- Milyen egeret válasszak?
- Androidos fejegységek
- Milyen TV-t vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Projektor topic
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Brogyi
őstag
dd A man dd -re még a solaris is ad segítséget. Esetleg googli.
dd if=/dev/zero of=/nasi/joe/ddfile2
Balról jobbra. Forrás balodalt. Cél jobboldalt.
if=/asztal/lemez.iso of=/sdb
"sdb" a cerkád.
sudo fdisk -l
Megmondja a cerkád nevét. Légy bátor, és probálkozz!
Persze ezt még lehet cifrázni, de ez az alap. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kivonatolt formában a frissítés lépései:
find /lib /lib64 /usr/lib64 /bin /sbin -exec pacman -Qoq -- {} + > /dev/null
Ez kiadja, hogy milyen csomagok vannak, amik már nem kellenek. Nálam a /lib alatt régebbi kernel modulokból volt egy rakás, végül egyszerűen töröltem őket.
pacman -Qqo /bin /sbin /lib /lib64 /usr/lib64 | pacman -Qm -
Ezt a parancsot szerintem kihagytam véletlen, de elvileg amik kijönnek erre azokat vagy le kell szedni, vagy külön kell frissíteni. Bár azt hiszem korábban egyszer kiadtam már, de akkor nem adott vissza csomagot.
Aztán végig kell csinálni a lépéseket amiket írnak, a felmerülő kérdésekre Y-t kell nyomni:
sudo su -
pacman -Sy
pacman -Su --ignore glibc,lib32-gcc-libs,filesystem,bashezen a ponton valószínüleg ki kell adni a rm -rf /lib/modules parancsot, hogy letűnjön a sok régi modul.
pacman -Su --ignore filesystem,bash
pacman -Su --ignore filesystem
pacman -SuNálam az utolsó parancsnál még bejött, hogy el kellett távolítanom az /sbin mappát a fájlrendszerből, de lehet én voltam a probléma forrása, mert sudo su - helyett csak simán su - paranncsal léptem be a root terminálba, lehet valamilyen különbséget okozott.
Ha ezek is megvoltak, akkor még a kernelt kell újrarakni, hogy a kernel modulok is frissüljenek az új helyükkel.
pacman -S linux
Fontos, hogy az egész folyamat alatt véletlen se zárd be a terminált. Ha ez megtörténne, még a su -s /usr/bin/bash - paranccsal esetleg vissza tudsz menni.
Aztán reboot.
-
ztsoft
őstag
Ha folyamatosan telepítetted a frissítéseket, akkor már a legfrissebb rendszered van. Amúgy egyszerűen lehet ellenőrizni, hogy mikori kiadás, ezt a parancsot a konsole-ban futtatva:cat /etc/lsb-release
Nálam ez így néz ki:
zagyi@chakra-acer ~ % cat /etc/lsb-release
LSB_VERSION=1.4
DISTRIB_ID="Chakra"
DISTRIB_RELEASE="2014.09"
DISTRIB_CODENAME="Euler"
DISTRIB_DESCRIPTION="Chakra" -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Alt + F2, és oda: kdesu kate, ekkor megnyílik emelt jogokkal a szövegszerkesztő. Vagy terminálban sudo nano, csak az elsőre kicsit bonyolultabb lehet.
Most már nem szedem elő a laptopot mert holnap reggel meló, a rendes gépemben meg nincs VGA mert szervizben van, a régi alaplapi HD3000-hez meg nem akartam nekiállni kicserélni a grafikus drivert a nyíltra a terminálban, utána később aztán vissza a zártra ha megjön a csere kártya, szal a rendes gépen most csak win megy...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha máshogy nem, a razercfg paramétereivel elvileg igen, ezek az érdekesek:
-L|--leds Print the identifiers of the LEDs on the device -ez megmondja a led azonosítóját
-l|--setled [profile:]LED:off Toggle the LED with the identifier "LED" ON or OFF -ezzel meg valahogy lehet kapcsolniA razercfg elé meg lehet, hogy kell egy sudo, hogy tudjon kapcsolódni az eszközhöz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor viszont egészen máshol lesz a gond, ha másik wifire felmegy gond nélkül. Esetleg dobj egy OpenWrt-t a routerre, az én 842ND-m az összes gyári firmwarrel 1-2 naponta lefagyott, aztán felraktam ezt: http://ofmodemsandmen.com/.
-
_Dumber_
őstag
Akkor csak a router körül keresném a problémát.. kizárásos alapon.
Annak is a wifi részénél, mert ezek szerint a DHCP jól működik. (osztja a címet, és a name szerver is teszi a dolgát).A Chakra is képes egy kapcsolatra ráálni, (hotspot).
Esetleg a géped wifije nem akarodzik a TP-linkre ráálni....
windows volt rajta valaha? azon jó volt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem voltam benne biztos, hogy azok melyik állapotra vonatkoztak. Viszont ha felkapcsolódik a routerre de nincs net, akkor benéznék a router beállításaiba is, meg ha van rá frissebb firmware akkor azt felraknám.
Tanácstalan vagyok a problémáddal kapcsolatban, mert ha egyszer felkapcsolódott, akkor onnan már nem tudom mi lehet a gond. Ilyenkor mikor van kapcsolat de nincs net ez stabil állapot, vagy megszakad a kapcsolat x idő múlva?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
ztsoft
őstag
A viber fent van a felhasználói (ccr) tárolóban http://chakraos.org/ccr/packages.php?ID=5778
Telepíteni így ccr -S viber, persze ha előtte telepítetted a ccr-t. -
_Dumber_
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Csomagkezelés és minden itt van: http://logout.hu/cikk/chakraos_2014_05_descartes/bevezeto.html
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az nem jó erre. Windows alatt ezzel kell kiírni: [win32diskimager]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- SzoftverPremium.hu
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest