Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Céleszköz: LG Smart Monitor Swing
- Projektor topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Raspberry Pi
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1652 üzenetére
Ez az, hogy nem Radeon, az a másik gépben van. Amivel szívok, az egy Intel NUC. Az USB-s hanggal csak annyi bajom van, hogy mínusz 1 USB a 3-ból, ezért vettem annak idején inkább a DAC-ot. Az a baj, hogy az Intel nem csinál Linux drivert, a disztrók kiadói sem, mert a notebookokban van hangchip, egyedül a NUC-ban nincs. Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs megoldás, bár többen használnak NUC-ot HTPC-nek, OpenELEC-est is láttam, valamint Hackintoshról is tudok, de ilyen panaszt eddig nem olvastam.
-
Pista0001
addikt
válasz
CPT.Pirk #1630 üzenetére
Szia. Intel Ivy Bridge mobil procis gép (Intel NUC) HDMI hang problémára nincs valami ötleted? van hang, de teljesen szét van esve. HDMI-vel van a monitor a gépre kötve, a monitornak van egy digitális coax hangkimenete, erre van egy DAC kötve, majd arra az aktív hangfalpár. Settop boxszal jó volt. Windowsszal még nem próbáltam, Ubuntuval ugyanaz a jelenség.
-
kertsa
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1628 üzenetére
Itt találtam hozzávalót. Amiről beszélsz azt hol találom?
-
kertsa
senior tag
válasz
CPT.Pirk #1622 üzenetére
Típus:
Vezeték nélküli 802.11
Kapcsolat állapota:
Kapcsolódva
IP-cím:
192.168.1.104
IP Gateway:
192.168.1.1
Kapcsolat sebessége:
1 MBit/s
Csatoló:
wlp8s0
MAC-cím:
0E:E0:9E:0A:9C:6F
Illesztőprogram:
rtl8192se
Hozzáférési pont (SSID):
TP-LINK_nearbit
Hozzáférési pont (MAC):
74:EA:3AA:E9
2
Sáv:
b/g
Csatorna:
6 (2437 MHz) -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #1570 üzenetére
Most raktam fel nemrég így nem. Ezt még február környékén szereztem.
Kicsit változott a helyzet. a régieket kitöröltem és csak az újakat hagytam bent.
[hokins84@chakra-pc ~]$ sudo pacman -Syyu
Jelszó:
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
lib32 46,7 KiB 1009K/s 00:00 [######################] 100%
core 68,0 KiB 2,46M/s 00:00 [######################] 100%
platform 279,7 KiB 3,40M/s 00:00 [######################] 100%
desktop 189,4 KiB 5,30M/s 00:00 [######################] 100%
apps 208,6 KiB 5,40M/s 00:00 [######################] 100%
games 39,6 KiB 7,08M/s 00:00 [######################] 100%
:: A következő csomagok telepítése javasolt elsőként:
pacman
:: Megszakítja a jelenlegi műveletet,
:: és telepíti ezeket a csomagokat most? [I/n] Ifüggőségek feloldása...
belső ütközések keresése...
:: A(z) gnupg és a(z) gnupg2 ütközik egymással. Eltávolítja a(z) gnupg2 csomagot? [i/N] i
hiba: nem sikerült előkészíteni a tranzakciót (nem sikerült kielégíteni a függőségeket)
:: gcc: igényli a következőt: gcc-libs=4.7.2-1
[hokins84@chakra-pc ~]$ -
válasz
CPT.Pirk #1558 üzenetére
Nincs /home. Partíció szerkesztőben edit mount- tal új UUID- ot csináltam. Igaz, hogy fstabból egy sor maradt, de így nem kavarok be a többi disztrónak a swap törléssel. Utána már bootolt rendesen.
Nem volt időm most foglalkozni vele, azért alkalmaztam a szokásos barbár módszereim egyikét.Kösz a segítséget!
-
válasz
CPT.Pirk #1551 üzenetére
Tényleg a swappal van baja a grub-update- nek is:
Updating /boot/grub/grub.cfg
...
swapon: cannot find the device for UUID=5592ff71-40a4-4347-bda8-f45c3d002b0d
No swap partition found. Create one to enable hibernation...
doneFstab:
UUID=5592ff71-40a4-4347-bda8-f45c3d002b0d swap swap defaults 0 0
Ha törlöm a swapot, akkor megjavul, bár akkor meg összekutyulja a partíció számozást is.
Vagy a második nullát állítsam át 1- esre fstabban?legénybúcsú volt?
-
molacika91
tag
-
válasz
CPT.Pirk #1522 üzenetére
Az klassz, irigyellek, a svédekhez úgysem a jó idő miatt megy az ember!
Na én szabi alatt le voltam tiltva netről erősen, Defyről meg nem nagyon lehet fórumozni, csak olvasgattam az írásaitokat.Érdekes ez a HDD felcserélés a Chakrában, nálam is felcserélte egyik telepítés során a két vinyót, épp, hogy észrevettem, hogy valami nem stimmel, mielőtt leformázta volna az össz torrentemet.
-
molacika91
tag
-
molacika91
tag
válasz
CPT.Pirk #1508 üzenetére
Közben újra kellett indítanom, és már sda lett.
Check and repair partition ‘/dev/sda1’ (48,83 GiB, ext4)
Job: Check file system on partition ‘/dev/sda1’
Command: e2fsck -f -y -v /dev/sda1
e2fsck 1.42.7 (21-Jan-2013)
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information176964 inodes used (5.52%, out of 3203072)
28 non-contiguous files (0.0%)
36 non-contiguous directories (0.0%)
# of inodes with ind/dind/tind blocks: 0/0/0
Extent depth histogram: 171023/8
1350898 blocks used (10.55%, out of 12800000)
0 bad blocks
1 large file158141 regular files
12755 directories
3 character device files
0 block device files
0 fifos
2144 links
6056 symbolic links (5922 fast symbolic links)
0 sockets
------------
179099 files
Check file system on partition ‘/dev/sda1’: SuccessJob: Maximize file system on ‘/dev/sda1’ to fill the partition
The file system on partition ‘/dev/sda1’ already has the requested length of 102 400 000 sectors.
Maximize file system on ‘/dev/sda1’ to fill the partition: Success
Check and repair partition ‘/dev/sda1’ (48,83 GiB, ext4): Success -
molacika91
tag
válasz
CPT.Pirk #1504 üzenetére
Újratettem a chakrát, teljesen tiszta telepítéssel, most boot közben ez az üzenet fogad:
error: file '/boot/grub/i386-pc/normal.mod' not found
Entering rescue mode...
grub rescue�>Kipróbáltam amit linkeltél és ezt kaptam:
Disk /dev/sdb: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x06c1ccaaEszköz Indítható Start Vége Blocks Id System
/dev/sdb1 2048 102402047 51200000 83 Linux
/dev/sdb2 102402048 614402047 256000000 5 Extended
/dev/sdb5 102404096 112644095 5120000 82 Linux swap / Solaris
/dev/sdb6 112646144 614402047 250877952 83 Linux[live@laptop ~]$ sudo mount /dev/sdb1 /mnt
[live@laptop ~]$ sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdb
/usr/sbin/grub-bios-setup: warning: this LDM has no Embedding Partition; embedding won't be possible.
/usr/sbin/grub-bios-setup: hiba: embedding is not possible, but this is required for RAID and LVM install.(#1499) _Dumber_
Amit linkeltél, arra is ugyan azt kapom, mint amit fentebb másoltam.
-
-
BoB
veterán
válasz
CPT.Pirk #1441 üzenetére
Hol a tökömben lehet keresni a csomagok között weboldalon? Van mindenféle chakra oldal, de egy normális se.
Na mindegy, amit meg akartam nézni, hogy van-e nálatok reflector. Az ha úgy kell letöltési sebesség szerint sorba rendezi a repókat.
Én így használom: ez az egyetlen sor terminálban sebesség alapján rendezi a német http szervereket (az első 200-at), és beteszi a mirrorlist-be (felülírja azt)
reflector --verbose --country 'Germany' -l 200 -p http --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist
Értelemszerűen ha kiveszi valaki a --country 'Germany' -t, akkor az összeset rendezni fogja országtól függetlenül.
-
válasz
CPT.Pirk #1438 üzenetére
Az extra repot már legelső alkalommal javasoltad!
Szakértőként, szerinted mégis honnan tudtam letölteni?Újra írom: a Firefox és a Chromium letöltése megvalósult, ikonra kattintva ugrál egy darabig, majd lenyugszik. Ezt hogyan tudnám megoldani?
Böngészni szeretnék az említett programokkal, ja és még nem is frissítettem a 4. felrakás után!mirrorlist fájlban pakolászás már megvolt, de ezt se gondoltam volna abszolút kezdő Chakra használóként. Megszoktam túlzottan a MINT- et, ahol az ilyesmit öreganyám is meg tudja oldani.
-
válasz
CPT.Pirk #1432 üzenetére
A MINT sokat javult, eddig hibamentes.
Most lecsekkoltam a Chakra- t, a Chromium telepítésével, ugyanolyan lassú, átlag 60 kb/s a letöltés. Érdekes, a Chromium se akar elindulnu, ugyanúgy, ahogy a FF sem indult. Visszaraktam a rekonq- ot, az indul.
Így nem kezdem el a nagy frissítést, mert fél napig fog tartani és ki tudja, fog- e jelentkezni az előzőekben tapasztalt hiba?
Bugtrackerben olvastam, hogy a Tribe old servereket használt valakinél, itt is valami ilyesmi lehet. Lehet ezeket a letöltő szervereket cserélni valahol? MINT- ben egyszerű, mint a faék, de itt nem találtam a módját. A wikit ne említsd, mert az nokedli!No, sikerült fél óra alatt leszedni a konqueror- t, azzal is simán megy a böngészés. KDE nem szereti a konkurenciát ezek szerint?
-
válasz
CPT.Pirk #1430 üzenetére
Valószinű, hogy ilyesmi lehetett az oka. A másik topicon meg olvasom, hogy jujjjj az 1 Mbit mikor jön már hozzánk a Digitől!
Attól még a legjobb HDD is megnyekken kishíján, de nem baj, bekerülünk az encór top- ba!Rájöttem, hogy a Tribe olyan trükkösen van megcsinálva, hogy az ilyen birkák, mint én is, újra kell, hogy telepítsék a Chakrát, ahelyett, hogy káromkodva elfelejtenék!
Mind1, most már eléggé megtetszett, így biztosan nem adom fel! Érdekes, hogy a MINT KDE gond nélkül szuperál, mégis a Chakra izgat. Nooormáááális? -
-
válasz
CPT.Pirk #1425 üzenetére
Nálam is az volt a gond, hogy frissítéskor az első kérdésre Igen- t nyomtam, de akkor még azt se tudtam mit jelent. A nyílt driveres telepítés után próbálgattam kigyomlálni a mesa dolgait, de ezt nem bírta és még rosszabb lett a helyzet. Mindíg kb. 1 óra eltelte után jövök rá, hogy újratelepíteni max 10 perc.
Kösz a linket, holnap áttanulmányozom, az Arch wikin is nézelődtem, bele is fáradtam, képzelheted, mezei userként Arch wikit tanulmányozni!?
Most felraktam a Chakra- t, de újra zárt driver- el, reggel innen indítok. Ez a felrakás sem volt egyszerű, mert a partícionálója fordítva jelezte ki az sda1/sda2 partíciót, emiatt töröltem a Chakra partíciójátdirekt, nem elb*szásból, hogy ma már nem fárasztom magam vele, inkább átjövök MINT- re letölteni.
Persze a grub a Chakra partíción volt! Ubi után a Chakra a második olyan disztró, ami bosszúállóan viselkedik velem!
A különbség annyi, hogy a Chakra nem néz ki felejtősnek Ubival ellentétben.
Junity Ubi forever!
-
válasz
CPT.Pirk #1423 üzenetére
Eső után köpönyeg, ez akár lehetne egy új sorozat címe is.
Utólag tényleg egész jó 5leteket kap az ember ebben a topicban!
Ez a nagy frissítés tönkrevág idegileg, pedig addig a pontig egész jó barátságba kerültem a Chakrával, MINT után eddig az egyetlen ilyen disztró volt. Már kezdtem rájönni mit kéne csinálnom zárt driveres telepítés után, hogy jó legyen, erre az extra repo- ból teljesen fura dolgok jöttek ki, mikor rákerestem a Firefoxra, persze nem is indult el telepítés után. Nyílt driverrel nagyon nem akar szuperálni a dolog, akármilyen beállításokkal, betűtipusokkal operálok, szörnyen rossz. A driver csere dologra a wiki semmit nem ír, hiába javallottad azt, az Arch wiki kissé bővebb, de nem tudom mennyire használható így, hogy a Chakra levált az Arch- ról.
Várjak inkább a nagy frissítéssel, hátha javul a csomag? Próbáltam a mesa- libgl csomagot leszedni, de gyakorlatilag mindent visz magával.
-
válasz
CPT.Pirk #1420 üzenetére
sudo pacman -Syu
sudo pacman -Rdd mesa-libglsudo pacman -S catalyst-libgl
sudo shutdown -r nowEz akár jó is lehetett volna, ha routerem van, de ugye nincs most.
Ezért gáz áttérni egy ismert alapról, mert apt-get alapon felismertem volna a csapdát a leírásban. Nem a Te csapdád természetesen, hanem a helyzeté!Mégis újra telepítettem, de a frissítés 40- 75 kb/sec- el jön csak, már megy fél órája és 16 csomagot töltött le a 274- ből.
-
válasz
CPT.Pirk #1420 üzenetére
Köszi, ezt még megpróbálom. Már pont bejött a Gparted, hogy töröljem, pedig jó sokat kinlódtam, mire ugyanazokat a torrenteket jól kezelte, amit MINT- en seedeltem.
Ha nem lesz jó, már nem rakom újra, mert nincs időm wikit tanulmányozni, az itteni segítség meg néha megtréfáló inkább mint valós. Erre mondjuk a wiki se lett volna nagy segítség, inkább az, aki már megcsinálta a frissítést, köszi azozo, hogy legalább utólag beírtad, hogy le kellett volna szedni pár csomagot.
-
válasz
CPT.Pirk #1415 üzenetére
Ma csináltam a hsz. küldése előtt, bár fél napot vártam valami hasznos válaszra. Van CCC, telepítéskor a non-free- t választottam. Ha most nem azt választom és nyílt driverem lesz, akkor mely opciókat válasszam a fentebb linkelt képről 1408-as hsz?
A gép amúgy fut a legfrissebb Catalysttal, Debianon Jessie azt használta.
-
válasz
CPT.Pirk #1413 üzenetére
Pont ezen gondolkodtam, hogy a non-free- vel relepítettem, de az 1.- t nem engedte tovább.
Sajnálom, mert már úgy megbarátkoztam vele!
Aszondod, ha újratelepítem nem non- free opcióval, akkor működni fog a frissítés? Mert akkor belefognék, ha már megkedveltem, ha már úgy is KDE ellenesnek vagyok elkönyvelve.
Másfél KDE- s disztróm most is van éppen, de mégis csak a Chakra az igazi KDE disztró!Az oldalukon túl sokat nem írtak a frissítési hírekben. Nekem még a legelső választási lehetőség is gyanús volt a frissítésnél, bár említetted, hogy Y- t nyomogassunk! Még jó, hogy nálam I volt.
Mindegy, úgyis elakadtam a Centos 7 telepítésével, nem akar az sem netkapcsolatot, pedig nem is KDE alapú.
Igaz a beállítás egyszerű volt, mint a faék, de mégsem kapcsolódik.
-
MichaelSD
őstag
válasz
CPT.Pirk #1370 üzenetére
Beszáltam a beszélgetésbe, remélem nem gond.
Más. Magyar nyelvel, de angol-uk locallal tettem fel a Chakrat. Így viszont sok program magyar menüvel indul. Ezzel mit kellene csinálni, hogy angol legyen?
Más 2. Mostanában a Kontaactaban a Kmail új ablakban nyílik, ahelyett, mint régen, a Kontacton belül. Ötlet?
-
MichaelSD
őstag
válasz
CPT.Pirk #1361 üzenetére
Ezt kaptam:
[michael@chakra-pc ~]$ locate kfilebox
locate: nem lehet stat() '/var/lib/mlocate/mlocate.db': Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
[michael@chakra-pc ~]$ locate kfilebox-gtkfree
locate: nem lehet stat() '/var/lib/mlocate/mlocate.db': Nincs ilyen fájl vagy könyvtárA K menuben a Command alatt: /usr/bin/kfilebox
work path üres -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #1327 üzenetére
No, kiadták a Desartes ISO-t.
Megkértük a fejlesztőket hogy csinálják meg az extra repó bekapcsolását egyszerűbbre, most már benne van alapból a pacman config fájljában, onnan meg elvileg az octopiből rögtön be is lehet kapcsolni.
Továbbá ami még fontos, hogy a "legacy" HD radeon kártyák (hd4xxxx és régebbiek) számára már csak a nyílt driver használható, mert az AMD nem tartja karban a saját driverét.
Btw. az a zöld háttérkép szerintem borzalmas.
-
freaghill
őstag
válasz
CPT.Pirk #1296 üzenetére
Megint volt fagyás. Elküldöm, hogy mit csinált a var/log-ba abban az időben.
Nem tudom, hogy az utal-e valamire, hogy egy gitár kombó van kötve a gépre, hogy az adja a hangot, de én úgy vettem észre, hogy egyre hangosabban zúg. Ahogy váltok lapokat úgy változik a zúgás jellege is.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Autós topik
- Hobby rádiós topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Feketelista, avagy a rossz boltok topicja
- Céleszköz: LG Smart Monitor Swing
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E7470 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3289
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest