-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
jasonka
aktív tag
Üdv Mindenkinek !
Mondja meg / írja le nekem valaki lécci, hogy a "digilan-os" kábel internet XP-s hálózati beállításai miben - mennyiben térnek el a telefonos ADSL- modemétől.
(Természetesen NEM a usernév és a jelszó beállításra gondolok , hanem a hálózat beállítására...)Hja kérem ! A Belváros !...
-
jasonka
aktív tag
Sziasztok !
SEGÍTSETEK kérlek : hetek óta képtelen vagyok beállítani egy PC-n a Digi-s Internetet...
A közepes hardvererősségű gépben - XP Prof alatt - egy Intel(R) PRO /100 + PCI hálókártya van a második PCI csatlakozóban (azért nem az elsőben, mert akkor az AGP-s videokari ventillátora nem tudná hova nyomni a leszívott meleg levegőt - sőt összeérne a hálóktyával).
A kártya rendesen fel van telepítve, és ADSL-lel kitűnően fut, de Digi-vel sehogy sem.Legeslegelőször - csigalassúsággal - egy pár másodpercre felment a Net-re, majd lassult-lassult éss megállt. Azóta nem lehet felcsatlakozni vele :
A "helyi hálózat vagy nagy seb. internetkapcsolat : Csatlakoztatva, tűzfal védi" (illetve ha próbálkozom másképp, akkor "Nincs kapcsolat, vagy korlátozott"), a szolgáltatói kapcsolatnál pedig tárcsáz-tárcsáz, aztán semmi : " A távoli számítógép nem válaszol..."
(Nem megy IE--vel, de Firefox-szal sem.)Tűzfal csak az XP tűzfala van, de ha lekapcsolom, akkor sem változik a helyzet.
Mivel alaplapra integrált hálókártya nincs, próbálkoztam Realtek-kel : ugyanez a helyzet...
Cseréltem oda-vissza drivert is. (Az igaz, hogy a kártya beállításánál van egy regiment angol konfigurációs beálíítás - leírás viszont nincs, hogy mikor mit kéne átállítani...)
Megpróbáltam másik PCI-ban is.
Router nincs - csak sima, egyszerű Digis-kábel jön be a lakásba...
A röhej az, hogy egy harmatgyenge hardveres notebook simán, pillanatok alatt felugrik a Digi-re ugyanott, ugyanezzel a dróttal.A szolgáltató szerint semmiféle eltérés nincs a hálózati beállításokban az ADSL-hez képest, az IP cím (természetesen) dinamikus, semmilyen különleges hardver nem kell...
Százszor és ezerszer végignéztem - töröltem, újrakezdtem beállítani a hálózati konfigot (természetesen a felh. nevet és jelszót is ) semmi...
ADSL-lel igen, Start-os Digi- vel nem...
Lehet, hogy nem elég "erős (gyors) neki a 100-as kártya ?
Mitől lehet ez ?
Segítsetek lécci !
[ Szerkesztve ]
Hja kérem ! A Belváros !...
-
jasonka
aktív tag
-
-
jasonka
aktív tag
Nosch részletesen :
Itthoni "táramban" kétféle kábelt leltem : lapítottat és (közel) kör keresztmetszetűt.
Mivel egyik színkiosztása sem egyezett meg az idézett ábrán láthatóval, így sorrendben "leltárba vettem" és felírtam a színkiosztásokat.
(Hogy "élvezhetőbb legyen" van köztük : - a kék- piros és zöld mellett - fehér-kék, fehér-piros, fehér-zöld...
Hamar be kellett látnom, hogy a lapított kábelnél nincs esélyem az elemi drótok sorrendjének felcserélésre, így "áttértem" a másik fajtára.
Az én kábelemnek megfelelően megszámoztam 8-tól 1-ig a színeket, majd követve az ajánlott sorrendet "átigazítottam" a drótokat az új helyükre - ezt többször ellenőriztem, majd a fogóval rányomtam a - helyes irányba álló - véget. Amennyire átláttam rajta a sorrend megmaradt a dugó rányomása után is ( az egy más dolog, hogy elérnek-e az érintkezőkig...)A notebook és a gép összekötése jó dolog - ezt még kipróbálom - ÁMDE a teljes igazsághoz tartozik, hogy mint írtam a kezdet kezdetén, hétfőn elsőre felment a Netre csak pillanatok alatt belassult, aztán leállt, és attól kezdve behalt.
Ma inkább a hálókártya ( Intel (R) PRO/100 + PCI ) drivereit "cserélgettem". Mindegyiket elfogadta az XP Prof - de felrakásuk után a kártyának más és más beállítási lehetőségei adódtak - némelyik esetben vagy húszféle menűpont : ezek közül egyet-egyet próbálgattam változtatni. Volt, hogy ha egy hálókártya beállítási paramétert megváltoztattam a "Nincs kapcsolat, korlátozott" egyből "átállt" az "Egy hálózati kábel nincs bedugva" kiírásra, máskor megjelent a jólismert randa sárga felkiáltójel...
Volt a beállítások között -a teljesség igénye nélkül - PCI efficiency, alacsony sebesség engedélyezése / tiltása, mindenféle pufferek méreteinek megadhatósága, adjon-e választ a bejövő kérésre vagy ne, az op. rendszer automatikusan ismerje-e fel a sebességet, vagy 100-as ill. 10-es kétirányú, váltakozó irányú sebesség legyen-e - mindez hol angolul, hol magyarul.
Este felhívtam digiéket, és a jelentkező udvarias női hangnak elmondtam, hogy rövidesen magam is előfizetőjük lennék, de jelenleg a másutt lakó lányomnak képtelen vagyok beállítani a Net-et, holott azt mondták, hogy ugyanaz, mint az ADSL-nél ( jelenleg nekem még "hűséges" ADSL van ). Hiába kértem, hogy - más szolgáltatókhoz hasonlóan - adják meg vhol ( pl. a weblapjukon ) a főbb beállításokat : "azok olyan egyszerűek, hogy feleslegesnek tartottuk közzétenni".
"Nade ugyanez a gép simán megy ADSL-lel, emitt pedig nem megy - pedig a lányom "ásatag", gyengécske laptopjával száguld a digi..." - érveltem.(Na, ezt nem kellett volna elárulnom...)
"Ezek szerint a szolgáltatás kifogástalan" - az Önök gépje a rossz."
Valóban : ahogy utánanéztem az ÁSZF-ben nem az van, hogy a szerelőjük felszereli a hozzáférést, és segít a PC-t beállítani, hanem " a szerelő a saját laptopján bemutatja a szolgáltatás működését..."
"Hívjon egy informatikust, aki átnézi a gépet..."
(Na igen, az informatikus meg azt fogja kérdezni, hogy hogy kell a diginethez a hálózatot beállítani - és ezzel a kör bezárult...)
Hiába "Ijesztgettem" a hölgyet azzal, hogy akkor sajnos én nem leszek előfizetőjük, hisz nem tudom beállítani a gépet - "nem hatotta meg..."
Hát itt állunk most...
(Mellesleg a sokat szidott UPC weblapján van kétféle beállítást segítő tesztprogram - letöltöttem , holnap megpróbálom azzal - végül is az is kábeles Net...)
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Köszi Mindenkinek - szuper rendesek vagytok, hogy segítetek, ill. tanácsokat adtok.
Ma is nekiugrom - kora délutántól (késő) estig - ezeket (is) megpróbálom.
Másik hálókártyám van ugyan - azt is viszem - de az még régebbi . Realtek ( még koax csatlakozója is van ) : MEGLÁTJUK !
Majd beszámolok róla.
Még egy (fél) nap van, mert holnapután elutazunk - ha addig sem sikerül, akkor az én asztali gépemet adom oda a lányomnak ( ha ugyan az is megy - még nem próbáltam.. ).Hja kérem ! A Belváros !...
-
jasonka
aktív tag
Nos ( sajna még most is csak notebook-ról írok...)
Feltelepítettem az UPC Dr. Net-jét és ezt kaptam:(Csak éppen nem értem, mert én a hálózati beállításoknál semmiféle IP címet nem állítottam be - merthogy azt ugye a szolgáltató adja dinamikusan - a hálóktya spec. beállításainál pedig a "Helyi felügyeleti címeknél" a "Nincs jelen" van beállítva...
-
jasonka
aktív tag
A (z Intel(R) PRO/100+PCI) hálókártya vezérlőpulti beállításai :
802 1p Qos csomagjelölés : Letiltva
Coalesce pufferek : 8
Fogadó pufferek : 48
Helyi felügyeleti címek: Nincs jelen
Kapcsolatsebesség és kétirányúság : Automatikus felismerés
Küldő vezérblokkok : 32
Válasz az átvitelvezérlésekre : LetiltvaHát ennyit tudok beállítani.
A helyi hálózatbeállításoknál a TCP IP protokollnál ősidők óta, midíg is az IP-cím és a DNS-kiszolgáló aut. kérése volt beállítva, továbbá a DHCP-engedélyezett IP-cím, az aut. metrika, az elsődleges és kapcs. függő DNS-utótagok ( ill. azok szülőtagjainak), a kapcs. címének hozzáfűzése, az LMHOSTS-os keresés, az alapértelmezett NetBIOS, és a TCP/IP szűrés
Hun lehet a bibi ?
-
jasonka
aktív tag
válasz xabolcs #4759 üzenetére
Három zöld LED világít a hálókártya popóján - persze csak akkor kapcsol be, ha érzékeli a LAN csatlakozót.
Felcsatlakozáskor megjelenik a "Tárcsázás", de utána sajnos nem jön az óhajtott / áhított / megváltó :" A felhasználónév és jelszó ellenőrzése" csask egy idő múlva a "zord elutasítás" , hogy a Távoli számítógép nem válaszolt...
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Ismét próbálkoztam egy "fordító kábelt" kiizzadni (kb. két órámba került) most biztosabban érintkeztek a drótok a véggel - persze kérdés, hogy kellő távolságba estek-e az érintkezők távolságaival.
Bedugván rögvest a szigorú rendreutasítás jött : "Egy hálózati kábel nincs bedugva..."Szóval akkor azt mondjátok, hogy semmi értelme az "ásatagabb" Realtek hálókártyával megpróbálni - azzal sem lesz jó ?
-
jasonka
aktív tag
Hát szóval : a digi "saját kábelének" elemi szálai mind színben, mind sorrendben teljesen megegyeznek az általam készített fordító kábel "eredeti" kábelvégével ( vagyis azzal, a csatlakozóéval, amihez nem nyúltam...)
A jól működő notebook-ot a készített fordítóval összekötve az is kihúzott kábelvéget észlelt, vagyis megint hiábavaló igyekezet volt a fordítókábel körüli mesterkedésem.(Csak legalább azt érteném, hogy - ha tényleg fordított a bekötés - akkor hogy lehet, hogy a notebook "szemet tud húnyni efölött", az asztali PC hálókártyája pedig nem...
Mindenesetre nem lesz könnyű kiharcolni, hogy a digisek "észleljék" a hibár, mert a szerelő hivatalosan hoz egy saját notebook-ot, és azon menni fog, tehát "részükről semmi gond..."
-
jasonka
aktív tag
Dehogy ! Mint többször írtam : XP Prof - sőt még legális is...
Ha jól értem mit javasolsz : az áldozat már megvolt...
Csakhát "lapított kábeltípusnál" a szálak sorrendjének megváltoztatása szinte reménytelen, a "sodrottnál" pedig a pontos érintkezőtávolság és a szálak egy síkba történő csoportosítása sem egyszerű - méghozzá úgy, hogy mindez "beférjen az érintkező szélességébe" . Van ugyan cripelőm, de úgy se könnyű... - így aztán "marad a könyű..."[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Most a Realtek kártyát tettem be ugyanoda ( 2. sz. PCI ) az izenet 720-as : "Nem sikerült kapcsolatot létesíteni... Vszníűleg módosítani kell ennek a kapcsolatnak a beállításait..."
Helyi kapcsolat : Nincs kapcsolat v. korlátozott
digi : bontva, tűzfal védi (az XP saját tűzfala - de már ott is engedélyeztem kivételként az IE-t és a Firefox-ot...(Amúgy : érdekes módon most, mikor hálóktyát cseréltem Intelről Realtekre az utóbbinál legelőször azt írta ki, hogy a felhasználónév ismeretlen (v. vmi hasonlót...) - pedig már kívülről fújom a usernevet és a jelszót (természetesen azért papírról írom: a digis szerződésről...)
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Hát ez az ami lehetetlen...
Merthogy bölcs Realtek-ék nem a drivert adják "csak úgy" - hanem egy "driver detective" alkalmazást, "ami majd segíti a hülye felhasználót megkeresni a megfelelő drivert a Net-en" - csakhogy ha én a Realtek-es géppel nem tudok fellépni, akkor sose lesz friss driverem...
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Nem láttam ilyesmit, csak egy eszméletlen hosszúra hagyott kábel van.
Hun lehet kapni "gyári fordítót " ?
Meg fogom próbálni - de ha ezzel ki is derül a "turpisság" nem lesz egykönnyű meggyőzni "üket", mert a "hivatalos metódus" szerint kijön a szerelő és az ÁSZF szerint sajátnotebook-ján kell ellenőriznie - úgymond: "bemutatnia", hogy "tőlük a jel eljön" és a "szolgáltatás átadási pontján" mérhető, működik. "Mondhassa" azt(at), hogy őt az én ilyen-olyan girbegurba, "jöttment" kábeldarabom nem érdekli...
-
jasonka
aktív tag
Nem is lehet ez a gond, merthogy csak most, a procedúra legvégén - kínomban - cseréltem le az Intel PRO/100 + kártyust Realtek-re...
(Természetesen a pendrive nekem is eszembe jutott - de a működő notebook-ban egész más hálókártya van, így a weblapon szereplő hálókártya vizsgáló alkalmazás nem fog Realtek-es kártyát találni a gépezetbenm így nem fogok tudni drivert letölteni a pendrive-ra - a Realtek-et "tartalmazó" masina pedig nem tud találkozni a Nettel, és így a megfelelő meghajtóprogrammal... )
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
In Hungarian please... - nem vagyok én szakembör...
Vagyis : egy egyszerű 8 érintkezős hálózatkábel toldó kütyüvel kötöm össze a bejövő digikábelt és a gépbe bemenő "sima" nyolceres hálózati kábeldarabot ? Ez utóbbi lenne a crosslink? (Ami nem "megcsavart", hanem benne "eredeti" sorrendben vannak a vezetékszálak...)
Hurrá !!! Ilyen egyszerű ? De'isz ez mind van a készletemben !!!
(Bár azt nem értem, hogy ezekkel hogy lesz "fordulás" a két kábel között - de mint leszögeztem nem vagyok szakembör...)Avagy ennek a "kütyünek" vannak meg- / helyretekerve az érintkezői ? - azaz a két felében nem egyforma a vezetékek sorrendje ?
(Nekem csak a "sima" nyolcas van, ami tényleg csak egy toldás két kábeldarab kózt..)[ Szerkesztve ]
-
-
jasonka
aktív tag
Ami azt illeti : a digi által készített "hivatalos" csatlakozóban sem az itt bemutatott "szabványos színű" vezetékek vannak, hanem azok a "nem szabványosak", amiket én itthon találtam : pl. fehér-barna, fehér-kék, fehér-piros és fehér-barna szálak - az egyszínű zöld, piros, kék és barna mellett...
-
jasonka
aktív tag
És ez nem teszi tönkre a feltelepített XP Prof-t ?
Felismeri az, ajánl is hozzá "ellenőrzött" drivert - de "meg lehet győzni" az aláíratlan feltelepítéséről is - elfogadja azt is. (Az aláíratlan az Intel-től származó illesztőprogram...)
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
válasz xabolcs #4791 üzenetére
MZ/X ! MZ/X ! (Jelentés a Gépháznak)
1 m-es crosslink kábellel és toldó közdarabbal : a helyzet változatlan : 2 db notebook (egy erősebb és egy gyengébb) vidáman netezik...
Ami a Linux-ot (Light Linux-ot illeti : olyat ajánljatok lécci, ami nem "barmul bele" az XP-be
- azaz ami CD-ről, vagy USB-ről (van 4 GB-osom) fut , esetleg virtuális gépként...[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Alighanem az igazságra tapintottál...
Eltávolítottam a PPPoE-t, újraindítottam és - több napos próbálkozás után - végre megjelent a helyi kapcsolatnál a várva-várt " Csatlakoztatva, tűzfal védi kiírás..."
Már-már örömtáncot jártam - de a fellépéskor hol a 720-as hibát írta ki, hol pedig, hogy a felhasználónév és a jelszó ismeretlen volt. (Írástudó ember vagyok : NEM maradt karakter a usernév és jelszó rovatban, kitöröltem mindent és többször is beírtam papírról az adatokat.)
Mindenesetre már ez is haladás, hogy nem csak a "Nincs kapcsolat vagy korlátozott " van beírva, hanem a "Csatlakoztatva, tűzfal védi..."
(Természetesen próbáltam mindkét "rádiógombnál" - a "csak én"-nél, ill. a "bárki, aki ezt a gépet használja" -nál is menteni a nevet és jelszót.Lehet, hogy közel a megoldás ?
Most is : vagy 691-es ( a tartományban érvénytelen jelszó) vagy 720-as hiba (nem sikerült csatlakozni, vszínűleg meg kell változtatni a hálózati beállításokat) váltakozva...
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Még annyit : az Intel hálókártya mindhárom LED-je egyszerre villog ( kb. 1-2 sec-os intervallumban) - persze csak ha nincs kihúzva a kábel - dehát néha írni is kell...
-
jasonka
aktív tag
VAN egy digis szerelő haverom - korábban egy helyen dolgoztunk - kérdeztem is Őt, de valahogy barátságosan, de határozottan elhárította a segítséget azzal, hogy szigorúan csak a hivatalos hibabejelentés útja járható (akkor viszont hozzák a saját notebook-jukat és megmutatják, hogy lám-lám : működik...
Természetesen eszembe sem jutott semmilyen "szabálytalanságot" kérni Tőle, az Intel kártya volt neki "gyanús", hogy "gyenge". Én - laikusként - ennél - 10/100-asnál "erősebbet" nem is találtam...Hja kérem ! A Belváros !...
-
jasonka
aktív tag
válasz xabolcs #4797 üzenetére
Hát... LINUX-ról sem tudtam elérni a Net-et Firefox-szal sem...
(Mondjuk legalább láttam Linux-ot, és nem sérült az XP...)
Kifogyván az ötletből, reményből, időből : befejezem...
Holnap elutazunk hosszabb időre.
Majd jelentkezem, ha visszaértünk.
Mindnyájatoknak szívből köszönöm az ötleteket, a segítséget, a bíztatást.
Üdv:
jasonka
[ Szerkesztve ]
-
jasonka
aktív tag
Kétségtelen : ez lenne logikus - de annyi küszködés után nem sok kedvem (vol) az újrahúzáshoz - bár lehet, hogy így sem úszom meg.
(Én is nagyon tartok attól, hogy az alaplap lesz a bűnös - de rá sem merek gondolni.
Amit már március óta ezzel a lappal szívtam az nem közönséges...Hja kérem ! A Belváros !...
-
jasonka
aktív tag
válasz jasonka #4803 üzenetére
Először sokáig nem is igazán tudtam meghatározni (az alaplap) pontos típusát.
Végül kiderült, hogy ún. : "hivatali" PC-be való - annak minden hátrányával : abszolút fapados BIOS-SETUP : de "cserébe" sipákol, ha a hardverben bármi változás van - vagy ha leszedik a fedelét ( szerencsére ez ki volt iktatva...) A márkaképviseletük csak "komplett" géppel foglalkozik igazán - bár végül azért segítettek...
Mikro ATX-es mérete miatt makrofotókat kellett készítenem , hogy - mindenféle leírás és támpont nélkül - kisilabizáljam a mérete miatt zsúfolt, apróbetűs feliratokat, próbálgatással rájöjjek, hogy lehet az (integrált) hangkártyát egy hiányzó jumperrel "szóra bírni", a vezérlő és LED-jelző vezetékek helyét megtalálni, vagy egy turkálóban vett pótventivel a "rendszerhűtő" háromlábas érintkezőjének méltatlankodó "száját befogni" - merthogy a tényleges rendszerhűtő vezetéke nem ér el odáig...
Aztán egy (sikeres) BIOS frissítés után egyszer s mindenkorra "eltűnt" róla az integrált hálókártya. ( Hiába tettem vissza - többször is - az eredeti BIOS-t az már végleg elveszett...)
A procihűtő ventillátorát csak szakaszosan vezérli - hagyja felmelegedni, aztán végre bekapcsolja az intenzívebb hűtést - de már ez is haladás, mert az eredeti BIOS-ban "stabilan" változatlanul tartotta a CPU venti fordulatszámát...Végül most ez...Mivel korábban "megcsinálta azt a viccet", hogy az előző nap órákig menő netezés után másnap reggel a hálókártyánál sárga felkiáltójel éktelenkedett, kicseréltem a tápot, hátha energiaellátási gondok vannak... ( Ez az "előző nap órákig menő netezés" természetesen NEM digi volt, hanem ADSL...)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Milyen TV-t vegyek?
- BestBuy topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Renault, Dacia topik
- Half-Life 2
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- További aktív témák...
- Logitech G923 Xbox + Váltó ! 1 hónapos! KARCMENTES, HIBÁTLAN! Garanciás!
- Lenovo LOQ 15IRX9 (I5-13450HX, 16GB DDR5-4800, 1TB SSD NVME, RTX 4060 8GB) 6 NAP ÜZEMIDŐ! 3 ÉV GARI
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest