Új hozzászólás Aktív témák
-
kasza blanka
aktív tag
válasz
feco100 #3648 üzenetére
smart Q-Fan-t beállítod.
ha lehet kezdő feszt állítani (honnan induljon a venti), akkor azt minimumra, és a min-és max fordulathoz tartozó hőmérsékletet beállítani.
nálam alapból 5V-ról akarna indulni, így 1600-1700 rpm, ami felesleges és hangos.
sajna a minimum 4V, nem lehet levenni 0ig pl, így 1200rpm a min, ami már elég halk.43C-63C az 'ablak', de mivel max 45C terhelve, így t.képpen alig emeli a fordulat
akinek nem megy vmi miatt, vagy a BIOS gagyi, használja a speedfan nevű progit. ingyenes.
azzal akár meg is lehet állítani a ventit, bár azt nem ajánlom.nálam speefannal a tx3 1%-nál 800rpm, és 15%-nál éri el a max fordulatot. be kell állítani hogy pl 45C-osra akarod a procit, és 1%-és 15% között 1%pontonként emelkedjen.
akkor 45C alatt 1%-on pörög majd 800-at, és 45C felett szépen elkezd emelkedni.de előtte érdemes manuálisan kitapasztalni, hogy hány %-nál éri el a max fordulatot. mivel nem lineáris, ezért a % nem az rpm százalékát jelenti.
anno nf7+spire falconrocknál 40-50% körül érte el a maxot, a tx3 meg már 15%-nál.
ez is 14 fokozatot jelent a 800rpm és a max fordulat között, ami már bőven elég. -
Piftuka
veterán
válasz
feco100 #3676 üzenetére
Jól mondod. A Fanmate2 olyan ventillátorhoz való, amelyen 3 tűs csatlakozó van csak.
A PWM Mate az, ami neked kell(het) ebben az esetben.
Itt egy bemutató video a Youtube-on a termékkel kapcsolatban
-
Piftuka
veterán
válasz
feco100 #3674 üzenetére
Igazán nincs mit! Örülök, ha segíthettem.
A Zalman Fanmate2-vel kapcsolatban itt egy rövid ismertető angol nyelven.
A lényeg, hogy egyszerű eszköz a nem PWM-es ventillátorok fordulatának szabályozására, de maximum 6 Watt-nál és 0,5 Amper-nél kisebb energiaigényű ventillátorokhoz használható. (A legtöbb ventillátor ilyen.)
-
Piftuka
veterán
válasz
feco100 #3672 üzenetére
Utánanéztem. Elméletileg a processzor ventillátorának csatlakozása PWM-es, hiszen 4 tűs.
A gyakorlatban viszont a BIOS semmiféle beállítási lehetőséget nem tartalmaz a ventillátorok szabályozására vonatkozóan.
Amellett ebben a topic-ban ismertetik a probléma gyökerét.
A lényeg, hogy a hírek szerint az Asrock ebben az alaplapban gyárilag letiltotta az elméletileg működő CPU fordulatszámszabályozást a North Bridge túlmelegedése miatt.
A fenti fórumon arról beszélnek, hogy van egy "moddolt" BIOS, amely ismét engedélyezi ezt a funkciót.
Viszont a legegyszerűbb megoldás egy "feszültségszabályozó" eszköz használata.
Nem tudom, hogy ilyesmit mennyiért lehet kapni. A kérdés, hogy megéri-e költeni rá!?
A lényeg, hogy a TX3-addal semmi probléma nincsen, s nem érdemes a ventillátort kicserélni rajta.
A fórumon is említett Zalman Fanmate2 talán megoldást kínál, de mivel nem ismerem, így nem nyilatkozom róla.
Ha a "Léghűtés", vagy a "CPU Hűtés" topic-ban utánakérdezel, biztosan tudnak segíteni neked abban, hogy megfelelő-e a problémád megoldására!?
-
Piftuka
veterán
válasz
feco100 #3668 üzenetére
A helyzet az, hogy ezen egy másik ventillátor nem fog segíteni.
Amennyiben ugyanilyen maximális fordulatszámú ventillátort szerelsz fel a hűtőbordára, akkor az biztosan hangos lesz. (A lapátok számának, kialakításának függvényében lehet különbség hangerőben, de nem számottevő.)
Amennyiben pedig egy garantáltan alacsonyabb (pl. max. 1500 RPM) fordulatszámú típust, akkor az óhatatlanul kisebb hatásfokú hűtést fog jelenteni.
Én abban sem vagyok biztos, hogy az alaplapod életkorában "direkt" módon kell keresni a problémát.
Nézd meg légyszíves az alaplapod verziószámát! Előfordulhat, hogy van BIOS frissítés, amely megoldja a problémát.
Könnyen lehet ugyanis, hogy az alaplapi ventillátorcsatlakozó "bugos" kicsit.
Én is éppen emiatt frissítettem most az alaplapom BIOS-át a legutóbb megjelent változatra. Nálam nem a CPU hűtő ventillátorát szabályozta rosszul, hanem a házventillátorokat cserélte fel, és "detektálta" rosszul az alaplap.
A BIOS frissítésben javították ezt a hibát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- iPad topik
- iPhone topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mini-ITX
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged