- Kisebb gond akadt az ASUS egyik felsőpolcos vízhűtésével
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- DUNE médialejátszók topicja
- Apple MacBook
Új hozzászólás Aktív témák
-
BiP
nagyúr
Azért pozitívabb a megítélés, mert hiába lassabb, mint az aktuális vagy pár gennel korábbi desktop, de ettől még bőven használható kategóriába kúszott fel.
Igen, korlátozott a PCIe sávok száma, ezért van, csak bosszantó.
Ezért bízom abban, hogy a következőnél huzaloznak még be pár sínt.
(De kb.mindegy, 1-2 napon belül megjön az N100-as lapom, és a gyakorlatban is ki tudom próbálni, mire elég. És esélyes, hogy már nem fog annyira feszíteni az upgrade)
-
paprobert
őstag
A közvélekedés nem változott, a hírnevük továbbra is rossz.
Az egyetlen változás, hogy ténylegesen közelebb kerültek/kerülnek a nagy magokhoz. Erre próbáltam felhívni a figyelmet.
Ez már nem a "bekapcsolom a gépet, és elmegyek kávézni, addigra talán bebootol" netbook szint.
-
pengwin
addikt
válasz
paprobert #30 üzenetére
Nekem nem volt bajom az Atom procikkal, a HyperThreading kukázása és az első 4 magos generáció után szerintem teljesen használhatóak voltak a saját szintjükön, értelmezhető kompromisszumokkal.
Csak feltűnő a váltás a közvélekedésben, hogy mennyivel pozitívabb a jelenlegi, arányaiban ugyanolyan gyenge E-core-ok megitélése, mint a korábbi Atom magoké volt.
Ugyan az Intel IPC állításait én erős fenntartásokkal kezelném, de ez kb. ugyanaz a szint, mint anno az Atom magok tudtak (vagyis kb. olyan IPC mint a 1-2-3 generációval korábbi nagy magok).
#34 BiP
Szerintem az N100-as lapok bővíthetőségét a CPU korlátozza. Ha jól látom van 9 PCIe sávja, mivel SoC ezért chipset nem kell mellé, vagyis azt a kilenc sávot kell elosztani a teljes bővíthetőségre. Az x8/x4*2 PCIe plusz x1 NVMe csatoló teljesen logikusnak tűnhet a gyártók számára. Ha lehet is chipsetet rakni mellé akkor gyanítom az arányaiban túl drága, ahogy kb. bármi extra kontroller is az lenne. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Gargouille #51 üzenetére
Jogos
-
Csak olyan aprócska projektek használják az ffmpeg-et mint a ... Youtube.
-
Gargouille
őstag
Ugyan első találatként feljön a gugliban az oldala (már ha tényleg érdekel, hogy mi az), de kimásolom:
"FFmpeg is the leading multimedia framework, able to decode, encode, transcode, mux, demux, stream, filter and play pretty much anything that humans and machines have created. It supports the most obscure ancient formats up to the cutting edge. No matter if they were designed by some standards committee, the community or a corporation. It is also highly portable: FFmpeg compiles, runs, and passes our testing infrastructure FATE across Linux, Mac OS X, Microsoft Windows, the BSDs, Solaris, etc. under a wide variety of build environments, machine architectures, and configurations."
https://www.ffmpeg.org/about.html -
tibaimp
nagyúr
Mi ez az FFmpeg?
-
Gargouille
őstag
válasz
Solar Eclips #45 üzenetére
Van alternatívája az ffmpeg-nek, ami jobb annál és tudja, amit az? Nem kekeckedés, tényleg érdekelne mert én nem tudok ilyenről.
-
Pikari
veterán
válasz
Mert mit használsz helyette?
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Pl. gyorsabban videót szabdalni, mint bármi mással! pl... (nem re-encode)
-
cucka
addikt
válasz
Én úgy tudom, még mindig ez az iparági sztenderd videókódolásra.
De lehet, nem vagyok naprakész, utoljára 3 éve dolgoztam olyan helyen, ahol videót kellett kódolni. Bár kétlem, hogy azóta feltalálták volna a meleg vizet erre a feladatra. -
Pikari
veterán
válasz
Solar Eclips #43 üzenetére
Amikor pl az ffmpeget néztem rajta utoljára, akkor egy ryzenhez képest beállításoktól függően 3x-6x volt lassabb apple processzoron. De a passziánsz biztos jól fut rajta.
-
Nemfértkiaze
kezdő
Jajj de cukik! Egy-két éven belül versenyképes technológián gyártanak( vagy gyártatnak) és csendben kivezetik a heterogén dizájnt. Mert ez így eszetlen pénzégetés 12-16 magos procikat eladni 8 magosnak. Ekkora selejtarány lenne? Minek sütik rá az e magokat, csak készregyártás után derült ki, hogy a fele rossz?
-
Robitrix
senior tag
hát azért van ott közel 1 Ghz különbség a boost órajelben és van 2 mag 4 szál is. Amúgy K-s procikat feljebb eresztik az órajelet ami azért megdobja a áramfelvételt és ezen keresztül a hűtési igényt. Simán elég néha rátolni 2-300 Mhz többletet a CPU-ra amitől felugrik a TDP igény akár a 1,5-szeresre is. Ráadásul a TDP szám az átlagosan szükséges hütési teljesítményt mutatja. Szóval attól, ha egy CPU-nál mondjuk 100 watt TDP van megadva csutkára hajtva akár felvehet a CPU mondjuk 170 wattot is. Ráadásul eltérő metodus alapján határozzák az Intelnél és az AMD-nél a TDP értéket egy saját teszt program alapján határozzák meg, ami hajtja a CPU-t de azért nem teljesen csutkára. Az intel meg egy program sorozatot hajt végre, amiben vn nagy teljesítményű program, de van böngésző videólejátszo, office és egyebek. aztán a statisztikai szórás miatt az átlagból kidobják a legnagyobb és a legkisebb áramfelvételt okozó program eredményét ezzel zárják ki a túl nagy torzitás hatását az átlagtól. Így az intel TDp egy átlagosan használt CPU-hoz lövi be a TDP értéket. Ezért van az hogy akár jelentős áramfelvétel lehet egy csutkára hajtott CPU áram felvétele és a TDP-ben megadott hütési igény közt. Ezért van, hogy az AMD procik nem térnek el annyira a valós áramfogyasztásban a TDP-ben szereplő értéktől, de az Intelek jobban eltérhetnek. Nekem például egy ZEN 3-as CPu van 65 watt TDP. ha szét van csutkázna a CPU 100%-on hajtva akkor a tényleges áramfelvétel úgy 82-84 watt. Egy hasonló intel proci szintén 65 watt TDP-vel azért lehet 110-120 watt is a lelket is kihajtva belőle. Persze annyiban igaza van az Intelnek, hogy igen csak ritkán gyilkoljuk a CPU-t órákon át 100%-os terhelésen. Föleg otthon privát körülmények közt.
-
-
Pikari
veterán
válasz
Solar Eclips #33 üzenetére
Abban a 15 db szoftverben, amit vért hugyozva armra optimizáltak, igen. Minden másban meg kb 10x gyorsabb az N100.
-
laychi
veterán
.
Visszatalálós
-
paprobert
őstag
-
Ezek vajon három hónap helyett akár hatig is fognak működni?
-
Dr. Akula
félisten
Most hogy így behalnak a procijaik, inkább azzal kéne foglalkozniuk hogy egy visszahívás keretében jobbra cseréljék, nem mégtöbb selejtet a nyakunkra önteni.
-
pistokkotsip
csendes tag
Munkahelyi tapasztalat. Tudom, ez nem bizonyíték, de a szimuláció esetében már a HT alkalmazásakor van mérhető eltérés (xeon procin), az i7 eszközökön ahol van E mag, ott romlik a teljesítmény - ha nincs semmilyen módon korlátozva. Itt most nem arra gondolok, hogy 10 másodperccel lassabban fut le a superpi, hanem éppen több 10 órával tovább fut az analízis, ha van E mag és rátéved a program. (Itt most 100-150 órás szimulációkról beszélünk és akkor még szó sincs arról, hogy újra kell futtatni.)
Ezeknél már az osztott erőforrás is kevés tud lenni, amikor gépenként 10-20+ mag és 128-256 GB ram van... Akkor hidd el, kijön, hogy mit ér az e-mag amikor a mérnök a laptopján előkészít. Nem kell hozzá Win 7.
Összehasonlítási alapnak 12. generációs, 13. generációs i7 és néhány xeon modell van. "Nekem mindegy" volt, hogy mi van a gépben, az illetékesek bebizonyítotték, hogy nem. -
tibaimp
nagyúr
Asztaliba is jöhetett volna ilyen, olcsóbban...
-
wwenigma
Jómunkásember
Kevesebb mag, kevesebb degradáció!
-
MaraTóni
tag
válasz
pistokkotsip #18 üzenetére
Bármiféle bizonyíték erre a felvetésre? Maradjunk annyiban h ez egy AMD-s urban legend.
Nekem 1,5 év alatt semmiféle negatí tapasztalatom nem volt még az E-magokkal. Igaz Win11. Aki esetleg win7 alatt haználna ilyen procit, az meg is érdemli. -
Ablakos
őstag
válasz
Gargouille #14 üzenetére
Ezt most tőlem kérdezed? Abszolut tudatlan vagyok ebben a témában.
-
-
ledgeri
nagyúr
Intel nevezéktan: Az E procikban nincs E mag... (jobb lett volna P, vagy PO (p-only))... Mindegy, csak érdekes...
-
KISDUCK
addikt
Van mögötte logika, a 2db i9-nél nem csak a fogyasztás majdnem duplája, az alapórajel 1GHz-cel magasabb és a turbó is 200MHz-cel feljebb van.
A 65 wattos i5 meg gondolom nem fért bele a az alacsonyabb 45 wattos keretbe és ezért feljebb van sorolva a 65 wattos csoportba ahol van a 65 wattos i9 is. Ez olyan mint a vonatjegy, vannak szakaszok , most a hasamra ütök 10 km-enként. Mucsaröcsögétől Alsóvalagpuszta 13 km-re van és Felsővalagpuszta pedig 19-re, de mivel ugyan abba a szakaszba esik mindkettő, a jegy ugyanannyi lesz. Így van ez a 65 wattos i5-tel és a 65 wattos i9-cel is. Mindkettő ugyan abba a szakaszba esik. -
Sirus86
aktív tag
Vissza az alapokhoz.
-
Ablakos
őstag
Milyen feladat, alkalmazás, ahol akadály az E-mag?
-
cucka
addikt
Valaki segítsen már. Ez a két processzor egyaránt 65W TDP.
i5-14401E (6P mag) 2,5/4,7 GHz 24 MB UHD730
i9-14901E (8P mag) 2,8/5,6 GHz 36 MB UHD770Sőt, a i9-14901E és a i9-14901KE között egy K betű különbség van, és az egyiknek kétszer akkora TDP értéke van.
Szóval itt mi történik? A TDP szám jelent egyátalán valamit, vagy az intel dob egyet a kockával és kihúz egy számot a seggéből?
-
Low Noise
senior tag
Én meg azthittem a cím alapján, hogy csinaltak valamit a játékosoknak P magokból.
-
Legalább van miből választani...
Én még tavaly vettem egy N100-as procit: ez meg csupa E-mag. Netezni, torrent-re (ugye ugye a Linux disztrók?), filmet nézni, teljesen jó... Valami 5W-ot eszik. A komplett rendszer meg 15-18W. (Lap a procival, 8GB ram, SSD + 4TB HDD)
Hangja meg a házba berakott 8cm-s ventinek van, de az is le van szabályozva.
-
flashpointer
őstag
...Ez ugyan ritkán történik meg, ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 4
- Motoros topic
- Kisebb gond akadt az ASUS egyik felsőpolcos vízhűtésével
- Formula-1
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Diablo IV
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged