiányozhatnak valahol?
Vagy jobb ha ez a RamDisk feature be van kapcsolva?btw majd jövök tesztekkel, de majd csak holnap

-
fLeSs
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
megérné ha kompatibilis lenne a 64 bites win7-tel.
azért van neki 1-2 baja is1. usb pendriveokat nem lehet mellette használni
2. ramdisk-et sem
3. egy ilyen crystalos benchmarkozás után percekig használhatatlan marad a gép, mintha a RAM tartalmát akkor írná ki az SSD-re. de kétlem, hogy ezt csinálná mert 64 MB-ot biztos nem ír ilyen sokáig. te tapasztaltál ilyet? -
fLeSs
nagyúr
annyit azért hozzáteszek, hogy ha azonos áron választhatnék egy jmicronos és egy indilinxes/samsungos ssd közül akkor nyilván az utóbbit venném (asszem már a samsungok is támogatják a trimet).
de egyelőre a jmicron az olcsóbb.
nagyker árakat nézve
a 64 gb-os ocz agility (indilinx) 42+áfa
a 64 gb-os kingston (SNV125-S2-64GB azaz még jmicron) viszont 30+áfaha megkérdeznék, hogy mire jó a jmicron, akkor azt mondanám, hogy sztem kezdésnek nem rossz a kingston rendszer alá (főleg notiba) vagy játéktárolónak (mondjuk lehet, hogy 64 gb egyeseknek kevés a játékok alá de sztem felesleges a gépen tartani 3-4 játéknál többet, mármint olyat, amivel rendszeresen játszok is, nem csak úgy ott van).
szerk: ráadásul ha úgy használnám a CSX-et mint a kingstont (pagefile a vinyón, böngésző cache ramdisken) akkor még ezeket sem tapasztalnám. most minden az SSD-n van.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
canniball
üzenetére
Semmi változás, arra tippelek hogy a ramdisk dolog összekutyulta a drivereket. Csak 1 pendrive nem működik a gépemen a 4ből. Az a pendrive megy másik gépen gond nélkül.
1 hét múlva megjön az SSD-m, úgyis újra kell tennem a Win7-et, akkor meg szerintem nem "bajlódok" ramdiskkel, bőven elég a temp cuccokat átpakolni D meghajtóra. -
canniball
nagyúr
És milyen OS? W7-tel megy? Illetve nincs "hivatalos" oldala vagy csak én nem találom? Itt azt írják "Caveat is that, if you put IE Temporary Internet files into the Ramdisk, you will always need to restart computer even though you’re not running IE." - ezt nem igazán értem (lehet a hiányos angolom miatt), miért kell az IE temp miatt újraindítgatni a gépet?
radi8tor1!
Várjuk a beszámolót!Amúgy azt hittem nem is létezik ingyenes progi hozzá, örülök hogy megcáfoltatok.

-
radi8tor
MODERÁTOR
Csinált már valaki Ramdisket az SSD-n futó oprendszer mellé?
Az a bajom, ha ramdisk van a gépen beállítva, akkor bizonyos pendriveokat nem fogad a gép. Lemezkezelőben látszik a csatlakoztatott drive, de meghajtó betűjelet nem lehet adni neki. Az az érdekes hogy nem minden pendrive-al csinálja. Lehet a pendrive drivere összeveszik a ramdisk driverével?
-
fLeSs
nagyúr
A Crystaldiskinfo szerint 174 GB-nyi írásom volt eddig az SSD-men ~2 hét (15 nap) alatt.
Normál használatot nézve ebből levonhatok 2x~30 GB-ot, mert az SSD-n kétszer csináltam meg ezt az offset-es dolgot, és így ugye plusz kétszer kellett rámásolnom ~30 GB-ot. Ráadásul a Win7-et és a programokat sem fogom egyhamar újratelepíteni.
Az Intel azt állítja, hogy az SSD-i napi 100 GB írást viselnek el 5 éven keresztül, ez kb. 182 500 GB.
Ha ilyen tempót tartok, akkor ez napi 11 GB-ot jelent (174 GB-tal számolva), vagyis még 16590 nap, azaz ~45 év van hátra.
Hol lesz ez az SSD 5 év múlva? Abban sem vagyok biztos, hogy 3 év múlva még meglesz...Btw a feladatkezelőben meg lehet nézni, hogy melyik folyamat mennyit ír a vinyóra. Eszerint nálam az ESET Smart Security vezet a mai napon 1,5 GB-tal :think: , nyilván ebben benne van a vinyó is. Kíváncsi lennék mit írkál ennyit a vírusírtó és a tűzfal? Én azt gondoltam, hogy ez csak olvas amikor scenneli a fájlokat. A második az utorrent
de az vinyóra megy, aztán az svchost (~390 MB), és a Firefox ~340 MB-tal (ennek a cache-je ramdisk-re van téve). -
(ex)Cat
senior tag
Sziasztok
Mivel lehetne tisztára pucolni egy már használt SSD-t?
Próbáltam volna a HDDErase nevű programot, de ez előbb egy w98/Dos-t akar bootolni és ez a folyamat elhal valahol a ramdisk környékén, onnantól meg nem tudok vele semmit se csinálni.
-
hcpeter
tag
válasz
fsb1000
üzenetére
Köszi!
Swapolást megoldom ramdisk-en, pendriveról akartam megoldani, de valami miatt az alaplap nem bootol be róla, nem tudtam még telepíteni se így. Elméletileg támogatja, de folyamatosan lefagyott. (Bár kipróbálom másik pennel, lehet azzal van a gond).
Egyébként azért néztem ki a 8Gigásat, mert az olcsó, és Nem kell nagyobb rendszerhez. A többi pénzt inkább a másikra költeném
Egy 5400-es laptop winyó azért már elég halk tud lenni... -
szki
őstag
válasz
bogiboy
üzenetére
Állítólag sima HDD-ket célszerű új korukban mélyen megformázni egyetlen partícióban. Aztán utána lehet partíciót darabolni, meg formázni, telepíteni.
SSD esetében nem tudom mi célszerű.
Win7 telepítő fel fogja ismerni az SDD-t. Telepítőből tudod particionálni és formázni is. Szerintem jó az alap cluster méret és NTFS file rendszer. Op. rendszert nem tennék fat32-re
Win7 alatt pár dolgot kell csak megcsinálni, ami az 1. hsz.-ben is benne van.
Lapozófájlt (virtuális memória) megszüntetni, vagy másik hdd-re. De legjobb sok ram, és ramdisk.
Tempek (sys, FF, IE) másik vinyóra, vagy ramdiskre.
Autodefrag kikapcsolása.AHCI/ide kérdés attól függ, milyen chipsetes az alaplapod, és milyen driverrel használod. Nálam Win7 alatt AMD 790FX chipsetnél az gyári MS AHCI driver vált be.
OCZ forumról egy érdekesség: Guide Windows 7 Tweaks & Utilities
Nem mondom, hogy mindent így kell optimalizálni, de nagyon hasznos! -
Muton
addikt
-
Bodor
veterán
válasz
fsb1000
üzenetére
"Kipróbáltam a "Diskeeper with HyperFast" programot. Egy 90%-ig teli, egy majdnem üres és egy nagyobb file-okkal kb. 60% teleírt SSD-n.
Szerintem nem inicializálja az SSD-ket (legalábbis a samsung és buffalot nem), csak rakosgatja a file-okat. Lényegi gyorsulást sem méréssel sem szubjektíven nem tapasztaltam az optimalizálás után."Lehet, hogy nálad nem volt jól konfigurálva a Diskeeper, vagy tényleg valami baja van a samsung és buffalo márkákkal. A másik eshetőség, hogy nem rendszerpartíción nézted a hatást, ahol ugye változnak a fájlok, akár telepítesz új programokat, akár nem, hanem egy adatokkal teleírt tároló partíción, ahol ugye nincs sok változás...
Ez a csak "rakosgatja a file-okat" érdekes megállapítás, annak a ténynek a valószínű tudatában, hogy a töredezettségmentesítők is csak rakosgatják a fájlokat, mégis gyorsabb tőle a rendszer.
Nálam 4-5 hónapja bizonyít a Diskeeper, azért is mertem ajánlani.
2 hete raktam fel a WIN 7 RTM 64 bites változatát. Miután az oprendszerre felraktam minden drivert és programot amit használni szoktam, atto-val teszteltem az írás-olvasást. Ez az eredmény látszik a felső képen. Az alsó pedig a Diskeeper ssd optimalizálása után.
Tesztkörnyezet:
Alaplap:Gigabyte GA-EP45-UD3R
SSD: 2x64 GB G.SKILl RAID 0 (4K STRIPE 16K cluster, Intel ICH10R alaplapi raid vezérlő)
RAM: 2X2 GB
A többi mellékes a teszt szempontjából szerintem...Én kb. fél éve használok ssd-t, csak rendszerpartícióra. Kipróbáltam xp-t, vistát, és win 7-et az utóbbi volt a befutó.
Ami nálam bevált: automatikus defrag off, hibernálás és rendszer visszaállítás off . Lapozófálj kikapcsolva. Ramdisket használok, 512 MB-ot vesz el a 4 GB-ból, észre sem veszi a rendszer, ide állítottam be a WIN temp és firefox cache-t. 2-3 hetente lefuttatom manuálisan a Diskeepert.
Más tuningot és tweak programot használni én sem látom értelmét, mert nem hoznak számottevő változást vagy gyorsulást, ssd-k élettartalmának megkíméléséhez pedig szerintem ennyi beállítás is elég. 2-4 évet így is ki kell bírniuk, addigra úgyis újat veszek szerintem, ahogy elnézem a technológia fejlődését.Kérdésem lenne, hogy szerinted milyen átmeneti tárolót érdemes még kitenni a ramdisk-re a leírtakon kívűl, illetve WIN 7-en belűl ssd-k miatt te milyen rendszer beállításokat módosítottál?
Videó szerkesztő programot nem használok. Az ACDSee cache másik merevlemezen van, Adobe Photoshopnál vajon van valami ?
Üdv: -
fsb1000
nagyúr
De igen. 3+1-ben ment is vagy 1 hónapig. Az 1GB Ramdisken volt a swap fix 0,9-re állítva, de semmi mást nem engedtem rá.
Hibát nem tapasztaltam 32bites OPrendszerrel a 3,25 feletti tartomány kihasználásával, de mégis volt valami ellenérzésem ezzel a megoldással.
Az SSD-vel szemben érdemi gyorsulást nem tapasztaltam (lehet átlag használatkor nem is ).Pár hónap után nem változtak a mérési eredmények. Mondjuk TC-vel másolva egy Windows mappát szerényebb eredmények adódnak:
-
c41r0^
őstag
Nem akarok vitát indítani és nem is ide való, ezért OFF, de a swap igenis ajánlott Windows alá (Linux alá pedig kötelező), ahogy moonman írta anno (csak ő jobban fogalmazta meg), a Windows memóriakezelése a virtuális memória alapjain nyugszik, tehát minek ehhez hozzányúlni/kikapcsolni, ha eleve úgy lett megírva a kernel, hogy ezt használja, hiszen alapból így települ fel, majd biztos hülyeségből tették bele a fejlesztők. A telepítésnél úgyis érzékeli a telepített RAM mennyiségét, ha szükségtelen lenne, akkor pl. 3-4 GB RAM felett kikapcsolná a szolgáltatást, ehelyett aktiválva marad.
Ennek ellenére az igaz, hogy 99%-ban 3GB RAM felett kikapcsolható a swap desktop Win alatt (2000/XP/Vista/Win7), mert nagyon kevés program igényli, de ha igényli, akkor nélküle el sem indul. Ennyi RAM mellett inkább fix 1 GB virtuális memót célszerű definiálni. Kevesebbnél RAM esetén pedig a RAM-mal megegyező vagy 1.5szörös fix méretet célszerű, avgy hagyni automatikusan, amit a rendszer kioszt.
"a ramdiskre rakott swap helyett inkább egy 64 bites orpendszert illene/kellene felrakni..." - ez így ebben a formájában pedig azért nem igaz, mert a 64 bites oprendszeren a nem natív, azaz 32 bites alkalmazások így is úgy is max. 2 GB-ot tudnak csak megcímezni, tehát ennyivel gazdálkodhatnak... a /3GB kapcsoló pedig több gondot okoz, mint hasznot (ezzel lehetne 3-1 GB arányban az alkamazások/kernel által lefoglalt memória méretét változtatni)
persze abban igazad van, hogy így legalább a 4 GB RAM látható lenne az oprendszere számára, de a legtöbb 32 bites program így is csak 2 GB-ot fog tudni megcímezni, hiába 64 bites alatta az oprendszer
-
kovasz
senior tag
szerintem nézzetek utána mi a az a swap file. a futó programok nem tudnak róla, hogy van, azok a swap-et is ram-nak látják és az operendszer dönti el mi marad a ram-ban és mi megy a sawp-be. ha van elég ram nem kell swap. gyak. megnézed mennyi a swap használat és annyi ram-ot raksz még hozzá.
a ramdiskre rakott swap helyett inkább egy 64 bites orpendszert illene/kellene felrakni...
-
deicide
veterán
Kikapcsolni nem célszerű, mert vannak programok, amiknek kell, viszont SSD-re rakni sem érdemes, mert a sok írás nem tesz neki jót. A ramdisk-es ötlet jó, vegyél sok ramot a gépbe, most úgyis olcsó, és pl a superspeed ramdisk nevű programmal hozz létre a memóriába valamekkorát.
-
Aree
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek!
A kérdésem a következő lenne mivel nem vagyok jártas az SSD világában:
Kérdés az lenne mennyire javasolt a lapozó file és egyébb dolgok kikapcsolása ha SSD választok rendszer HDD-nek?
Végig bogarászva a teszteket rá találtam a Ramdisk fogalmára. Vagy ezzel áthelyezve használni a lapozó filet? Van valakinek tapasztalata? -
Márton
nagyúr
válasz
A_ScHuLcZ
üzenetére
hát, ha visszaolvasol, itt szinte mindenki pont hogy NEM az ssd-re javasolja a swap fájlt, hanem vinyóra vagy ramdiskre..
Gyorsulni fog a rendszer mert az ssd elérése nagyságrenddel kisebb mint a leggyorsabb vinyóé, viszont egy ram még mindig 1 (vagy 2) nagyságrenddel gyorsabban olvas mint egy ssd
-
fsb1000
nagyúr
válasz
deicide
üzenetére
deicide
Nem.. azt nem próbáltam. Lehet hogy a dinamikus mérettel volt a gond...
Csak tapasztaltam, de nem értem hogy miért kell amennyi a fizikai.Ottoka:
Amig teszteltem a pagefile-t csak a GTA4 és Pinancle Studió nyult hozzá. Más nem.orbano :
Ha te is tapasztaltad, akkor lehet hogy ott csesztem el, hogy változó méretre raktam a pagefilet a RAMDISk-en.
Jó ötlet a 3 partició (van aki a 4GB-osat előre teszi), de szerintem RAID-os SSD-n jó lesz 2partició is 50/10GB méret osztással is a minimális elérési idők miatt.sweethomest
SSD-n még nem próbáltam, de F1-es vinyoknál 4K strip mellett 1,2,4,8,16,32K clustert próbáltam.
A legrosszabb talán a 4K-volt, de kb max 10% szórást mutattak. A nagy clusterek a nagy file-oknak kedveztek.Megvan a második SLC-m és még a héten lepróbázom ugyanezt.
-
deicide
veterán
-
fsb1000
nagyúr
skacok... XP@32-vel is ki lehet használni a 3,25GB feletti nem managelt rendszermemot.
Egy megfelelő RAMDISK-kel lehet megcímeztetni azt a területet.
Tehát 8GB-ot is lehet használni XP alatt.De légyszi csak akkor ajánlgassatok. ha már saját kezüleg is csináztatok ilyet és nem csak valahol olvastátok.
Én megcsináltam a hétvégén és 3,25 megcimzett RAM mellett a 720K RAMdiskes pagefile semmit sem ér.
Nem hiába ajánlja a MS hogy azonos méretű legyen a rendszermemóval.Lehet hogy MS oprendszerek rosszak, de legalább, tudják hogy a saját szarjukhoz miért ajánlgatnak ezt-amazt.
Tudom hogy egy alkalmazásnak nem lehet kiosztani 2GB-nál többet XP alatt mégis van olyan hogy 3,25GB pagefillal megy hibátlanul, nélküle meg néha RAM hibát dob.
De lehet tévedek....A win7 is lazán létrehozott 4GB pagefilet. Ha nem kell minek csinálja?
Szóval ezért akarok egy SSD-s particiót amin a pagefile lesz.
Ha nincs rá szükség akkor annál jobb. Legalább nem dolgoztatja az SSD-t.És ha igen?
1 év múlva ugyis új SSD-ket veszünk, mert lesz gyorsabb, jobb, nagyobb, olcsobb.
A mostaniakat meg féláron sem tudjuk eladni majd. -
orbano
félisten
válasz
(ex)Cat
üzenetére
jól bírja. VS villámgyorsan megnyílik (1,5mp, az első használatra való felkészítés 2mp volt), gyorsan is záródik, a refactoringkori parseolás is kicsit fürgébb, a fordítás is kicsit gyorsabb, de ott nem tudom pontosan mi lehet a szűk keresztmetszet, mert ramdiskről is kb ugyanezt az eredményt hozza (ahogy refactoring esetén is).
az sql szerver szereti. ugyanazt az adatbázist attacholtam a hddmről is (samsung sp f1 640gb, ATTO az 3/5-től 90/100-ig megy), majd lefuttattam egy-két izmosabb insertet (textfileba loggolva az inserteket úgy 300mb). az SSD 2.5 perc alatt megette, a hdd 3 perc körül végzett, ha nem loggoltam. viszont ha minden egyes insertet kimentettem egy textfileba az ssd-re, akkor 3.7, 4.5 volt az eredmény, úgyhogy azért érzékeny a lelkem a túl gyakori lemezműveletekre. de minden további nélkül használhatsz szerintem ilyet.
az MLCsekkel nem tudom mi a helyzet, azok azért gyengébbek írásban, de nemsokára betesztelek egyet ha minden jól megy. pár nap múlva privizz rám
-
Márton
nagyúr
válasz
Overlocker
üzenetére
deicide és Overlocker!
köszi a tippet a ramdisk-re!
én is áttettem egy 384megás drive-ra a pagefile-t és az explorer cache-t.
érezhetően gyorsabb minden :-)kis ssd feeling

-
-
Fori23
őstag
Nem perverz [link]
Én nem a RamdiskVE-t, hanem a SuperSpeed RamDisk Plust próbáltam ki- ez 15 napos teljes-, pont Opera cachenek.
Hogy milyen gyors? PcMark05 435 541 HDD pont
Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Alkoholista nevelde
- Avast! Antivirus topic
- Napelem
- Steam topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Wi-Fi helyett koax? Igen - így működik a MoCA
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4430, 100% Akksi
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) és visszament a cache mérete ~50-re. de lehet, h csak nálam lép fel ez a furcsaság

Hol lesz ez az SSD 5 év múlva? Abban sem vagyok biztos, hogy 3 év múlva még meglesz...