- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Apple MacBook
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Steam Deck
- RAM topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
oregcsóka
őstag
Sziasztok, van egy 386-os laptop. Volt rajta rendszer, csak nem indult el. most feltettem rá a Windows 3.1-et, ( 7 floppi) és még mindig csak a Norton commander indul rajta, mondanom sem kell, DOS módban.
Mit kellene tennem, hogy elinduljon rajta a Windows? -
klaczi
aktív tag
Tiszteletem
WIN 98 alól futtatott dos alkalmazás (ami ősöreg még XT gépre írták) vezérel egy com1re kötött speciális floppit. A munkám eredményét ide menti. Innen tudom betölteni egy kötőgépbe.Csak COM1 rehajlandó küldeni. Nos gondoltam veszek egy olcsó notebookot és arról dolgozom. Meg is van, de nincs rajta com1 csak com2 soros port.Hardveresen hozzá sem tudok szagolni mert nem engedi a bios, ha ugyan annak lehet nevezni. Van e mód arra, hogy a com1re küldött adatok a com2 jelenjenek meg. Ahogy újra elővettem a DOS könyvet a MODE parancs tűnik erre alkalmasnak. Aki tud valami továbbit kérem ne tartsa magába. -
fyzo
csendes tag
sziasztok
következőre keresek megoldást:
Win98 alatt van egy bat file ami elindit egy dos programot teljes képernyőbe bat-be van egy parancs ami elindit egy másik progrmot is, gond a következő elindul a bat megnyitja a dos progit teljesképernyőbe és utána a másik progit is és amikor ez belölt a dos alblak leszalad a tálcára...van erre megoldás, hogy ne ugodjon le a tálcára a dos progi....?
Ha valaki tapasztalt ilyet és van rá valami gyógyszer akkor dobjon meg egy üzivel...ÜDv...
-
bismarck
csendes tag
Sziasztok!
.BAT fájlba szeretnék írni olyan parancsot ami két file közül eldönti, melyik a régebbi és ha ezt megtette felülírja a régit az újabbal!
Előre is köszi!
-
kem
addikt
Sziasztok!
Valaki leírná nekem, hogy pontosan mit csinál az fdisk /mbr parancs?
Meg milyen kapcsolót használjak ha több vinyó is van a gépben.
Szeretnék Linux GRUB-ot eltávolítani az egyik vinyómról,
és ez a master boot recordban van szerintem. -
válasz
lordring #193 üzenetére
xcopynak vannak asszem könyvtár másoló parancsai...
sajna most nincs w98-am meg dos-om nem tudom megnézni Neked, de "xcopy -help" megoldhatja a gondot
(vagy xcopy32, ez nemtom miben különbözik, gondolom win alól promt alatt)
esetleg még diskcopy??? rég volt hogy ezeket használtam bocsi...
remélem azért sikerül megoldani a problemát -
lordring
aktív tag
Halihó! A következő gondom van: egy könyvtárnak az egyik hálózati gépről a másikra való másoláshoz csináltam egy batch-file-t. A könyvtárban van vagy 15 alkönyvtár, azon belül is vannak alkönyvtárak. A gondom az, hogy a Főkönyvtár/*.*-gal csak a fájlokat másolja át, a könyvtárakat nem.
-
atosz
őstag
A segítségeteket kérném:
Adott egy VISTA, C-n a rendszer, egyéb dolgok D-n. Van még egy G meghajtó, ami egy 2GB-os FAT partíció, ezen DOS van. C és G elsődleges partíció, de a G-t nem látja a VISTA. Néhányszor látta a DOSos partíciót, de most az istennek se akarja látni, meghajtóbetűjelt sem ad neki.
Mit hogy kellene csinálni, hogy lássam azt a DOSos G partíciót? Fontos lenne, köszönöm! -
atosz
őstag
Munkára kell és tiszta DOS, de úgy néz ki megoldódott, legalábbis remélem. Mivel előtelepített notebook volt, nem akartam a VISTAt legyalulni. Volt viszont egy 2GB-os recovery partíció és az volt a legelső partíció. Azt lezúztam, leformáztam FATra és oda felment, mellé meg tettem a VISTA alól egy bootmanagert, mert a VISTA nem látja. Remélem így működni fog.
-
nyunyu
félisten
Eloszor felrakod a szuz vinyora a DOS-t, utana kulon particiora Vista?
Akkor valoszinuleg csinal maganak bootmenut. (Legalabbis 2000-rel/XP-vel igy mukodott.)
Mondjuk arra nem jottem ra, hogyan lehet a Vista boot reszet atkonfiguralni, nagyon atvarialtak a boot.ini-hez kepest.Utolag mellerakni egy DOSt szerintem eselytelen, mivel a DOS csak a legelso particiorol hajlando bootolni.
Vagy felraksz egy VMWare 6-ot, es az ala beizzitod a DOSt.
Picit korulmenyes beallitani ala az extrem hardvereket (pl. halozat), de altalaban mukodik.Ha meg jatekra kell, akkor DOSBox.
-
atosz
őstag
Egy kis segítségre lenne szükségem:
Adott egy notebook VISTÁval. Erre kellene nekem egy DOS külön partíción úgy, hogy indításkor választhassak mit szeretnék használni (DOS/VISTA).
Órák óta olvasok és pöcsölök vele, de nem jutok előrébb sajna. -
dpetiba
aktív tag
Hogy és mivel tudnám azt megcsinálni, hogy egy adott könyvtárat ne lehessen átnevezni vagy törölni DOS alól? Melyik külső alkalmazás kellene?
-
CYBERIA
őstag
TSR nem lesz belőle, ha valamit kitaláltam, szólok.
-
nza
csendes tag
Egy nagyon amatőr kérdés egy nagyon amatőrtől.
DOS alapú programot,ami win2000 alatt futott,XP-alatt lehet-e valahogy valamilyen
trükkel futtatni? Sajnos DOS nem lett telepítve a gépre.
A kompatibilitásvarázsló nincs rá hatással??? -
CYBERIA
őstag
Kívánok!
Egy program futását mivel tudom hatékonyan lassítani? -
válasz
angyalpc2 #171 üzenetére
ha himem.sys-t is betöltöd akkor autoexec.bat:
lh mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
lh mode con codepage select=852
lh keyb hu,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
config.sys:
devicehigh=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=036,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
ha nincs himem.sys:
autoexec.bat:
mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb hu,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
config.sys
device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=036,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
sok sikert! -
Hydra SR
addikt
válasz
angyalpc2 #171 üzenetére
Juj hogy is kellett, autoexec.bat-ban és a config.sys-ben is kellett valamiket írni, ilyen mode con cp prep/sel 852 féléket, szintaktikára már nem emlékszem. De a lényeg, hogy a 852-es kódlapot kell betölttetni vele. Ezt a mode-osat az autoexecbe kell, a config.sys-be meg valami ilyent kellett: country=36, 852, C:\...\COUNTRY.SYS (értelemszerűen ahol a country.sys van - > w98 alatt valahol a windows könyvtárban vannak ezek asszem)
Ebből még nem biztos, hogy meg tudod csinálni de könnyebben tudsz rákeresni a gugliban
[Szerkesztve] -
angyalpc2
aktív tag
hali mindenkinek
Adott a következő helyzet:
Win 98se magyar +magyar billentyűzet
Borland c 3.1 programozáshoz
a vinben magyar a billentyűzet de a dosos borlandban nem, mintha szinte minden máshol lenne, különösen idegesítő hogy a vesszőket és a zárólejeket stb is használni kellene
van valamilyen beállítás hogy a magyar billentyű kiosztást használja?
köszi -
válasz
Rickenstein #166 üzenetére
w98-as boot lemezen nincs rajta?
nekem van egy jóóféle boot lemezem... azon pl rajta van, de sztem ez alap... -
-
VladimirR
nagyúr
válasz
Rickenstein #166 üzenetére
azert kosz -
-
tegnap keresgéltem DOS-os totyikok iránt és elkeseredve láttam, hogy manapság elég kevés emberkét érdekel ez a téma
ON: nem tud vki dos 7.XX alatt futó rar (ki)tömörítőről? nekem van egy 2.5-ös dos változatom, de azzal szinte már semmit nemtok kitömöríteni...
a legszimpibb weboldal amit eddig láttam: www.dnosp.com (Dos Navigator Open Source) és innen letölthető a magyarítással együtt a világ legjobb navigatora(commandere) -
sentinel
aktív tag
Csináltam egy boot cd-t amin vannak boot image-ek. Köztük dos és win98 boot image. Be is bootolnak, csak nem látják a merevlemezeket és fogalmam sincs miért
AUTOEXEC.BAT-ban ez van:
@echo off
MSCDEX.EXE /D:MSCD01 /L: R
CONFIG.SYS-ben ez:
DEVICE=HIMEM.SYS /testmem: off
FILES=30
BUFFERS=20
DEVICE=cd1.SYS /D:MSCD01
LASTDRIVE=Z
Tudna valaki tanácsot adni miért nem látja egyik bootimage se akármelyik merevlemezt?
[Szerkesztve] -
dpetiba
aktív tag
Full 0 bájtos file-t akarok csinálni batch-al, mondjuk legyen ez a neve: abc.000
Na most ha ezt adom ki, akkor beleírja, hogy echo is on: echo > abc.000 és már nem 0 a mérete. Ez nem jó, nekem teljesen üres file-t kellene csinálnom.
Melyik parancsal tudnám megoldani? -
ddanger
aktív tag
thx
-
ddanger
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy 4 Gb-os vinyó. Hogyan csináljam meg, hogy lássa a dos. Jelenleg 800 Mb-osra van visszaformázva, milleniumos telepítőlemezzel. Jó lenne minél többet használni belőle. Gondolom fat32-esre tudtam formázni, de nem vagyok benne biztos.
Hogyan csináljam, hogy legyen a gépen egy sima 6.22-es dos rendszer, vagy valamilyen, és másra nincs is szükség, csak lemezterületre.
üdv ddanger -
rii
nagyúr
TREE parancsnak nincxs olyan kapcsolója, hogy csak 1 szintet mutasson?
Tehát van 4 alkönytvát, és a négy alkönytárból mutassa a továbbiakat, de csak 1 szint erejéig?
a 2.3.4 stb szint már nem érdekelne ... -
-
-
cucka
addikt
válasz
VladimirR #142 üzenetére
set /p esetleg? ezzel elvileg be tudsz kérni értéket billentyűzetről. registry matatásához pedig reg parancs.
[link]
egyébként ezen az ss64.com oldalon rengeteg okosság van összegyűjtve win-es shell scriptekről, ajánlott nézegetni. olyan dolgok is, amelyek hiányoznak a microsoft press-es windows parancssor c. könyvből
[Szerkesztve] -
sentinel
aktív tag
4 floppy-t mentettem le image-be, ebből 2 jó, viszont a többivel az a bajom, hogy mikor kiírtam cd-re, akkor az egyik az elején restartol, a másik meg kiakad. Pedig egy az egyben lemenettem a boot floppyt, ugyanúgy mint a többit.
Mi lehet a gond? Lehet hogy akarna írni a floppyra és ettől akad ki? Ramdrive-ot kellene kipróbálnom? -
VladimirR
nagyúr
nem akarok erre kulon progit irni
arrol van szo, hogy van ugye a ph-s kereseo ie6-ba epitheto reszet (context menu kiegeszites), amihez egy filemasolas, es egy registry-be iras szukseges
majd lesz tobbfele is, es en ugy akarom megoldani, hogy menubol lehet valasztani, a batchfile pedig masol, majd elinditja a .reg file-t, igy a felhasznalonak gyakorlatilag csak azt egy batchile-t kell inditanija, majd parszor az igen gombra bokni, hogy tenyleg be akarja tenni a registry-be -
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #135 üzenetére
no, kozben sikerult osszehozni
@echo off
echo 1. alma
echo 2. korte
echo 3. dinnye
choice Valassz: /c:123
if errorlevel 3 goto dinnye
if errorlevel 2 goto korte
if errorlevel 1 goto alma
:alma
echo nesze alma
goto quit
:korte
echo nesze korte
goto quit
:dinnye
echo nesze dinnye
goto quit
:quit
es kell hozza a choice.com is, ami a win98-ban volt -
Lortech
addikt
válasz
VladimirR #135 üzenetére
Lehet, hogy hülye vagyok, de akárhogy nézem, nem tudom máshogy értelmezni a kérdésed. A vezérlést kézenfekvően a ''goto címke'' formában tudod átadni a címke utáni utasításnak. Tehát pl goto korte. Ja és főleg azért nem értem, mert goto quit-nél használod is.
#140 ehh, há' ménem azt írtad, hogy a szelekció kell neked.
[Szerkesztve] -
-
VladimirR
nagyúr
hogyan tudok menut csinalni?
tehat pl van egy menu:
1. alma
2. korte
3. dinnye
[...]
:alma
echo nesze alma
goto quit
:korte
echo nesze korte
goto quit
:dinnye
echo nesze dinnye
goto quit
:quit
tehat a kerdes az, hogy hogyan tudom a vegrehajtast attenni az :alma, :korte, :dinnye pontokra (valami errorlevel remlik, de nem talalok hirtelen olyan file-t amiben meg tudnam nezni)
elore is koszonom a segitsegeteket -
-
-
-
-
-
sentinel
aktív tag
Köszi megnézem.
Ha már itt vagy kérdeznék egy olyat, hogy van egy windows-os exe progi, ami létrehoz egy bootlható floppy-t.
Ezt a floppyt szeretném másolni. Ha simán átcopyzom a fileokat, akkor ugye nem lesz jó, mert nem fog bebootloni.
Ezt a floppyt akartam lemásolni és a totalcommander pluginnal, becsomagoltam .img file-ba, de szomorúan vettem észre, hogy nem bootol be. Gondolom a boot szektro hiányzik. Ezt hol lehet látni? Vagy csak a progi látja én nem? -
-
sentinel
aktív tag
Sziasztok,
adott egy floppy image és ezt szeretném DOS bootolhatóvá tenni. Milyen progival tudnám megcsinálni ezt? -
-
-
sentinel
aktív tag
Hello,
milyen cleartext-est mondasz?
Más:
van egy dvd-s automatikus XP telepítőm, ami elején dos-al bootol be, ahol meg lehet adni a hostnevet, password-ot stb... és ez indítja el az Xp telepítését unattend-al.
Az volna a kérdésem, hogy miket kellene módosítanom az autoexec.bat-ba és config.sys-be, hogy USB-s DVD meghatóról is be tudjak az elején bootolni, meg persze maradjon is meg a lehetőség az IDE-s eszközről is?
Jelenleg ez van az autoexec.bat-ban:
@ECHO OFF
SET PROMPT=$P$G
SET PATH=Q:\
SET TEMP=Q:\
SET TMP=Q:\
A:\DOS\MSCDEX.EXE /D:MSCD01 /L: R
A:\DOS\XMSDSK.EXE 1024 Q: /Y /T
A:\DOS\SMARTDRV.EXE
A:\UTIL\DOSKEY.COM
A:\UTIL\XKEYB.EXE UK
A:\UTIL\CTMOUSE.EXE
COPY A:\COMMAND.COM Q:\ > nul
COPY A:\UTIL\*.* Q:\ > nul
SET COMSPEC=Q:\COMMAND.COM
Q:\
Q:\ACI.BAT
A config.sysben:
FILES=30
BUFFERS=20
DEVICE=A:\DOS\CDROM.SYS /D:MSCD01
LASTDRIVE=Z
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=A:\DOS\HIMEM.SYS /TESTMEM: OFF /V
DEVICE=A:\DOS\EMM386.EXE /V X=D000-D8FF H=128 NOEMS NOTR
Köszi
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
sentinel
aktív tag
Hello,
ebbe a parancsba (ami egy batch fileban van) kellene bevinnem a kiemelt részt egy válatozóból.
net use x: \\%computername%\c$ password /user:administrator /PERSISTENT:no
Tehát magát a password-öt én adom meg az elején és ezt kellene egy másik (fenti)batchfile-ba átvinnem vmi paranccsal.
Melyik paranccsal tudom?
Köszi
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
netboy
senior tag
Igazából a win 98 féle dos is megtenné bár ha csak ez az út járható akkor valahogy meg kellene oldani hogy ne kérdezzen rá hogy ''Számítgép indítása cd rom támogatással''... hanem egyből így induljon.
Meglehet???
Vagy a legjobb egy fulextrás dos lenne ami támogatná az Xcopy és egyébb extra parancsokat... -
netboy
senior tag
Hellósztok!
Létezik olyan dos amit ki tudok cdre írni és bebútol a gép róla?
Hogyan...?
Jó lenne ha minnél több parancsot támogatna! -
akasp
senior tag
Nagyon régen használtam dos-t, akkor is csak nagyon kicsit.
Ma szembesültem nem egy dos os problémával, és a paranscokat elfelejtettem!!
(Mármit formailag hogyan kell használni)
Valaki tudna egy ilyen lapot, amiben a főbb parancsok le vannak írva? Köszi elore is -
plastic-+
tag
Sziasztok!
Van egy win98 -as pc, amire lpt1 portra rá van kötve egy Epson C43Sx nyomtató!
A gond a következő:
Van egy dos -os progi amiből szeretnék erre a nyomtatóra nyomtatni!
Ezzel alapvetően nincs gond, mert meg a nyomtatás, csak az a baj, hogy az
ékezetes karaktereket nem nyomtatja ki!
Ebben szeretném kérni a segítségeteket, hogy miként lehet orvosolni ezt a problémát!?
thanx! -
dchard
veterán
Hali!
Biztosan emlékeztek még ilyen DOS-os hardware tesztelő prog. csomagokra, mint a Dr-hardware, a PC-doctor, vagy az Amidiag DOS-os verziója.
Ilyen programra lenne szükségem, elsősroban proci, másodsroban alaplap teszteléshez.
Kérlek, hogyha rendlekeztek ilyennel, akkor dobjatok egy mailt (a neven alatt megtaláljátok).
Rendkívül fontos.
Előre is köszönöm.
Dchard -
r.laci
csendes tag
Mikor te telepítesz egy progit, amire az van írva, hogy igényelt op.rendszer winDOS akárhány, akkor te előre tudod, hogy azt érdemesebb rögtön dos indítással bütykölni?
Na ne szórakozz!
Nem azért kértem tanácsot, mert űberokos vagyok, hanem mert nem értek hozzá.
De eddig azoknak a tanácsa működött, akik nem tartották magukat überokosnak.
Veled ellentétben. -
r.laci
csendes tag
Üdv!
Egy demó játékot szerettem volna játszani, ami a közvetlen indulásnál macromedia flashplayer-rel indult, utána dos ablakot nyitott. A játék nem indult el. Mivel találkoztam már olyannal, hogy a dos ablaknak teljesképernyőt kellett adnom és elindult a dolog, azt most is megtettem + még valamit megpiszkáltam, amire akkor emlékeznék pontosan, ha látnám a beállítások ablakot. ( Vizuális memóriám van. )
Viszont azóta minden dos indításnál csak a nagy feketeség és minden meghal.
Hogyan tudom visszaállítani? Win98 op.rendszerem van.
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Formula-1
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest