- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PLC programozás
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- 3D nyomtatás
- Milyen processzort vegyek?
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toness
őstag
Ezt aláírom mert ez tényleg így van. Akkor úgylátszik elsiklottunk afelett hogy én nem erről beszéltem hanem hogy ha pl 333MHz-en a ramok szinkronban mennek az fsb-vel akkor akkor fsb=166MHz, ha aszinkronban hajtja és marad a 140fsb amit említett és a ramok mennek 333MHz-en akkor ugyanúgy 280MHz-en (effektív) fog történni az adatátvitel a proci és a ram között nem pedig 333MHz-en. Remélem így érthető mert vagy én vagy te valamit nagyon félreértettünk. Ha így sem felel meg akkor nem tudok mit tenni, lehet hogy rossz a megfogalmazása annak amit írtam viszont én értem hogy mit akartam írni.
Kötekedni nem óhajtok, mert igazad van az aszinkronnal kapcsolatban de én nem erre az esetre gondoltam amit te elemeztél. A legtöbb nforce2 chipset nem mindig működik helyesen aszinkronban.
''Utoljára még egyszer...lassan hogy te is megértsd''
ezt pedig nem tudom hogy miért kellettúgy látszik mindenki azt hiszi magáról hogy mindent tud? személyeskedni nem hiszem hogy kellene.
-
Rover623
félisten
Utoljára még egyszer...lassan hogy te is megértsd
Igen, nem vagyok tisztában az AMD-vel (de már képezem magam)...viszont a memóriakezelés szempontjából teljesen mindegy, hogy a prociba integrálták a vezérlést vagy a chipset csinálja (az integrált a gyorsabb, ennyi...kevesebb késleltetés).
Viszont tisztában vagyok a fizikai és elméleti alapokkal...te meg nem...és szerinted a gyártók sem
Akkor nem lenne értelme az aszinkron hajtásnak, ha NEM LENNÉNEK KÉSLELTETÉSEK!!! Meg nem lenne a proci memóriabusz felőli oldalán CACHE!!!!
De van! Mindkettő van!
Ezért nem érhető el semmilyen hajtásnál a memória elvi átviteli sebessége...csak közelíthető!
Ha pedig aszinkron hajtod a memcsit, a gyorsabb elvi sebességből jönnek le a veszteségek...és még így is nagyobb sebességű memóriahozzáférést kapsz (illetve te nem, mert szerinted hülyeség)
Ez az elmélet, de aki már egynél több gépet látott az tapasztalhatta is
Gyakorlati eredmény (direkt egy közepes konfiggal, hogy sehol se ütközzünk korlátokba):
Adott egy D Cerka rendszer, 2.66GHz-es procival (20*133MHz).
Szinkron hajtás:
a memória 133MHz-en (effektív 266MHz, PC2100-as üzemmód, 4256kByte/s elvi sebesség), az alaplap 2-2-2-6 időzítéseket állít be (2+2+2+6=12 ciklus=12*7.5=90ns késleltetés minimum a RAM-ban)
Mért eredmények (Everest 1.51.195, 3 mérés alsó-felső értéke):
Read: 3774-3779
Write: 1381-1382
Lat.: 104.3-104.4
Aszinkron hajtás:
a memória 166MHz-en (effektív 333MHz, PC2700-as üzemmód, 5328kByte/s elvi sebesség), az alaplap 2.5-3-3-7 időzítéseket állít be (2.5+3+3+7=15.5 ciklus=15.5*6=93ns késleltetés minimum a RAM-ban)
Mért eredmények (Everest 1.51.195, 3 mérés alsó-felső értéke):
Read: 3830-3833
Write: 1405-1408
Lat.: 106-106.1
Tehát mint látható, annak ellenére hogy az összkésleltés az elméleti értékekkel azonos módon abszolút értelemben nőtt, a hozzáférés sebessége mérhetően megnőtt (Olvasás 1.5%, írás 1.8%).
Ezek az értékek tornászhatók feljebb is, ha pl. a memcsi ezen a frekin (333MHz) is bírja a 2-2-2-6 időzítéseket...
És most nyugodtan gyere az enyémhez ''hasonló'' megfontolt, számokkal alátámasztott szokásos érveiddel...
P.S.:
Ja...és tuningba nehogy belefogj...hülyeség...semmi haszna...
[Szerkesztve] -
Toness
őstag
szerintem az a LOL de nagyon amit te írsz, ugye nem gondolod komolyan hogy aszinkronba jobb lesz? ezen elég jót kuncogtam, te ezt egyáltalán kipróbáltad vagy mitől vagy ilyen magabiztos ?
szerk: látom p4-ed van (ha megfelelők az adataid) úgyhogy hagyjuk, itt AMD-ről volt szó és amint olvastam nem vagy tisztában az nforce2, sem az NF7 tulajdonságaival
szerk2: ja bocs az aszinkron hajtás mégsem értelmetlen mert akkor tudsz dicsekedni a MHz-ekkel
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Ezt nem tudom honnan szedted, de az aszinkron hajtás teljesen értelmetlen.
LOL
Vita részemről befejezve...
Leveledet továbbítom megfelelő helyekre...Asus, Abit, de főleg Intel, stb...
Egyszerűbb BIOS is elegendő lesz és a chipsetekből is ki lehet hagyni egy rakás felesleges tranyót...minek az aszinkron hajtás? -
Toness
őstag
Ezt nem tudom honnan szedted, de az aszinkron hajtás teljesen értelmetlen. A a ram megy magasabb órajelen és az fsb alacsonyabb akkor a proci csak az fsb sebességével tudja kiszolgálni a ramot hiába megy az akár 20-szor olyan gyorsan a proci felől kicsi a keresztmetszet ugyanez igaz fordítva is.
NF7-nél van sokféle beállítás aszinkronra 3/3.....6/6-ig.
Igen első ránézésre meg tudom mondani hogy 333MHz cl2,5-en gyorsabb mint 266cl2-ben, ez tapasztalat. Mivel szinkronban van értelme a procihúzásnak ezért fsb is emelkedne166-ra tehát sokkal gyorsabb lenne.
Időzítések valóban fontosabbak az amd-nél, de nyugodtan teszteld le pl. everestben hogy mennyi lesz a különbség a 2 érték között, ha állítod az időzítéseket rosszabbra. -
nn687
tag
Végülis azért használtam így mert azt olvastam valahol, hogy az amd prociknak fontosabb a kis késleltetés mint a sok mhz, pont fordítva mint p4nél. Asszem az sgn olvastam most ilyesmit hogy épp ezért nem támogatják az amd chipsetek a ddr2t még.(nagy mhz de rossz időzítések)
Az NF7ben lehet állítani 3/valahánytól 6/6ig az auton és spdn kívül. Mondjuk most valami gáz van, mert próbálgattam variálni, de nem indult 150en, aztán most még 140re se akar visszamenniNa mindegy, majd holnap még játszogatok vele.
-
Rover623
félisten
De van értelme...ha lehet felfelé is eltérni, pl. 4/5 arány...nem tudom mit tud a lapja! Elárulhatná végre...bár ha NF7, akkor félek hogy csak SPD és Auto van
Elméletileg, 140MHz FSB-vel számolva és figyelembe véve hogy azt írta, hivatalosan csak 133-ig, de gyakorlatilag 140-ig bírja a CL2-t, 166-on már CL2.5:
Szinkron: CL2@280MHz (ezen megy most, ugye?)
4/5 : CL2.5@350MHz (ha 333-on tudja, akkor 350-en is elbírja valszeg)
Erről így ránézésre nem tudom megmondani hogy van-e értelme (te igen?...0.5-el rosszabb CL...viszont 25%-al magasabb órajel...?
Ez még akár jó is lehet! CL0.5 nem szokott 25%-ot változtatni a teljesítményen!
Ki kellene mérni, oszt amellik jobb aztat meghagyni...szerintem...
Szóval az aszinkron hajtásnak is van értelme...pláne ha a proci veszettül húzható de a RAM nem bírja, akkor meg lefelé a RAM-al, aztán usgyi... -
nn687
tag
Igen én is erre gondoltam csak hülyén írtam. Szal a ram csak 133at(266) bír cl2ben, hivatalosan, a 140es fsbvel(280) még megy. 166 ot csak cl2,5ben viszi tehát gondoltam erre állítom, és megpróbálom feljenn vinni az fsbt. Ha aszinkron hajtom az nagyon nagy veszteség? ha mondjuk nem akar 140 fölé menni az fsb, az ugye szinkronban max 280, de aszinkron mehetne 333 fölé.
-
Rover623
félisten
?
Azt írta:
most 2-2-2-6 on megy, szinkronban az fsbvel 140en(280) ha visszarakom cl2,5 re akkor így ugye valamivel 333 fölött menne, szóval az jobb lenne úgy?
Lehet hogy szőrszálhasogatás, de attól hogy CL2-ből leteszi CL2.5-be, még nem fog 280 helyett 333 ''fölött'' menni...
Majd ha szinkronból feljebb teszi 3/4 vagy 4/5, vagy mit tudom én mit bír a BIOS-ban beállítani...
Bár erre nem sok esélyt látok, mert 140-es FSB-vel a 3/4 már 373MHz, kicsit soknak tűnik, a 4/5-ös 350 már ''ehetőbb'' -
gabx76
senior tag
Nálam NF7-ben csak akkor nem ment a dual, amikor az 1,2-esben voltak a RAM-ok. A hivatalos verzió az, amit Toness is írt, mivel - virágnyelven ugyan - de ezt ajánlja a leírás.
Érdekes módon nálam a PQI RAM-ok nem nagyon akartak duálozni, vagyis duáloztak, csak instabil volt a rendszer. Az Infineon és a Kingston viszont simán vitte (viszi). -
nn687
tag
Köszönöm szépen a válaszokat, nemsoká, szerdán megjön a +ramocska, majd írok hogy milyen!
-
Toness
őstag
A két távolabb eső foglalatba kell raknod őket, az a kettő amik között kondik vannak. A dual nem minden memóriával működik tehát nem biztos hogy menni fog nálad ezért szokták sorozatszám szerint venni őket hogy biztos legyen a dual chanell. Egyértelműen a magasabb órajelen hajtás a gyorsabb az időzítés az csak utána jön. a cl2,5 333-as beállítás gyorsabb lenne
szerk: ha nem megy a dual chanell akkor sem vesztesz sokat mert alig pár %-al nő a teljesítmény.
[Szerkesztve] -
Bearfoot
csendes tag
Üdvözletem.
Egy asus k8v-x alaplapom van VIA K8T800 chipset van rajta.
Vajon ez az alaplap támogatja a dual ddr-t? Vagy csak az nfrorce chipsetesek tudják? -
adam1
aktív tag
1-3-ba tedd a memokat,teszteld le,de szerintem a magasabb órajel gyorsabb azt probáld ki mennyi a max fsb és aztán az idözitéseket vidd lejjebb ameddig birja feszt is emelhetsz a ramoknak nyugodtan birja.
-
nn687
tag
hú, ilyen hülyeséget kérdeztem? valaki azért válaszolhatna.
-
nn687
tag
nekem nf7em van, nem tudja vki abban melyik kettő a dual, mert az alaplap leírásából nem tudtam kihámozni, kipróbálni meg még nem tudtam, még csak most van tervbe véve a bővítés. egy 333as van eddig benne, ha ahhoz rakok egy 400ast, akkor nem mennek együtt?(persze a 400ast is 333ban hajtanám)
Még egy kérdés, bár ez más, mi a fontosabb/gyorsabb, a jó memo időzítés(cl2) vagy a nagyobb órajel? most 2-2-2-6 on megy, szinkronban az fsbvel 140en(280) ha visszarakom cl2,5 re akkor így ugye valamivel 333 fölött menne, szóval az jobb lenne úgy? -
gohanssj
csendes tag
Üdv mindenkine!
Az lenne a kérdésem, ha az 512mb 400mhz ram-om mellé veszek egy 256-ost,akkor duálba menni fognak?vagy csak 2 azonos méretű modul megy úgy? -
gmishi
tag
hali. most kaptam karácsonyra 1 512mb-s pc3200 as ramot. eddíg 2x256mb volt a gépemben és duálban mentek és most hogy melléraktam az 512-est csodák csodájára változatlanul duálban megy a gép. mitől lehet ez? (a cpuz is duált ír)
-
NewBoy
csendes tag
Hi!
Ha Dualba akarok futtatni két DDR 400-as ramot akkor az alaplapon a megeggyező színű slottokba kell tenni,avagy ez lényegtelen és minden alaplapnál más????Mert az alaplaphoz mellékelt füzetben épp az ellenkezőjét figyeltem,hogy a DIMM1,DiMM2 Slotokbe ír D-D-azaz az ellentétes színekbe!Akkor így jó lesz avagy csakis az egyforma színűekbe müxik????? -
egy gaverin vett ilyet ugyan ilyen lapja van és azt mondta nem megy normálissan
-
Imy
veterán
Akkor erdemesebb szoval 2 db memoriamodult venni, de feleakkorat, s gyorsabb lesz az egesz, mintha sima uzemmodban menne?
-
Nekem az lenne a kérdésem h. egy abit nf7 v.2.0 ba 500 mhz ramot bele vehetek , nem lesznek inkampatibilitás problémák? a procim birja 225 fsb és a mostani ramok csak 430 bírják
-
Imy
veterán
Lenne egy kérdésem!
Tegyük fel van 2 db memoriamodulom a gépben, s Dualban megy....
Ha rakok bele ehgy harmadik memoriamodult akkor mi történik?
Megy az elsö kettö dualban, s a harmadik csak magaban...
Vagy akkorm egszunik a dual, s mindegyik megy normal modban? -
Orc
senior tag
Használd a keresőt!Nagyon sok topic foglalozik a témával.Egyébként a ramokat az 1. és a 3. vagy a 2. és a 4.helyre kell tenni és a bootolás során ki fogja írni, hogy dualban megy-e, illetve egy cpu-z, vagy egy everest is kiírja. A memória sebbeségének és méretének kell megegyezni , én anno egy kingston ,egy pqi és egy vm ramot is próbáltam egymással dualba és minden gond nélkül ment mindegyik mindegyikkel.
[Szerkesztve] -
terror
tag
Van egy pár kérdésem ebben a Dual témában. Aki tud segítsen!
-Honnan tudom hogy a gépem dualban használja-e a memóriákat?
-Ha van egy Hynix és egy Noname (mindkettő 512MB 400Mhz) memóriám attól még lehet dualban hajtani, hogy nem egyforma márka?
-Asus P4800 SE i865 alaplapban melyik (1-2 3-4) memoria helyre kell tenni a memoriakat, hogy dualban menjen?
-Hallottam ilyet, hogy még arra is figyelni kell, hogy a memoria egyforma márka legyen de még a sorszámozásuk is egymást kövesse. Ez mennyire igaz?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Formula-1
- PLC programozás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Steam Deck
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- PlayStation 1 / 2
- Microsoft Excel topic
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Erdély története I-II-III egyben 3990 ft
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest