Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• DNReNTi

őstag

válasz adam_ #1373 üzenetére

"aki Frontend fejlesztéssel foglalkozik már régebb óta, mi a tapasztalata, a fejlesztők ezzel hogyan "szembesülnek"?"
    Igazából ma már sokkal jobb a helyzet mint évekkel ezelőtt. Már az emberek nagy része valamilyen modern böngészőt használ elenyésző azok száma akik valami kőkori IE-n vagy kortársán böngésznek. Elenyésző eléggé ahhoz, hogy - specifikus esetek kivételével - eltekinthessünk tőlük. Ugyan úgy ahogy nem optimalizálsz egy 5 évvel ezelőtti Firefox-ra, úgy felesleges egy 5 évvel ezelőtti IE-re (IE8) is. Másik hogy egy bizonyos szinten már használsz CSS preprocessort (LESS, SASS, SCSS) aminek a kimenete amennyire csak lehet cross-browser. Nyilván ez sem váltja meg a világot, de olyan attribútumoknál, amelyeknek böngészőfüggő prefixei vannak (-webkit-, -moz-, -ms-, -o-) legalább nem kell foglalkozni. Ezen kívül még van millió előnye, erre most nem térek ki.

"elég problémás a fejlesztésnél, amikor arról van szó, hogy minden böngészőn ugyan úgy jelenjen meg az oldal"
    Kulcsprobléma. De mint fentebb írtam, azért ez már nem kezelhetetlen. Én az 5 legnépszerűbb böngészők legfrissebb verzióin tesztelek, illetve IE9-ig meg szoktam nézni minden rendben e. Ha valami egyszerű workaround van rá, akkor javítom. Vagy ott van a sokat emlegetett html5shiv, ami valamelyest "okosít" a korábbi IE verrziókon. A legújabb dili viszont még több problémát szült mint korábban a sz*r böngészők: mobilok, tabletek. Lassan elképzelhetetlen, hogy egy weboldalnak ne legyen mobil "változata", legjobb esetben ez egy adaptive, vagy responsive layout.

A (#1374) martonx által linkelt caniuse egy alap könyvjelző, ha frontendre fejlesztesz, nagy segítség. Imádnám ha lenne belőle JetBrains termékekhez plugin.

Témához kapcsolódik, saját tapasztalatom az, hogy most már a Firefox-szal több szívás van, mint a IE-vel. :D

Új hozzászólás Aktív témák