- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen széket vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- OLED TV topic
- iPad topik
- Apple notebookok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
-
PROHARDVER!
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
-
Sziasztok!
Szeretnék árat számolni excelel. Úgy gondoltam, hogy a cellába mindíg egy legördülő listából választom ki amit szeretnék, ez adja a cella értékét is.
Tehát a munkafüzet 2-es lapra írok példáúl egy listát, A oszlopba a termékeket Példáúl A1 cellába 6/1, A2 cellába 6/2, A3 cellába 8/1 stb, B oszlopba mellé számokat, B1 cella 500, B2 cella 800, stb..
Amit szeretnék:
Munkafüzet 1-es lapon ott van ugye a legördülő lista A1 cellában.HA A1=munka2A1 akkor B1=munka2B1 ; HA A1=munka2A2 akkor B1=munka2B2 és így tovább.
Aztán a B1 aktuális értékéhez hozzá jönne még majd más is, de az a következő lépés lenne.
Előre is köszönöm.
-
Delila_1
veterán
válasz antikomcsi #9753 üzenetére
A Munka2 lap A oszlopát szöveg formátumként add meg, ha nem akarod, hogy a 6/1 dátumként jelenjen meg. Az adatok bevitele után jelöld ki, és adj nevet az A oszlopnak, legyen pl. termékek a név.
A Munka1 lapon az A oszlopban kijelölsz annyi cellát, amennyire gondolod, hogy majd feltöltöd, később bővítheted az érvényesítéssel ellátott tartományt. Adatok/ Érvényesítés. A Megengedve legördülőből Lista, a Forráshoz =termékek, OK.
A Munka1!B1-be: =HA(A1>"";FKERES(A1;Munka2!A:B;2;HAMIS);""), ezt másold le a többi cellára a B oszlopban.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
válasz Delila_1 #9754 üzenetére
Szia!
Köszi szépen, már dolgoztam rajta, és így sikerült megoldanom:
A B5 cella értéke így változik, attol függően, hogy az A5 legördülőn mit választok.
=HA(A5=Munka2!A3;(Munka2!C3);(0))+HA(A5=Munka2!A4;(Munka2!C4);(0))+.............
Most van egy olyan egyszerűnek látszó gondom, hogy példáúl, hogyan tudok két cellát egyesíteni olyan módon, hogy mindkettő tartalma megmaradjon.
Mondjuk A1-ben ez áll "6" és B1-ben "M12x1,5", akkor vagy valamelyikben, vagy egy új cellában lehetne e őket egyesíteni, hogy ez szerepeljen "6 M12x1,5".
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz antikomcsi #9755 üzenetére
=A1 & " " & B1
Látod, tettem közé egy szóközt idézőjelek között.
Szerk.:
A képletedben a nullát nem kell zárójelbe tenni. Így is jó, csak felesleges.[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Pá
addikt
válasz Delila_1 #9752 üzenetére
Köszi! Sajnos az nem fog menni, mert az lap még alakulóban van. De annyira egyébként sem fontos, csak egy pici esztétikai/kényelmi funkciója lett volna.
Esetleg ha megcsinálom a saját magukra mutató cellákat, akkor valahogy ki lehet kapcsolni, hogy állandóan riasszon a körkörös hivatkozások miatt? Vagy ez a megoldás nem javasolt, mert valami összezavarodna?
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
Delila_1
veterán
Makrón kívül mindenképp hibát okoz a körkörös hivatkozás.
Mi lenne, ha feltételes formázást adnál a cellákra? Nem ismerem a feladatot, csak arra gondoltam, hogy esetleg a formátumukkal jeleznék a megváltozott tartalmukat.
-
Pá
addikt
válasz Delila_1 #9758 üzenetére
Makrót egyelőre nem szeretnék tenni a munkalapba, ha nem muszáj, annyit nem ér a dolog.
Nagyvonalakban leírom miről van szó, hátha valaki tud rá egy trükkös megoldást függvényekkel.
Szóval van egy nagy, bonyolult excel tábla, több munkalappal, sok változóval. A változókat össze-vissza piszkálgatom és az aktuális "végeredményt" az első munkalap A1-es cellájában látom mindig. Van még egy "kapcsoló" a táblázatban, ami azt jelzi, hogy a project éppen hányadik fázisban tart.
Azt szeretném elérni, hogy ha a kapcsoló szerint egyes fázisban járunk, akkor a végeredmény mindig az A1 cellában jelenjen meg. Majd ha átkapcsolok a kettes fázisra, akkor az A1 cella tartsa meg az utolsó értékét és onnantól az aktuális végeredmény mindig a B1 cellában jelenjen meg. Ha átkapcsolok 3-as fázisra, akkor a B1 konzerválódjon ahol van és onnantól a C1 legyen a célcella stb.Kb 2-3 hetente lenne fázisváltás, szóval nem olyan nagy dolog kézzel átállítani. Ezért mondtam, hogy annyira nem fontos, csak szerettem volna, ha teljesen automatikusan működne a táblázatom.
szerk: ez a HA függvénnyel úgy nézett volna ki, hogy ha a kapcsoló = 1, akkor A1 a célcella, ha kapcsoló nem egyenlő 1, akkor A1=A1. Ha a kapcsoló = 2, akkor B1=célcella, ha nem, akkor B1=B1. stb stb
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
Valószínű, hogy egy képlet eredménye az A1 értéke.
Az A1, B1, C1, stb. cellákba írd meg a képletet. Az A1 ilyesmi legyen:=Ha(a_kapcsoló_1-et_mutat;ide_jön_a_képlet_azon_része_ami_a_számítást_elvégzi;"")
B1-ben a kritérium a kapcsoló 2-es állása.A következő fázisra váltás előtt az A1-et saját magára másolod értékként (irányított beillesztéssel), vagy ha módodban áll, elrejted a sort – hogy ne kelljen újra összeállítani egy esetleg 30 cm-es képletet.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Delila_1 #9756 üzenetére
Igen, ez az köszönöm szépen!
Milyen egyszerűnek néz ki, és mégis, milyen sokat gépel az ember pluszba, ha ezt nem tudja.
Ezzel a pár karakterrel, már rengeteget segítettél holnapra. Ezer hála!
Azért őrjítő a tudat, hogy amiket most megoldok millió függvénnyel, azt aki ért hozzá 2-vel kiváltaná.
De, hát azt hiszem így tanul az ember, és én még ebben teljesen kezdő vagyok.
Szerk.
Még azt megkérdem, hogy jobb, érdemesebb lenne e 2007 helyett 2010-el készíteni első próbálkozásaimat? Vagy nincs jelentősége?
[ Szerkesztve ]
-
Pá
addikt
válasz Delila_1 #9760 üzenetére
Ööö, lehet hogy valamit nem értek, de itt mi szükség van a HA függvényre?
Amíg fázis 1 van simán csak lehetne bent a képlet, ha pedig váltok fázis kettőre, akkor átírom a képletet az utolsó értékre(irányított beillesztéssel). Ez a manuális megoldás, nem?[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz antikomcsi #9761 üzenetére
Szívesen.
A verzióra vonatkozó kérdésedet ne nekem tedd fel, mert én a 2007-est sem szeretem, csak az előző változatokat. Erre majd Fire (ha előkerül) azt mondja, hogy a 2015-ös (!) változatban tanulj ).
-
Polllen
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene, bár lehet win7 issue...
Nem tudom, mi történ, de eltűntek a pin-l rögzített táblák és a history is az excel-nél... Sem a tálcán, sem a start menün nem jelenik meg és újakat sem tudok rögzíteni...
Más programoknál működik, csak innen tűnt el...
Hogy tudnám visszacsinálni?
A probléma:
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
válasz Delila_1 #9763 üzenetére
Lenn még egy (egyelőre) kérdésem.
Meg lehet e valahogy oldani, hogy ne kelljen a sok száz "+Ha............." függvényt kézzel be/átírni.
Munka4 lapon van A oszlopban egy lista, több száz soros, mellete, pedig B oszlopban egy másik lista számokkal.
Munka4 lap A oszlopa érvényesítva van munka1 lap egyik cellájában, mint legördülő lista, ami működik is szépen.
És ha kézzel beírogatom a függvényt, akkor szépen ki is irja a mellette lévő cellába a munka4 lapon az A oszlop aktuális cellája mellett található B oszlop cellájának az értékét.Viszont elég időigényes lenne 500szor begépelni. Van rámegoldás, hogy ne kelljen?
-
Polllen
nagyúr
válasz antikomcsi #9766 üzenetére
Nem olvastam vissza, de ha pl. az A1 mellé szeretnéd varázsolni a munka4 lap azonos értékéhez tartzó b oszlopban lévő értéket, akkor
Fkeres (vlookup) Ez mindig kikeresi neked a kereset cella tartalmához tartozó értéket egy táblából, adott oszloból. Nálad ez valahogy így nézne ki
=FKERES(A1;munka4!A:B;2;0)
Az A1, amit keresel, az A: B, ahol keresel (nyilván megadhatod neki, hogy csak az első 50 sorban keressen, A1: B50), a 3. érték, hogy melyik oszlopból adja meg az eredeményt (az első oszlop, amiben keres az 1), az utolsó kapcsoló pedig azért felel, hogy csak teljes egyezés esetén adjon adatot.)Így ha változtatod az A1 értékét, mindig más értéket fog megtalálni neked.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Delila_1
veterán
válasz antikomcsi #9766 üzenetére
Másold le a B1 képletét: a cellán állva a jobb alsó sarkában van egy kis fekete négyzet, amit megfogsz az egérrel, és lehúzod addig, amíg szükséges.
Ha az A oszlopban már vannak adataid, akkor lehúzni sem kell, hanem a kis fekete négyzeten egy duplaklikk lemásolja addig, ameddig adatot talál a mellette lévő oszlopban.
-
-
NAMAN
csendes tag
Sziasztok,
egy nehéz kérdésben kérném segítségeteket.
Van egy MS Excell (2003) formátumú fájlom, amibe már évek óta dolgozok. Jelszóval védem (mivel személyes adatom is benne van), viszont - mivel pár hónapja már nem léptem be - elfelejtettem a jelszót, sehogy sem tudom megnyitni.
Tudnátok valami működő tippet adni, hogyan tudok hozzáférni???
(Próbálkoztam megnyitni régi verziójú excel, open office 2.0-ás verziókkal, sajnos mindhiába. )
Sajnos a jelszó elég bonyolult - betűket számokat és spec. karaktereket tartalmazó jelszavakat szoktam használni..korábban valami AOPR programot írtak (igaz régen, 2003-ban http://prohardver.hu/tema/microsoft_excel_elfelejtett_jelszo/hsz_1-50.html) de ez nem működik, ezt is próbáltam.
-
Cuci3
tag
Sajna Google Docs se akarta feltölteni a jelszavas munkafüzetet. Tudtommal excel 2003 előtt még egy hexa editorral meg lehetett oldani, de 2003-tól már kódolja a jelszavat is.
Tehát Google search, valami brutál gép beüzemelése és egy shareware kipróbálása. Ha túl hosszú, akkor pár hónap alatt meglesz. -
félisten
válasz bozsozso #9716 üzenetére
Bocs a megkésett anyagért, de hétköznapokon el vagyok rendesen foglalva.
Ez a kód az összes CSV fájlt feldolgozza illetve AutoFilter-rel látja el. Ebből a táblázatból pedig kényelmesen legyárthatsz kimutatást, abban meg azt és úgy összesíthetsz, ahogy csak szeretnéd.
(Azért tettem be ide PH!-ra, mert hátha mások is találnak benne hasznos dolgokat)Private Sub CommandButton1_Click()
'elválasztó-karakter a CSV fájlokon belül
Const MYDELIMITER = ";"
'hol találhatóak a CSV fájlok
Const MYPATH = "D:\fire\csvs_path\"
'melyik munkalapra legyenek bemásolva az adatok
'(A munkalapnak LÉTEZNIE KELL!)
Dim DestWS As Worksheet
Set DestWS = Worksheets("Munka2")
'a megadott munkalap melyik cellájától kerüljenek be az adatok
Dim DestRange As Range
Set DestRange = DestWS.Range("A1")
Dim MyStr As String
Dim MyStrs() As String
Dim MyFileIndex As Integer
Dim MyRowCount As Integer
Dim MyCount As Integer
Application.ScreenUpdating = False
DestWS.Select
DestWS.UsedRange.Clear
DestRange.Select
MyRowCount = 0
MyFileIndex = 0
MyFname = Dir(MYPATH & "*.csv")
Do While Len(MyFname) > 0
MyFnum = FreeFile
Open MYPATH & MyFname For Input As MyFnum
Line Input #MyFnum, MyStr
If MyFileIndex = 0 Then
ActiveCell.Offset(MyRowCount, 0).Value = "TelephelyKód"
MyFileIndex = 1
MyStrs = Split(MyStr, MYDELIMITER)
If Right(MyStr, 1) = MYDELIMITER Then
MyCount = UBound(MyStrs())
Else: MyCount = UBound(MyStrs()) + 1
End If
For i = 0 To MyCount - 1
ActiveCell.Offset(MyRowCount, i + 1).Value = MyStrs(i)
Next i
MyRowCount = MyRowCount + 1
End If
While Not EOF(MyFnum)
xstr = Mid(MyFname, InStr(1, MyFname, ".", vbTextCompare) - 3, 3)
ActiveCell.Offset(MyRowCount, 0).Value = xstr
MyStrs = Split(MyStr, MYDELIMITER)
For i = 0 To MyCount - 1
ActiveCell.Offset(MyRowCount, i + 1).Value = Trim(MyStrs(i))
Next i
MyRowCount = MyRowCount + 1
Wend
Close MyFnum
MyFname = Dir()
Loop
With ActiveSheet
.Range(DestRange.Address & ":" & Chr(DestRange.Column + MyCount + 64) & DestRange.Row).AutoFilter
.Columns.AutoFit
End With
Application.ScreenUpdating = True
If MyRowCount = 0 Then MsgBox "A megadott termék nem található az átvizsgált CSV fájlokban.", vbInformation
Set DestWS = Nothing
Set DestRange = Nothing
End SubMindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
bozsozso
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9772 üzenetére
Köszönöm. a hétvégén mindenképpen kipróbálom.
-
Jarod1
addikt
Hali
hogy tudnám azt megcsinálni hogy a szűrt oszlopokat számolja? -
félisten
MsgBox (Worksheets("Munka1").AutoFilter.Range.Columns(1).SpecialCells(xlCellTypeVisible).Count - 1)
A Munka1 annak a munkalapnak a neve, amelyikben az AutoFilter/Szűrő használva van
UI: Feltételezem, az csak szimpla elírás részedről, hogy a "szűrt oszlopokat" számolja, hisz szűrt sorok vannak, az oszlopok száma szűrve és szűrés nélkül is fix...
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Delila_1
veterán
Lehet, hogy igaza van Fire-nek az elírással kapcsolatban, de én úgy értettem a kérdést, hogy az érdekel, hány oszlopban van beállítva valamilyen feltétel szerinti szűrés.
Arra itt a makró hozzá:
Sub SzűrtOszlopok()
Dim oszlop As Integer, sz As Integer
Dim w As Worksheet
Dim FiltOszlop As String
Set w = Worksheets("Munka1")
With w.AutoFilter
FiltOszlop = .Range.Address
For oszlop = 1 To .Filters.Count
If w.AutoFilter.Filters.Item(oszlop).On Then sz = sz + 1
Next
End With
MsgBox sz
End Sub[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
Ne legyen szűrés egy oszlopban sem
=RÉSZÖSSZEG(9;A2:A7)Ugye A1-ben a fejléc található, ezért A2-től kezdődnek az adatok, ez esetben A7-ig.
Ha fix méretű a táblázatod (tehát nem változik a sorok száma), akkor ez megfelelő megoldás lehet ill. megadsz tartományt. Ha dinamikus a táblázat (változik a sorok száma, és itt elsősorban az értendő, hogy új sorok adódnak hozzá), akkor inkább makrókód kell, mert egyébként, folyamatosan át kell irogatnod a képletben a tartományt pl A2:A100 vagy egyébre...
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Delila_1
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #9779 üzenetére
Az =részösszeg(9;A:A) megoldja a bővülő tartomány problémáját, csak a részösszeg függvény ne az A oszlopban legyen.
-
Jarod1
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #9779 üzenetére
negatív számokkal hogy tud számolni?
-
Delila_1
veterán
Igen, ez a SZUM függvénynek egy speciális változata. Az első paraméter azt határozza meg, hogy a tartomány adataival mit akarsz kezdeni. A 9 az összegüket, a 2 a darabszámukat számolja össze.
Nézd meg a súgót, ott vannak leírva a lehetséges paraméterek, és az alkalmazásuk.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
Írj be valahova egy 1-est egy üres cellába. Másold (Ctrl+c), jelöld ki a cellákat, amik a bevételeket és kiadásokat tartalmazzák, jobb klikk, Irányított beillesztés, Szorzás.
Ez a művelet számokká alakítja a szövegesen előforduló értékeket, a nem szövegeseknek meg nem árt.
-
félisten
Pedig annak működnie kell: [link]
(Nem mellesleg meg teljesen mindegy, hogy szöveg avagy szám a pl -10, akkor is működik... )[ Szerkesztve ]
-
Sir Pocok
őstag
Sziasztok!
A következő gondom lenne remélem tudtok segíteni:
Adott egy táblázat amely egyik oszlopába számok vannak:
Pl.: "656 -001" (két szám között 5 space)
Ezekből adott számokat le szeretnék cserélni másra:
Előző példából:
"656 -001" helyett "658"
A kérdésem az, hogy ezt milyen függvény kombinációjával tudnám megcsinálni?
Remélem érthetően le sikerült írnom...
Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
félisten
válasz Sir Pocok #9790 üzenetére
Hát ha az lenne a feladat, hogy "656 -001"-ból kellene "656"-ot legyártani, az még kivitelezhető is lenne, de milyen elv alapján lesz ebből "658"...
[ Szerkesztve ]
-
Sir Pocok
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #9791 üzenetére
Lényeg az lenne, hogy az eredeti szám helyett egy teljesen más szám kerüljön a meglévő helyére.
-
Sir Pocok
őstag
válasz m.zmrzlina #9793 üzenetére
Nem nincs.
-
Pá
addikt
Solverrel szenvedek.
Van pár tucatnyi változó cellám, amiknek az értéke 0 vagy 1 lehet, szóval piszok sokféle variáció lehet összesen. Vannak még korlátozó feltételeim, amik miatt ebből a rengeteg variációból csak olyan 20-30 lesz "érvényes". Az lenne a solver feladata, hogy megtalálja ezt a 20-30 érvényes variációt és abból kiválassza nekem azt, ahol a célcella maximális.
Ehelyett azt csinálja, hogy számol egy olyan jó 10 mp-ig és amint megtalálja a 20-30 érvényes megoldásból az elsőt, kiírja, hogy minden feltétel teljesült és nem tud továbbmenni. Ha megtartom a jelenlegi értékeket és újraindítom a solvert, akkor újra 10mp számolás és megtalálja a következő jó megoldást és megint megáll. Függetlenül attól, hogy a célcella kisebb vagy nagyobb mint az előző megoldásnál. Szóval mindig manuálisan újra kell indítgatni, amíg nem megyünk végig az összesen.
Hogy lehetne megkérni szépen, hogy lehetőleg ne álljon meg, amint talál egy olyan kombinációt, ami megfelel az összes feltételnek, hanem legyen olyan kedves és menjen végig az összesen és válassza ki nekem abból a legnagyobbat.
-
Sir Pocok
őstag
válasz m.zmrzlina #9795 üzenetére
Egy oszlop kb. 1000 sorból áll. Egy oszlopban a cserélendő szám előfordulhat 200-300x. Ezeket átírogatni elég körülményes lenne ezért kellene erre valamilyen függvény.
-
Sir Pocok
őstag
válasz m.zmrzlina #9798 üzenetére
Esetleg tudnál abban segíteni, hogy 2003-as Excel-ben melyik ez a funkció?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest