Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- TCL LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Amazon Fire TV stick/box
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsekó
addikt
válasz Jamby18 #136297 üzenetére
Másik VGA beszerzése előtt a PCI-e sinbe fújhatsz egy kis kontakt spray-t. VGA sínjét is letörölgetheted kontakt spray-el, vagy radírral is átmehetsz rajta. Egy ilyen korú lap esetén a sinek is korrodálni szoktak már. Ettől függetlenül VGA is bekrepálhatott. Memória sineknek is tolhatsz kontakt spray-t és a memória modulok érintkezőit is áttörölheted vele.
-
Dzsekó
addikt
válasz cocka #136238 üzenetére
+1 a kondenzátorokra. Előtte esetleg a másik RAM slotban is megnézheted a RAM-ot. Illetve én még szoktam, hogy a RAM slot-ot végig kontakt spray-ezem, és a RAM-ot párszor megjáratom ki-be. Ugyanez a PCI-e slotokkal, VGA, egyéb kártyáknál. 5+ éves gépeknél sajnos kell, főleg ha konvektor mellett van a gép.
-
Dzsekó
addikt
válasz Dency01 #136227 üzenetére
Alley cat, az a neve. Lent a zöld download Alley Cat-re menj. Persze, hogy Dos-os játék, 1984-es IBM fejlesztés. XP alól még natívan ment, semmilyen Dosbox nem kellett hozzá, de már XP-ben sem volt semmiféle pc speaker driver. Virtualbox, vmware, dosbox, elvileg mindegyik jó, de mindegyik kicsit más. Próbálgatni kell. Azért írtam a cat.exe-t, mert az nem kényes, elindul bármilyen vas alatt hanggal. És még a zenéje is kellemes.
-
Dzsekó
addikt
válasz Hosssszu #136222 üzenetére
Lehet, hogy rosszul tudom, de szerintem a pc speakerhez nem volt driver. Bios is meg tudja szólaltatni. Úgy emlékszem, hogy minden játéknak megvolt a saját speaker fájlja, amit lejátszott. Volt az adlib-hoz és soundblasterhez is fájl. Viszont Soundblasterhez már volt dos-os driver. Aztán bejöttek a plug and play-es hangkártyák, amit már felismert a windows automatikusan.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz b.roland82 #136117 üzenetére
1. Egészséges az a HDD?
2. Még ha egészséges is, akkor is laggolhat. Próbaképpen egy használt, kölcsönvett SSD-t kiprobálnék. Ha azzal megtáltosodik, akkor a HDD vagy HDD kommunikációval volt a gond.
3. A telepítő pendrive-ot usb2-es portba tedd, még véletlenül sem usb3-asba. Még akkor sem, ha usb3-as a pendrive.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Sziasztok! Volt valakinek már olyan, hogy a windows 10 tálca nem tölt be? Windows logó van a tálcán, de gyorsindító ikonok és óra melletti futó programok ikonjai nincsenek ott. Ha a tálcára húzom az egeret, akkor megjelenik a windows kék karikája, mintha töltene éppen valamit. Start menü nem jön fel, így vezérlőpult illetve egyéb programokat nem tudok betölteni. Asztal megjelenik jól, az ott lévő programok bármelyikét hiba nélkül el tudom indítani. Olyan, mintha tálcát nem töltené be a windows. Szerintetek mi lehet ennek az oka? Merre induljak el?
-
Dzsekó
addikt
válasz RayMckurt #135977 üzenetére
[link] Itt a hozzászólásoknál nekem az jön le, hogy a Microsoft elkaszálta ezt a hardvert is (túl régi), úgy, mint pl. a Soundblaster Audigy 2-t, és még sok más hardvert. Ha használni akarod ezt a Samsungot, akkor feltehetsz 2017 előtti kiadású Windows 10-et, de annak biztonsági kockázata van, mert régi a szoftver. Az sem feltétlen megoldás, hogy felteszed a régi Win 10-et és ráfrissíted az újat, mert valószínű el fog tűnni a hardverkomponensek közül a DVD meghajtód (ugyanaz lesz, mint ami most van). Régi Win 10-nél frissítést le lehet tiltani, de annak biztonsági kockázata van. Nem győzöm ezt leírni, mert King Unique mindig kioszt.
Másik megoldás, hogy veszel másik DVD írót/olvasót. Összegezve a DVD meghajtó jó, csak az új Windows 10-ben nincs hozzá driver, Samsung meg már nem ír hozzá. Ha nem írtak hozzá 3rd party drivert, mint az Audigy 2-höz, akkor az új Win 10-el vége ennek a hardvernek. -
Dzsekó
addikt
válasz Memora #135927 üzenetére
Pedig szerintem a Vodafone-os net (esetleg a Technicolor router, amit szintén ők cserélnek) lesz, ha két gép egyformán ugyanazt csinálja. Most minden szétesett náluk sok helyen. Több helyen a Vodás DNS szerver sem megy rendesen. Szerintem jelentsd be nekik. Az a baj, hogy az átállás miatt az online hibabejelentő sem megy, telefont állítólag meg nem nagyon veszik fel.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #135913 üzenetére
"A nem akar viszont már egyéni probléma, az esetben viselje a hátrányait (támogatás fokozatos megszüntetése minden téren) és a lehetséges veszélyeit (pl. ransomware) a lyukas EOL / EOS Windows használatának."
Ezt mondd elistvánnak, aki most épp Windows XP-t nyesztet.
-
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #135911 üzenetére
1. Ebből még sosem volt gondom. Sok helyen állami szférában tolják a Win 7-et. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy ez így jó, csak azt, hogy nincs gondjuk, pénz meg nincs windows 10/11-re. Ez Magyarország sajnos.
2. Régi hardvert lecserélni, sokszor erre sincs pénz.
És vannak hardverek, amire már nem megy fel a legújabb windows 10, de használni szeretnék az adott hardvert, linuxot meg nem ismerik/szeretnének. Én is alapesetben a legfrissebb szoft mellett vagyok, de nem ördögtől való a régi szoft. Nem vagyunk egyformák. -
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #135909 üzenetére
Tudtam, hogy írni fogsz.
1. Windows XP-nél bármi jobb, még a Win 7 is. Tudom, arra is írogatod, hogy jó régen nem frissül, veszélyes, stb. De legalább a böngésző frissül és netezni lehet vele. XP-n már az oldalak sem jönnek be jól.
2. Annyi az értelme a 2015-ös Windows 10 felrakásának, hogy az még tartalmazza a régi drivereket. Ha frissül 21H1 vagy újabra, akkor eltűnik az eszközillesztőben jó pár komponensnél a driver. Ugyanez van, ha tisztán teszem fel a 21H1 vagy újabbat. Szoptam vele, tudom. Ha van kedved, akkor játsz el egy olyan gépen, amiben Soundblaster Audigy 2 van. Valahol 18xx vagy 19xx verzió után vették ki a drivert, win update után volt hang, nincs hang. 21H1 vagy újabb telepítésnél kapásból nincs hang. Más dolog, hogy az Audigy 2-nél lett 3rd party megoldás, de sok hardvernél nincs. Azt nem próbáltam, hogy régi windows fel, megvan minden driver, utána egyesével letiltani a driverek frissítését, aztán ráereszteni a windows update-et a legfrissebbre. Ha van időd, akkor próbáld ki légyszi, kíváncsi vagyok az eredményre. Normál esetben ha ráeresztem a win update-et, akkor letörli a már működő drivereket, és kérdőjeles lesz az eszközkezelőben, pont úgy, mintha 21H1 vagy újabbal tiszta telepítést csináltam volna.
3. Aki Win XP-t használ, azt szerinted mennyire érdekli, hogy nem frissül a windows 10-e?
4. Most, hogy írtad, olyanom is volt, hogy 21H1 leállt kék halállal, feltettem rá asszem 19xx-et, de utána update-elt a win rendesen. Máig sem értem mi volt ez. 3x ugyanott elhasalt kék halállal a 21H1 win telepítése. Update után most is megy rendesen, 21H2 van most rajta. Pedig nem régi xar gép.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz elistvan #135904 üzenetére
Win 7 + driverek letöltése gyártó oldaláról.
Vagy 2015-ös windows 10 felrakása, és az magától befrissíti a drivereket neten keresztül. Vezetékes nettel kezdheted, aztán ha minden driver fent van, akkor lehet próbálkozni a stick-el. Azért írtam az elsőként kiadott 2015-ös windows 10-et, mert az még tartalmazza a régi hardverek drivereit. Abban még le lehet tiltani a windows frissítést, amit le is kell, mert ha frissül a windows 10, akkor eltűnnek a hardverek driverei. 2017-től elkezdték kigyomlálni a régi hardverek drivereit, és hiába van feltelepítve, ha frissül a windows 10, akkor eltűnnek ezek a driverek. Egyik sem jó megoldás, de az XP-nél bármelyik jobb megoldás, és működni fog a laptop. -
Dzsekó
addikt
válasz Memora #135893 üzenetére
Amikor ilyen windows anomáliák vannak, akkor első körben nyomok egy rendszervisszaállítást korábbi időpontra. Általában ez megoldja a szoftveres gondokat, sokszor a vírust is. Ha mégsem lesz jó, akkor Medicat-et tedd rá pendrive-ra, bootolj be vele, azon vannak antivírus programok. Nem rossz ötlet másik PC-t rátenni ugyanarra az UTP végre, ha van rá lehetőséged. Kiderül, hogy a PC a rossz, vagy a nettel van valami.
-
Dzsekó
addikt
válasz #72688384 #135870 üzenetére
Az oké, de ha 58 fokos az SSD, akkor a többi komponens mennyi lehet? Nekem még soha nem ment 50 fok fölé háttértároló hőmérséklete. Meg a 70 fok nem azt jelenti, hogy a cél annak az elérése. HDD-nél is 60 fok a max megadott hőmérséklet, de 50 fok felett megsül és bad sector-os lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz CptAdamica #135868 üzenetére
Hűtést oldd meg! 58 fok az nagyon sok. Nálam 47 fokos az SSD úgy, hogy lekapcsoltam előtte a ventilátort. Gondoltam, ha felmegy 50 fokig, akkor visszakapcsolom. De eddig még nem ment. Télen alig 40 fokos. 50 fok felett már bármi előfordulhat. GPU és CPU hány fokos?
-
Dzsekó
addikt
válasz spirit7777 #135806 üzenetére
Itt ketten is azt írták, hogy viszi a 2x2GB DDR2-t. Legutolsó hozzászólás, illetve az első oldalon is írta valaki.
De a 2x2GB DDR2 használtan nem túl nagy összeg. Helyedben vennék 2x2GB DDR2-t. -
Dzsekó
addikt
válasz spirit7777 #135804 üzenetére
Tegyél bele DDR2-t. Használtan bagóért lehet kapni 2GB-ot. Nem értem, mit kell ezen ennyit rugózni.
-
Dzsekó
addikt
válasz spirit7777 #135765 üzenetére
Régi az alaplap a 775-ösök között is. Próbálj meg 32 bites Windows 10-et feltenni. Ha nem működik a legújabbal, akkor próbálj meg régi 2015-ös 32 bites Windows 10-et feltenni, mert abban még sokkal több driver volt, fel fog ismerni mindent.
-
Dzsekó
addikt
Két megoldás jutott eszembe így hirtelen:
1. 4G router vásárlása. Az USB stickből a SIM kártyát át kell rakni a 4G routerbe, innentől kezdve a 4G router tovább tudja adni a mobilnetet Wifi-n és LAN-on is. PC-t UTP kábellel be lehet kötni a routerbe, a telefon wifijével rá lehet csatlakozni a 4G router wifijére. Plusz minden egyéb eszközzel rá lehet csatlakozni a router wifijére (pl. TV).
2. ha két SIM kártyát tud fogadni a telefon, akkor mobilnetes kártyát át kell rakni az USB stickből a telefonba, így lesz a telefonon net. Telefonon beállítani a személyes hotspot-ot, amivel a telefon wifi antennájára teszi a netet. PC-be kell egy USB-s wifi kártya, amivel a telefon wifijét tudja fogni, hogy legyen a PC-n is internet.
Első megoldás a tisztább, de drágább, második megoldás olcsóbb, de kétkártyás telefon kell hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Szerintem UEFI Biosban van tárolva a home licensz. Esetleg business verziót megpróbálhatsz telepíteni. Abban van Pro, de nincs Home verzió.
Ez csak egy tipp volt, sosem próbáltam.Még egy ötlet: Ne adj neki netet telepítéskor és telepítéskor add meg neki a vásárolt pro kulcsot. Ha feltelepítetted, akkor ez a kulcs lesz bent a registryben, és ezzel tudod beaktiválni. Ha telepítéskor van net, akkor kinéz netre, és az UEFI-ben lévő home kulccsal rögtön be is regisztrálja a home verziót. Ha nincs net, akkor telepítéskor talán rá tudod erőszakolni a Pro kulcsot.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz w.miki #135413 üzenetére
Az is az volt, csak megdöglött a beépített VGA port. Ezért lett bele véve a legolcsóbb Nvidia kártya. Nvidia driver felpattintása után engedte állítani a képfrissítést. Amit csinálnék a helyedben. Ez a monitor másik gépben, amiben van dedikált VGA. Vagy erre a gépre másik monitor. Ha lehetőséged van rá, és szerencséd, akkor ez a monitor jó lesz a másik gépen, és akkor azt a monitort átteheted ide. Ha nincs ilyenre lehetőséged, akkor csak egy próba erejéig tudod megejteni a cserét, de akkor is valamit fogsz tapasztalni, hogy melyik a rossz. Esetleg még azt tenném, hogy ebbe a gépbe tennék egy Nvidia kártyát próbaképpen, hátha megoldódik a gond.
-
Dzsekó
addikt
válasz Satyricon #135350 üzenetére
Rescuezilla (Clonezilla GUI)
Macrium Reflect free -
Dzsekó
addikt
válasz Jamby18 #135269 üzenetére
Kondi púposodást nem fogsz látni, mert ezeken már szilárd elektrolit kondi van. Persze az is tönkre tud menni.
Könnyen lehet az ok, hogy lemerült a CR2032-es elem. Mérd meg multiméterrel. 200mA-es méréshatárral egy pillanatra mérj csak rá, ha 100 vagy feletti értéket mutat, akkor jó az elem, ha ez alatt vagy 0-t mutat, akkor tegyél bele egy új elemet és problem solved. Ezzel az elemkivétellel egyúttal a bios törlést is megejted. Nem írogatta a gép előtte, hogy nyomj F1-et vagy F2-t a továbblépéshez?
Amit még szoktam ilyen sípolásos hibáknál:
1. Memóriafoglalatok és VGA foglalat kontakt spray-ezése.
2. Memóriák és VGA érintkezőinek kontakt spray-ezése (rongyra rá a kontakt spray és finoman párszor áttörlöd az érintkezőket.
Ha nem javul meg, akkor érdemes 1 memóriával próbálkozni és végigpróbálni mind a kettőt vagy mind a négyet egyesével, mert lehet, hogy csak 1 modul ment tönkre. Így kiderülhet, hogy melyik a rossz.
Ha továbbra sem jó, akkor másik VGA-val próba.
Ha ezután sem jó, akkor kondi csere az alaplapon, de szilárd elektrolitnál ez picit macerásabb.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #135026 üzenetére
Kipróbáltam mindent, amit írtál. Nem lett jó. Downgrade-eltem a rendszert is eredménytelenül. Még arra tippelek, hogy valamelyik tanúsítvány kavarhat be. Van pár márkaspecifikus feltelepülve, de nem tudom őket leszedni, csak megtekinteni. Tudsz abban segíteni, hogy hogy lehetne tanúsítványt leszedni? Illetve van-e egyéb ötleted? Az op rendszer újrarakása elég macerás, mert sokminden spec dolog fel van téve, plusz az oem licenszeket nem tudom már.
-
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #135023 üzenetére
Köszi, elnézést, hogy hiányos volt a leírásom. 4 böngészővel próbáltam, vírusírtó és defender tűzfalat próbaképpen kikapcsoltam, akkor is ez a jelenség. Lehet certifikáció gond? Úgy értem, hogy gyártóspecifikus cert néha felmegy (munkagép), de ilyen gondom még nem volt soha. Leszedni nem tudom a 21H2-t, mert eltelt több, mint 10 nap a telepítés óta, így a windows beintett. A neten fellelhető DNS átírást, ipconfig-os parancsokat, meg hálózat alaphelyzetbe állítást is megcsináltam már.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Sziasztok! Egy ideje nem lehet rámenni PH oldalára az egyik 21H2-es windows 10-es gépről. Olvastam valami SSL gondról, ha a tovább a webhelyre nyomok, akkor bejön a PH oldala szétesve. Többi gépről jó de azokon régebbi a windows 10. Mit lehet ezzel kezdeni?
Képernyőkép: [kép] -
Dzsekó
addikt
válasz Doky586 #134955 üzenetére
Ha csak 9 éves lenne, de ez 16 éves router. Már érzelmi kötődés van, sokszor húzott ki a csávából. 150 vagy 300-as a net, de csak azért, mert ennél kisebb nincs.
mezis: Nyugdíjas használja, szerinted elég lesz?
Én használom backupnak, arra is bőven elég.[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz mezis #134951 üzenetére
Most fogom valahol visszarakni a WRT54GL-t. Vodafone net elment (wifi). Ügyfélszolgálat úgy oldotta meg a dolgot, hogy alaphelyzetbe állította a routerüket. Elment a wifi név és jelszó gyári alapra, az összes port átirányítás ment a lecsóba. De legalább lett net, hurrá... Egyszer már ezt eljátszották. Most lett elegem belőlük. Modem módba kapcsolom és mögé rakom a WRT54GL-t, majd abba állítok be mindent. És valószínű a wifi sem fog elmenni néha...
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz q13579 #134946 üzenetére
Freshtomato-t tegyél rá, azzal próbálgattam régebben ezeket és működött. A hátránya, hogy a fő routeren is freshtomato kell legyen. Legalábbis én csak úgy tudtam működésre bírni. De utána működött.
mezis: miért kéne lecserélnie azt a routert? Ha csak alap dologra kell, akkor az egy nagyon stabil router. Nem indulgat újra, nem szakad le a hálózatról, stb.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Pyttawrx #134672 üzenetére
Arra már nem emlékszem, hogy cd/dvd meghajtót írt-e ki. De úgy rémlik más volt a szöveg eleje, mert a déli híd driver felé mentem el, amit el is fogadott, mint kompatibilis eszközt. Fel is telepítette, de továbbra sem látta a HDD-t. És usb2-be dugva a pendrive-ot nem kellett neki a driver. És miután felment a windows 10, mindennek megvolt a drivere, nem volt kérdőjeles hardver az eszközillesztőben. Ezért volt fura nekem ez. Mert ha telepítés után be kellett volna adnom az usb3-as drivert, akkor érthető lett volna a gond.
-
Dzsekó
addikt
válasz Schiano #134658 üzenetére
Ha a javasolt tippeket megnézted, és még mindig nem jó, akkor mondok még egyet. Pár honapja ugyanezzel szívtam. Volt 1-2 óra, mire rájöttem nálam mi volt a baj. A windows 10-et pendriveról telepítettem és a pendrive-omat, ami egyébként usb3-as, egy usb3-as slotba dugtam. Állandóan HDD drivert kért a win. Beadtam én már neki mindenféle letöltött drivert, de nem volt jó. A megoldás az volt, hogy átdugtam a pendriveom usb2-es slotba. Egyből jó lett, drivert sem kért. A kütyümütyü szintén Dell volt, csak egy USFF gépecske.
-
Dzsekó
addikt
válasz Taktoj #134621 üzenetére
Ebben benne van, ami Neked kell.
Egyébként a tiszta dolog egy gyári visszaállítás lenne. Acer-nél nincs olyan?
Asusnál van. Ez minden személyes fájlt töröl, mintha most bontanád ki a laptopot.
A fiók törlés után a személyes fájlok ottmaradnak. -
Dzsekó
addikt
válasz User63 #134500 üzenetére
Ez a HDD SMR technológiás. Ha elkezdi mozgatni az adatait magán, akkor belassul.
És akkor nem tud írni. Megáll, mint a szög. A rendszer (ez már csak feltételezés) elkezdi a memóriába tolni az átmenetileg letöltött adatot, hogy majd HDD-re írja, de nem tudja ráírni.
SMR HDD-k jellemzője, hogy minél jobban tele van, annál jobban elkezdi magában pakolni az adatot és annál kevesebb szabad helye van mozgatni, minél jobban tele van. Tehát minél jobban tele van, annál jobban belassul. Ha RAID tömbben van, akkor még a RAID tömb is széthullik, hibásnak véli a HDD-t, mert nem ír, stb.
Mennyire van tele a HDD?
Javaslat: Vedd vissza a torrent letöltési sebességet és figyeld, hogy akkor is megmarad-e a jelenség.Utolsó CMR technológiás HDD WD10JFCX Red, de baromi drága. Véleményem szerint egy használt 1TB-os Samsung 860 EVO bele, azt csókolom. Bírják azok is az írást, nem melegszenek és nincsenek belassulási anomáliái. Mire teleírnád, addigra amúgy is cseréled újabbra. HDD mechanika sem bírja tovább.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz tylerddd #134492 üzenetére
Bitdefendert nem ismerem, de windows defenderben, ha valamit blokkolt (pl. Telepítő), akkor a defender beállításaiban meg lehet a defendernek mondani, hogy "nincs művelet", és akkor újra lefuttatva a telepítőt már lefut rendesen. Másik ötlet, hogy kapcsold ki a bitdefendert a telepítés idejére. Ha nem lehet kikapcsolni, akkor tiltsd az elindulását windows bootkor. Ezután telepítesz, majd feloldod a tiltást és kívételekhez adod a program files és program files (x86) mappát, hogy többet ne is keresgessen ott.
+1 ha van ilyen bitdefenderben, hogy kéretlen alkalmazások keresése, akkor azt kapcsold ki. Nod-nál emlékeim szerint van ilyen opció. -
Dzsekó
addikt
válasz gjung44 #134409 üzenetére
Pc speaker rá van kötve a gépre. Ha nincs, akkor tegyél rá egyet, hátha a csipogásból ki lehet találni, hogy melyik résszel van gond. Mert ez így csak találgatás. A táp csatlakozókat lehúztad és visszadugtad már (a kiegészítőt is)? Ha esetleg ott nem érintkezik valami, akkor simán lehet tápellátás gond.
-
Dzsekó
addikt
válasz #85619712 #134290 üzenetére
Sőt jobb híján barátom anyukájának körömlakk lemosójával szedtem le az oxidot. Nem volt más a háznál, csak körömlakk lemosó.
WD40 inkább kenőanyag, de mivel lemosod utána alkohollal, ezért letisztítod azt is és az oxidot is. De slotba inkább azt ne fújd...[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz #85619712 #134288 üzenetére
Radírt nem szeretem, mert kis darabkák maradnak, amit sűrített levegővel lehet utána fújkodni. Tény, hogy az oxidot az is leszedi. De csináltam már izopropil alkohollal is az érintkező tisztítását. Itt már csak az dönt, hogy kinek mi vált be.
A csatlakozók befújását én is csak végső esetben szoktam, ha más nem segít. Vékony szívószállal lehet irányítani, csak a slotba megy. És nem ész nélkül kell nyomni a sprayt, inkább csak szivárogtatni kell, és akkor csak pár csepp csöpög ki a szívószál végén, oda megy, ahova kell. Gondom még nem volt belőle. -
Dzsekó
addikt
válasz sisi22 #134285 üzenetére
Azt rosszul írtam, hogy nem réz az érintkező, hanem arany ötvözet. És az arany ötvözetei oxidálódnak, nem az arany. Valakik azt mondják, hogy nem kell takarítani, mert azzal csak rosszabb lesz az érintkező felület. Ezzel szemben én azt tapasztaltam, hogy kontakt hiba keletkezik, és kontakt takarítás után mindig jó lesz a cucc és sokáig jó is marad.
-
Dzsekó
addikt
válasz Raynbow74 #134281 üzenetére
RAM-okat kiveszed. Rongyra kontakt sprayt nyomsz. És mindegyik RAM lábát ledörgölöd a kontakt spray-es ronggyal. Ez leoldja a rézlábra rárakódott oxid réteget. Sokszor szemmel látható a különbség. Narancssárgából citromsárga lesz az érintkező. Utána mindegyik RAM-ot 5x ki-be teszed. Ezzel megjáratod picit a foglalatot is, mert abban is réz érintkezők vannak. Ugyanezt megcsinálod a videókártyával is. Elvileg utána el kéne indulnia. Ha mégsem, akkor az alaplapi memóriacsatlakozókat és videókártya PCIe csatlakozóját is fújd be kontakt spray-el, és utána RAM-okat is és videókártyát is járasd meg párszor a csatlakozójukban. Ha konvektor közelében van a számítógép ház, akkor különösen hajlamos oxidációra az összes réz érintkező.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #134136 üzenetére
Végignyálaztam az összes alapértelmezett program állítást. De eljutottam oda a gépházban, hogy elkezdtem végigpörgetni a kiterjesztéseket és a Win 11-nél ezek a kiterjesztések hiányoztak. Ha erőszakosan akartam hozzárendelni a fájlhoz, akkor meg nem csinált semmit, továbbra is a beépített lejátszóval nyitotta meg. Ez szerintem egy hiba, remélhetőleg javítják majd.
Egyébként én is ráteszem a legújabb frissítést. Audigy 2-nél is inkább 3rd party megoldással csináltam hangot, mint visszatérjek az előző windows verzióhoz. És ezt csakis a biztonsági frissítések miatt. Mert az irány, meg a kinézet (Windows 11 még csúnyább szerintem) nem tetszik. De ennél a régi laptopnál esélytelen volt az új Windows 10. Így, a 2015-ös Windows-al biztonsági rés van bőven, de működik, 21H2-vel meg nem. Netezős gépnek lesz használva, oda meg nem kell biztonság, mert nem lesz rajta saját adat. -
Dzsekó
addikt
válasz King Unique #134128 üzenetére
Egyébként annyira nem vagyok elájulva az iránytól, ahova a Windows fejlesztés tart. Windows 11-essel már fájl kiterjesztésekhez tartozó alapértelmezett programot sem tudok állítani. Sok képfájl kiterjesztés, és sok videó fájl kiterjesztés egyszerűen hiányzik. Pl. mpg van, mkv és avi nincs. Tehát úgy néz ki, hogy mpg-eket VLC nyitja meg, mkv-t meg avi-t a beépített windows lejátszó. Ugyanott Windows 10 21H2-ben minden a helyén van. A másik problémám, hogy 2019-ben elkezdték kipakolni a régebbi hardverek drivereit. Tehát az utolsó normális Windows 10 pont a 18xx verzió volt. Utána tűnt el az Audigy 2-ről a hang. Aztán lehetett bűvészkedni 3rd party megoldásokkal, hogy működjön. Értem én, hogy vegyél új gépet, de miért fáj nekik, ha valaki a régit használni szeretné? Szánt szándékkal gyomlálják ki a drivereket. És ezek sokszor pár kb-os driverek, szóval, ha helyet akarnának spórolni, akkor nem ezeket kéne eltávolítani. Most telepítettem egy régebbi Lenovo laptopot. 21H2-vel kezdtem, a drivereknél ott voltak a hardverek nevei, de sárga felkiáltójeles volt a chipset, USB, ethernet, wifi, Intel VGA. Konkrétan használhatatlan volt, mivel internet sem volt, mert az ethernet és wifi driver sem ment. Ezek után (Audigy 2 esetem miatt egy ötlet fogant meg bennem) feltettem a 2015-ös legelső Windows 10-et, ami mindent megtalált natívan, még az ujjlenyomat olvasót is. Ikonok szebbek, több ikon Windows 7-ből van még átemelve, nem ez a szürke karctű rajzolat borzadály az óra mellett. Sokkal testre szabhatóbb, több a beállítási lehetőség, és még a windows frissítést is le lehet tiltani. Amit meg is tettem rögtön, mert okultam a hangkártya esetemen, ha frissül a windows, akkor kegyetlenül kitörli a működő drivert. Fent van a legfrissebb böngésző és működik minden, és még a kinézete is szebb. Szóval nem mindig az újabb a jobb.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz tonyrulez #134118 üzenetére
Másik pendrive-al is ezt csinálja?
Próbáld meg kikapcsolni a vírusírtót és tűzfalat újraindítás után közvetlenül és úgy rádugni a pendrive-ot 2x, hogy úgy jelentkezik-e a hiba.
Ezeket még megpróbálhatod, amik itt vannak.
Nekem az a sanda gyanúm, hogy megsérülhetett valami vagy egy feltelepített program (akár vírusírtó vagy tűzfal) használja a pendrive-ot, ami az első leválasztáskor nem választódik le rendesen, mert a fenti cikkben másik meghajtóra telepítve az op. rendszert a hiba megszűnt.
Esetleg arra próbálj meg visszaemlékezni, hogy amikor először jelentkezett a probléma, akkor tettél-e fel új programot vagy kézzel frissítettél-e valamit.
Rendszer-visszaállítás korábbi időpontra megvolt már?[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Armagedown #133988 üzenetére
Ideig-óráig jó bármi, mert meg van kopva már. Nálam egyébként a tüneti kezelésre a WD-40 is bevált. Fél-1 évig azzal sincs gond.
-
Dzsekó
addikt
válasz Doky586 #133971 üzenetére
Ciki vagy nem ciki, így legalább nem jönnek be a most divatba jövő uefi-s virnyákok, amit még a vírusirtók is nehezen találnak meg. Így még az alaplap-ot is megfertőzi a vírus.
Régi lapom van, nem uefi-s, tökéletesen működik, SSD+XEON proci gyors, minek költsek rá halom pénzt. Ja és XP-től kezdve Windows 11 is megy rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- Xiaomi Poco F3 5G 8/256 Ocean Blue
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest