- TCL LCD és LED TV-k
- Nem érdemes hűtést cserélni a GeForce RTX 5090 Founders Edition VGA-n?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- DUNE médialejátszók topicja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blum1866_2
tag
-
whbear
senior tag
Úgy csinál ahogy a nevében van. Megengedi a műveletet de küldi a hibaüzenetet. Míg rendesen meg sem engedi. Én egy rootkit miatt már nagyon becsülöm SELinuxot és inkább kínlódom pár napig a szabályokkal minthogy bárki és bármi szabadon garázdálkodjon a gépemen. Szvsz nagy találmány ez. Régebben kicsit lebecsültem a jelentőségét.
-
Vladi
nagyúr
"slideshow-vá válik, tippem szerint 5 alá zuhan az fps."
Nézd meg a cpu használatot. Lényegében kikapcsoltad a gpu gyorsítást. De ez kellet nekünk, hogy leteszteljük.firefoxal megpróbálhatod, de ott se fog menni a hardveres gyorsítás. a yt szerintem már nagyon nem flasht használ. ez html5. Olyan, mintha sima videó lejátszó lenne, csak böngészőbe varrva.
Namármost, kellene neked a nux tároló: link
Aztán telepíteni kéne a hardveres gyorsításhoz való libeket. Nem emlékeszem pontosan, de kb:
libva-vdpau-driver.x86_64
libvdpau-va-gl.x86_64
vdpauinfo.x86_64
libvdpau.x86_64
libva-intel-driver.x86_64
libva.x86_64ezeket pakold fel és úgy teszteld.
-
Vladi
nagyúr
Az fura. Nézd meg, hogy a beállításoknál speciális beállítás legalul a hardveres gyorsítás be van -e kapcsolva. Próbáld ki a nélkül is.
Szerintem az nincs rendben összerakva. Úgy működhet, mint amikor egy sima lejátszó alá rakod össze a hardvers gyorsítást.
Nux tárolót felvetted?
-
csendes
addikt
A RH
megvettetámogatja az ingyenes CentOS-t, azért, hogy nehogy már az Oracle Linux (ami gyakorlatilag RH átnevezve) felvásárolja azt vagy az egyelőre ingyenesen is elérhető verziójával piaci részesedést szerezzen.
A Scientific Linux-ot itt elmagyarázzák [link] hogy miért kell, mondjuk én nem értem, dehát azért fizikusok, mert úgy tudnak elmagyarázni dolgokat, hogy senki nem érti.
Mondjuk úgy, hogy néhány csak tudományos körökben használt szoftvert illesztenek hozzá az RH Linuxhoz, így ezzel már nem kell az időt vesztegetni a kutatóintézetekben és mivel teljesen egységes az alap, könnyű az adatok, szoftverek megosztása, nincsenek kompatibilitási gondok. -
Vladi
nagyúr
Persze, sokszor ki lett tárgyalva. Én is leírtam párszor. (sokszor
)pl: centos 1# hsz.
centos mögött nem 1 ember áll, hanem vagy egy fél tucat, akik csak ezzel foglalkoznak. Mostanában már a red hat adja érte a fizetésüket. Meg még vagy 2 tucat, akik hozzátesznek ezt-azt. Plusz az extra repók. Plusz a repó amit a fedora ad nekik.

-
Vladi
nagyúr
"Kikapcsoltam, újraindítottam, és már szipkázta is a számolni való csomagot."
Aha. Jajó. Gondolhattuk volna.
Örülj neki, hogy figyel. Most feltettél egy xy helyről szarmazó programot, ami betölt egy kernel modult. Ennyi erővel vírust is tehetnél fel önként. De nem, a selinux nem hagyta futni. 
SEToroubleshooter kell neked. nézd meg, a csomagok között. sealert itt centosen. Elvileg riasztania is kellett volna, tlaán nincs fenn a gui.

Elég bonyolult dolog, azt próbáld meg kibogarászni belőle, hogy milyen paranccsal adod hozzá a megfelelő engedélyt. Ehhez hasonló:
setsebool -P unconfined_chrome_sandbox_transition 0"Minden ekkora szo..ás linux alatt?"
Akkor szopás, ha nem tudod, hogy mit hogy kell csinálni.
-
whbear
senior tag
Nehéz működésre bírni néhány dolgot, de ha működik már akkor sokkal jobb mint Windowson. Én munkára Fedorát használok, beállítottam mindent, atom stabil, viszont otthonra Rosa Linuxot nrjQL kernellel, netezős gépen pedig OpenMandriva-Lx-et. Ne add fel a Fedorát, a legjobb rendszer szerintem. Fedy, Easylife, yumex és nagyon kezes lesz. Egyébként szerintem nem nagyon kell az a SELinux... Örülök ha segíthettem, nekem is mindig segítenek itt, a Fedorás közösség nagyon kulturált.
-
Vladi
nagyúr
Közben leültem egy fedórás géphez és megnéztem: Bionc és virtualbox is van csomagban. Mindkettő a legfrissebb verzió. Alap fedora tároló és rpmfusion kell csak hozzá. Valamint van virtualbox akmod csomag is! Ez arra jó, hogy a kernel modult nem kell majd frissítened, ezt az akmod megcsinálja helyetted!
Ebben az esetben használd ezeket a csomagokat. A disztribútornak a feladata az, hogy a csomagok között a kompatibilitást megteremtse. A te esetedben pont erről van szó, hogy egyik nem találja a másikat ha kézzel rakod fel.
-
Vladi
nagyúr
Nem tudom mi ez. Az rpmfusion megbízható tároló, nem kell tartanod. A részleteket nézd már meg, mert ez a honosítás hagyományosan vacak.

Szerintem előbb pár dolgok meg kellene tanulnod, vagy kis rutint kialakítanod. Amit eddig csináltál, az kb 90%-ban az önmagad szívatása.
Az elején azt hittem, hogy a tárolókat már átzongoráztad. De ezzel kellett volna kezdeni. Lehet valakivel összekevertelek az avatár miatt.
mod: BAsszus!
kovaax-al kevertelek össze, ugyan az az avatárotok. Ő meg régi motoros már itt.
No mindegy, Vladi vizuális típus, olvasni nem nagyon tud. 
-
Vladi
nagyúr
Nem ennyire bonyolult. Ha van yumexed - csomagkezelő gui - akkor keress rá a kde és hun szavakra. Megles a lokalizációd. Utána már átállíthatod a nyelvet.
Amikor telepítettél a magyar nyelv csak a telepítő programra vonatkozott.Használhatod azt a leírást, igen, bár a grafikus felületű csomagkezeléssel szeirntem jobban jársz.
"Én bénázik,"
Őőööööö azt kell mondjam, igen, kicsit igen.
Az az oldal egyébként eredeti fedora leírás, csak a fordítás miatt látod magyarnak. Tehát nem a magyar kde fedora leírása. Megkeresheted a szerzőt, de nem biztos, hogy bele fogja tenni.
-
[root@fedorka body]# yum info virtualbox*
...
Telepített csomagok
Név : VirtualBox
Arch : x86_64
Verzió : 4.3.16
Kiadás : 1.fc20
Méret : 87 M
Tároló : installed
Tárolóból : rpmfusion-free-updates
Összegzés : A general-purpose full virtualizer for PC hardware
URL : http://www.virtualbox.org/wiki/VirtualBox
Licenc : GPLv2 or (GPLv2 and CDDL)
Leírás : A general-purpose full virtualizer and emulator for 32-bit and
: 64-bit x86 based PC-compatible machines.
Név : VirtualBox-kmodsrc
Verzió : 4.3.16
Méret : 620 k
Tároló : installed
Tárolóból : rpmfusion-free-updates
Összegzés : VirtualBox kernel module source code
Leírás : Source tree used for building kernel module packages (VirtualBox-kmod)
: which is generated during the build of main package.
Elérhető csomagok
Név : VirtualBox
Verzió : 4.3.18
Méret : 25 M
Tároló : rpmfusion-free-updates/20/x86_64
Összegzés : A general-purpose full virtualizer for PC hardware
Leírás : A general-purpose full virtualizer and emulator for 32-bit and
: 64-bit x86 based PC-compatible machines.
Név : VirtualBox-devel
Méret : 5.3 M
Összegzés : VirtualBox SDK
Leírás : VirtualBox Software Development Kit.
Név : VirtualBox-guest
Méret : 1.4 M
Összegzés : VirtualBox Guest Additions
Leírás : This is the same that Guest Additions, therefore should only be installed on a guest system.
: Tools that utilize kernel modules for supporting integration
: with the Host, including file sharing and tracking of mouse pointer
: movement and X.org X11 video and mouse driver.
Név : VirtualBox-kmodsrc
Méret : 648 k
Összegzés : VirtualBox kernel module source code
Leírás : Source tree used for building kernel module packages (VirtualBox-kmod)
: which is generated during the build of main package. -
Vladi
nagyúr
Bocsi, nincs most előttem fedora, ezért nem találom hirtelen. Amúgy az rpm fusion tárolóban van! link
Meg virtualbox is van ott! -
-
cigam
titán
Közben a fórumon kaptam egy tippet, hogy nézzem át a naplót milyen verziót küld az atlas-nak a boinc, és ezt találtam:Virtualbox version: WARNING: The vboxdrv kernel module is not loaded. Either there is no module
pedig a service vboxdrv setup rendben lefut:
Stopping VirtualBox kernel modules ok
Uninstalling old VirtualBox DKMS kernel modules ok
Trying to register the VirtualBox kernel modules using DKMS ok
Stating VirtualBox kernel module okMost akkor van is meg nincs is?
-
csendes
addikt
Alapból a Fedora nyílt forráskódú meghajtót használja. Legegyszerűbben a /var/log/Xorg.0.log-ból látszik, hogy milyen drivert töltött be. Szerintem a hadveres videó dekódoláshoz a Catalyst kell. Ha azt használod, utána programtól is függ, hogy hogyan kell beállítani, általában egy checkbox van a hardveres videógyorsítás engedélyezésére. Ha van külön, akkor a VAAPI-t (VA API) kell választani ATI kártyákhoz. VLC [link], XBMC támogatja, mplayer-t vaapi támogatással kell fordítani.
-
törölt tag
volt olyan, amikor pidginnél gondok voltak a protokollal, és nem engedett fellépni msn-re. ezt megjavították 1-2 nap alatt a fejlesztők, de ilyenkor a hivatalos ubis repóba csak hetekkel később kerül fel, ráadásul mivel ott ez verzióváltással járt, így azt hiszem egyáltalán nem. akkor mondjuk forrásból feltettem, működött, de kényelmesebb repóból dolgozni, mert frissüül magától, könnyebb kezelni. de például jól mondja ntomka a böngészős példát is. van sok program, amiből jó a frisset használni.
a sabayon-ról nem tudok sokat, meg a gentoo-ról sem, majd megnézem. elvileg a mint linux is ilyen rolling frissítéses ubuntu lenne, de sajna voltak vele gondjaim, mert bizonyos 3rd party tárolókat nem akart rendesen kezelni. hiába adtam meg a 8-as verziónak, hogy használjon karmic-os repót, nem tudta kezelni a gpg kulcsot, és nem engedett telepíteni belőle. -
rokefeller
senior tag
Simán elképzelhetőnek tartom hogy a reklám megy minden T országban, és valahol jogi problémákat okoz, ha látszik a mekség... filmekben is előfordul hogy linux van a gépeken, de a legjobb hogy asszem van külön movie os. Olyan ami minden billentyűleütésnél csipog, és bármit gépelsz, a helyes passwördöt írja be a megfelelő mezőbe :-)
-
Vladi
nagyúr
Fordítás az ilyen fasza állapotban van.

Momentán ennyire futja a csapatnak. Mindjárt megnézem.De amúgy én itt és most felhatalmazlak a javítására.

-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
Nem tudom jól értem-e.
Meg lehet oldani hogy egy xp mellett titkosított partíción legyen egy fedora, de attól az xp még titkosítatlanon lesz, ergo a géped ha ellopják, az xp-t simán be tudják bootolni, más kérdés hogy elvileg csak az xp-s partíciód látják, a titkosított fedora-sat nem.De ha a BIOS-ban beállítasz hdd passwordot, supervisor meg bott passwordot, akkor onnantól egész jól védve vagy, mert sem a gépedbe rakott másik vinyó esetén nem törlődik a boot password, sem a vinyód átrakva más gépbe nem lesz használható a hdd password miatt.
A virtualbox-ban be kell állítani az usb eszközöket valahol külön, én személy szerint a libvirtet ajánlom helyette hogyha a géped támogatja hardverből a virtualizációt, és a vmware workstation-t hogyha nem támogatja. Nekem a vmware a leggyorsabb és problémamentes, egyetlen para hogy csak a workstation tud virtuális gépet készíteni, azt viszont csak a player futtatja, ha nincs megvásárolva. totál együtt lehet vele élni, nekem alapból kezeli a guest a webkamerámat, meg ilyeneket.
A kontaktokhoz: próbáld ki a kontaktokat tartalmazó gmail címeddel az evolution mail nevű progit, szerintem abból ki tudod majd exportálni a kontaktokat. Az iPhone-odat pedig a már említett banshee meg rhythmboxnak látnia kellene.
Valami libgpod talán kell hozzá, ahogy nézem -
cigam
titán
Közben játszottam a VLC-vel, és mplayer-el is. Mindekettőnél sikerült olyan beállítást találni, ami akkor is ad képet, ha külső monitort dugok a gépre.
Azért még nem vagyok teljesen +elégedve.
A Totem-nél miért nem lehet kiválasztani többféle kimenetet? (Jobban tetszene, ha az alapértelmezettel működne)
A VLC player böngésző plugin-ját látta vki működni? Eddig akárhol próbáltam, (Xp,W7, Linux) csak annyira volt képes, hogy "waiting to video", vagy csak egy fekete ablak.
Bár most mplayer van beállítva, vhogy nem az igazi. Pl. hiába állítok a puffer méretén majd fél percig pufferel.
-
rokefeller
senior tag
Próbáld variálgatni a video kimeneteket (xv, XvMC, X11, vdpau...) Mplayer alapú lejátszóknál a lejátszó preferences részében megtalálod, gstreamer alapúakban, mint pl a totem, kell egy külső beállító progi, asszem gstreamer-properties vagy gstreamer-preferences a neve a cuccnak.
-
Vladi
nagyúr
-
-
rokefeller
senior tag
Sosem használtam, de ha felteszed a system-config-display csomagot, utána lesz menüben a system/administration alatt egy display ikon, root jelszó kell, és ott a harmadik fülön van elvileg dual display beállítás. Szerintem ez majd y újraindítást igényel. Egy próbát talán megér.
-
Vladi
nagyúr
Semmi gond a selinux kilőtt valamit ami nem tetszett neki.
A grafikus setroubleshooter jött be? Mert az konkrétan meg is mondta volna, hogyan kell beállítani az allow access részben.
Még így az elején néha előfordulhatnak ilyen kisebb hibák. Dehát 2 napos a rendszer.
(#1886) cigam :
Mos mér? Tök jól haladsz. 2 napja még itt hőbörögtél, hogy nem megy ez, meg az, most meg hóvtut írsz.

-
Vladi
nagyúr
Ha van kedved írj nyugodtan a blog szekcióba tudsz.

Akkor ezek szerint mégsem hiányzott a csomag. Akkor jó.
Lassan alakul a dolog. A végén még fedórás leszel?
Nekem meg má idő kéne, hogy feltegyem és tesztelje.
Mán a botrány is megoldódott. Jah erre figyeljetek. Frissítés után visszaáll a dolog a klasszikus root-ba csomagtelepítésnél! -
rokefeller
senior tag
Lehet sőt valószínű hogy kell a totem-gstreamer, de elvileg függőségként akkor fel kellene települni neki. A boincra két tippem lehet, egyrész yum search-csel vagy yum whatprovides-szal meg kellene keresni azt a libet amit hiányol, másrészt nem lehet hogy a tűzfal blokkol valamit?
-
Vladi
nagyúr
Felraktad live alá a yumexet?
Tedd fel:
su -
yum install yumexutána:
yum clean allUtána elindítod a yumexet és keress rá a gstreamer -re meg totemre. nekem ezek a csomagok vannak fenn:
totem.i586
totem-gstreamer.i586
totem-mozplugin.i586
totem-pl-parser.i586
gstreamer.i586
gstreamer-ffmpeg.i586
gstreamer-plugins-bad.i586
gstreamer-plugins-bad-extras.i586
gstreamer-plugins-base.i586
gstreamer-plugins-flumpegdemux.i586
gstreamer-plugins-good.i586
gstreamer-plugins-ugly.i586
gstreamer-python.i586
gstreamer-tools.i586Ennek liveCD-re is fel kell mennie és nekem F11 alatt megy. Szerintem 12 alatt is kell neki!
(#1862) moma:
Pedig de. Meg se lennék nélkülük.

-
-
Vladi
nagyúr
Az mpalyer plugin van fenn. Rákattintottam, hogy lejátssza, nem játssza

Fekete kép. Viszont:
jobb katt - copy location és szép link:
http://streamer.carnation.hu/mtvod2/hirado/2009/11/19/hirado17_091119.wmv
Na ezt megnyitva vlc-vel:
Média - hálózati média megnyitása és megy.Egyelőre ez a workaround van, szerintem pluginnal is kéne mennie.
rokefeller:
Nem kell azt tesztelni, mennek. Hidd el.
-
Vladi
nagyúr
-
rokefeller
senior tag
Na, én amondó vagyok, hogy tolj egy yum remove totem-mozplugin -t és próbáld utána... de, mivel baromi rendes vagyok, leszedtem a sajátom, és feltettem a vlc-t meg a vlc mozillás pluginjét, és el kell szomorítsalak, sem a hirado.hu-n sem a m1 élő adása linken nem ment a videó lejátszás, úgyhogy én azt mondom hogy ha nem ragaszkodsz a vlc-hez nagyon, akkor próbáld ki a gnome-mplayer, gecko-mediaplayer párost. Nekem azzal megy az m1 online adása.
-
rokefeller
senior tag
-
rokefeller
senior tag
Szerintem a mozilla plugin külön package-ben van, és azt sem tartom kizártnak hogy ha több médialejátszó plugin van a mozillában, akkor mondjuk valahol (tipp: about:config) be kell állítani melyiket használja.
Én gnome-mplayer-t használok, ahhoz a plugin a gecko-mediaplayer csomagban van, és el szoktam távolítani a totemes plugint, hogy ne legyen gebasz. Az hogy fox melyiket használja épp, az about:plugins-en keresztül tudod csekkolni.
Na, közben ránéztem:
mozilla-vlc.i586 : VLC Media Player plugin for Mozilla compatible web browsers
ez kell neked
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Óra topik
- Path of Exile (ARPG)
- ASUS routerek
- TCL LCD és LED TV-k
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nem érdemes hűtést cserélni a GeForce RTX 5090 Founders Edition VGA-n?
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3398, 94% Akkumulátor
- Apple iPhone 13 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 100% Akku
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mondjuk úgy, hogy néhány csak tudományos körökben használt szoftvert illesztenek hozzá az RH Linuxhoz, így ezzel már nem kell az időt vesztegetni a kutatóintézetekben és mivel teljesen egységes az alap, könnyű az adatok, szoftverek megosztása, nincsenek kompatibilitási gondok.
)
Örülj neki, hogy figyel. Most feltettél egy xy helyről szarmazó programot, ami betölt egy kernel modult. Ennyi erővel vírust is tehetnél fel önként. De nem, a selinux nem hagyta futni.