Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz IstvánLászló #2738 üzenetére
"Everest szerint vga hütöventillátór 1200-1240 fordulatszámon müködik."
Vagyis jól láthatóan a kártya nem szabályozza a venti fordulatszámát."GPU érzékelő típusa ADT7473,szerintem ő szabájózza a hütöventillátórt."
Jól láthatóan nem szabályozza, legfeljebb a fordulatszámát méri."A 80 fokos höfok szerintem a bga-nak nemtesz jót."
Ha így véled, barkácsold át a hűtését. Vagy tegyél rá komolyabb hűtőbordát, vagy a venti pozitív drótját kösd össze a 12V-tal, vagy tegyél rá hőmérsékletfüggő ventivezérlést.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz IstvánLászló #2736 üzenetére
"A vga höfoka aggasztoan magas 80 fokos terhelés alatt"
A max megengedett 105°C.
[link]"sem sikerült rábirnom hogy ventillátora 1200-as fordulatszámát biosában nagyobra tudjam állitani."
Változik egyáltalán a fordulatszám a kártya hőmérséklettől függően? Mert ha nem, akkor nincs is ventiszabályzó a kártyádon.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Sanyi46 #2682 üzenetére
"Ezzel az íróval frissíthetem az alaplapom BIOS-át?"
Frissítheted, végülis a Gigabyte arra találta ki. De ott van a biosban a Qflash is."Másik kérdésem,ha a fentiek szerint ha megy a dolog, akkor a vírus keresőn kívül, mit kell leállítanom, természetesen az általam indított programokon kívül?"
Mindent, ami lefagyhat, vagy 100%-ra terhelheti a procit. Windows alatt ez bármi lehet.[ Szerkesztve ]
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
Ez is benne van a Manualban.
Letöltöd az Asustól a biosfájlt, rámásolod egy FAT32-re formázott pendrivera, bedugod egy USB-be, újraindítod a gépet, bemész a bios-ba, átlépsz a Tool fülre, Entert ütsz az EZ Flash2 soron, kiválasztod a pendriveot, majd a biosfájlt, majd entert ütsz, megvárod míg "Done"-t ír, majd újraindítod a gépet.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
Rá kell dugni egy floppy meghajtót, és ha a Ledjét gyújtogatja, akkor segédeszköz nélkül megoldható. Vagy ki kell szedni a bios IC-t, és elvinni megíratni.
De mindkét megoldáshoz szükség lenne egy garantáltan működő biosfájl. (Ami -ha jól gondolom- nincs.)
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
Dos-os bootolható pendriveval, és a biosfájlban lévő efitoolal vissza lehet állítani. De én előbb megpróbálnám ezzel a módszerrel újrarakni az F5-öt, vagy felrakni az F3-at.
A gigabytenál azt írják, hogy az F3-at és az F5-öt az EFItoollal kell felrakni. Lehet, hogy a hibát az okozza, hogy a qflast használtad.A biosfrissítés szándékos elrontása pedig eszedbe se' jusson, mert működő backupbiost én még nem láttam: nem fog tovább működni a lapod.
-
mr_ricsi
veterán
"mq96510j.86a.1687.2007.0510.0258"
1687"Újabb proci miatt lenne rá szükség, és azt a segítséget kaptam, hogy legyen 1612-es felett. Akkor jól gondolom, hogy ez felette van?"
Igen, újabb a 1612-nél."Jobb lenne azért egy frissebbet feltenni?"
A legújabbat, mert vagy 4x kapott újabb proci támogatást, és legalább 100 különféle hibát javítottak."A másik segítség amit kaptam, hogy a lap verziója D41694-207 legyen vagy felette. Ezt hol tudom rajta megnézni(melyik részén van)?"
Vonalkódos címke a memóriafoglalatok mellett."Egy q6600-as(esetleg egy e6600) procit kellene beletuszkolni a ebbe az alaplapba. A fentebb leírtak alapján kivitelezhető?"
Elvileg nem kizárt, mert az intel szerint ezeket a procicsaládokat támogatja a lap.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mahatma89 #2639 üzenetére
"Valahogy lehet rá még flashelni biost házilag, vagy esetleg más megoldás?"
Házilag nem lehet, de mivel a bios IC kivehető, eprom égetővel fel lehet programozni újra."Mivel pár napos van rá esély, hogy garanciába cserélik?"
Van rá esély, de elég gerinctelen dolog ilyen eset után visszavinni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz levike92 #2630 üzenetére
Szerintem csak a biosban kellene az Advanced alatt az Init. Graphics Adapter Priority-t "AGI/PCI/Onboard"-ra állítani, majd elmenteni, kilépni, gépet lekapcsolni, VGA zsinórt átdugni az ATI-ra, aztán gépet újra bekapcsolni.
A biosfrissítés menete:
- Csinálj egy bootolható MS-DOS6.x floppylemezt
- Mindent törölj róla az IO.SYS, MS_DOS.SYS, és a COMMAND.COM kivételével
- másold rá az ASRUBIOS.EXE, ASRFLASH.BIN, UCODE.DAT, és a BIOS fájlokat. (Amit az Asrocktól leszedtél)
- A floppyn hozz létre egy AUTOEXEC.BAT fájlt, amibe egy sort írj be: A:\ASRUBIOS P4i65GV2.30
(Feltéve, hogy a biosfájlod neve P4i65GV2.30)
- Bebootolsz a floppyról, a frissítés automatikusan elindul
- Kiírja, hogy "Please wait for loading BIOS ROM".
- Kb. 1 perc múlva kiírja, hogy "Flash ROM Update Completed - Pass"
- Ekkor kiugraszthatod a floppyt, majd resettel indítsd újra a gépet
- Menj be a biosba, "Load Default Settings", [Enter], "Exit Saving Changes" [Enter].Jó esetben minden működik, és készen is van a bios frissítés.
-
mr_ricsi
veterán
válasz adi mester #2622 üzenetére
"Memória slot ilyen módon lehet kontaktos?"
Lehet, ha ócska, bóvli. A márkás RAMok kivezetései aranyozva vannak, ami nem oxidálódik. Egyébként kontakt tisztító sprayvel meg lehet tisztítani a RAMokat is, és a foglalatot is.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz biglion-lord #2623 üzenetére
Ha a düledező gépeden biost frissítesz, jó eséllyel meghal. (Ez valóban megoldaná a problémát, mert a továbbiakban nem tudnál kísérletezni vele.)
A gépen általános hibakeresést kell végezni (memóriateszt, stb.), aztán ha minden jó, akkor megfelelő drivereket keresni. A hanghoz például a chipgyártótól a legfrisebb drivert.
Nem a biosfrissítés lesz a megoldás a problémádra.
-
mr_ricsi
veterán
"Segítséget kérek annak eldöntésében, hogy ezen alaplap és proci együttműködése teljesen kizárt,
vagy lehetséges valamilyen megoldás?"
Az alaplapod topicjában tedd fel a kérdést. Ha szerencséd van, akkor valaki más is próbálta már, és van tapasztalata.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz eketomy #2607 üzenetére
"A lényeg, hogy biost kellene frissíteni rajta, de az istenért nem jövök rá, hogy ennél a lapnál hogyan kell."
Vagy a manual szerint a Fox liveupdate segítségével a Win alól, vagy csinálsz egy freedos boot pendriveot, amire rárakod a bios zipjében a sysbios mappában lévő 3 fájlt.
Az első verzió kockázatos. Online frissíteni pedig egyáltalán ne próbálj. Utóbbi módszer macerás, de bootolás után csak futtatod a dosflash.bat-ot, és kész."Azért kellene mindenképp biost frissíteni, mert lett véve egy Ati hd 7870-es vga és nem indítja meg, holott nálam meg teljesen jól működik."
Szerintem nem fog segíteni, inkább a tápot nézzétek meg, hogy bírja-e szuflával.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mustármag #2597 üzenetére
"Nagyobb adat mennyiség feltöltése közben jelentkezik egy fagyás, kék képernyőig nem jut el."
Ha win7, akkor ki kell kapcsolni az automatikus újraindítást, és lesz kék képernyő, rajta pedig hibakód.Azért gondoltam a BIOS-ra mert a CPU csere után jelentkezett először ez a fagyás.
Lehet szerelési hiba is (túlmelegedés, félig bedugott kábel, gyenge táp, stb.), vagy rossz az új proci.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz pendre54 #2595 üzenetére
Нет, нет!
A régi proci (Phenom) legyen az alaplapodban, és ne legyen húzva! (Vagyis minden beállítás alapon legyen.)
Az UEFI menüjében az Advanced képernyőn találod a Storage Configuration sort. Az ez alatti beállításokat célszerű lenne feljegyezni.
A pendriveot bedugod, majd a gépedet újraindítod. Ezután belépsz az UEFI menüjébe. Átlépsz az "Advanced" képernyőjére.
Ott alulról a második sor az Instant Flash. Rá kattintasz, majd betallózod a pendriveodat, és azon a 970P31.90 fájlt, aztán kivárod, míg lefrissül az UEFI. Aztán újraindítod a gépet, ismét bemész az UEFI menűjébe, az Exit képernyőn rákattintasz a Load UEFI Defaults sorra, aztán az Advanced-> Storage Configuration alatt visszaállítod a feljegyzett dolgokat."Ha nem tévedek, akkor ezt a 970P3190 nevű 90 db fájlt tartalmazó cuccmákot kell elküldenem a pendrivre."
Ez nem 90 db fájt tartalmaz, hanem .90 a fájlkiterjesztése. Ha .abc lenne például, akkor "abc fájl"-nak írná a WinRar.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Mustármag #2593 üzenetére
"bele került egy E8400 proci és néha rosszalkodik."
B@ssz le neki egy pofont, aztán ítéld 2 hét szobafogságra. (Ez a módszer eredményesebbnek tűnik, mert ha a biossal volna probléma, az azonos körülmények között mindig jelentkezne, nem csak néha.)"Arra gyanakszom hogy a friss BIOS megoldaná"
De ha a sejtésed hibás, akkor a nem stabil gép (vajon mit jelent jelen esetben a "rosszalkodik"?) miatt elszáll biosfrissítés közben, és egy használhatatlan alaplap lesz a végeredménye.
A proci típusát (E8400) kiírja a legelső biosképernyőn gépinduláskor? (A "pause" billentyűvel meg lehet állítani, hogy legyen idő alaposan áttanulmányozni.)"Az Asus honlapjáról leszedtem egy Afudos BIOS update tool V2.36-programot de az egyáltalán nem működik(Win7 64.bit alatt)"
Még jó, hiszen a 16bites DOS-hoz készült."Tudnátok nekem segíteni hogyan csináljam?"
Én nem javasolnám, hogy a te tudásszinteden belekezdj, de ha nem lehet róla lebeszélni, akkor a User Manual 4.1.3 pontjában le van írva.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz 4264adam #2590 üzenetére
"Miért mi a probléma a win alól frissítéssel?"
Sokszoros az esélye, hogy elszálljon az alaplap biosa a frissítés közben."Iletve akkor hogyan kell pendrivról: kicsomagolom a fáljt felmásolom a pendrivera BOOT-ba beállitom a pendrivot és utánna?"
User manual 4-2-1 pontja. (Az angol kezelésiben a 68. oldaltól olvasható.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz kiszi07 #2566 üzenetére
Nem hiszem, hogy a bios cseréje bármit megoldana a hangkártyáddal kapcsolatban. Én inkább a driverét cserélném frissebbre.
Via1708SEttől függetlenül érdemes volna a biost frissíteni, mert a lapodra rengeteg hibajavítás készült. Először azt kell egyértelműen eldönteni, hogy mi az alaplapod pontos típusszáma, mert létezik P8H61-M-LX2 r2.0, P8H61-M-LX2 CSM, és P8H61-M-LX2 CSM r2.0 is.
A kezési útmutató tartalmazza a 4 féle metódust, amiből az első kettő (Asus Updater, EZ Flash) jöhet szóba, de én nem tudom megítélni, hogy a tudásszinteden melyiket tudod biztonságosan megcsinálni.
-
mr_ricsi
veterán
"Jelen esetben az R4E alaplap, nem megfelelő bios beállítása után ki be szerelgetném az elemet, kiröhögnének az ASUS mérnökei."
Mivel azon a lapon talán nincs is CMOS jumper, ezért ide nem jó példa.Eddig főként Asus lapokat használtál?
"Egyébbként az elem ki be szerelgetését nem éppen a bios resetre találták ki, arra az esetre konkrétan ott a jumper."
"Itt a fórumban pedig senkinek, főleg nem átlag juzereknek, nem ajánlanám, hogy vegye ki az elemet egy percre és tegye vissza"
A konkrét Gigabyte alaplaphoz idéztem a konkrét Gigabyte alaplap user manualját. Ha szerinted ez hülyeség, akkor írd meg a Gigabyte supportjának."Vannak olyan alaplapok amelyek full reset után el sem indulnak, megfelelő alap beállítások nélkül. Rövid időn belül kék halált dobnak. Tehát előállhat olyan eset, hogy csak rosszebb lessz a helyzet mint volt."
Itt a kékhalál már a kérdés feltevése előtt megvolt, és nem kellene egy Gigabyte alaplapnál olyan Asus alaplapokból kiindulni, amelyeknél a túlhajtás miatt lefagyó biosra speciális recovery módszer van, és ezért árt a CMOS reset. Erre az esetre az nem vonatkozik.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz drevenyi #2553 üzenetére
"q-flash bios frissités-után a windows logónál folyamatosan újra indult "
Közben az jutott eszembe, hogy ez nem csak a másik alaplaphoz tartozó biosfájl miatt lehetett, hanem például mert a SATA vezérlő AHCI-RAID-IDEcomp. beállítása a bios setupban máshogy volt a frissítés előtt és utána, és emiatt nem megfelelő IDE drivert akart a win betölteni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz joccadoki #2557 üzenetére
"De egy alavető kérdésre válaszolj: minek reseteled jumperrel ha kiveszed a cr2032 es elemet, ha ugyanazt éred el mind a kettővel?"
Az egyetlen oka, hogy úgy nem kell 1 percet várni."nem én vagyok aki okoskodik, hanem az aki leírásból csinál alapvető beállítási dolgokat"
A műszaki leírások pontosan azért vannak, hogy a felhasználók a bennük leírt módon járjanak el. A régebbi utasszállító repülőgépeken papír alapon ott van a kézikönyv, és a műveleteket abból pontról pontra hajtják végre. Az autószerelők a kocsik futóművét az Autodata alapján, vagy a gyári útmutató szerint állítják be. Minden műszaki ember rendszeresen használja a munkájához a különféle műszaki leírásokat. Egyébként a szakmai tankönyvek is egyfajta általános műszaki leírások.
Csak a Mekk Elek-féle kontárok találják ki újra a már létező dolgokat."tudod einsteinnek érzem magam attól aki az alaplap dobozán lévő leírásból tanulja meg egy cmos resetet"
A CMOS reset nem az alaplap dobozán van leírva, hanem a User Manualban. Eszerint -állításoddal ellentétben- te még sohasem láttál alaplapot, nemhogy javítottál volna.A borotvás téma pedig annyira vág a témába, mint a birkalegeltetés. Amit leírtál, az tisztán kontárkodás egyébként, mert a 240Ah-s akku NiCd típusú, aminek 1,2V a névleges feszültsége, és 1.4V-tal lehet tölteni a túltöltés veszélye nélkül. Ezt egy NiMh akkura cserélted, ami károsodik, ha 0.8V alá van merítve. A gyártó éppen ezért használt NiCd-t, mert az 0V-ig is lemeríthető, amit a borotva motorja meg is tesz. A kapcsoló pedig helyesen működik, hogy üzem közben leválasztja a töltőt, mert az nincs akkora teljesítményre méretezve, hogy egyidőben működtesse a motort, és töltse az akkut.
De ez a téma nem idevág.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz joccadoki #2555 üzenetére
Sajnos, a hozzászólásodból érzékelem, hogy ismét egy önjelölt Einsteinnel van dolgom, aki semminek nem néz utána, és mégis mindig mindenről mindent tud.
Okosabb vagy még a Gigabyte mérnökeinél is, hiszen a kezelési útmutatóban ők 1 percet írnak, de nyilván te tudod jól, hogy csak a fele idő szükséges:
"You may clear the CMOS values by removing the battery:
1. Turn off your computer and unplug the power cord.
2. Gently remove the battery from the battery holder and wait for one minute.
(Or use a metal object like a screwdriver to touch the positive and
negative terminals of the battery holder, making them short for 5 seconds.)
3. Replace the battery.
4. Plug in the power cord and restart your computer."Szintén ők tudják rosszul, amikor a leírásban kivett elemhez írják az érintkező összezárást, ugye? És én is rosszul tudom, amikor konkrétan megnéztem és kimértem, hogy a jumper egy ellenálláson keresztül az elemet is rövidre zárja, és egy-egy ilyen összezárás hónapokkal rövidíti meg az elem élettartamát?
-
mr_ricsi
veterán
válasz drevenyi #2553 üzenetére
A hozzászólásodból süt az a tény, hogy véletlenül sem olvastátok el az alaplap kezelési útmutatóját, és ezzel a problémát magatoknak okoztátok.
"gondoltuk sorjában rakjuk fel f3-f4-f5 és igy tovább."
A biosos rész első mondatában benne van, hogy a legutolsó biosfájlt kell letölteni."Kivettük az elemet majd vissza rá jumper elinditottuk hagytuk kicsit kikapcsoltuk levettük jumpert"
A CMOS jumperes résznél pedig az van leírva, hogy a CMOS-t úgy töröljük, hogy a gépet teljesen áramtalanítjuk, majd eltávolítjuk a gombelemet, majd
1, várunk 1 percet, aztán visszatesszük, vagy
2, kivett elem mellett kb. 5 másodpercre összezárjuk az érintkezőket.Nincs szó arról, hogy zárt jumperrel indítjuk el.
"akor pedig cmos hibát írt ki ott rámentünk load last good know-ra majd újra ugyanezt csinálja."
Ezt is írja a kezelési, hogy a Del billentyűvel be kell lépni a BiosSetupba, betölteni a "Load Optimized Defaults" értékeket, aztán kilépéskor elmenteni a változásokat."MIt javasoltok mi a teendő?"
Ha berakott gombelemnél zártátok a jumpert, akkor mindenképpen egy vadi új gombelemet kell belerakni, különben csak további problémák lesznek. (Újabb biosfrissítéskor teljesen elszállhat, és akkor már csak szakember tudja helyreállítani.)Ha az elemkérdés megnyugtatóan rendezve lett, akkor be kell menni a biosba, és betölteni az "Optimized" beállításokat.
Ezután a legelső biosképernyőn le kell ellenőrizni, hogy most valóban az általatok beleírt verziójú bios van-e benne, vagy a backup bios már visszaírta az eredetit.
Ez után az alaplap hátlapi csatlakozós oldalán a bal szélső csavarnál van egy fehér felirat, amiből kiderül, hogy melyik revizióról van szó (rev1.0, rev.1.3, rev1.4, rev.3.1), aztán letölteni a valóban ehhez az alaplaphoz való legutolsó biosfájlt, és azt beleírni.
Ha nem sikerül, akkor lehet elvinni szakemberhez, a tanulópénzt megfizetni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz IstvánLászló #2549 üzenetére
Innen töltsd le a 7.72-es awdflasht. Másold a floppyra, bootold be róla a gépet, aztán az
awdflash ment.bin /sy /pn
parancs segítségével mentsd a floppyra a biost. (A floppyn csak az io.sys, az msdos.sys és a command.com legyen, minden más dosos fájlt törölj.)Áramtalanítsd a gépet!!!
A bios chipek egyik sarkát jelöld össze a foglalatokkal, mielőtt kiszednéd őket. Óvatosan szedd ki, hogy a foglalatokat el ne repeszd!
A jó chip két átlós sarka között húzz át egy damilhurkot, aztán a chipet enyhén nyomd vissza a foglalatba. Ne teljesen, de minden lábnál legyen kontakt.
Bootolj be a floppyról, majd a működő gépből a damil segítségével húzd ki a bios chipet. Nyomd a foglalatba a rossz chipet, damil nélkül. Flasheld bele a mentett biost az
awdflash ment.bin /sn /py /cc /cp /cd
paranccsal. (Az utolsó 3 kapcsoló nem kötelező)
Amikor befejezte, resettel indítsd újra a gépet, és ellenőrizd le a frissítés sikerességét.Ha minden OK, akkor az írt bios akár maradhat is a helyén, a másikat pedig dugd bele a másik alaplapba.
[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz IstvánLászló #2547 üzenetére
A hozzájuk adott awdflash progival is lehet biost menteni. Az awdflash rajta kell legyen a gyári cd lemezeken.
-
mr_ricsi
veterán
válasz maxxenergie #2527 üzenetére
"nem integrált kártya van benne, hanem egy PCIE kártya ami még működött frissítés előtt "
Az Award BootBlock bios-modul csak PCI-on át ad képet.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz maxxenergie #2525 üzenetére
"Azóta sem a régi, sem az új procival se kép se hang"
A tápegységed működik?Miután ez kiderült, dugj bele egy régi, PCI-os VGA kártyát, és nézd meg, hogy azon keresztül mutat-e képet.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Grinderclan #2521 üzenetére
Nem akarlak lelombozni, de ha az eredeti biossal sem megy, akkor nem a bios körül kell a hibát keresned.
A reset gomb nincs beragadva például?
-
mr_ricsi
veterán
Van esetleg valakinek ötlete, hogy egy Gigabyte alaplapnál hogyan lehet előidézni, hogy az Award BootBlock jelentkezzen be?
Ugyanis a lapba egy nem éppen hozzá való bios került. A BootBlock nem érzi hibásnak, ezért engedi indulni, de menet közben megáll, és onnan nem reagál semmire.Köszi!
-
mr_ricsi
veterán
"Meglettek az új ramok, de nem nagyon akar semmit se csinálni a gép"
Akkor sem értettem, és most sem értem, hogy mit akartál elérni az új RAM-okkal."Nem tudná esetleg valaki megjavítani nekem?"
Kipróbálhatnád esetleg, hogy a hivatalos gyári floppylemezes biosfrissítés működik-e. Ha nem, akkor márkaszerviz, mert az alaplapodon soros flash IC van, ráadásul forrasztva az alaplapra.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Hurkafej #1105 üzenetére
"Olvastam, hogy a cpu-t lehet, hogy nem fogja felismerni, és biost kell frissíteni."
Ha nem ismeri fel a procit, akkor nagy eséllyel el sem indul a proci, ezért biost sem tudsz frissíteni. Ha meg felismeri, akkor minek kellene frissíteni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
A floppys módszer sem működik?
"Diamond Flash Image is unique feature developed by DFI to facilitate users flashing BIOS. User does not have to run the complicated procedures, but just flash the BIOS as an easy job.
1. Prepare one piece of clean floppy diskette.
2. Run the BIOS file from website directly or copy it to HDD to run.
3. It will image to floppy disk drive "A" including flash utility, BIOS file along with instruction and create booting program automatically.
4. Boot up the system from FDD. It will automatically flash the BIOS.
5. Press "F1" as instructed when completing the flashing.
6. Run "Load Optimized Defaults" or "Load Setup Defaults" in BIOS after completing the BIOS flashing."Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Paulo81 #1096 üzenetére
Belekukkantottam a bios fájlba, és ezek után bocsánatot kell kérnem tőled!
Még én is elképedtem, hogy micsoda összehányt bioskupac van a 16M-ás fájlban.
El fogsz vele pepecselni, mire megtalálod a lapodba jó legújabbat.Én ennyit tudok segíteni: [link]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Paulo81 #1092 üzenetére
"Mit tegyek ilyenkor?"
Az ezer millió dolog közül olvasd el a readme fájlt, vagy az alaplapod könyvében a biosfrissítésről szóló részt, vagy a gyártó honlapján nézz körül ott, ahonnan a biosfájlt letöltötted.[ Szerkesztve ]
-
-
mr_ricsi
veterán
"e mikor megcsinálom a rendzseindító floppy-t akkormár nemfér rá a bios frissítő program meg az ujj flash program"
Mindet törölj a floppyról, csak az io.sys, az msdos.sys és a command.com fájlok maradjanak. Ha még így sem férnek rá, akkor jöhet a floppycserés módszer, vagy használj dos6-os bootfloppyt az XP-s/Milleniumos helyett.
-
mr_ricsi
veterán
válasz kosian24 #1058 üzenetére
"Átpakoltam a cuccokat (persze vigyázva és nem is sértettem meg semmit) és nálam már nem ment. "
Szívesen segítek, hogy a biosfrissítést hogyan kell csinálni, de a mérési hibát nem fogja megoldani. Vagy a tápegységed ad nagyon gáz feszültséget, vagy az alaplapon a hardver monitor chip körül mégis megsérült valami."Sajnos nem tudom mi az az ACPI, így nem tudom milyen verzió van rajta."
Eltérő verziónál kék képernyőt kapsz, hogy nyomj valami Fakárhányas billentyűt."Ha kiválasztom, hogy bios frissítése floppyról, de a pendrive van bent akkor megcsinálja arról?"
A pendrive is kap valami betűjelet, és ki lehet választani, mintha 2 floppy lenne a gépedben.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz kosian24 #1053 üzenetére
"van egy Gigabyte GA8-IP775 alaplapom és a biosban a PC HEALTH STATUS-nál az értékeket nem írja ki."
Mióta csinálja ezt?"Amúgy bios frissítés után windowst újra kell telepíteni?"
Nem. Ha új ACPI verzió van a biosban, akkor célszerű először csökkentett módban elindítani."Ezek szerint a három fájlt fel kéne másolnom egy üres floppyra és a q-flash menüben a floppyról történő frissítést kell választani."
Pendriveról is lehet, előtte célszerű FAT16-ra formázni.
Csak a 8ip775g.f5 kell, de célszerű átnevezni 8ip775g.bin-re.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz Zsóti81 #1040 üzenetére
"Szerintettek ez a processzor hőmérséklet növekedés mitől lehet??"
A későbbi biosban az Asus már valószínűleg javította az addig hibásan működő hőmérést."A héten bios-t frissítettem az alaplapon, mert egyik nap már se kép se hang nem indult el a gép a régi biossal. "
Ez alapvetően hibás gondolatmenet, mert ha nem változott semmi, akkor a gépnek évek múlva is ugyanúgy kell elindulnia. Márpedig a bios nemigen tud magától megváltozni.
A gépednek valami hibája lett, amit meg kellene keresned, elhárítanod, aztán az új biossal is jól és gyorsan fog működni.
Egyébként a nemindulás oka a hibás tápegységtől a kifogyóban lévő gombelemig sok minden lehet.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Windows 11
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Eredeti játékok OFF topik
- Magisk
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI MPG X570 GAMING EDGE WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 16GB DDR4 memória (RAM) modulok (több típus)
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
- Intel D945GCLF2D Mini-ITX
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest