Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kovisoft

őstag

válasz DopeBob #6140 üzenetére

Megpróbáltam lefordítani az eredeti kódodat, de nekem (treat warnings as errors beállítással) fordítási hibát dobott a scanf és a printf sorokra. Érthető, mivel az int (*statData)[statDay][OPEN_HOURS] egy kétdimenziós tömbre mutató pointer, nem pedig egy kétdimenziós tömb. A statData[i][j] nem egy int-et, hanem egy pointert jelent. Cast-olással kierőszakoltam, hogy leforduljon, valamint felcseréltem a statData deklarációjában a sorokat és az oszlopokat (int (*statData)[OPEN_HOURS][statDay]), és így már ez a változat is működött.

Ökölszabályként azt tartsd szem előtt, hogy amikor egy pointert deklarálsz, akkor azt tömbként is tudod használni (meg tudod indexelni [i] stílusban), tehát úgy is felfogható a dolog, hogy egy * ugyanúgy hozzáad egy dimenziót a deklarált tömbödhöz, mint egy [SIZE]. Fordítva is igaz a dolog: egy tömb utolsó dimenzióját lehagyva egy pointert kapsz.

Vagyis amikor ezt írod le: int (*statData)[OPEN_HOURS][statDay], akkor ez igazából egy 3 dimenziós tömb, aminek az első két dimenziója a fix [OPEN_HOURS] és [statDay], a harmadik dimenziója dinamikus, és ennek mérete a malloc-ban megadott értékből jön, ami jelen esetben [1] (mivel a teljes allokált méret OPEN_HOURS*statDay*1). Éppen ezért az így deklarált tömb elemeire ezen a módon kell hivatkozni: statData[i][j][0]. Kipróbáltam ezt is, és így is működik. Ezzel együtt nem javaslom ennek a formának a használatát, és nem is értem, hogy a Pluralsight miért így tanítja.

Új hozzászólás Aktív témák