- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Hálózati kábelek és szerelésük
- Home server / házi szerver építése
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi haladó szinten
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- OLED TV topic
- SSD kibeszélő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csepe
aktív tag
Igen, a select elemeinek kinézetét nem lehet módosítani, de vannak kerülôutak, pl: Custom select
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Csak nem volt benne semmi olyan, amit tovább érdemes boncolgatni"
Korábban nem értetted, miért nem jó az, hogy a kliensoldallal generáltatod le a stylesheeteket (bár nem is értem, hogy ennyi év tapasztalat után hogy nem tudod ezt megfejteni, nem túl bonyolult képlet), látszólag azt sem vágtad, hogy van watch-lehetőség, aminek segítségével különösebb probléma nélkül a fejlesztés során is folyamatosan lehet legeneráltatni a LESS-ből a kész CSS-fájlokat, problémáztál a szerverre való feltöltésen, mondván, ez túl sok kör, és még a gyorsítótárazáson is keseregtél, valamint úgy tűnt, hogy nem is igazán találtál végső megoldást a gondjaidra. Akkor hogyhogy nem érdemes boncolgatni? Ilyen alapon minek tetted fel a kérdést?"A legtöbb kérdésre már írtam okfejtést"
Csak kimagyarázásokat láttam, hogy miért nem jó, amiket javasolunk, miért élsz inkább az eddig használt módszereiddel, de cáfold, ha nem így volt."Ami az általam használt editorhoz van plugin, az less>css ès css minify, de nincs egyben a kettő
"
És ki mondta, hogy feltétlenül az általad használt szövegszerkesztővel/fejlesztőeszközzel kellene generáltatni? Parancssorból ráküldöd a LESS watch-ot, meg a minify-oltatást, az meg csinálja a dolgát a háttérben, nem vagy a szerkesztődhöz kötve."Zipelősdi: a rendszer készítő azt találta ki, hogy az összes filet be kell zipelni, azt egy formon feltölteni, amit a rendszere használ utána vagy teszt, vagy élesben"
Imádom az ilyen retardált megoldásokat, amiknek értelme nincs, de még legalább jól el is bonyolítják a munkafolyamatot is... -
Sk8erPeter
nagyúr
Az én hsz.-emre nem reagáltál, miért?
Minify-olásra van lehetőség:
http://stackoverflow.com/questions/25579926/what-is-the-best-way-to-minified-output-css-from-lessHogy a zipelésre miért van szükség, azt ennyiből nem igazán értettem.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ez a fejlesztés szakaszában még elfogadható (de inkább nem, vagy csak kényszerhelyzetben, pl. ha (szerveroldali) előfeldolgozó épp nem áll a rendelkezésedre), productionben viszont tilos. Gondolj bele, mit is csinálsz ilyenkor: rábízod a kliensre, hogy a less.js fájlban található JavaScript-kód segítségével parse-old + előfeldolgozd a LESS-fájlodat/fájljaidat, átalakítsd a böngésző által elfogadható CSS-formátumba, majd injektáld a dokumentum head-részébe. Ez katasztrofálisan erőforrás-igényes. Szóval az a "3 kör futás" kell, bár nem kell, hogy ez olyan kényelmetlen legyen.
Érdemes lehet ezt úgy megoldani, hogy a LESS-fájlokat tartalmazó könyvtárat watch-olod az előfeldolgozóval, ami változtatás esetén azonnal legenerálja a szükséges CSS-fájlokat, és emellett folyamatosan szinkronizálod a CSS-fájlokat tartalmazó könyvtárat a távoli szerver könyvtárával (élő FTP-(vagy egyéb protokoll, mindegy)kapcsolatnál) - ez utóbbi például WinSCP-vel könnyedén megoldható (Linuxra és Macre is nyilván vannak alternatívák). Én pont ezt szoktam csinálni az SCSS/SASS-fájlokkal, már ha épp valamilyen oknál fogva nem tudok/akarok előbb MINDENT lokális környezetben tesztelni (de úgy illik!!), csak ez a kettő monitorozás kell, hogy fusson, észre sem veszed, viszont ha módosítasz a fájlon, elég gyorsan fent is van a szerveren a belőle legenerált CSS.A cache-ürítés a Ctrl+F5-ös módszer miatt meg ne legyen már akkora gond, ha magadnál teszteled, ha meg a megrendelő/más teszteli, akkor arra létezik más módszer is, hogy ne a korábban gyorsítótárazott fájlt kapja elő a böngésző.
Amit a (#2137)-ben írtál, hogy milyen hű de nagy a legenerált CSS, szemben a LESS-fájlokkal, amik sokkal kisebbek (tehát a logikád alapján jobb a less.js-sel feldolgozni a fájlokat), irreleváns, akkor sem a LESS-fájlt fogja olvasgatni a böngésződ, hanem a legenerált CSS-fájlt...
Mivel azt tudja. (És az most "mindegy" (kérdés, hogy tényleg mindegy-e, vagy lesz különbség, ugyanaz-e az előfeldolgozó minden tekintetben, bár gondolom alapvetően igen), hogy magát a CSS-fájlt szerveroldalon gyártod le, vagy a klienssel erőlködöd ki.)
Szerk.: most látom Cathfaern (#2136)-os és fordfairlane (#2138)-as hsz.-ét, ők is jól és nálam kicsit rövidebben összefoglalták a lényeget.
-
Cathfaern
nagyúr
"Viszont akkor te(ti) a less fileokat sem töltitek fel"
Így van."itt meg valamiért követelmény"
Lehet, hogy azért (mert ha jól értem) külsősökkel dolgoztatnak, és egyszerűbb azt mondani hogy tölts fel minden forrásfájlt, mint hogy azt mondják hogy ide töltsd fel amit látunk, meg majd utána add oda a forráskódokat is."mondok jobbat, akit előttem meg akartak bízni, az szerzett egy css>less visszafordítót, és belemódosított a css-be, majd abból generálta vissza a less-t, lett amilyen lett
és ez persze nem tetszett nékik."
Hát ezt nem csodálomUgye less-nek pont az a lényege, hogy átláthatóbbá és könnyebben menedzselhetővé teszi a css "kódot". Egy ilyen visszafordítóval pont ez veszik el.
-
fordfairlane
veterán
Viszont akkor te(ti) a less fileokat sem töltitek fel, itt meg valamiért követelmény, tehát valamit csak csinálnak vele (még mindig nem válaszoltak, miért és mit töltenek be, sebíj, ráérek, van más munka)
Azt írtad, hogy a html-ben behúzod a less fájlt, meg valami less.js feldolgozót. Vagy az egy másik honlap?
A Less fájlt oda kell feltölteni, ahol a feldolgozása történik. Ez lehet a developer gép, lehet valami közbenső staging kiszolgáló, de akár a webszerver is. Sőt, ezek szerint a kliens is feldolgozhatja, bár ez nekem új.
-
fordfairlane
veterán
- beírom, mentem, lefordítom
- css-t mentem, minify.zem ha kell, feltöltöm
- refreshelek és cachet ürítek, hogy tutti az új jelenjen megErre szoktak scripteket használni, amik automatikusan végrehajtják ezeket a lépéseket. A refresh és cache ürítés meg nyilvánvalóan nem oldja meg másoknál a cachelési problémákat, így erre asset verziózást érdemes használni.
Talán csak én nem vagyok elég tájékozott, de eddig még nem találkoztam olyan oldallal, amelyik a kliens böngészővel végezte volna a SASS vagy LESS fájlokat.
-
CSorBA
őstag
Szia biker,
kicsit zavaros amit írsz
De megpróbálom kihámozni, nem lehet, hogy arról van szó, hogy:
Van több less fájlod. Ezeket importálja be egy main fájl, és ez fordul a site.css-re?
Nem lehet, hogy te csak az egyik kvázi al-less filet fordítod? Szerintem a main-t kellene, az fordításkor be fogja húzni a többi al-less filet és fordítja egybenFeltölteni természetesen csak a css-t kell, a less-re maximum a mapping miatt van szükség.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Alapvetően nem a legjobb, persze, de lehet olyan eset, hogy nem akarja buzerálni az eredeti, alkalmanként akár frissülő alapot - ami jelen esetben a Bootstrap cucca, meg a rá épülő theme -, mert akkor pl. frissítéskor kidobhatná a saját megoldását (vagy folyton össze kéne tákolni), ezért kihasználja a CSS azon tulajdonságát, hogy a stílusok felülbírálhatók. Saját felülbírálásból persze már nem túl egészséges, ha több is van.
-
Sk8erPeter
nagyúr
A < biztos nem, mert olyan nincs CSS-ben, > van, ami meg az elem közvetlen gyermekelemére illeszkedik. Mondjuk ezt ennyi év webfejlesztés után illene tudnod. A két/több egymás után írt elemselector - pl. li li - pedig azt jelenti, hogy az első elemnek VALAHOL a hierarchiában leszármazottja az utána írt elem (vagy több elem is akár), és teljesen mindegy, hanyadik szinten a hierarchiában (lehet közvetlen gyermekeleme is, de lehet valahol sokkal mélyebben is).
Szerk.:
Itt aztán mindent megtalálsz, ami érdekes ezzel kapcsolatban:
http://www.quirksmode.org/css/selectors/ -
kispx
addikt
Az előttem lévő jól mondja . De * helyett li-vel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- The First Berserker: Khazan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Medence topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Lenovo Legion 5 White ! R5 5600H / RTX 3050Ti / 16GB / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged