- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Dell notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Gigabyte alaplap topik
- BIOS frissítés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #47799 üzenetére
Néha mondjuk zenehallgatás közben csak úgy fogja magát és elszáll a hang. Ilyenkor pattan egyet és az adott lejátszó programban a zene is megáll. Az esemény arra hasonlít, mintha hirtelen kihúztam volna a hangkártyát az usb-ből és azzal a lendülettel vissza is dugtam volna. Bizonyos lejátszókat ilyenkor újra kell indítani, hogy megjavuljon a dolog, de a wmplayer esetében elég volt csak a track-et elindítani újra. Ez a hiba egy facebookos videó lejátszásánál is előjött már egyszer. Fogalmam sincs hogy mihez lehet köze mert nem találtam kapcsolatot semmiben. Több zavaró tényező lehet nem csak az alaplap de gondoltam közrejátszhat benne.
Audio szerkesztő program használata közben még nem találkoztam ezzel a hibával.
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Van egy külső usb 2.0-ás hangkártyám, ami az usb-ről kapja a tápot is. Azt szeretném beállítani az alaplapom biosában, hogy ez fixen mindig kapja meg az 5 V-ot. Hogy tudom ezt megoldani?
Alaplap: Gigabyte H97M D3H rev.1.1
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45681 üzenetére
Úgy néz ki megvan a hiba oka.
A ramokat tesztelem egyenként.
Az egyikkel tökéletesen bebootol a rendszer. A másikkal még vészleállást is csinál miután bekapcsoltam a gépet és csak utána kezd bootolni.
Tehát a ram kitből az egyik ram hibás. Meg is van melyik.
Memtest86 9 óra tesztelés után nem írt hibát. Majd ráküldöm a memtest-et úgy hogy csak a rossz ram vana gépben.
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45673 üzenetére
Még kipróbálom azt, hogy az SSD-t kiiktatom és HDD-re felrakom a rendszert. Hátha az SSD hibás. Meg átrakom a ramokat másik slotba. Megnézem egyenként is a ramokat, hogy egyiket kiveszem és csak egyet hagyok benne. Hátha a Ram a bűnös és a memtest86 nem volt pontos.
Még sosem jártam így, hogy ennyire nem volt egyértelmű, hogy melyik alkatrész a hibás. Minden alkatrészre van garancia, de ilyenkor önköltségre el kell vinni egy szervizbe hiba feltárásra? Mert így nem tudom melyik alkatrészt küldjem vissza gariba. Mik a tapasztalatok ez ügyben? Vagy ennek van valami költségkímélőbb megoldása? Mert garanciában egyik bolt sem tesztel kpl. konfigot. Még akkor sem, ha az összes alkatrészre van garancia és náluk vásároltad mindet.
Felhívtam egyébként a boltot. Nem voltak túl segítőkészek. Egyből letámadtak, hogy biztosan rossz tápegységet használok (Mert azt nem tőlük vettem, meg hogy ez felelős az Optikai meghajtó tönkremeneteléért is.). A másik opció az volt, hogy biztos elhajlítottam egy lábat amikor a CPU-t beraktam a helyére.
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45640 üzenetére
Kiiktattam a HDD-t. Nyomtam a bios-ban egy "Load optimized default"-ot. Pendrive-ról bootoltam a Win 10 telepítőt (Az UEFI-t bootoltam be). Csináltam 2 partíciót az SSD-n, majd feltelepült a Windows. Beléptem az OS.-be. Jelenleg se internet (tehát semmi windows update), se driver, se vírusírtó az égvilágon semmit nem raktam fel. Tisztán hagytam.
Sajnos semmi nem változott továbbra is crashel bootolás közben.
Mit tegyek a továbbiakban? 100%, hogy alkarész hiba, és nem biosban kell valamit átállítani? Én semmit nem állítottam a bootolás terén a bios-ban, se a win telepítés előtt se a win telepítése után. Jelenleg defaulton van minden.
Garancia van mindegyik alkatrészre, csak nem tudom melyik a hibás (már ha valamelyik hibás). Volt egy tipp, hogy az alaplap, de azt hogyan tudnám kideríteni? Két alkatrész kivételével (Tápegység, Ram), mindent egy helyről vásároltam össze.
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45640 üzenetére
Nem tudom mennyire off amit most mondok, de megemlítem hátha emiatt másfelé kell keresni a hibát.
Újra akartam rakni az op.rendszert. A HDD-t lehúztam az alaplap sata portjáról és a a tápegységről, csak az ssd-t hagytam meg, hogy arra telepítsek. Én nem szoktam használni az Optikai meghajtót csak a Win telepítésére, ezért az ideiglenesen nálam ki volt iktatva. Tehát se a satába se a tápegységre nem volt csatlakoztatva. Adtam neki áramot és a 2-es sata portra csatlakoztattam. Indítom a gépet, készültem volna a win telepítésére, de már a boot alatt kettő halk, mély puffanás szerű hang és égett szag. Hát szétégett az Optikai meghajtó. Szét is szedtem. Belül tiszta korom.
Ki is iktattam gyorsan a gépből. A Winyót biztonsági okokból egyelőre nem is csatlakoztattam vissza, nehogy az is elszálljon.
A gép beindul, be tudok lépni a windowsba is. Nem teszteltem egyelőre semmit, de látszólag más kár nem keletkezett, de még átnézem a gépet.
Kicsit már nevetséges az egész történet. Gondoltam megemlítem hátha a táp okozza a boot hibát.
Az sem elhanyagolható tényező, hogy az optikai meghajtó egy elég gagyi alkatrész (volt) a gépben:
LG ODD - DVD Író (Fekete; BareBulk; c.sz: GH24NSD1RBBB; SATA; SuperMulti; SecurDisc)Hogyan tovább szerinted/szerintetek? Ennyi problémával még én sem találkoztam, főleg egy új gépnél nem. a Vinyómat vissza se merem így rakni, nehogy az is kifüstöljön.
Elnézést, ha nagyon off volt a hozzászólás, de minden infó fontos most a komplex probléma miatt.
Előre is kösz a segítséget és a türelmet!
-
nemethchek19
aktív tag
válasz nemethchek19 #45638 üzenetére
Bár az usb probléma csak akkor jött elő, ha véletlenül belépett boot crash nélkül. Ha már megy az OS és járatom, menet közben nem szoktak elszállni az usb eszközök. Egyszer meg előfordult a Memtest86 alatt, hogy reggelre nem volt egér.
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45637 üzenetére
Kivettem már egyszer azóta. Igaz nem pucoltam meg az érintkezőket csak a kupakot, mert cpu coolert cseréltem rajta és letakarítottam a paszta maradékot. Lényeg, hogy mikor elsőnek szereltem bele a lapba már akkor is jelentkezett a boot hiba. Most, hogy a cooler miatt ki kellett vennem megint a lapból a cpu-t, még mindig fennáll a hiba.
Igen, nálam volt az usb-s eszköz probléma is
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45632 üzenetére
Ugyebár dedikált VGA-m nincs, IGP-t használok. Win 7 alatt akadtak az 1080p filmek, youtube-on is meg lejátszószoftverekben is. Akkor láttam, hogy kijött egy új driver a grafikusvezérlőhöz, de csak win 10-re adták ki, ezért felraktam a Win 10. Ezen az OS-en tökéletesen futnak a Full HD filmek, semmi akadás. Youtube-on is tökéletes.
Intel® HD Graphics 4600 (Intel® HD Graphics 4600)
illesztőprogram: 20.19.15.4300 (dátuma: 2015. 10. 01.)Kipróbáltam, hogy leszedem a vga drivert és úgy indítom a gépet. Nem lett jobb, ugyanúgy crashelt. Most, hogy újraraktam a drivert még mindig ott a boot hiba.
Ram és alaplap kompatibilitási probléma nem lehet?
Ramom: http://www.corsair.com/en-us/vengeance-lp-16gb-2x8gb-ddr3l-dram-1600mhz-c9-memory-kit-cml16gx3m2c1600c9r
Én nem látom az alaplap memory support manualjában, hogy támogatná ezt a ramot: http://www.gigabyte.ph/products/product-page.aspx?pid=5258#memory%20support%20list[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45566 üzenetére
Továbbra is a Boot Crash hibával küzdök.
Beállítottam, hogy amikor crashel ne indítsa újra a gépet, hanem jegyezze az eseménynaplóba a "Minidump" mappába "dmp"-ben. Felraktam a Blue Screen View nevezetű segédprogramot a kiolvasásához. Azóta szépen gyűltek is a hibák:
Mint látható az "ntoskrnl.exe" az mindig állandó az összes hibánál.
Következő művelet a Windbg analízis lenne, de azt még nem próbáltam. Kicsit bonyolultnak tűnik, mivel azt hiszem szimbólumokat kell letölteni hozzá, meg érteni is kéne kiolvasni a hibát belőle. Szóval ha valaki vállalkozik erre vagy segít abban, hogy elmondja hogyan csináljam, annak előre is köszönöm.
Amilyen módszereket elvégeztem a hiba megoldására:
Bios frissítés (verzió: F7; Dátum: 08/03/2015; ID: 8A06AG03)
Megmértem az alaplap aksiját. Megvan a 3 V a multimeter szerint.
Memtest86-ot(Uefi-s 6-os verziót) lefuttattam 9 órán keresztül. Nem talált hibát. Az aida64-el mért sebesség szerint dual channelben van.
Lehúzgáltam minden usb-s "kütyüt" és úgy indítottam a gépet. Nem történt változás.
Minden használatban lévő hardver driverét lefrissítettem a legújabbra, beleértve az intel chipset drivert is. A hálókártyával meg az alaplapi hangkártyával nem foglalkoztam mivel azok ki vannak iktatva a Bios-ban.
Bios-t optimized defaultra állítottam (Kikapcsolta az XMP profile-t is, így most csak 1333 mhz-en megy).
Valami ötlete a továbbiakban?
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45564 üzenetére
Egyébként reggel mikor felkeltem, hogy leállítsam, már nem volt egér (uefi-ben futtattam a memtest-et) Kihúztam az egeret visszadugtam és lett. Már írtam az előzőekben is, hogy ez nem az első eset, hogy az usb-s dolgok nem jönnek elő (pl. wifi, hangkártya). Most kihúztam minden usb-s eszközt, ha hazaértem visszakapcsolom a gépet, meglátjuk lesz e boot hiba.
Én tennék azért egy próbát a Bios frissítéssel.
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45478 üzenetére
A memtest86-ot usb-ről szeretném bootolni. A boot menüben 3 verzió is van belőle. Van a sima, és 2 uefi előjegyzésű a pendrive-ra hivatkozva. Melyiket indítsam? Mindkettővel megy csak a sima a v4 verziót indítja az uefi meg a 6.2.0-es verziót.
Nem tudom van e most ennek jelentősége, A WIN 10 telepítésénél is 2 verzió volt. Sima (P3 a dvd meghajtó elé volt írva, azaz a 3-as sata port) A másik meg az UEFI előjegyzésű. Én a P3-ról telepítettem fel, tehát nem UEFI-vel.
-
nemethchek19
aktív tag
válasz RedCactus #45508 üzenetére
Majd kipróbálom úgy is. Egyébként, ha nem jön elő a boot hiba akkor általában mikor belép a Win-be nincs se wifi se hangkártya. Ugyebár mindkettő usb-s cucc. Ilyenkor csak a gép újraindítása segít. De ez a problem az ERP bekapcsolása előtt azt hiszem nem jelentkezett, de majd megfigyelem.
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45478 üzenetére
Most nyomtam a BIOS-ban egy "Load Optimized Defaults"-ot, hátha csak én állítottam el valamit már az elején. Arra emlékszem, hogy a memória órajele alapon 1333 mhz volt és át kellett állítanom xmp profile 1-re és akkor lett 1600 mhz . Most, hogy rányomtam a optimized default-ra így most megint 1333 mhz, de egyelőre nem nyúlok semmihez a bios-ban. Meglátjuk jelentkezik e a Boot hiba.
Ram típusa egyébként: [link]
Egyébként mi a gond a Bios frissítéssel?
-
nemethchek19
aktív tag
válasz jacint78 #45475 üzenetére
Írtam egy másik a topikba erről a hibáról:
történet egyik fele: [link]
történet másik fele: [link]
Igen viszonylag újonnan összerakott gép, kb 1-1,5 hónapos. Kezdettől fogva hibázik a bootolásnál. Aztán magától újraindul mindig és utána rendesen be is lép a Winbe.
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Folyamatosan kék halált kapok a bootolás közben, így kezdésként a probléma megoldására egy Bios frissítésre gondoltam.
Alaplap: Gigabyte H97M-D3H
Jelenlegi Bios adatai:
Bios version: F5
Bios Date: 10/22/2014
Bios ID: 8A06AG03Ezt találtam a Giga oldalán a legújabbnak.
Version: F7
Date: 2015/09/18Ez most a legfrissebb firmware vagy van újabb? Van e valami ismert hibája ennek a verziónak, vagy nyugodtan feltehetem? Mire érdemes odafigyelni a Bios frissítés előtt?
Elnézést a kezdő kérdésekért. Előre is köszi a választ!
-
nemethchek19
aktív tag
válasz nemethchek19 #45195 üzenetére
Közben megtaláltam.
Úgy csináltam, hogy az energiagazdálkodásnál az "ERP" funkciót bekapcsoltam, így áramtalanítja az usb portokat. Tulajdonképpen ez a funkció akkor mit jelent? Lehet e valami probléma abból, hogy bekapcsolom?
Kikapcsoltam/bekapcsoltam a gépet. Látszólag semmi probléma.
-
nemethchek19
aktív tag
válasz nemethchek19 #45047 üzenetére
Erre valakinek valami ötlete?
Tehát, hol kell kikapcsolni a Gigabyte H97M-D3H alaplap BIOS-ban azt, hogy kikapcsolás után áramtalanítsa az usb portokat?
-
nemethchek19
aktív tag
A következő probléma megoldását lehet nem az alaplapnál kell keresni, de ez volt az első gondolatom.
Van 2 usb midi kontrollerem. Az áramot usb-n keresztül kapják. A gép kikapcsolása után is áram alatt tartja őket. Elnézést ha butaságot kérdezek, de ezt ki lehet valahogy kapcsolni az alaplapnál? Illetve valakinek valami ötlete, hogy merre keressem a probléma okát?
Alaplap: Gigabyte H97M D3H
Midi kontrollerek:
Novation Launchkey Mini
Korg Nanokontrol 2 -
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Van egy külső usb-s audio interface-em (focusrite 2i2 scarlett), így leszeretném tiltani a bios-ban az alaplapi hangkártyát.
Bementem a bios-ba és a "peripherals" fülre, ott megtaláltam az "audio controller"-t (gondolom az a hangkártya). Ott "Disabled"-et állítottam. Az eszközkezelőben mégis ott van az alaplapi intel hangkártya. Hiába törlöm le, újraindítás után megint felteszi. Miért érzékeli, hogy van? Letiltottam most egyelőre az eszközkezelőben, de mi a megoldás?
Alaplap: Gigabyte H97M-D3H
-
nemethchek19
aktív tag
Gigabyte H97M-D3H driverekből kell/érdemes valamit felrakni? [link]
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit zöldfülű vagyok az Uefi Bios témában és a segítségeteket szeretném kérni a beállításában. Egyelőre Win telepítés előtt állok SSD-re, de szeretnék pár dolgot beállítani előtte a Bios-ban.
Olyan problémám van, hogy a Bios-ban a memória órajele alapbeállításon 1333 Mhz valamiért és egyébként 1600 Mhz-nek kellene lennie. Mi ennek az oka? Hogyan tudok állítani rajta?
Hol kell engedélyezni a S.M.A.R.T információkat és a SATA AHCI üzemmódot?
Alaplap: GIGABYTE H97M-D3H alaplap.
Bios version: F5
Bios date: 10/22/2014
Bios ID: 8A06AG03Ram: Corsair Vengeance LP 2x8 GB DDR3L 1600 Mhz CL9 1,35 V
CPU: Intel i5-4590 -
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Gigabyte H97M-D3H alaplap. Corsair 2x8GB DDR3L 1600MHz Vengeance LP ram kerülne bele, tehát alacsony fogyasztású 1.35V-os.
A CPU egyébként i5-4590
Az alaplap a specifikációban erre nem tér ki. Lehet ebből probléma, hogy ez 1.35V-os?
[ Szerkesztve ]
-
nemethchek19
aktív tag
válasz nemethchek19 #42802 üzenetére
Az én kérdésemben tud valaki segíteni?
-
nemethchek19
aktív tag
Sziasztok!
Nézegetem a specifikációkat, de nekem nem egyértelmű. Ezeknél a lapoknál van adaptív mód?
GIGABYTE GA-H97M-D3H
MSI H97M-G43
ASUS H97M-PLUS[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest