Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
válasz joydrv #55764 üzenetére
Szia,
köszi, de igazából pont ezt akarom elkerülni.
Mozizáshoz van egy médiaboxom Kodival. Ez rendesen be van állítva és így tök kényelmes és igazi szórakozás.
Azonban néha előfordul hogy mégis a laptopról nyitok megy valamilyen videó tartalmat. Eddig ehhez én a VLC-t használtam. Aztán mivel most olvastam, hogy nem ajánlott gondoltam rákérdezek mi az ajánlott....[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
válasz joydrv #55762 üzenetére
TV van sok. Mondjuk normális(abb) egyelőre csak egy, az is egy 55"-os LG, utolsó 3D-s széria, még csak nem is HDR. (Akartam venni tavaly Black Fridaykor egy 65"-os TCL vagy Hisense QLED-et, de nem fért volna el... már az 55"-oshoz is a fél lakást fel kellett túrni.) Sőt, erősítőből is 3 van (Yamaha/Denon/Onkyo, közép jellegű/alap-közép/alap), hangfalból meg racionális végtelen, saccra 20 db (a nagyon alap PC-s hangfalakon kívül), B&W, Tannoy, Wharfedale, Cambridge Audio - azért többnyire gagyibbak.
Viszont mint mondtam, egyelőre lakásban vagyunk, 2 gyerekkel, körbeszomszédokkal, ezért a "normális" összeállítás (B&W/Yamaha/"nagytévé") még várat magára. A NAS elfér most is. PC-ből összesen 4 van most, 2-t használok. Az egyik az egy SFF Dell a nappaliban, az van az 55"-os TV-re kötve (+Denon/Tannoy). Az tulajdonképp a "HTPC", vagyis annak van használva. Viszont a nappali egyelőre muszájból hálószoba is, és nem a miénk. Napközben a gyerekek miatt ott nem megy a TV, este meg a bátyám van ott.
Emiatt az elmúlt fél évben talán egyszer néztünk szeminormális körülmények között filmet (vagyis csak én, az asszony akkor se), ami azt jelentette, hogy a "nagy" TV-n a már kiépített Denon/Tannoy 3.1-gyel (nem akartam falat fúrni a surroundok miatt), max. közepes hangerővel.
A poén az, hogy van egy tök nagy házunk a székesfőváros mellett, viszont egyrészt nem ott szeretnénk élni, másrészt meg ki van adva albérlőknek elég jó pénzért; cserébe egyelőre 65 m2-en vagyunk 5-en vidéken...
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
válasz joydrv #55752 üzenetére
Egy szóval nem mondtam, hogy az S9xx-ek nem jók, vagy hogy "túl olcsóak". Szeretem az "olcsó" (=jó ár/árták arányú) dolgokat, és az Amlogic-os boxokat is. Vagy az, vagy egy ("normális") PC, ha már okosítani kell. Én az utóbbit preferálom, mert univerzális és moduláris. Ez utóbbi (többek között) a bajom valamelyest a NUC-kal. Nyilván nem rossz, és megvan a maga célközönsége - nem én. (Ha már annyira minigép IGP-vel, akkor inkább valami AMD alapút vennék, de nem vagyok annyira képben, hogy mekkora méretben van reális AMD alternatíva.) A "2-3. generációs" meg jó lesz "4-6. generációsnak", de persze vannak újabbak is. (Mondjuk azok már szintén nagyon drágák.)
S905X3 vs. X4: Nem mondtam, hogy az S905X3 ne lenne jó, sőt. Igen, minimális a különbség, de az X4 mégiscsak újabb és jobb, nem? Valószínűleg ár-értékben jobb az S905X4-nél. Az meg, hogy mennyibe kerül egy box, az egy dolog önmagában. Nem muszáj 50-60 ezreset venni, ami szerintem már a teljesen overkill kategória. Pontosabban én akkor már inkább elgondolkoznék egy PC-n, valamivel többért. Nem céleszköz, és nem is jobb a boxnál, viszont cserébe univerzális.
20-30 ezernél aligha adnék ki többet egy boxra, még ha csábító is egy "high-end" box tudása és hardvere. Az S922 meg nem azért jobb, mert drágább, hanem pont fordítva. 8 rekeszes NAS-t is lehet venni egymilliónál többért is i7-es procival meg 32 giga RAM-mal, vagy feleannyiért se 4-8 giga RAM-mal, AMD procival. Nyilván jó az előbbi, de nekem az utóbbi is bőven elég lenne.
Hogy a VLC szar-e: egy Dell IPS monitoron (24") nem vettem észre különbséget MPC-HC/madVR-hez képest, pedig "próbáltam". (Az 55"-os 3D-s LG IPS LCD-nken meg nem próbáltam ki, mert 2 gyerek mellett egy kis lakásban úgyse tudok "mozizni". Majd ha végre költözünk...) Nyilván nem ugyanaz, mintha egy 77"-os kalibrált OLED-en hasonlítottam volna össze őket, de nem olyan szar a VLC, mint azt sokan próbálják hinni.
Én a helyedben inkább az OLED-et venném, 65" már nem olyan kicsi. A volt cégemnél volt 85 (vagy 88"-os?) Sony TV. Nagy, akárcsak az élmény, de a képminőségének köze se volt az OLED-hez. Ha meg annyira kell a brutál méret, és/vagy az igazi mozis élmény, akkor projektort vegyél. Persze az se lesz olcsóbb, pláne egy jó vászonnal.
[ Szerkesztve ]
-
mikrofon
veterán
válasz joydrv #55746 üzenetére
"A VLC is teljesen rossz választás házimozihoz. Nem ajánlott kategória."
Ha már ez így szóba jött, akkor megkérdezném, hogy milyen lejátszó javasolt?
Ugyan én nagyon ritkán nézek laptoprol (i7 8th Gen) filmet, mert van médiabox-om de néha előfordulna aztán mindig feladom. Lehet pont emiatt van a bajom. Akkor melyikre lenne szükségem?[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
válasz joydrv #55746 üzenetére
Olvastam az előző hsz-ed is. Én nem használnék NUC-ot. Nagy flash, hogy kicsi, de ebben ki is merültek az előnyei. Viszont drága, nem igazán moduláris, és ebből kifolyólag ha valami tönkremegy benne, vagy bármit upgradelnél... Vegyen BGA-s gépet az, akinek nagyon jól megy.
Szóval sokkal inkább egy SFF PC (az "jobb esetben" eleve van, és/vagy direkt olyat vettél, hogy jó lesz majd akár HTPC-nek is). Egy SFF érdemben nagyobb ugyan egy NUC-nál, de a legtöbb helyen így is elfér. (Kicsit kevesebb lesz a szabad asztalfelület, de elfér.) Nekem most a TV mögött van (ergo nem a falon van van a TV). De akár még egy midiházas gép is lehet jó - ha van rá hely (arra már nem biztos, hogy van). Persze csak HTPC-nek méretben az már overkill, de ha el tudod helyezni, akkor nem számít.
Visszatérve az árra. 180k-ért egy i3-as NUC 4 giga RAM-mal tuti vétel. Igaz, RAM (16 GB kb. 25-30k) és SSD nélkül (20k?) 100k körül van 8-10. generációs is. Vagy 10. generációs i7 szintén 180k-ért, szintén RAM és háttértár nélkül. Akkor már inkább egy félmagas dGPU egy régebbi, akár használt gép mellé (pl. Dell vagy HP SFF), és köröket ver pl. a(z U)HD Graphics 630-ra, ami pl. natívban csak HDMI 1.4-et tud. (Mondjuk az Iris Plus-os procikban már legalább kétszer annyi, 48 EU van.) De ez persze csak az én preferenciám. Talán még végtelen erőforrások mellett is mást választanék az Intel NUC helyett, mondjuk valami AMD alapút; ha nagyon menő vagyok, akkor szintén dVGA-val.
Ha pedig nem valami PC alapú cucc kell, akkor meg egy S922X/S905X4 alapú box.
Korábban használtam MPC HC-t is (madVR-rel is), nem láttam/hallottam érdemi különbséget a VLC-hez képest. Biztos azért, mert igénytelen szar, és/vagy vak/süket vagyok. (Vagy mégse olyan szar a VLC.) Viszont nekem nem tetszik az MPC HC kezelőfelülete, a jelenlegi céljaimhoz meg amúgy is bőven jó a VLC. Amikor majd lesz arra helyem, hogy beüzemeljem a már meglévő "normális" Yamaha/B&W házimozimat (jobb esetben idén költözünk), akkor majd visszatérek a kérdéskörhöz. Lehet, hogy mondjuk egy OLED TV-vel vagy egy jobb projektorral már észrevehető lesz pl. az MPC HC/madVR előnye (?).
-
BalaG
aktív tag
válasz joydrv #55738 üzenetére
hát pedig akadt eleg rendesen rajta a filmek.
es nem TVvel vagy kabellel volt a gond elhiheted. kiprobaltam.
Boltban is aztmondtak ,hogy megvehetem akarmelyik NUC gépet egyikse fog laggolas mentesen 4k 60hz-en filmet lejatszani. ezek irodao gepek . mondok OK csá
Koszi megneztem a linkeidet. De nekem azon van a hangsuly hogy kicsi legyen keves fogyasztas es "eros" mind a melett tudjak torrentezni rajta. Es persze minden fele foramtumot lejatszon. Ahhogy elnezem ez pedig egy miniITX-es gép lehet win10el
ez egyszerubbnek tunik nekem[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz joydrv #55652 üzenetére
Köszi! A hardver erősségével témában vagyok, sok laptop ment át a kezem alatt hasonló hardverrel. De van ahol jól megcsinálják a dolgokat, hűtést, házat, tápot és van ahol szutyok az egész.
Most épp m3-as procit nyúzok, 4GB RAM-mal és egy lassú eMMC-vel, szóval ennél mindenképp gyorsabb lesz. Nagy plusz ha nem esik szét egy-két év után, úh inkább a NUC felé hajlok.
Vajon van értelme kivárni az idei Tiger Lake alapú gépeket, tavasszig csak megérkeznek?
-
Patice
Topikgazda
válasz joydrv #55643 üzenetére
Hát, eddig vegyesek a tapasztalataim.
Eddig egy Intel J5005 procis NUC-on tudtam kipróbálni, aminek natív HDMI2.0a csatija van (konvertálás nélkül). Érdekes, hogy a HDR képes TV-met nem érzékelte annak, így a Kodi 19 RC1 csak HDR --> SDR konverziót tudott csak csinálni.
Szerintem már ez is nagy előrelépés Kodiban, hogy van ilyen opció, amúgy az x265 tartalmak, akár 1080p, akár 2160p simán mentek a kis gépnek.
Korábban foglalkoztam azzal, hogy hátha az Intel kiad olyan drivert Windowsra is, amivel mehet a HDR Gemini Lake generáción, de úgy látszik nem.
Próbáltam frissíteni a legújabb Intel graphics drivert, de azzal bugos volt, akadt és fagyott, kicsivel régebbi verzióval (ami hivatalosan ehhez a modellhez van) azzal minden sima.
Mindjárt kipróbálom a dVGA-s gépemen, csak eddig a gyerek játszott vele.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
mikrofon
veterán
válasz joydrv #55645 üzenetére
Ha német raktárból rendeled se van se áfa hiszen EU-s....
Lehet hogy agyon veri mindenben is.... Bár ugye a legfontosabb ezen a téren a rajta levő OP rendszer és annak optimálisa. Ebben pedig az ugoos androidja verhetetlen...
Az enyémen viszont gond nélkül megy a Dolby Vision a 4k60Hz HDR képileg a hang pedig szintén dolby Atmos-szal DTS-X hd-true minőséggel bezárva nem okoz problémát. Pont ezzel egyszintű Windows 10-es htpc-t kerestem párt HSz-szel korábban. De egyenlőre nem találtam. Úgy tűnik nem is létezik. Ha te tudsz olyat ami a korábbi hsz-emben lévő igényeimnek megfelel szívesen olvasom! Jah és nem muszáj 55e alatt lenni azért 100e is lehet csak szolgálja ki az igényeimet...[ Szerkesztve ]
-
Patice
Topikgazda
válasz joydrv #55637 üzenetére
4K felbontás megy neki, a HDR sem gond, csak ugye nem lesz színhelyes a kapott kép. HLG-vel, meg DV-vel nem volt dolgom HTPC-n, mert a TV-m viszi a beépített lejátszójával bármelyiket.
Mostanában nincs sajnos időm filmet sem nézni, arra a pár alkalomra pont elég a TV sajátja.
Amlogic boxból van egy nálam is üzemben, nagyrészt FullHD tartalmakhoz a régebbi TV-k felokosítására.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
Patice
Topikgazda
válasz joydrv #55634 üzenetére
HDR-t nem tudja, így a 4K+HDR tartalmak nem színhelyesen fognak megjelenni.
Kodi-ból van HDR Edition, ami egy nem tudom mennyire frissen tartott alverzió.
Egyszer próbáltam, akkor még eléggé bug-os volt.
Kodi 19 RC1 a napokban jött ki, még nem próbáltam.Eladó: Intel NUC J5005, Lenovo dokkoló
-
stigma
addikt
válasz joydrv #54765 üzenetére
Hi, igen az csak wifi, ahpogy bnorci71 fórumtárs is írja.
Nekem a konfig így néz ki:
- Asrock J4105-ITX
- 2x4 GB 2133-as Micron ram (felesleges nagyobb MHZ-s mert nem támogatja a lap)
- Intel 530 120GB-os SSD, SATA3-as 2,5-es.
- FSP 300-as tápon(assezm ez az : FSP FSP350-60APN), Intel 530 120GB-os S
- WD Purple 6TB-os HDD (Ext4-re formázva
- WD Purple 2TB-os HDD(ext4-re) backup fájloknak.
- Fractal Desigh Note 304-es ház, melyben akár 6db 3,5-es HDD elférÉn jelenleg OMV4-et használok + dockerben vannak a főbb dolgok:
- Pi-hole : adbocker szűrő
- Emby server: olyan mint a plex
- Nextcloud: felhő szolgáltatás, mely ingyenes és a NAS-on fut
- Transmission: letöltésekre.Hivatalos omv oldal, ahonna leszedheted a dologkat : Link
OMV topic: Link
Xpenology Topic: Link
Minden prohadveres link 1.hsz-ben pontos leírásokat találsz.
OMV-t váalsztanád akkor a továbbiakban az általam linkelt topicban tudsz kérdezni.
Ezenkívül TDL Openmediavault-os videoit ajánlom: LinkDockerben pontos számot nem tudok de mondhatni kolátlan alkalmazás van, amit fel tudsz tenni.
....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz joydrv #54762 üzenetére
Hi, a lap tökéletes lesz ezekre a célok, a rendszer sajnos nem.
Ha elengedhetetlen a 4K+HDR-es filmezés/sorozat, akkor a HTPC helyett NAS legyen a gépből + Amlogic boxok (S912/S905X2/S905X3) melyeken Coreelec fut.Rendszernek én semmiképp nem Windows-t tennék hanem Xpenology vagy OMV(openmediavault). Nekem ez az utóbi van.
Én annó picit szevedtem a feltétellel mert csak a 4.1.22-es image-t tudtam feltenni vagy az új 5-ös image-t.
Szerver feladatokra csak Linux-ot tennék ebből a fehasználóbarátabb az általam felsorotlt 2 , melyhez topic és leírás is van, mit hogy kell csinálni illetve nagyon sok Youtube video.HTPC-s topicban nem szívesen ajánlok ilyen jellegű megoldást, viszont ez "low buget" megoldásnak tökéletes.
Az igazi HTPC-s srácok itt egy ilyesmit ajánlanak szerintem G4560/i3-as Intel + VGA-val ajánlanák a HTPC-s gépet, melyhez ugye nem kell akkor amlogic box, mert NAS+lejátszó egyben.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest