- E-book olvasók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
:AMF:
senior tag
Egy hete lettem S3 tulaj, nálam egy 3,5 éves HP 635-öst váltott (3* optikai zoom, 2 MP), szóval bőven nyugdíjra érett.
A körúti Edigitalban vettem. Sajnos nekem is volt egy hibás pixel (fehér), így gyorsan vissza is vittem. Korrektek voltak, szó nélkül cserélték. Az eladó srác azt mondta, ha az LCD-n van pixelhiba azt nem, de a ''képalkotásban részt vevő'' pixelhibát produkáló gépet garanciálisan cserélik. Ezt csak azért írom, mert ha jól emlékszem korábban kérdezte valaki, hogy hogy van ez a cseredolog.
Szeretnék állványt is venni a géphez (panoráma és éjszakai fotózáshoz). Valakinek van tapasztalata az Optiformnál kapható Slik tripodokkal kapcsolatban? Bár más márka is szóba jöhet, olyan 10-11k Ft-ig. -
senior tag
Végkövetkeztetés emlékeim szerint nem lett. Valószínüleg egyedi probléma lehetett. Nálam például nincs homályos sáv.
A géptől ez szerintem ne tartson vissza, nyugodtan megveheted. Kipróbálod, ha esetleg jelentkezik a homályosodás vidd vissza nyugodtan, 3 napon belül kötelesek kicserélni.
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz BlacKSouL #683 üzenetére
Edigital-t nem kérdezted még, hogy általában mennyi idő egy ilyen németországi javítás? Szerintem 2-3 hétnél nem lehet több, és akkor még vígan júniusban vagyunk. Bár ha tényleg az optikával van gond, akkor valószínüleg nem kell várni, hogy visszaküldjék, hanem kapsz újat itthon. (Gondolom az optikát nem javítják/cserélik.)
-
senior tag
BlacKSouL: Hinnye, az tényleg rizikós. De ha még a héten le tudnád adni, akkor a legrosszabb esetben is visszaér július első hetére. (Mondd, hogy a nyaralás miatt sürgős lenne, hátha rövidebb úton viszik némethonba. ) Még a végén későn adod le és nem lesz már S3, amire kicserélhetnék, kapsz helyette S5-öt... Ha még egy ideig nem szándékozol lecserélni a gépet, akkor szerintem mindenképpen megérné az utánajárást.
BiriBum: Hasonló dilemmán volt nekem is, mielőtt megvettem a gépet (Pana FZ7/S3/D40). A D40-ről letettem, mert a kitobi mellé vennem kellett volna még makró- és teleobjektívet, meg a szokásos kiegészítőkből (táska, állvány, stb.) is a hosszabb árcédulásokat. (Persze hosszabb távon biztos ezzel jártam volna a legjobban, de nekem nem érte meg még hónapokat várni, hogy összejöjjön rá a pénz.)
Panát már volt szerencsém próbálni (FZ7/FZ20), de a kihajtható lcd, az AA-akksi, a nagyobb súly és a számomra jobb fogása miatt inkább az S3-ast választottam.
[Szerkesztve] -
senior tag
#691: Józan paraszti ésszel gondolkodó marketinges helyében én csak annyit írnék kódok és törtek helyett a dobozra, hogy ''Nagyobb érzékelő''.
#692: Hasonlítgattam én is sokáig a cérnaspulnikat meg az IBM microdrive csavarfejeit a pixinfo-s tesztekből, aztán sokkal okosabb nem lettem. Ezek a hasonló tudású/árú uz-gépek alacsony ISO-nál - nekem legalábbis - hasonló minőségű képeket készítenek.
Ha még nem nézted esetleg, ebben [link] a tesztben találhatsz S3-al és az FZ7-el készített képek közti összehasonlítást. Annyit sikerült magamtól kiokoskodni, hogy magasabb ISO-n a Canon zajosabb, de részletgazdagabb, a Pana pedig erősen zajszűrt, elmosott képeket produkál. Részemről inkább az előbbi legyen. (Jó dolog teszteket olvasni. Még jobban elbizonytalanítják az embert... )
#693:
[Szerkesztve] -
senior tag
Pár kérdés szűrőkkel kapcsolatosan:
1. Van-e szemmel látható különbség a Hama/Soligor/Hoya UV-szűrőivel készített képek között? (Soligort néztem, árban a másik két márka között van).
2. A polár/UV szűrőkön lévő tükröződésmentesítő bevonatnál hol az ésszerűség határa, mondjuk egy S3 esetében? A Hoya listáján láttam 0/1/7/12 réteggel is szűrőket.
3. Ha egy polár és egy UV szűrőt egyszerre használok, kell-e, hogy mindkettőn legyen ilyen réteg, vagy csak elég arra, amelyik kívül van?
Személyes tapasztalatot, szűrővel/ szűrő nélkül készült képeket esetleg linke(k)t is köszönettel vennék. -
senior tag
Bár még nem próbáltam, de szvsz nem fogod tudni lejátszani egy lejátszóban sem. Ezek a gépek ugyanis Mjpeg-kodekkel tömörítik a felvett videókat, ezeket pedig a lejátszók nem tudják dekódolni (mpeg2-t mindegyik, divx, xvid-el kódolt videókat pedig azok, amelyeken ott virít a divx felirat).
Megoldás: 1.) konvertálás (ha jól csinálod nincs akkora minőségromlás). 2.) a fényképezőgépet a video-kimeneten keresztül összekötöd a tv-vel. -
senior tag
válasz Tomszlaj #763 üzenetére
Üdv.
Formázás és a fájlok felmásolása után a gépet play (képnézegető) módba kell bekapcsolni. Megnyomod a Menü gombot és az első fül alján van egy olyan pont, hogy Firm Update... Leokézod és kész. Ezzel betölti a plusz fícsöröket. (Hű, de csúnya szó. )
A shortcut (mint ''default button'') arra szolgál, hogy alt-módba váltson. (Ekkor megjelenik egy kis ''alt'' felirat az lcd alján). A menü gombot megnyomva előjön az új menü, amiben az új dolgokat találod. Alt-módból kilépni a menu, majd shortcut gomb megnyomásával lehet.
Fontos: az új firm (pontosabban nem is új firmware, csak kiegészítő) csak addig használható, amíg ki nem kapcsolod a gépet. Ha azt akarod, hogy minden egyes bekapcsolás során használható legyen, akkor az alt-mód menüjében a Debug parameters... menüpontnál a Make Card bootable...-t kell beállítani. (csak egy Set-et kell nyomni, semmi nem fog történni. ) Ezután a kártyát ki kell venni a gépből és a kis pöcökkel írásvédetté kell tenni. (Furán hangzik, de így működik, a gép vígan fogja rá írni a képeket. Csak kártyaolvasóval való törlés esetén kellett visszaállítani a pöcköt.)
Sajnos még nem sikerült magyar nyelvűre átállítani az új menüt, pedig úgy csináltam, ahogy leírták.
mod: az új firm használata mellett a shortcut-ra eredetileg beállított funkció (nekem a stabilizátor) a gomb hosszabb megnyomásával állítható. (röviden nyomva az alt-módba vált, hosszabban nyomva váltogat a folyamatos-expo-svenk-kikapcs stabilizátor-módok között.)
[Szerkesztve] -
senior tag
Üdv.
Garancia: a CHDK oldalán van egy FAQ rész is. Ott olvasható többek között a Canon Tech Support állásfoglalása is ezügyben. A lényeg: mivel nem hivatalos (a Canon által elérhetővé tett) szoftvermódosítás (firmware upgrade) történik így a módosítás garanciavesztéssel jár. De a CHDK érvelése szerint: mivel az eredeti firmware érintetlenül marad, az ''extrák'' a memóriakártya eltávolítása után eltűnnek, így valójában nem is nevezhető ''upgrade''-nek a művelet. Szvsz mindkét álláspont helytálló, szóval továbbra is csak saját felelősségre tessék használni.
Video, 1 GB-os korlát: Szintén a FAQ részben olvasható, hogy jelenleg nem lehetséges az 1 GB-os korlát megszűntetése. (Reménykedni azonban lehet, mert nem a ''lehetetlen'' listában szerepel, mint mondjuk a felbontás növelése. )
HDR: Elnézést, félreérthetően fogalmaztam. Nem a klasszikus HDR-es szituációkra gondoltam (erős ellenfény és árnyékos előtér, stb), mikor az ''1 RAW-ból HDR-t'' írtam. Mivel (még) nincs állványom, de tetszenek a HDR-képek és eddig jpeg expozícó-sorozatból kellett dolgozzak, ezért előfordult, hogy a 3 kép közül az egyik (rosszabb esetben kettő) egy picit bemozdult. Így viszont 1 RAW-ból produkálható az expozíciósorozat és nincs bemozdulás. (Természetesen csak olyan képeknél, ahol az alulexponált képen sincs jelentősebb mértékű kiégett rész.) Persze az igazi tényleg állványról lenne, 3 RAW-ból. -
senior tag
Kíváncsi lennék van-e látható különbség a sima-HDR és a polár-HDR között. (A szín igazából csak ízlés kérdése ezeknél a képeknél. Pontosabban csúszka-pöcögtetésé. ) A szélesebb dinamika-tartomány az, ami nekem igazán tetszik bennük.
Majd ha lesz polárszűrőm, kipróbálom. De most inkább infraszűrőt veszek, ha sikerül (Hoya R72). Ha esetleg másokat is érdekel a téma, itt van pár Dpreview-s topik: [link] [link] [link] -
senior tag
Üdv!
Én a körúti Edigitalban vettem, nekem is volt egy hibás pixel a ccd-n. (#678-ban írtam róla.) Ebédidőben mentem ki megvenni, munka után visszavittem. Szó nélkül cserélték (nem nézegettek tesztképeket, nem küldtek el a szervízbe). Korrekt.
A hibás pixelt nekem úgy sikerült megtalálni, hogy bekapcsoltam a gépet, elé tettem az obisapkát és katt. Megnéztem a képet, megláttam egy fehér pixelt. Pár képet még csináltam, megnéztem őket, és mindegyiken látszott egy fehér pont.
A képek neve IMG-vel kezdődik, a fájlok számozása folyamatos, de a számláló nullázható a gép menüjében. -
senior tag
mformer: kérdésedben a válasz. autoban katt és kész.
joy001: tényleg írtunk korábban a CHDK firmware-ről. Pár azóta szerzett tapasztalat még: az esetek többségében a raw-ból szebb képeket lehet előcsalogatni, mint a gép által feldolgozott jpeg. Viszont pepecselős dolog: fehéregyensúly, expo-korrigálás, zajszűrés, élesítés, satöbbi. Persze, van hogy a jpeg is tökéletesen megfelelő. Döntsön mindenki maga arról, hogy megéri-e neki az időtöltést. Ha már lehet, egy próbát mindenképp megér.
Tomszlaj: a Canon tubus (8k) és a Canon WC-DC58A (28-30k) párossal szemben egész jó kis alternatívának tűnik a Raynox RB52S2 (5k) és Raynox DCR-730 (25k, 2 lencsetag) párosa. Sőt, kb egy árban van az RB52S2 és a Raynox DCR-5000 (33k, 1 lencsetag) párossal, ami már 0,5-ös szorzójú.
Egy-két info az Optiformból: 52 mm-es infraszűrő nincs, és sajnos nem is tudják mikor lesz. Raynox DCR-250-es makró előtétet július végére várnak. Viszont van Kenko cirkulár-polár 5k-ért. -
senior tag
kutyuska: Az UFRaw és Gimp pároshoz nem kell konvertálgatni semmit. Én ezeket használom, az UFRaw gond nélkül megnyitja a kameráról leszedett .crw fájlokat. CS2-vel is próbálkoztam, de ahhoz tényleg konvertálgatni kellett.
Tomszlaj: Ezzel a darkframe-es dologgal még nem foglalkoztam (nem tudom pontosan mire jó, de ha jól sejtem az éjszakai felvételeknél a hotpixel-szűrésben van valami szerepe), de a hibakód ismerősen cseng. Talán a CHDK weboldaláról, nem tudom. Holnap utánajárok.
mod: a magyar nyelvet nekem úgy sikerült csak beálltani, hogy - a leírással ellentétben - nem a CHDK\LNG könyvtárba tettem a .lng fájlt, hanem csak simán a gyökérkönyvtárba.
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz Tomszlaj #921 üzenetére
Üdv!
A CHDK kezdőlapján [link] lévő Feedback résznél található Ideas, suggestions, blabla (belinkelni nem sikerült ) oldalon ugyanerről a problémáról számolnak be. Szóval nem egyedi probléma.
A firmware usage résznél [link] az javasolják, ha E16 hibaüzenetet kapunk, akkor ne használjuk ezt az opciót. Lehetséges megoldást nem említenek.
Egy valamit azonban meg lehetne próbálni: A leírás szerint úgy működik a dolog, hogy a második, immáron hotpixelektől mentes raw felülírja az elsőt. Lehet, hogy a bootolhatóvá tett kártyán (mivel a kis pöcökkel írásvédetté kell tenni) nem működik a felülírás. Ha visszaállítanád a pöcköt és úgy indítanád el a firmware-t, akkor lehet működne. De ez csak egy kósza ötlet...
Minden jót.
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz HornedReaper #941 üzenetére
Javaslom a makró fotózás és kellékei, tippek, tapasztalatok topikot. [link] Ott van ''pár'' DCR-250-el készült kép. (keresőt használva nem kell végigrágni az összes hsz.-t)
Eladó 250-essel nem találkoztam. Optiformban lesz, július végén. -
senior tag
Ha jól csinálod, akkor egy xvid-es tömörítés után nem igazán lesz szemmel látható minőségromlás és az így kapott avi-k is megfelenek majd forrásként a dvd-videohoz. (Bár én a helyedben az eredetiből csinálnám a dvd-t, így a legkisebb a minőségveszteség. Akkor viszont felesleges konvertálgatni. Ha csak a videók mérete jelent most problémát, akkor inkább vegyél nagyobb vinyót. )
4:3-ról 16:9-re... hát, ilyennel még nem nagyon találkoztam. Ellenkező esetben ugye a videó két széle marad le a képernyőről, így viszont a kép aljából és tetejéből kellene vágni. -
senior tag
Ha újraindítod a számozást, akkor az új szám kerül az exifbe. Kipróbáltam.
-
-
senior tag
válasz amperaki #969 üzenetére
Az S3 szerintem nem olyan vészesen nehéz - még több órányi használat után sem - hogy kéztartó szíj kellene hozzá. Ettől függetlenül, ha mégis kell, akkor szerintem látogass el az edigital-ba, aztán nézd meg közelebbről. Ha a csavar passzol az állványmenetbe, akkor elvileg jó lehet hozzá.
SDHC: keresőt használva: [link]
[Szerkesztve] -
senior tag
Röviden: #983: nem #984: igen
Bővebben: #983: A fénygép menüjében nem lehet beállítani, hogy usb-háttértárként kezelje a számítógép, így a ''biztonságos eltávolítás''-t sem fogod megtalálni. Használd a windows képáttöltőjét, a géphez kapott cd-ről a cuccot, vagy TC-plugint. Esetleg kártyaolvasót. #984: A vakut csak kézzel lehet felnyitni. Szvsz jobb, mintha gombnyomásra felpattanó lenne.
[Szerkesztve] -
senior tag
válasz BlacKSouL #987 üzenetére
Kezdetnek kipróbálnám egy másik memóriakártyával (mondjuk, amit a gép mellé adtak). Ha azzal rendesen működik, akkor nem a kártya a ludas.
Én kártyaolvasót használok, formázni nem szoktam, csak áthelyezni a képeket Total Commanderrel. A windows képáttöltőjét csak azért nem szeretem, mert átnevezi a képeket, de azzal sem volt ilyen jellegű problémám soha. Kósza ötletek még: Nem hoztál létre véletlenül új könyvtárat a képeknek a gép menüjében? (Bár ettől még a Canon letöltőprogijának látnia kellene.) Esetleg megpróbálhatnád másik usb-porton, vagy akár másik számítógépen. Hátha. Sok sikert. -
senior tag
válasz BlacKSouL #989 üzenetére
Akkor ez már második jelentős egyedi hibája a gépnek. Még a végén gyűjtők fognak érte versengeni...
Ha a másik kártyával sem jó, akkor mindenképp javallott egy másik gépen/haver gépén megnézni. Nekem pl a kártyaolvasómmal van fura problémám. A munkahelyi gépem kezdetben gond nélkül kezelte, aztán egyik napról a másikra úgy gondolta, hogy csatlakoztatás és felismerés után azonnal le is választja, csak úgy, heccből. Az itthoni géppen persze nincs ilyen gond. -
senior tag
''Először nem is gondoltam, hogy ez igazi lehet.'' Hivatalosan 1 db 16 MB-os memóriakártyát csomagol a gép mellé a Canon. Nem lehet, hogy a nagyáruháznak volt valami akciója (gép+kártya)? Szvsz így kerülhetett bele a dobozba. ''Szerintetek használjam ezt a kártyát?'' Miért, mit csinálnál máskülönben? Visszavinnéd?
-
senior tag
''Egy gyengébb minőségű kártya azért nagyobb hibaszázalékkal dolgozik, nem?'' Valszeg igen, de amíg nem próbálod ki, addig sosem fogod megtudni. Én a helyedben nyugodtan használnám, ha másra nem, a ''ha bedöglik a kártya és elszállnak a képek, hát visszamegyek és lefotózom mégegyszer'' típusú képek számára.
Ezzel nem akarok bíztatni senkit gagyi-kártya halmozásra, sőt. Nekem két Kingston-om van, de ettől még nem alszok nyugodtabban, mintha Sandisk lenne, vagy tudomisén. -
senior tag
Pedig nekem tök egyértelmű volt, mikor megírtam. Tudom, hogy a Sandisk minőségi memóriakártyákat gyárt, csak azt nem tudom, hogy van-e a piacon nála megbízhatóbb. Ezért írtam a ''tudomisén''-t. De lehet, hogy pontosabb lett volna úgy, hogy ''tudomisén, valami jófajta cumó.''
Asszem ezt már tényleg nem kell tovább ragozni. Pláne, hogy tulk. az elejétől kezdve egyetértünk a Sandisk minőségét illetően... -
senior tag
Jubileum! 1000.-ik hsz.
-
senior tag
plg: ha valóban ccd-hibás és már nincs rá garancia, akkor szerintem nem érdemes javíttatni. hívd fel a szervízt, kérdezd meg, de szvsz nagyon drága lenne egy ccd-csere.
btx: ha nagylátószögnél belóg a kép sarkaiba a napellenző, az nem garanciális hiba. (A Canon napellenzője is belóg, ha szűrő kerül a tubus és a napellenző köré.) egyébként milyen utángyártott cucc ez? -
senior tag
Nem így működik, hanem amolyan ''Drag&Drop'' módszerrel. Először a Set gombot nyomd be (ekkor zöldre vált a ''téglalap''). Mozgasd a négyirányú nyíllal a ''téglalapot'' a kívánt helyre, majd újra Set (visszavált fehérre).
Visszaállítani középre pedig úgy lehet, hogy hosszan nyomod a Set gombot.
[Szerkesztve] -
senior tag
Igaza van ISZOLE kollegának, hosszabb záridő esetén villog, mert ugye megnő a berázás esélye. (Ha jól emlékszem 1/50 feletti záridőnél már villog.) Ha fixen van rögzítve a gép és hosszabb záridővel fotózol, akkor a stabilizátort is érdemes kikapcsolni, valamint néhány másodperces időzítést használni.
-
senior tag
-
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.