- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
LukE
veterán
Várjá! a poti egy változtatható ellenállás, szóval az, hogy 400 ohmos, az a max ellenállást mondja meg. Szóval egy 400 ohmos potit is beállíthatsz 20 ohmra.
Nekem 8 centis Coolink ventivel sorba volt kötve 1-1 470 ohmos(mezei 0,9Wos potik). Végállaptban megállt, de be lehetett állítani kb. 5RPM-re
Potit ne kössed össze földdel, mert abból valószínűleg tüzijáték lenne! A poti középső lába a 'bemenet', a két szélső meg a kimenet. Csak ellenkező oldalon vannak. Ha pl. a bal kimenetre kötsz valamit, elkezded tekerni a potit, akkor nő az ellenállás a bal és a középső láb között. Eközben a jobb láb és közép között meg csökken.
Szóval a középső(ez biztos) és az egyik szélső lábra kell kötni a drótokat. De előtte probáld ki, hogy ha ''felfelé'' tekered a potit, akkor tényleg nő-e a venti fordulatszáma, ha nem, akkor rakd át a másik lábra. Szóval az egyik oldalsó lábát csak szigeteld le, az ne csatlakozzon semmihez. -
PeliScan
addikt
Köszi, de nekem ez még mindig túl gyors.
Jó lenne, ha a poti (majdnem) 0-12 volt-ig tudna szabályozni. Tudom, valamennyit megeszik, de minél kevesebbet lenne a jó. Ebből a szemszögből nézve teház kevesebb ohm-os kéne, de gondolom, az jobban melexik. Tehát, a köztes megoldás a 400 Ohm, vagy az már nagyon biztonsági?
És mi lesz a harmadik láb meg marad üresen? És a földet kössem a szélsőre? -
LukE
veterán
válasz
Mahinátor #43 üzenetére
A pointofnoreturn.org-osat nézted meg? http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut/
Na, mingyárt válaszolok, kis türelmet -
LukE
veterán
Bocs a nem hozzászólásért, de úgy gondoltam, tanulok egy kicsit, mielőtt megbasznak háréből. Úgy is lett
PeliScan: első nekifutásra vegyél szerintem 1 sima, 2-400 ohm környéki potit, nekem valami 0.9Wosok mentek 1db/1venti (8 centis) arányban, egész jól elvoltak, és nem is volt nagyon meleg. Vagy vedd meg tőlem, úgyis van most néhány felesleges 470ohmos
Poti bekötése: egyik drótot a középső lábára, a másikat meg egyik oldalra, most a jobb lábra tippelnék. A szélső forrasztása előtt próbáld ki, nehogy felfelé tekerésre lassuljon.
-
Mahinátor
tag
Sziasztok!
Engem is érdekel ez a potméterrel szabályozható venti, eddig simán ellenállással állítgattam. Meg is vettem a rajz szerinti ''hozzávalokat'', viszon (nem egészen vagyok otthon az elektronikába) az lenne a kérdésem, hogy milyen kondenzátor kell? Kerámia, vagy elektrolit vagy milyen? Én vettem kerámia kondit, az jó? Hogyan tudom megállapítani, hogy mekkora? Mind a kettő (0,1uF és 1uF) teljesen egyforma, tök picik, egy-egy számmal 104 ill. 105. Melyik melyik? Továbbá honnan tudom, hogy a LM317T-nek melyik láb melyik? Ugyan ez a kérdés a potinál is.
Elnézést kérek a sok hülye kérdésért, de szeretnék biztos lenni a dolgokban.
Előre is köszönöm.
Üdv! -
PeliScan
addikt
Talán a nem jól definiált probléma miatt nem gyün help. Na akkor, pontosítok!
Tehát, milyen poti kéne egy 2.5W-os, egy 1.5W-os, és egy kb 3W-os (egy házventi csak nem eszik többet, nem?) ventihez? Lomex van a közelben, szal ha mondtok egy típusszámot, nekem az már jó.
A bekötésről: régi emlékeim szerint egy potinak 3 kivezetése van, nem? Eccer már sikerült 1et jól bekötnöm, de már rég volt, és az is mázli volt, szerintem.(ráadásul ott egy elem, és egy izzó alkotta az áramkört...)
Lécci segítsetek, mert lassan befejezem a házam hangszigetelését, és el kéne kezdenem a potik 5.25'' helyre applikálását!
Előre is THX!! -
PeliScan
addikt
Azért ennél informatívebbre számítottam... Valaki?
-
Cane
őstag
poti azt kész. ezzel lehet szabályozni a powert.
-
PeliScan
addikt
Sziasztok again!
Köszi az 'ellenállat'os (copyr. GT) segítségeteket, de most, hogy már pár napja így használom a gépem, elkezdett megfogalmazódni az igény, hogy mégis tovább kéne lépni a következő szintre
: potenciométerekre szeretném őket cserélni...
Tudnátok nekem ebben is segíteni? A CPU, a GPU, és 1-2 házventit kéne szabályozni velük. Milyet, hova/hogy kötni, effélék..?
(keresgéltem topicokat, csak az a baj, hogy eléggé az alapoktől kéne a segítség...)
THX!! -
LukE
veterán
Megnéztem Lomex árlistát, nettó kisker ára az 1K, 2,5, 5K, 10K poti is 159 pénz.
Csákó azt mondja, hogy 1/4 wattos ellenállás meg poti elég bőven. Amiket vettem, teljesítményt nem mondtam rá, szobahő+0,001fokCEzeken minimális áram megy keresztül(pont ezért Kohmosak). Ami melegedhet, az az LM317T. De az sem vészes nekem 1 8 centis ventillátorhoz csak 1-1 kis alu darab került oda. Ha több is megy rá, akkor azért rakj rá valami nagyobb vasdarabot. Ahova a bordát csavarozod, az a kimeneti lábbal össze van kötve! Ha hozzáér valamihez, akkor az valószínűleg zárlatot okoz! Ez sem vészes, csak nehogy az összeset rácsavarozd a ház falára, és egymáshoz se érjenek.
A max áram, amit leadhat, az 1.5A de akkor már elég meleg. Ha nem valami batár állatot kötsz rá, akkor bőven elég, 6V-on is 9W-ot lehet így leszedni. Ha esetleg nem lenne elég, akkor LM338 ugyan ilyen, csak 5A-t tud leadni(60W@12V) Lomexnél 1 ilyen 338+fa. Már ha erre akarod kötni a szoba légkondiját
Kondik: a kisebb lapos kör alakú bemenő zavar szűrésére. Mondjuk táp elég közel van, de azért jobb a békesség, ha úgyis pár forintba kerül.
A nagyobb a ventivel párhuzamosan meg a venti felé ad stabilabb feszültségeket. Szintén pár forint. -
greenface
aktív tag
Nem ég el, hidd el. Fogd meg, ha nem hiszel nekem: alig érzed majd langyosnak... (mármit az ellenállást...)
Különben elég kis teljesítményű a ventid, ha 110 ohmos R kellett, hogy a felére essen a fordulat. Nagyobb teljesítményű ventiknél általában 33-47 ohm elég ehhez, ezért tanácsoltam, hogy ilyeneket vegyél. -
GeorgeTerror
senior tag
S ha már ennyit kérdeztem (nem a beszólások száma miatt, csak most jutott eszembe
) : Miért kellenek bele a kondik?
-
GeorgeTerror
senior tag
Ja és lehet kapni pl 4K-s potit? akárhol kb ugyanabban az árban, mint monnyuk 1K-st?
-
GeorgeTerror
senior tag
Értem
Tehát az a lényeg, hogy a poti, meg az ellenállat összege legyen 10 k.
Mijen teljesítményű cuccok kellenek? (? wattos poti ellenállat...)
Valamint mekkora lehet a max áram ami ki tud jönni a másik (tehát a szabájozott) oldalon?
Tudom, hogy nem lesz 12 v a max ami kijön, ezért lehet majd egy mozdulattal kiiktatni at egész szabájzó áramkört. Egy kaccsolóval -
PeliScan
addikt
válasz
hogyishívnak? #30 üzenetére
Két wattosakat vettem, ahogy többen is tanácsolták. Az elég (márminthogy nem ÉG EL?
) nem?
-
PeliScan
addikt
Na, köszi a segítségeket, egyelőre a procin // 110 \\ ohm figyel, így most a 3500 RPMről lejött 1800ra.
Kb 3-4 fokkal melegebb így, persze alig 10% rehelés mellet, meg persze lassabban hűl. A GPU venti kapott 78 ohm-ot, az így a 4300ról lejött 2900ra, remélem nem sül meg, mert annak a hőfokát nem tom megnézni.
Különben lehet, hogy nekem is a potméterekre lesz szüxégem, arról már volt pár topicban szó, de ha nem megy, majd számítok rátok! -
LukE
veterán
válasz
GeorgeTerror #26 üzenetére
lm317T Mikronikában vettem most, 115 pénz volt. kondijuk viszont csak tantál volt, ami dráága(45), poti 200 körül, ellenállás pár forint. Lomex talán olcsóbb.
''szülő/hug/öcsike/hajnalban kómás júzer álló'' arra értettem, hogy valamekkora feszültséget lead mindíg, nem lehet annyira letekerni, hogy ne menjen, és a venti, vagy amit hűtenie kellene megsüljön.
''Once assembled, the output voltage of the LM317 is equal to 1.25V x (1 + R2/R1). Since we're feeding it 12V, a R2 (potentiometer) of 10K and an R1 (resistor) of 1K will give us the full possible range of the LM317 (minimum of 1.25V, maximum of 11.5V). ''
Ha jól fordítom, akkor 1.25*(1+R2/R1) feszültséget ad le. 6.5 volthoz az R2-nek 5200ohmnak kell lennie. Szóval kell egy 5k körüli ellenállás, és sorba egy 5k-s potival. Azért kell kisebb poti, mert ha 10k-sat hagynád, akkor a poti kb. fél állásánál adna kb. max feszültséget, ami nem a legjobb. Ha már megvetted, akkor nem baj, legfeljebb kellemetlen.
Mielőtt összeforrasztod, nézd meg, hogy fölfelé tekeredik-e fölfelé, mert a potikna 3 lába van. A drótokat meg a középső és az egyik szélső láb közé kell pakolni. -
PeliScan
addikt
Na, én viszont megvetem az ellenállásokat, 2-2 db 10, 20, 33, 47 ohm-osat, kemény 80 pengőért.
Holnap majd arról is írok, hogy müxik-e, most tanulgatnom köll. -
GeorgeTerror
senior tag
nem éppen: ''szülő/hug/öcsike/hajnalban kómás júzer álló'' kell legyen.
Egyszerűen nem szeretem ha hangos.
Egy lm317 mennyibe kerül konkrétan?
Újabb probléma: elv lásd az tutorialban, tehát szabájzó egy lm317.
Cél a poti teljes útján szabájozzon. Tehát ha ütközéstől ütközésig tekerem a potit, akkor adjon min 6.5 max; 12 (mínusz fesz esés) voltot az áramkör. Én nem tudom hogy kell.
Remélem jól tudtam most elkérdezni, érthetően -
greenface
aktív tag
''proci ventid elvileg 44 ohmos, ha rápakolsz még 20 ohmot, akkor I=12/(44+20)=0,186Amper megy keresztül rajta. ''
Ez csak közelítéssel igaz, ui. ha kisebb fesz esik a ventire, (picivel) több áramot enged át (csökken az ellenállása). De ez elhanyagolható, szóval - mint írtuk - egy 2W-os ellenállás bőven elég, max. langyos lesz, biztos, hogy nem kell hűteni, arra kell csak ügyelni, hogy ne szig.szalagozd be az egészet, csak ahol érintkezik a vezetékkel. (Ott viszont tekerd be, nehogy vmi zárlatot csináljon.) -
huh...
a címet rosszul olvastam elsőre.(e helyett a-t)
-
LukE
veterán
Ha sima(azért legyen vagy 2W-os) ellenállások, és nem valami böszem nagy cucc(ja, írtad miket kap, azzal menni fog) akkor nem kell külön hűteni. Kipróbálod, ne legyen semmi közelében, és ha melegszik, akkor próbáld nagyobbra cserélni.
P=U*I=U^2/R=I^2*R I=U/R
proci ventid elvileg 44 ohmos, ha rápakolsz még 20 ohmot, akkor I=12/(44+20)=0,186Amper megy keresztül rajta. Ebből a venti megeszik 1,526Watt-ot, az ellenállás meg 0,693W-ot. A proci ventillátor elvileg kb. fele RPM-en megy. elvileg, mert a franc se tudja pontosan kiszámolni. Majd próbáld ki, és kiderül, hogy jobb. Esetleg vegyél egy két állású kapcsolót, és vissza tudod kapcsolni 12V-ra, ha valami komolyabban terheli a gépet. -
PeliScan
addikt
greenface, LukE: nagyon kösze, akkor holnap megyek shoppingolni!
még két apró kérdés:
-szóval akkor számít a hűtés? csavarozzam/ragasszam/gumizzam a házhoz az ellenállás(oka)t?
-kb hány %al csökkenti a 20 ohm-os ellenállás a feszültséget? (és ugye ettől U függ a RPM, nem?) -
greenface
aktív tag
Természetesen variálhatod őket, ahogyan az előttem szóló írta, de szerintem az egyik biztosan megfelelő lesz.
Különben 20, 33, és 47 (nem 45) ohmosak szabvány szerint. (Utána tán 53, de akkora már nemigen kell.) Én írtam rosszul. -
PeliScan
addikt
karyo: nem, nem haraxom.
már van 2 halk venti, de ha lassabban mennek, úgy MÉG halkabbak!
Meghát most télleg, minek egy olyan GPUra 4500 RPM, ami még passzívan is el-elmegyegetne vhogy..?
GeorgeTerror: rákerestem, éshát kezd egyre szimpatikusabb megoldássá válni az ellenállás.Az a baj, hogy nem igazán vágom az elektronikát. (pedig érdekelne
)
BaLinux: köszi szépen a kimerítő választ, kezdek megvilágosodni.Hát igen, asszem a lehetőségeket jobban megismerve méginkább az ellenállások felé húz a szívem.
biker: köszi, a házra csavarozás jó 5let!
Naszóval, akkor ugye megegyeztünk az ellenállásban.De pontosan milyet is vegyek? Segítsetek egy szegény lámának..!
Adatok
GPU venti: 12V, 0.10A, 1.56W
CPU venti: 12V, 0.27A, 3.24W
Ha szépen, finoman szeretném ''hangolni'', akkor többet célszerű sorba kötnöm, nem? Milyet kérjek a bótba? -
greenface
aktív tag
Bemégy egy villamossági üzletbe, és kérsz egy (v. több) 20, 33 és 45 ohmos 2W-os ellenállást. Az ellenálllást természetesen sorba kell kötni a ventivel. Kipróbálod, hogy melyikkel jó (minél nagyobb az R, annál kisebb lesz a ventire eső fesz).
100%-osan biztonságos, pofonegyszerű.
Vki azt írta, hogy elfüsöl a 2W-os ellenállás. Hát nem füstölne el még egy 1W-os se (esetleg egy ultrabrutál 8000rpm-es ventivel), egy 2W-os bőven elég bármekkora - sz.gépben fellelhető - ventihez. De vehetsz 5W-osat is, ezen ne múljon... (2W R: kb. 20Ft, 5W R: kb. 50 Ft....)
Feszszabályzónak, tranzisztornak csak akkor van értelme, ha fokozatmentesen akarsz szabályozni. Egyébként fölöslegesen bonyolítja a dolgot csak. -
-
BaLinux
tag
válasz
GeorgeTerror #11 üzenetére
Ja értem. Jól látod, a potival sorba köthetsz egy mondjuk 4-5K-s ellenállatot
, és akkor úgy lesz, valószínűleg.
-
LukE
veterán
válasz
GeorgeTerror #11 üzenetére
nem, egy kicsivel kevesebbig megy fel
Egyébként én ez alapján csináltam meg, annyiban más, hogy a hűtésről csak 1-1 kis alu darab gondoskodik, mindegyiken 1-1 8 centis ventillátor megy, és simán bírja, talán 40 fokos.
2. bekezdés: ja, olyan, mintha a potit nem 0-ra, hanem csak bizonyos szintíg tekernéd le. És nem is hülyeség: megnézed, hogy mikor indul még be biztonságosan a venti, veszel egy akkora ellenállást, és máris szülő/hug/öcsike/hajnalban kómás júzer álló a cucc. -
GeorgeTerror
senior tag
Nem nem erre gondoltam.
Itt egy tutorial http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut/tutorial-1.html
Tehát ez gondolom 0-tól szabájoz umaxig (továbbiakban 12V)
Ha azt akarom, hogy ne 0-tól induljo, hanem mondjuk 7-től, akkor a potival sorbakötött ellenállat segítségével tudom meghatározni azt. Jól látom? -
BaLinux
tag
válasz
GeorgeTerror #8 üzenetére
elkérdezni?
ajánlom ezt, ha szabályozni akarod:
http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/lm317.htm
''fillérekért'' kapható a közértben. -
BaLinux
tag
válasz
GeorgeTerror #5 üzenetére
Nos, ha tegyük fel, x ohmos a venti, és 6V-tól akarod szabályozni, akkor egy kb. x ohmos ellenállást kell _párhuzamosan_ kötni a 20K-s potival, ami 20Kohm beállításnál elhanyagolható áramot enged át, így kb. 6 volt esik a ventin. Ha letekered, akkor egyre több. Ha erre gondolsz, akkor párhuzamosan kötöd
-
biker
nagyúr
elektro boltba nlehet kapni:
78xx, ahol xx a volt
veszel ha kell, 7805,7808, 7809, ezek a leggyakoribb értékek, kb 100.-
a lábak: 1:be, közepe test, 3: ki
1-re a 12V, középre a test, 3-ason jön ki a fesz.
1A max, 100mA-nél esetleg célszerű hűteni, ezt eléred pl, házra csavarozással is... -
GeorgeTerror
senior tag
De hamár ittvagyunk van egy rajzom amin a fesszabi poti cca 0-tól indul (20 ohm-nál 1.5 volt) és fölmegy 1 K ohm-ig (umax).
Tehát ha jól veszem le itt egy K ohmos potiról van szó.
Ha azt szeretném, hogy pl 6 volttól umaxig szabájozzon akkor elég sorbakötnöm a potival az aktuális ellenállatot (kb 400 ohmosat)? -
BaLinux
tag
A 7V előállítása 12-5 módszerrel szerintem sem tanácsos, de ennyi erővel nyugodtan zárlatos lehet a 12V a földdel, vagy az 5V is, ami hasonlóképpen minimum egy rebootot eredményezne. Csináltam már ilyet, veszélyesen néz ki, meg effektezik picit, aztán megijedek, és gyorsan közbeszikszalagozom a kisfloppytápcsatit, ami hozzáért valami éles részéhez a háznak...
- az ellenállásos móka teljesen jó, ha kis teljesítményű ventit akarsz konstans fordulatszámon tartani, azonban CPU-ventihez több 2W-osat kellene párhuzamosan vagy sorosan kötni, hogy ne füstöljenek... volt egy topic, amibe részletesen leírtam egy esetet.
*egyszerű, nem hatékony, nehézkes beállítani és szabályozni...
- a potméter akkor jöhet szóba, ha többwattos, mint a fent említett ellenállás, amúgy az is elfüstöl (talán). Esetleg kis ventik esetén, finomhangolásra, ha nem ő van egyedül sorbakötve a ventivel.
*nem is nagyon lehet v érdemes
- diódával is lehet, azon is esik feszültség, de igaziból nem tudom minek lenne az jobb, mint egy ellenállás.
*ua. mint ellenállás.
- termoellenállás: ahhoz meg akkor kell egy szabályzóáramkör, meg egy potméter, amivel beállítod a meredekséget vagy eltolást (gyk. a hőmérséklet függvényében a fordulatszámot mennyire növelje, és honnan kezdje növelni)
*bonyolult, de jó és megbízható, ha jól beállítod.
Ajánlatom: ha _manuálisan_ akarod szabályozni, akkor szabályozható kimeneti feszültségű stabilizáló IC-t ajánlok, most konkrét típus és kapcsolás nélkül, van sok ilyen a neten.
Biztonságosnak akkor biztonságos, ha nem szabályzod túlságosan le, mert automatikusan nem fog beavatkozni a gép, nyilván, max. shutdown ha túlmelegszik. Hatékonynak az, még mindig ''szép'' megoldás, de ez sem a legegyszerűbb. Persze ehhez is kell potméter, csak azzal a kimenő feszt szabályzod...
hú de hosszú lett, remélem kihámoztad a lényeget. -
GeorgeTerror
senior tag
Keress rá a google-lal: lm317, de valahol volt egy ijen tutorial itt a prohardveren is. Szerintem az a legnyerőbb...
Akkor aztán tekergetheted a potit és attól függően melegszik vagy süvölt a gép. Esetleg egy kapcsoló beiktatásával simán lekapcsolhatod a feszregulátort az áramkörről.
Ha nem 8000-es fordulatú orkángenerátor van a procidon, és abit otes-ed szerintem elbírja az áramkör simán.
Én megnéztem a lm317 tutorialt és szerintem jó... -
PeliScan
addikt
Szóval, a lehetőségeket nagyjából vágom (elolvastam az idevágó topicokat), csak ezt nem, hogy melyik legyen?
- lehet a táp-feszültségeit ide-oda kötögetni, így kapható 12V, 5V, és 7V ugye? Csakhogy kissé veszélyes a 12V-t és az 5V-t összekötni, mert ha zárlat van, hazavágja az egész rendszert. Szóval így kapható 12V és 5V.
- lehet ellenállással
- potméterrel, termo-ellenállással
- és diódával is, nem?
Szóval, melyik a tanácsos: biztonsági, hatékonysági, egyszerűségi szempontból? Ja, a prociventit és a GPUventit szertném lassítani.
Thx.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Óvodások homokozója
- sziku69: Szólánc.
- Milyen TV-t vegyek?
- Sorozatok
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest