Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fdisk
őstag
válasz
Davzone
üzenetére
Vcore normál(1.225V) a biosba.Idle 1.234 load 1.216V.
Én nem szoktam órákon át uttatni se primeot se orthost se semmit.(Max dosos memtestet).
Ha 20 perc után nem dob hibát vmilyek akkor kilövöm.
Én abban hiszek,h igazi stab.tesztelő dolgok azok amiket nap mint nap,v elég gyakran használ az ember.(pl.:dvd konvertálók,játékok(cod4,crysis)ha ezekkkel el tudok játszani 2-3 órát fagyás nélkül akkor már ok.
A hőfokok nálam idle:~40 fok.load ~60 fok.
Mondjuk én a cpu ventit speedfannal leszabályoztam cirka 900 fordulatra.(ha a lap szabályozza akkor pörög vagy 1500-at)
És bármilyen hihetetlen,de 2-3 fok különbség van a két ford között.
Sőt a tx2 passzivban is kipróbáltam terheletlenül és úgy is 40 fok körül maradt a hőfok.
Igaz van 4 házventim ( 2 elől 2 hátul) úgy h huzat az van.
A ramoknak akkor elég a kakaó.
A Freezer7PRO mindenképp jó választás.
-
fdisk
őstag
Hiszek Neked!
Nem akarom,és nem is fogom.
24/7-ben 8*450 normál feszen használom.(1.225V)
De a 8*475 is viszi 1.29V-al.Tudom ez még nem széthajtás,csak nincs szükségem nagyobb MHz-re,azért nem ezen használom.
Gondoltam a 7*500-ra is,de 1enlőre nem próbáltam még ki.
Mit és miben nyerhetnék azzal a beállítással? -
fdisk
őstag
válasz
Telefunen
üzenetére
A Tiedhez képest valóban elhanygolható.
7*530-on kb 3 perc prime után restart volt.
Feltettem 7*550-re.(mért ne
)
win csíkig eljut,felbontást váltott, fagyizott,majd restartoltam.
Vagy ram v ez a lap vége.Én a lapra saccolok.Bár a ram sem kizárt.
De mit is várjak,hisz 800-ok.mod.:7*515-ön a dos-os memtest 100%-ig lefutott hiba nélkül.

-
fdisk
őstag
Köszönöm mind3toknak rob210 , Telefunen , Zé_Mester a segítséget,és a választ!
Úgy látom,h a nagyobb fsb-s téma akkor kilőve számomra(egyenlőre),mert feszt kell(ene) emelnem hozzá,amit most nem akarok,mert a lapom iszonyt nagyot droppol.
Bios 1.225V,idle 1.234V load pedig 1.216-1.200V között ingadozik a cpuz szerint.(everest is így mutatja)
Szóval lehet,h lapot kell váltanom.Mondjuk egy ds4.
Már szemezgetek egy ideje vele.
Csak még vevőt kellene találnom a mostanira.mod.:A win felállt 515-el,de a primeba a small-nál és az blend-nél is kb 2 perc után az egyik mag leállt.
A ramok szvsz bírják a 515-öt.(ami nem rossz szerintem)
Úgy h 1enlőre marad a 8*450. -
fdisk
őstag
Most 8*450-en járatom a cput normál feszen.
Ha 7*515-re tenném,elképzelhető h alacsonyabb fesz-szel is elmenne?
Az ilyen variálások érnek-e 1általán vmit? -
fdisk
őstag
Ha egy prockó x volt vcore mellett y ghz-en megy,akkor van-e lehetöség arra,h ezt a x értéket lentebb lehessen venni?(úgy,h az y az nem változik)
Értem ezalatt mondjuk, a pci-e frekit nem 100 hanem 99 v 101,vagy mondjuk fsb-nek plusz fesz,v pfff mittomén akármi,bármi?
Vagy ha kell a kraft a prockónak,akkor kell és azt semmivel sem lehet lentebb varázsolni.
remélem érthető vtam
-
fdisk
őstag
-
fdisk
őstag
válasz
laragirl83
üzenetére
Lemaradt.
Végül is csatlakozol Te is a gigások táborába?
-
fdisk
őstag
válasz
laragirl83
üzenetére
Én is arra gyanakodtam.
Kb mekkora feszt adhatok pluszban a 8200-nek max?(1.225V a normál) -
fdisk
őstag
Sajnos igen.
Ezzel csak a őrülttuningemberek(Zé_Mesterrel az élen
) fognak xarul járni,mert nem biztos,h ki tudják hajtani a lelkét a prockónak.mod.:ha bootnál mikor a win csík eltünik,és szeretne betőltődni a win,akkor kék képernyőre vált a szokásos szöveg,ha gép károsodása blablabla,akkor általában mi a hiba forrása?cpu v ram?
-
fdisk
őstag
válasz
Zé_Mester
üzenetére
Oxygénsátor.Akkor a szenzor nem ad valós értéket.Elfogadom.
De sajnos ezzel továbbra is fennáll az a bibi,h valótlan érték miatt(amit tudsz Te,tudok én ésatöbbi ésatöbbi...)de nem tudja a lap vent.szabályozásáért felelős része,ezért magasabb ford.-on járatja a ventit,(mert azt hiszi,h melege van)és evidens h így hangosabb is.
(#6957) laragirl83: köszi az infót

mod.:1ébként Neked mennyit megy fesz. emelés nélkül?
-
fdisk
őstag
Itt figyel a vasamba immár egy 8200-s.
Most tesztelgetem.
8*450 normál feszen.(bios 1.225V,terhelve 1.21V)
A 6750-nek ilyenkor már 1.47v kellett.
Viszont mintha jobban melegedne mint a másik.
Tehát:1 vagy a pasztázás kicsit nem megfelelő(bár szerintem igen,spire paszta van alatta)
2.a hőfok érzékelővel nem stimmel vmi.
Mert elég nagy különbség van a cpu és a két mag hőmérséklete között(~12-13 fok)8200,míg 6750-nél ez az érték alig pár fok(~5-6)6750 -
fdisk
őstag
válasz
Koptermester
üzenetére
Semmilyen hátrány nem származik belőle,ha be van kapcsolva.
Én használom ezt a funkciót,és nem vettem észre semmilyen negatívumot. -
fdisk
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
-
fdisk
őstag
Nekem sikerült elérnem,h 8*400-at alapfeszen viszi.(normál a biosban,nem 1.350V)
alapfesz -
fdisk
őstag
Igen.Ha az fsb meg van emelve mondjuk 400-ra,akkor 6x400 és 8x400 értékeket állít be,attól függően mennyire van terhelve a proc.Ha olyan progikat futtatsz aminek nincs nagy proc igénye (pl.zenehallgatás)akkor csak 6x400-on megy a proc.Amint proc igényesebb vmit futtatsz(pl.cod4)akkor a maximális frekin,8x400-on fog menni.
-
fdisk
őstag
Semmit sem befolyásol ha be vannak kapcsolva.Azok egyfajta energiatakarékossági módok.Ha nem használod a cpu-t maxon,akkor leveszi a szorzót min.-ra.Ha kell a telj- akkor meg max.-ra.Meg ugye minek menjen maxon a cpu ha ol filmet nézel,vagy dvd-t írsz!?
És vmivel halkabb is lesz a gép alapon használva,mert nem melegszik annyira a cpu,nem forog annyira a ventije.
-
fdisk
őstag
A ramoknak kapásból adj +0.3V-ot,mert 2.1V alatt nem hajlandóak elindulni.
Mennyi az a minimális tuning?3.0ghz?
A cpu-nak gyári hűtéssel max 1.4V adj,fsb-t tedd 375-re,szorzót 8-ra v 333 fsb és 9-es szorzó,így jön ki a 3.0ghz.A ram szorzót 2.4 így azok 900-on fognak futni,utóbbinál pedig 800-on.
És figyeld a cpu hőm-ét.70 fok fölé ne engedd.Ha magasabb vedd visszább a tuningot,v cserélj hűtőt.
Everest megmutatja a hőm-ket,és mindent a konfigodról. -
fdisk
őstag
válasz
Zé_Mester
üzenetére
Konnektorból próbáltad már hosszabítóval?
Csak egy potméter kell és annyi feszt adhatsz amennyit nem szágyelsz.
Mod.:Tuningolás alapelvei és menete lépésről lépésre
Szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét arra, hogy a számítógép túlhajtása az alkatrészek meghibásodásához vezethet, mindenki saját felelősségére végzi. Az alkatrészek túlhajtás miatt meghibásodása a garancia elvesztésével jár, tehát azon számítástechnikai eszközöket melyek túlhajtás miatt meghibásodtak meg, se a forgalmazó se a gyártó nem köteles garanciálisan javítani, cserélni!!!
A PC rendszer tuningolásánál a cél, hogy a rendszerünk egyes komponenseit minél magasabb teljesítmény nyújtására késztessük. Ezt a klasszikus tuning igazi jelentésén kívül a finomhangoláson kívül a rendszer teljesítményét jelentősen meghatározó alkotóelemek órajelének emelésével lehet elérni. Egy adott rendszer túlhajtása során annak gerincét képző hármas teljesítményét akarjuk a maximumig kihajtani, ami a CPU, a RAM (memória) és az alaplapi chipset (északi híd).
A túlhajtás alapvető menete és főbb paraméterek platformfüggetlen, viszont a technológia fejlődésével bekerül a képbe néhány olyan új adatbusz, és paraméter, amire külön oda kell figyelni. Ahol ilyen eltérés van ott külön kiemelem mire kell figyelni AMD illetve az Intel alapú rendszereknél.
A tuningolást ma már sok alapnál akár szoftveres úton a gyártó által adott program segítségével windows alóli is el lehet végezni. Ennek ellenére én itt inkább a tuningolás klasszikus iskolájából adnék ízelítőt, amiben a beállításokat az alaplap biosában végezzük el, mert itt tárul elénk a túlhajtási opciók legtágabb köre.
Akkor jöjjön a tuningolás menete lépésről lépésre:
0. Mielőtt bárki is nekikezdene a tuningolásnak vegye elő az alaplapja használati utasítását (manual) és különös figyelemmel olvassa el a bios beállításokra vonatkozó részt. Az egyes alaplap típusok biosában ugyanaz a beállítás más néven szerepelhet illetve a bios menü másik pontjában lehet, így ennek leírásának nincs értelme, míg a használati útmutató áttanulmányozásával könnyen megtalálhatók a keresett opciók.
Az automata beállítások sokszor nem célravezetőek, azok eredményeit előre nem tudhatjuk, így ezeket lehetőleg kerüljük, végülis pont ezért akarunk finomhangolni, hogy a rendszer számára az optimális beállításokat megtaláljuk az alap sémák helyett.
Először nem árt átgondolni nagyjából milyen órajel tartomány a célunk (ezt már vásárlás során érdemes figyelembe venni).
I. A processzorok órajele egy belső órajel (intelnél fsb, amd-nél HTT) és egy úgynevezett processzor szorzó együttes paraméteréből áll. Manapság ennek a szorzónak a maximális értéke fixen meg van adva a processzorban, nagyobb érték nem adható meg, viszont kisebb beállítható. Így a processzor túlhajtás elsődleges eszközévé az fsb emelése marad. Magát az fsb-t az alaplapi északi hídja generálja a processzor felé, ezért ez a tuningolási mód rögtön az alaplat túlhajtását is jelenti, sőt a ramok órajele is összefügg az fsb-vel így közvetve a rendszermemóriát is túlhajtjuk, ami szintén szűk keresztmetszetet jelenthet.
Az maximális tuning eléréséhez tehát arra van szükségünk, hogy kiderítsük, hogy a rendszer 3 fő komponense külön külön meddig nyúzható, tehát olyan beállításokon kell végigmenni, ahol egyszerre csak egy alkotóelemet stresszelünk.
II. Kezdjük az északi híd potenciáljának kipuhatolsával, mivel az alaplap által elérhető maximális fsb alapjaiban határozza meg, hogy később meddig húzható a processzor és a ram.
Ehhez a biosban a következők beállítására van szükség.
1. - Fixáljuk a pci-e busz órajelét (100, egyes lapok esetében 101Mhz-ben)
- Fixáljuk a pci busz órajelét az alap 33Mhz-ben
- Ahol még agp-s alaplapról van szó ott az agp busz órajelét fix 66Mhz-re állítsuk2. A memória órajelét állítsuk a lehető legalacsonyabbra, amit a biosban be lehet állítani
3. Amd rendszer esetén a HTT szorzót állítsuk 3x-ra (vagy akár 1x-re is lehet)
4. A processzor szorzóját a beállítható lehető legkisebbre állítsuk be
5. Tiltsunk le minden energiatakarékos megoldást
6. Ezek után az fsb-t kezdjük el növelni 20 mhz-es lépésenként. Egy ilyen emelés után azt alkalmazva engedjük bebootolni a gépet és ellenőríttük, hogy stabil-e a rendszer, egyáltalán feláll-e, ha igen mehetünk tovább.
7. Egy idő után ezen lépéseket érdemes kisebbre venni 5-10Mhz-enként lépni tovább.
8. Amikor a rendszer már nem boot-ol be, elszáll kékhalállal, vagy más hibaüzenetbe akkor még megpróbálkozhatunk azzal, hogy az északi hídnak több feszültséget adunk az eddigi alappal szemben. Általában még 0,1-0,2V többlet nem okoz gondot. Ez némileg sekít és további többlet órajelet tudunk az északi hídból kicsikarni. Amikor már ez sem segít, jegyezzük fel az utolsó stabil órajel állapotot (a végén ugye 5Mhze-es lépésekben haladtunk!!!).
Ezzel az első feladatunk meg is van, tudjuk mennyi az alaplap által szolgáltatható maximális stabil fsb.III. Jöhet a processzor stresszelése.
A biosban az előzőekben beállítotthoz képest csak néhány változtatást követünk el a többit az fsb limit keresésnél beállított értéken hagyjuk:
1. processzor szorzóját beállítjuk a lehető legmagasabbra
2. fsb-t az alapértékre állítjuk és elkezdjük és szintén a korábban vázoltak szerinti lépcsőfokokban haladjuk és minden lépés után teszteljünk. Azt már tudjuk, hogy mi a maximális elérhető fsb, így ha korábban stabilitási gondok lennének, akkor már a processzor a limit.
3. Ilyen limit esetén a processzornak adott feszültségének növelésével még további Mhz-eket lehet kihozni, majd amikor itt is végetér a móka álljunk vissza az utolsó stabil állapotra.
4. Amikor nem stabil a rendszer a következő jelek lehetnek: ha a rendszer restartol, vagy kilép magából egy programból, akkor a processzornak még jót tehet némi többlet feszültség (vcore). Viszont ha lefagy a rendszer akkor annak már a túlmelegedés az oka, így többlet vcore adása nem tanácsolt, sőt inkább csökkenteni célszerű és megállapodni egy alacsonyabb órajelben, hogy ezzel elkerüljük a rendszer károsodását.
Jegyezzük fel tehát az utolsó stabil órajelet, ez lesz a processzor vége.Innentől két lehetőségünk van, vagy külön kiteszteljük a ramokat is, vagy a most megtalált maximális processzor órajelhez keressük meg a lehető leggyorsabb memória órajelet és időzítéseket.
IV. Processzorhoz maximális ram órajelek megkeresése
A biosban az előzőekhez képest elvégzendő beállítások:
1. ram időzítéseket tegyük by spd-re, de inkább ajánlott kézzel beállítani a memória gyártója által ajánlott időzítéseket
2. a memória órajelét az eddigi minimumról egy aránnyal állítsuk gyorsabbra majd jöhet a teszt
3. Itt nem lesz olyan sok lépcsőnk mivel a tuningolásnál az fsb-vel valószínűleg már eleve olyan mértékig tuningoltuk a memóriákat, hogy nem sok tartalék van benne, ha egyáltalán van még.
4. A memóriáknak is lehet többlet feszültséget adni, sőt manapság a memória gyártói a szabvány alapértékeihez képest rendszeresen magasabb üzemi feszültséget adnak meg. Nézzük meg mit ajánlanak és kézzel állítsuk be a ram-nak az ajánlott feszültséget. Túl sok feszültség a memóriák meghibásodását okozhatják!!!
5. A memória időzítéseket akár egyesével is finomhangolhatjuk, minden egyes állítás után teszteljünk. Ez nagyon időigényes, túl alacsony időzítés a modulok meghibásodásához vezethet én inkább óvatosságra intenék mindenkit.V. Ezután amd rendszerek esetén még a HT szorzót érdemes magasabbra állítani, ha eddig 1x-esen volt, akkor megnézni néhány szorzón, hogy meddig stabil a rendszer és utána azon üzemeltetni. Jelenlegi amd alapú konfigoknál általában a 3x, vagy 4x-es szorzó szokott az elfogadható lenni (alap szorzó az 5x-ös).
Ha ezzel is megvagyunk örülünk a túlhajtott rendszernek és sokat teszteljük még, hogy valóban stabil-e.
Az egyes tuning lépések között a stabilitás tesztelésére néhány program, amit érdemes futtatni: orthos, superPI, régi 3dMark2001, saját kedvenc játékaid, everest
Amennyiben a hosszú utat választod a végére leírom a RAM tesztelését:
Biosban a következőkre van szükség:
1. fixálni amit kell
2. proci szorzót minimálisra venni
3. ram órajelét beállítani a gyári specifikáció szerinti értékre
4. ezután az fsb-t 5-10Mhz-enként lehet növelni és tesztelni mindig. Mivel ram/fsb arányt nem csökkentettünk sőt fixen kértük a magasabb órajelet ezért nem kell majd magas fsb a ram végének meghatározásához.
5. A feszültség és időzítés teszteléséhez használhatóak a korábban a rammal kapcsolatban leírtak. Rendkívül óvatosan kell bánni a ramokkal és pontos kitesztelésük nagyon időigényes.Használjátok örömmel frissen tuningolt rendszereiteket és minden lelkes tuningolónak órajelekben gazdag túlhajtást kívánok!
by sebgutkopf -
fdisk
őstag
-
fdisk
őstag
Az én véleményem meg az,h az orthost futtasd max 20-30 percet.Arra elég ennyi idő,h megtudd ha nagyon nem stabil a géped.
Az igazi stabilitás tesztelő progik az amiket gyakran,esetleg nap mint nap használsz.
Pl.:cod 4,crysis,konvertáló progik stb...
Mert semmi nem garantálja azt,h ha orthos stabil a géped,akkor más alkalmazásnál nem fagy le 1 perc alatt.
Ez az én egyéni véleményem.
peace -
fdisk
őstag
válasz
Armando_19
üzenetére
3600-on,ramok 1.1-ben hajtva
Épp az a jó,ha 1:1-ben tudod hajtani.
-
fdisk
őstag
válasz
Armando_19
üzenetére

Egyébként kipróbáltam 2.4.es szorzóval, a ramok úgy 960-on mentek,de semmi javulás.
Érdemesebb 1.1-ben hajtani annak aki megteheti,mert szerintebb úgy gyorsabb vmivel.
Na mindjárt csinálok egy pí-t 3600-on. -
fdisk
őstag
-
fdisk
őstag
válasz
zsolt1224
üzenetére
Jelenleg többet semmiképp se.Ha csak nem akarod elfüstöltetni a prockódat.
Cserélj hűtőt.Tipustól függően azután akár 1.5-1.6 V-ot is adhatsz neki.
Természetesen "normális" szobahőmérsékleten.(20-22fok),nem úgy mint Zé_Mester,aki nyitott ajtó és ablakknál fagypont körüli hőm.-en tesztelget 1.7V-al..
-
fdisk
őstag
válasz
komatsus1
üzenetére
Valóban nem tanácsos gyári hűtővel a jelenleginél nagyobb tuningot alkalmaznod.
Azt a hűtűt nem ismerem,de a gyárinál biztosan többet tud.
Ha már Scythe,akkor a nagytestvérét vedd meg.+3k val drágább,és egy darabig még passzívan is bírni fogja.Ha meg már meleg,akkor rá lehet tenni bármilyen 120-as ventit.Itt a ph-n különösen ajánlott minősítést kapott.Ha kissé drága,akkor ajánlom a coolermaster tx/tx2-t vagy egy Arctic Cooling 7 prot.Ezek kb 4k-ba kerülnek,de szintén nagyon jó coolerek.
Igen,érezhető a különbség.
Minden bizonnyal tudnád.Csak kérdés,h mekkora fesz árán.
-
fdisk
őstag
válasz
Csapi007
üzenetére
Lehetségesnek tartom,h a vga miatt fagy ki a bf2.Már ha húzva van a vga.
Nálam pl már a kórketttőm ilyen frekin "túlhajtja"szerintem a vga-m.Ami szintén húzva van.
Amig amd-m volt a vga 650/1566/2000 ment és egyetlen gama sem fagyott ki.
Most meg ua a gama kifagy.Azt hittem,h a prockónak kevés a fesz,de hiába adtam plussz feszkót,ua úgy kifagyott.Visszavettem a vga-ból(nem is kicsit),most 615/1515/2000 megy.
A cod4-nél is ez volt a helyzet.630/1530/2000 kifagy a gém,615/1515/2000 nem.Ezért gondolom azt,h "túlhajtja" a cpu a vga-t.
Vagy nagy hülyeséget írtam?
-
fdisk
őstag
Szép a 3.5ghz!
Én most 3.4-nél tartok,de szeretnék fentebb menni,csak várok,h vki mondjon választ! -
fdisk
őstag
[link]
Mennyit adhatok még?
Jelenleg 8*425(stabil,bár csak 1 órás orthos volt),a cél 8*450,a fenti beállításokkal 1 mp alatt hátast dob az orthos.
A vcore feszt megemeltem 1.45V-ra,de ua az eredmény. -
fdisk
őstag
MA érkezett meg a prockó.lap.cooler.
Kezdetnek nem rossz!Szerintem.
[link]
Majd holnap folytatom,most tente van!
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)