- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA® driverek topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Philips LCD és LED TV-k
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Necroman_Mk2
őstag
válasz
Armagedown #174 üzenetére
Elhiszem, de akkor sem.
-
Armagedown
őstag
válasz
Necroman_Mk2 #171 üzenetére
" az viszont biztos, hogy LTSC licenccel nem fogok szarakodni."
Ugyanúgy lehet filléres kulcsokat venni hozzá, mint a többi verzióhoz.
Nincs ebben semmi szenvedés.
Házimozi gépre simán jó lehet a Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 is, de a régebbi Enterprise LTSC 2019 is, ha éppen olyan kulcsot találsz olcsón.[ Szerkesztve ]
-
válasz
"A ribbonokra/fülekre először én is furcsán tekintettem, de a megszokásukat követően már egészen jól lehet velük dolgozni, és nem egy ikontengerben megkeresni a megfelelőt."
De az ikontengerből tetszőlegesen mazsolázhattál. Az én régi Office ikonsoromon kizárólag az általam használt ikonok vannak.
MaCS
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
"A ribbonokra/fülekre először én is furcsán tekintettem, de a megszokásukat követően már egészen jól lehet velük dolgozni, és nem egy ikontengerben megkeresni a megfelelőt."
Egyrészt a ribbon is ikonokkal van tele, másrészt a menüböl keresgélte ki az ember mit akart. Csak az akkori billkombókat kikukázták teljesen, miközben nyelvfüggetlenül müködött többé-kevésbé. Ráadásul azonnal jön vissza a régi megoldás ablaka, amint egy lépésnél mélyebbre kell menni. A jobboldalon formázás is ritka szarul müködik excelben diagramok készítése esetén. Mondjuk a komplett diagram készítés szét lett baszva. -
Necroman_Mk2
őstag
Mivel a Windowsomon jó ideje nem használok MS Office-t, ezért ez a fejlemény nem fog engem érinteni. A Linux alá telepített LibreOffice kielégíti az igényeimet szerencsére, bár a prezentációkkal még mostanság is nehezen boldogul.
Viszont van egy régi, projektor vezérlő "házimozi" gép, amit érinteni fog a W10 support lejárta. Kérdés még, hogy mit fogok csinálni: megpróbálkozni a kiterjesztett supporttal, vagy egy W11 felerőszakolása (a proci nem támogatott, a TPM-t nem tudom, milyen van benne). Még morfondírozok ezen a következő fél évben...
... az viszont biztos, hogy LTSC licenccel nem fogok szarakodni.#2 ddekany Szerintem a 2007-es verzióban volt egy nagy újítás az x végű fájlformátumok (docx, xlsx,...) megjelenésével, amik már XML alapúak, ezáltal platform-függetlenebbek lettek, mint az elődeik. Azóta nem tudok nagyobb váltásról, legalább is a fájlformátumok terén.
#149 MaCS_70 Én a Szuperkutyát használtam, nekem jobban bejött, mint Clippy, akit magyar verzióban Gem Gézának neveztek át.
#159 MaCS_70 A ribbonokra/fülekre először én is furcsán tekintettem, de a megszokásukat követően már egészen jól lehet velük dolgozni, és nem egy ikontengerben megkeresni a megfelelőt.
-
ddekany
veterán
Halálom, hogy belül, pl. legalább a xlsx-ben tárolásra, nem valami közös (nyelvfüggetlen) formátumot használnak. Aztán azt betöltéskor/szerkesztéskor átforgatnák "fejben", amire kell. Fel nem fogom, hogy lehettek ekkora gyökerek.
Amúgy a másik móka a CSV fájl formátum kezelése Excelben. Ha nyelvedben a tizedes szeparátor az vessző, akkor a CSV fájlban az oszlopokat pontosvesszővel válasszák el, vessző helyett...
(Pedig amúgy támogatja a rendes CSV is a vesszőt értékekben.) Aztán persze szív a felhasználó, amikor pl. valami webes CRM-be fel/le tölt táblázatokat, mert azok jellemzően CSV-t használnak erre, ás a készítőik gyakran feltételezik, okkal, hogy a CSV az vesszővel tagolt (CSV = Comma-Separated Values).
[ Szerkesztve ]
-
Sokáig dolgoztam kétnyelvű környezetben. Egyszerűen csodálatos volt, hogy az egyik gépen megkomponált Excel-táblát a másik szobában már nem tudták használni az ilyen különbségek miatt, meg ugye ott voltak a magyarra (többé-kevésbé) lefordított függvények... (pl. szum)
MaCS
-
Az Outlookkal valahogy sosem tudtam megbarátkozni...
Lazán követgetek egy idősebb ex-microsoftos fejlesztőt a Youtube-on, aki elég hasznos dolgokat mond el nekem tetsző stílusban. Az ehhez hasonló fejlesztésekről is volt egy videója, amelyben elmondta, hogy változtatni KELL. Akkor is, ha tudják, hogy az észszerűtlen, de a nagy számok már számtalanszor megmutatták, hogy látszólag közfelháborodást kiváltó, amúgy tényleg idióta módosítások is hosszabb távon pénzt hoznak -- akár közvetlenül, akár közvetve...
MaCS
-
itt a magyarázat. Egyéb kérdés?
-
nyunyu
félisten
válasz
Alaaf Pi #161 üzenetére
Amerikaiak nem gondolták végig, hogy más nyelvekben tizedesvesszőt használnak a tört számok ábrázolásánál, így nem jó ötlet a vesszőt a függvény paraméterek/argumentumok , illetve listák elválasztására használni, pláne, ha nem fix az argumentumok száma.
Pl. MAX(5,6) az most mit jelent? egy elemű lista maximumát/5,6-ot vagy 5 és 6 közül a nagyobbikat?
[ Szerkesztve ]
-
Alaaf Pi
senior tag
amiért rendsen tudnám ütni öket az a dupla gombos gyorsbillek, meg a nyelvi környezettöl függö gyorsbillek. Illetve a , és ; használat variálása lokalizáció függvényében Excelben.
És tudom, nekik az a jó, minél olcsóbban megvannak, ami azt jelenti, annyira legyen csak jó, és épp annyira legyen szar, hogy még ne váltsanak másra. Egyébként nem vagyok pro user benne. -
nyunyu
félisten
Ennél már csak az a jobb, hogy az Outlook 2024-ben átpakolták a levelezés, naptár, egyéb gombokat a bal felső sarokba a levelezés fejléc mellé, ahogy Teamsben is vannak a gombok, így most van fixen egy üres sáv az ablak bal oldalán az ikonok alatt.
Próbáltam áttenni őket a régi helyükre (levelezés fejlécek alá), de nem módosítható az ablak szerkezete.
-
válasz
Alaaf Pi #153 üzenetére
A ribbon nekem az idegeimre megy, így, lassan húsz év után is. Pedig már nagyjából összeállítottam egy saját szalagot, de az interaktivitás gyakran felülbírál.
Nem mintha az egész az ördögtől való lenne, csak ugye a kivitelezés, amikor a szoftver fejlesztője simán átveszi a hatalmat az én gépen és az én igényeim fölött.
Úgy kétezer körül vettem részt egy kicsit bennfentesebb szakmai vitán, ahol nagy részben erről volt szó. A MS képviselői kerek-perec elmondták, hogy pontosan értik a problémámat (amivel nem voltam egyedül, és a többiek sem az egységsugarú Mancika szintjéről érkeztek, sőt, többen képviseltek komolyabb falhasználói szervezetet), de higgyük el, ők tudják, hogy mit csinálnak. Pontosan ismerik az igényeket és azok eloszlását, de nekik a legolcsóbban fenntartható, a többség számára csábító, minél kevesebb felhasználói beleszólást engedő megoldás a jövedelmező.
Valami olyasmivel zárta, hogy sokan hiszik azt, hogy kicselezték a Microsoftot, holott csak annyiról van szól, hogy a Microsoftnak ennyit volt érdeke engedni nekik, miközben kifejezetten jól profitál az alternatív megoldásokból, mivel azok gyakran helyettük végzik el a piszkos munkát.
Ez sajnos egy ilyen üzleti modell és ilyen piaci helyzet.
MaCS
-
-
Bevallom férfiasan, én is használom az Office 2000 és Office XP telepítéseimet, pedig van 365 előfizetésem. Egészen egyszerűen sokkal kézre állóbb, kevesebb kattintással tudok megoldani egy csomó rutinfeladatot (jobban testre szabható).
A gemkapocs helyett én a macskát nézem. Nekem bejönnek az ilyen gegek.
MaCS
-
nyunyu
félisten
Anyám élettársa képes volt Office2000-et telepíteni a Win10-et futtató HP 8570p laptopjára ("megvan eredeti CDn, jó az"), hiába mondtam, hogy kap rá 2019-et, vagy 2021-et.
Hétvégén voltam náluk, aztán mutogatta, hogy éppen milyen doksit szerkeszt, aztán végig ott ugrált a képernyőn az idióta gemkapocs.
[ Szerkesztve ]
-
Az OK, pont ezért fontos legalább a security patchek megléte.
User error ellen másképpen kell védekezni."Ha xp-vel kellene elnem az eletem se hatna meg mert nem a frissites ved meg."
De.
Csak nem az ellen a fenyegetés ellen, ami user oldalról jön.
A SMBv1 hibák ellen pl. a frisssítés védett. Ahol nem volt fent, ott megszívták a Wanncry-t. Mindegy, milyen hálózat.@moleculez : És volt olyan mérnökigazgató, aki annyit mondott, hogy "attól hogy valakinek egyszer baja lett tőle, az miért baj"
...mondjuk ha a puccos autógyártó ügyfél meghallana egy olyat, hogy a gyártócég hálózatáról ellopták a termék dokumentációját, vagy pl. hibás termékek készültek 2 hónapig, akkor lehet zabos lesz[ Szerkesztve ]
-
Tamás9x
őstag
Elmondtad azta mirol beszelek az eleje ota.
"Iparban ettől azóta is félnek, főleg, hogy rengeteg vezérlés nem is frissíthető"
Vannak nagyon jo hardveres bitlocker kartyak, halozat mentes vagy levalasztott halozatok amik nem ernek el az internetig. De ha el is er be lehet korlatozni hogy csak adott folyamat futtatasara legyen kepes semmi masra nem.
De minden disztronal megy a panikkeltes
Ha xp-vel kellene elnem az eletem se hatna meg mert nem a frissites ved meg. Han az elovigyazatossag, es a tudas mit NE!
Talalkozunk itt a kov support vege cikknel
-
Nem kémkedés volt. Bejuttattak egy vírust, ami hazavágta a fizikai eszközöket.
Iparban ettől azóta is félnek, főleg, hogy rengeteg vezérlés nem is frissíthető.Shodan-t nézd meg, mennyi publikus IP-vel neten lógó kamera van, meg ipari, vagy közművezérlés, ami outdated, pillanatok alatt törhető.
De a "megy a felhős szerverhez az okoslámpa" sem sokkal jobb.@Tamás9x : Akkor tudod, mennyire nem jó ötlet ismert biztonsági résekkel használni valamit
Pláne ami mászkál fel mindenféle hálóra.
[ Szerkesztve ]
-
Akkor olvass hozzá az insider threat-ekről is
Iránnak sokáig azért nem volt atombombája, mert valaki bedugott egy pendrive-t egy céges gépbe. -
Attila0
őstag
"Cégnél sokszor van, amit ki kell tenni netre. Amit nem kell, azt tűzfal, stb."
Igen, azzal én is tisztában vagyok hogy van amit közszemlére kell tenniük, különben nem pörögne a biznisz. Viszont még kezdő számítógépfelhasználó koromban olvastam egy intranet nevű belső hálózatról. Na, most ebből az emlékemből építkeztem.
[ Szerkesztve ]
-
Fogalomzavar?
Cégnél sokszor van, amit ki kell tenni netre. Amit nem kell, azt túzfal, stb.
És attól függetlenül belső hálón sem árt, ha biztonságos cuccok vannak, és egy pendrive-al nem lehet megborítani egy globális céget (jelenlegi munkahelyemen megtörtént, és máshol is). -
A telefon az egy dolog, ott csak a saját személyes adatait teheti közszemlére aki akarja. (Én pl. nem töltök le minden sz@rt, és napi használatra csak olyan, ami még supportált.)
Amúgy azért nézd meg, hány lopott Fb. profil próbálkozik be, ha feladsz egy hirdetést Marketplace-n. Azok sem úgy lettek, hogy a tulaj megsúgta a jelszavát egy botnet gazdájánakCégek rendszereinél viszont sokkal nagyobb a betörés veszélye, ha valamit kiteszel netre elérhetően, folyamat jönnek a bepróbálkozások. (Próbáld ki.)
-
Régen fos volt a VLC, akkoriban főleg KMPlayert használtam CoreAVC kodekpakkal a 10 bites anyagokhoz (2,4 GHz-es Cerka + 512 MB RAM + Radeon 9200-vel is hibátlanul néztem vele korrekt bitrátájú, 720p-s BD RIP-eket), de az utóbbi pár évben teljesen jó. Mindent visz, minden működik, egyszerre csomó instance lehet nyitva, szóval részemről maradhat.
[ Szerkesztve ]
-
Még egy csomó helyen fut AS/400 (nálunk is akad melóban), ami nem gáz, ha megfelelően el van rakva, és nincs publikusan neten - nem beszélve arról, hogy ha minden igaz, az is egy élő IBM termék, amit patchelnek. És igazából akármire van terminállal akár elérés
Amúgy Win14? virtuális gépen bepakolni neki XP-n, és akármin elfut."DE ha egy rendszer mukodik, akkor senkit sem erdekel mi a "Divat"
"
Nem divatból szokás ilyesmit cserélgetni. Vay sokkal olcsóbban többet tud, vagy nem biztonságos (tehát valami olyan hiányosság, ami miatt veszélyes használni, mert betörésre ad lehetőséget). -
Tamás9x
őstag
Persze, hogy normalis
Meg lett veve es beallitva egy program, amirol nem tudod mi es azt se hogy online vagy offline rendszerben fut, evek ota kimutatasokat keszit adott rendszerbe integralva, ha meg 20 ev mulva is elni fog az oreg akkor a win14 alatt is igy fogunk vivodni, hogy o meg mindog azon dolgozik, mert vette a faradtsagot egy egy halom scriptet irt, ami mukodik stabilan es ha a hdd vagy ssd kihal csak klonozni kell 1-2 driver es mehet masik gepre
Ezzel ellentetben Praktikerben AS400-al dolgoztunk, 2008-ig, n.tudom mikor.lett lecserelve DE ha egy rendszer mukodik, akkor senkit sem erdekel mi a "Divat"
-
-
válasz
Synthwave #95 üzenetére
hát pedig.
de én a vlc-t se szeretem. elismerem a tudást benne, hogy a cédéolvasóba dugott, enyhén pöndörödő szélű szelet parizerről is le tudja játszani a beledaráltpatksertés élettörténetét, de ux szempontból borzalmas, ugyanezt egy mpc-hc sokkal barátságosabban tudja. -
-
Attila0
őstag
-
-
"Mert mondjuk internetezéshez/filmezéshez nem szeretnék okos telefont, vagy tablet-et használni? Szóval nekem kell a min. 22-24"-os kijelző"
Nem okostelefon, nem tablet, köthető rá monitor, TV, billentyűzet, egér. Nem kell operációs rendszert cserélni, és fillérekért utánad dobják. Plusz van egy nem rossz Blu-ray lejátszód, és audio CD-ket is tudsz vele hallgatni. Ha kicsit több lé van, akkor mehet a PS4.
Te akartál alternatívát.
[ Szerkesztve ]
-
gulyasa
őstag
válasz
King Unique #111 üzenetére
Mindenesetre "nem hajt a tatár", most még nem indokolt a váltás a részemről.
De kössz a leírást és a linkeket.
El is mentettem a postodat. -
-
Attila0
őstag
válasz
Carlos Padre #113 üzenetére
Nem, nem én értetlenkedem, hanem inkább egymást nem értjük meg teljesen. Szóval, tegyük fel hogy valaki a leírt példádat követve, már Pentium 1-en elkezdte az internetezést. Na, szóval ha ez így van akkor még ő is később futott a PC-s boltba új gépért mint az, aki már 1995-ben is csak a legújabb játékokkal volt hajlandó játszani
[ Szerkesztve ]
-
-
Carlos Padre
veterán
Direkt ertetlenkedsz, igaz? A C64 es az Intel Pentium kozott 10 ev a kulonbseg, meseld mar el, hogy felhasznalo fuggo, hogy eszreveszi-e a teljesitmenykulonbseget vagy sem. Nem ertem mi elfogadhatatlan szamodra abban a tenyben, hogy az altalanos igenyszinthez szukseges szamitasi teljesitmenyt 10-15 eve ertek el a szamitogepek.
-
Attila0
őstag
válasz
Carlos Padre #110 üzenetére
Szerintem ez már 20-30 éve is ugyanúgy felhasználásfüggő volt mint ma. tehát szerintem aki csak internetezett az akkor sem szaladt évente új gépet venni.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
"Másik lehetőség, hogy az ismert módszerek egyikével - az ellenőrzést megkerülve - felerőszakolom a Win11-et a jelenlegi gépre. Ennél meg az lenne a probléma, hogy az MS azt tervezi, az ilyen gépeken nem fogja biztosítani a frissítéseket (volt erről cikk itt is, ha jól emlékszem), ergó szinte ugyanott leszek vele, mint a jelenlegi gépemmel, miszerint biztonság szempontjából elavult lesz"
Igen, voltak a 2021-es megjelenésnél ilyen hírek, de aztán utána elég hamar olyanok is, miszerint mégis települnek a frissítések a nem támogatott PC-kre telepített Windows 11-nél is. Mármint a havi kumulatív és egyéb frissítések, a "nem fogja biztosítani a frissítéseket" csak a verziófrissítésekre (pl. 23H2, 24H2, stb.) vonatkozik, de némi trükközéssel ugye az is megoldható. + Egy-egy verzió támogatási ideje Home és Pro kiadásoknál 2 év, Enterprise és Education kiadásoknál pedig 3 év, vagyis akár 2-3 évig használható egy-egy verzió aktív támogatással anélkül, hogy újabb verzióra kellene váltani.
Tehát nem, nem leszel ugyanott vele, mintha az októbertől nem támogatott Windows 10-et használnád.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
válasz
E.Kaufmann #106 üzenetére
Ezzel csak az a bajom, hogy egy TV-t még előbb kellene cserélnem mint egy számítógépet.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
válasz
E.Kaufmann #104 üzenetére
Nem baj, én akkor is ragaszkodom a PC-hez, mert ilyen maradi vagyok.
-
-
Attila0
őstag
válasz
E.Kaufmann #100 üzenetére
Mert mondjuk internetezéshez/filmezéshez nem szeretnék okos telefont, vagy tablet-et használni? Szóval nekem kell a min. 22-24"-os kijelző
[ Szerkesztve ]
-
-
King Unique
titán
Az általános otthoni felhasználásra szánt Home és Pro kiadásokban meg alapból ott van a Microsoft Store és minden egyéb, nem utólag kell felhackelni, már amit lehet egyáltalán.
Ha már PowerShell, akkor azzal eltávolíthatók pl. a built-in UWP appok is, ott a DISM és egyéb tool amivel akár egyedi ISO is létrehozható, stb. Csak ezért nem feltétlen indokolt Enterprise LTSC-t használni, ami hivatalosan ráadásul nem is otthoni felhasználásra való és ott a jogtiszta licencelése is kérdéses.
Ja, kapni az XY webáruházban akár Enterprise LTSC licencet is, csak azt már nem mindenhol írjak oda, hogy az most Retail vagy MAK, biztosan megfelel-e a feltételeknek, stb. Sőt, van ahol azt írják, hogy pl. X hónapos felhasználási idő, ami már önmagában fura, mert normál esetben nincsen időtartamhoz kötve, hogy meddig használható fel a megvásárolt termékkulcs...
Igen, hagyjuk már.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
válasz
E.Kaufmann #94 üzenetére
2025-ben ezek közül melyiket nem éred el PC használata nélkül, avagy melyikhez nem elég egy internetcsatlakozással rendelkező nagy kijelzős TV?
-
-
Armagedown
őstag
Van egy másik program a UI megváltozatásához, ez pedig a StartAllBack, sajnos fizetős.
Többet tud, mint az ExplorerPatcher, állítható benne sok más mellett a start menü és tálca mérete és típusa, beállítható vele a klasszikus jobb gombos helyi menü is. -
Attila0
őstag
válasz
Carlos Padre #90 üzenetére
Miért, 20-30 éve még más volt az általános igény (Office, internet, filmnézés) mint most, 2025-ben? Mert szerintem ez az elmúlt 2-3 évtizedben sem nagyon változott
[ Szerkesztve ]
-
A Prónál sem?
---------------------------------------------------------------
(#43) CPT.Pirk: "Az IrfanView miatt nem kell aggódnod, az mindig is ment faszán wine-vel."
Yusss! Legjobb képnézegető/lájtos képmanipuláló ever. 18+ éve csak ez.
---------------------------------------------------------------
(#44) Zotya84: A cikkben a linkek elég halottak voltak, rákerestem magam, de igen, nekem is sok óra volt, mire levánszorgott.[ Szerkesztve ]
-
Healbacsi
őstag
A Windows 10 lesz az utolsó Windows!"
- miért nem az? Került bárkinek pénzbe a Windows 11 akinek megvolt a Windows 10?Ez egy nagyon demagog erveles. Akinek anno volt Win7-e annak is ingyen volt a 10-esre valo upgrade, ergo Win7 volt az utolso windows az ervelesed szerint.
En is valtanek. Csak jelenleg a legutobbi nagy frissites ota vannak gondok 11 alatt. Alt-tab soran bizonyos jatekok kifagynak, stuttering jatek es kepnezegetes kozben stb.
Ami nekem nagyon tetszik, hogy pl 13-14. gen intel procid van. Biost frisstesz, ami reseteli a TPM kulcsot, akkor vehetsz egy uj Win 11-et. (persze ez kivedheto, ha frissites elott kikapcsolod a TPM-et, de errol az atlag felhasznalo nem tud).
Szoval jelenleg tobb gond van a Win11-el mint elony. Anno a 10-el is voltak gondok nagyon sokaig, nem veletlen, hogy a Win7 sokaig viragzott.
-
Egon
nagyúr
miért? melyik cég támogatja még ilyen sokáig az operációs rendszereit (az Apple az iOS-en kívül). Talán a Google az Androiddal?
Ennek semmi köze sincs a monopólium fogalmához. Linkelném pl. a Wikipédia fogalommeghatározó cikkét, de minek, ha neked úgyis degradál elolvasni?
miért nem az? Került bárkinek pénzbe a Windows 11 akinek megvolt a Windows 10?
Megintcsak fogalomzavar. Ha a Win10 lenne az utolsó Windows, akkor jelen cikk létre sem jöhetett volna ugyebár, és az MS sem erőltetné a váltást Win11-re...
-
Hát, igen....
A baj csak az, hogy a Microsoft tényleg tűzzel-vassal küzd az ellen, hogy a felhasználók a saját igényeik szerint használják a Windowst. Az pedig már valahol tényleg a legalja, hogy a Registry-ben egyszerűen önkényesen, kérdés és engedély nélkül kiszorítja az én beállításaimat a sajátjaival, amelyekre semmi szükségem.
De valahol még mindig mondhatjuk, hogy a helyzet annyira azért nem tragikus, hiszen a régi Windowsok azért elindulnak, működnek. Vannak azonban olyan eszközök (ismereteim az USA piacára terjednek ki), amelyek a támogatás megszűnésével konkrétan öngyilkosságot követnek el. Amerókában mostanában egyébként van is némi aggodalom amiatt, hogy az FTC élére egy olyan fickót állítanak, aki felvállaltan azon az állásponton van, hogy a tulajdonlás nem kell, hogy teljes hatalmat jelent egy tárgy fölött, és az amerikai ipar érdekei megkívánhatják azt, hogy utólag akár önkényesen is fizetős, lemondhatatlan szolgáltatások települhessenek, illetve, hogy az élettartamot (használhatóságot) a gyártó akár a távolból is korlátozhassa.
MaCS
-
Egyáltalán, hogy mi a gond azzal, hogy valami másképp van.
Illetve : miért nem lehet a Világ Legjobb Oprendszerében másik felületre váltani ? (Azaz, mondjuk a desktop effektek kikapcsolása valami ilyesmit csinált régebben, amikor a 2000/98 kinézete jött vissza, de, naEz valahogy úgy lenne normális, hogy átkattintod, és onnantól Luna van, vagy a 8 Start képernyője )
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Ez ilyen görcsös megújulási kényszer, hogy az új termék legyen más mint az előző, még ha nem is jobb.
Azért valljuk be a Windows 7-ben bevezetett indexelés és keresés a startmenüben egészen jó feature volt.
Sajnos a későbbiekben hozzáadták a webes keresést és valahogy a lokális funkcionalitás szarabb lett
[ Szerkesztve ]
-
válasz
King Unique #37 üzenetére
Ezt én is meg szoktam kérdezni, hogy a LTSC mennyire szerezhető be magánszemélynek legálisan, mármint amit a MS is elismer
Az egy dolog, hogy veszel warez licencet.
@hapakj : Amikor a bugok hibákat okoznak, akkor az is
Amúgy az Android verziók ilyen 6 évig támogatottak, pl. Pixelen. Az egy másik dolog, hogy a telefongyártókon múlik, hogy meddig adják tovább a patcheket; a Samsung most emelt 4 évre középkategóriában.[ Szerkesztve ]
-
-
Attila0
őstag
Jó, de mint a mellékelt ábra is mutatja, azon bizonyos mértékbe lehet finomítani. Mert egy ideje már én sem a windows 10 "gyári" Start menüjét használom. De hogy írjak valami ó-divatosabbat is, nekem még az XP/7-ben teljes Claasic Windows kinézet is teljes mértékben megfelelne
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
érdemes elkerülni a monopóliumra vonatkozó vádakat
- miért? melyik cég támogatja még ilyen sokáig az operációs rendszereit (az Apple az iOS-en kívül). Talán a Google az Androiddal?"A Windows 10 lesz az utolsó Windows!"
- miért nem az? Került bárkinek pénzbe a Windows 11 akinek megvolt a Windows 10?[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
Miért lennék hajlandó utánanézni bármi statisztikának?
Mondjuk hogy kompetensnek tűnj egy kapcsolódó vitában?
Persze ha ez nem cél, akkor nem szóltam...
Az meg hogy akármelyik cég nem akarja támogatni a régebbi szoftvereit a végtelenségig elég evidens.
Ez nyilvánvaló. Csak mondjuk lehet (de csak lehet!) hogy érdemes alkalmazkodni a piaci realitásokhoz (ha már ennyien használják még, némileg kitolni a támogatást), lehet (de csak lehet!) hogy érdemes elkerülni a monopóliumra vonatkozó vádakat, lehet (de csak lehet!) hogy nem kellene felelőtlenül ígérgetni ("A Windows 10 lesz az utolsó Windows!"), satöbbi...
-
jack982
aktív tag
megvárom a jó win12-t. addig meg szerzek valahonnan 1 eur-s oktatási kulcsot 10-hez.
-
ezek szerint teljesen normális, hogy a könyvelő egy olyan rendszeren dolgozik szenzitív adatokkal, amire az utolsó biztonsági frissítés több, mint 10 éve jött ki.
a taxis is mondhatja, hogy de neki ugyanolyan jól működne a húszéves suzukija, csak neki nem hagyják.
a gépsor nem tudom, hogy jön ide, az normális esetben nem lát ki internetre. ha meg de, akkor az is drága lesz, ha felnyomják az xp-t.
-
Tamás9x
őstag
Persze, semmit nem tudsz a kornyezetrol sott arrol sem min fut egy ket weboldal amit nap mint nap hasznalsz. En felrakom neki a win10-et te pedig elintezed, hogy minden ugyan ugy menjen mint xp alatt. Csak ele kelljen ulni es dolgozni, jah nem megy? Akkor marad az xp
Majd a sok radio webserver kepujsag, gyartouzemek futnak es azonnal pakoljak fel a 10-11-et mert msdosra xp-re mar nincs updateEzt te sem gondoltad komolyan.
Allok a gepsot elott orankent millios veszteseg a leallas miatt... Kerem varjon frissites folyamatban
Nagy eletcel....
-
hapakj
őstag
Amúgy nekem kb az egyik legerősebb intel CPU-m van ami már nem Windows 11 kompatibilis
Az i7 7700K
(Ez is 8 éves igazából) Eddig nem izgatott Win 11, de most utánanéztem s kiderült, hogy van benne valami félszoftveres TPM 2.0 megoldás, csak a bios beállításai között elég eldugott helyen kellett bekapcsolni.
Még mindig nem tartja kompatibilisnek a gépet a Windows Update Assistant, de a manuálisan letöltött ISO telepítő szó nélkül feltelepül s a telepített Win 11 nem is írja, hogy inkompatibilis hw-en futna
-
Attila0
őstag
válasz
E.Kaufmann #55 üzenetére
Látom nem értitek hogy itt nem csak egy operációs rendszer lejáró életciklusa miatt háborognak a felhasználók.
[ Szerkesztve ]
-
Attila0
őstag
Igen, pont erre gondoltam én is. Tehát aki mondjuk keményen játszik, vagy, komolyabb grafikai programokat futtat, az a Windowstól függetlenül is hamar korszerűsíteni fogja a számítógépét. De, aki csak otthoni filmezős, internetezős gépet használ az nem hinném, hogy 2025 végétől olyan adattípust fog tárolni ami feltétlenül TPM 2.0 hoz tartozó adatvédelmi szintet fog megkövetelni. Vagy ha mégis, akkor nekem már az elmúlt tízen pár évben is rohadt nagy veszélyben voltak a dolgaim, pedig külső vinyón is megvannak.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
E.Kaufmann #55 üzenetére
a dosból talán kevésbé hordják ki az adatokat a botok.
-
hapakj
őstag
Igazából a kérdést meg is lehet fordítani. Hányszor volt eddig olyan, hogy 10+ éves PC-k is kb alkalmasak lennének mindennapi használatra? Lelassult a fejlődés. A Windows 10-et olyan régi gépekre lehetett felrakni a megjelenéséhez képest, ami pl Windows 7-nél elképzelhetetlen volt. (vagy ha ment is a használhatatlanságot súrolta).
Nem vitatom, lehet tényleg kicsit vastagon fogott a ceruza, de 8+ éves hw-ek használatát sem tartom általánosan jellemzőnek.
-
hapakj
őstag
válasz
Carlos Padre #51 üzenetére
hát ez kb Windows 8 óta minden Windows-ra igaz volt. Igaz tényleg igénytelen valamilyen szinten, de kb amilyen szinten szükség van ezekre az ablakokra / beállításokra pont nem érdekel.
-
-
Attila0
őstag
Nekem erről az egészről csak egy gondolatom van. Szóval hogy a Windows eddigi történelmében előfordult-e, már hogy a Microsoft tömeges hardvercserére kényszerítette volna felhasználókat, vagy teljesen a felhasználóra bízta, hogy mikortól ítéli korszerűtlenné a saját számítógépét.
[ Szerkesztve ]
-
Chiller
őstag
Sajnos ezek már régi tüskék. Nem is az update hiánya zavar, hanem egyáltalán a rendes működés hiánya.... mert ezt a lécet se sikerül megugrani
Egy koca usernek, aki havonta 1x indítja el az officet, annak mindegy. De aki napi sok órát ezzel dolgozik, annak bizony ez gyilkos.Az se kis dolog, hogy egy komolyabb táblázat/adatbázis nem képes normálisan megjelenítődni (hiába teszi fel az ember a kompatibilitás packet), pld jellemzően a megjegyzések mennek a levesbe. De van amikor ennél nagyobb probléma is van/lehet (sablonok, diagramok, stb).
Ez amúgy rohadt nagy vicc, elvileg az elég alap, hogy van x * y cella adatokkal, és van egy nagy rakás oldal főként szöveggel tele, nem atomtudomány, direkt vannak ezek a hibák, az tuti.
Ami még idegesítőbb, hogy folyamatosan cseszteti az embert megnyitáskor, mentéskor, hogy ez meg az más formátumban van. Egy 2021-es officenál. 4 éves sincs, könyörgöm, tud mindent, 100%.
És hiába van sok mindenre menüpont, ezekre a zaklató üzenetekre nincs. Amiket ha napjában 10x 20x 30x kell elnyomni az bizony elég[ Szerkesztve ]
-
gulyasa
őstag
Nekem nem az a problémám a Win11-el, hogy a Win10 után tetszik vagy nem tetszik.
Nálam - sok "sorstársammal" egyetemben - az a helyzet. hogy a régi, még teljesen jó hardverre hivatalosan nem telepíthető a Win11. Egy kivételével minden feltételnek megfelel - még az alaplap is -, viszont a chipkészlet nem támogat olyan procit, ami megfelelne. Ismétlem: hivatalosan...Két alternatívám közül az egyik jelentős befektetést igényelne. Minimum másik/újabb alaplappal és procival új gép építése. Nekem ennyit nem ér a "móka".
Másik lehetőség, hogy az ismert módszerek egyikével - az ellenőrzést megkerülve - felerőszakolom a Win11-et a jelenlegi gépre. Ennél meg az lenne a probléma, hogy az MS azt tervezi, az ilyen gépeken nem fogja biztosítani a frissítéseket (volt erről cikk itt is, ha jól emlékszem), ergó szinte ugyanott leszek vele, mint a jelenlegi gépemmel, miszerint biztonság szempontjából elavult lesz, de legalább egy utálatos OS-t kellene használnom...
-
Zotya84
őstag
A tálcával még majdnem együtt is tudnék élni a systray fixálhatósága nélkül is - úgyis egyre kevesebb dolgok felügyelek ott -, csak rohadtul nem hiányzik kéne rá az a csengő, de a SM, az botrányosan szar lett: nekem ne ajánlgasson, legyen méretezhető legalább annyira, mint 10-en, és a programlista kitűzhető fixen. Intéző bár többet tud, eltűntek a gyorsgombok a menükből - mert utóbbiak is szinte teljesen eltűntek.
Ha ezek normálisan meg lennének oldva, akkor már csak a képernyőmentős lóf@sztól kéne teljesen megszabadítani, és nekem jó lenne. Mert azért van benne előrelépés is: pl: Gépház jobb lett, még ha a jelenlegi kezdőlap nem is kéne bele. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #37 üzenetére
Elég izzadtságszagú az a say no cikk... Azt mondja nincs support a Store-hoz... Aztán mégis egy pár soros PS parancs után már van is Store... Hagyjuk már.
Egyszerűen megfogalmazva nekik nem üzlet, ha a bloat meg AI vackok mentes Windowst szeretnéd használni...Synthwave: csak melóban használok Wint. Az IrfanView miatt nem kell aggódnod, az mindig is ment faszán wine-vel.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
FoxiestFox #12 üzenetére
Újabbat nem is érdemes venni
(de komolyan, max előfizetni M365 keretében)
-
bsh
addikt
válasz
FoxiestFox #12 üzenetére
szintén.
-
Gargouille
őstag
"Mennyire lehet találkozni olyan Excel/Word/PowerPoint dokumentummal, ami azért nem nyílik meg vagy jelenik meg hibásan, mert sok éves Office verziója van valakinek?"
Ez nem az otthoni userek számára lesz érvágás, akik max a kis táblázatukat szerkesztgetik a saját gépükön, arra bármi jó lesz továbbra is. Vállalati környezetben, ahol pl. Sharepointban, OneDrive-on stb. megosztott doksikban kell közösen dolgozni, meg minden egyéb felhős funkció használatban van, na ott ez egy kemény húzás.[ Szerkesztve ]
-
Az lehet, de például az általam használt szoftverekkel egy instabil kínszenvedés volt, így a 10 beéréséig 7-et használtam, minden különösebb probléma nélkül.
A 10 installációm idén 5 éves, volt már alatta konfigcsere is (alaplapot beleértve), és teljesen jó, ráadásul az ingyenes verzió. Azóta már vettem hozzá két lincencet is (egy Home, egy Pro), de nem volt erőm küzdeni az újratelepítéssel, mert amúgy mindenhez hozzáférek, ami kell, a(z ideiglenesen) eltüntethető vízjelet is rég megszoktam. Az LTSC-ig még kihúzom vele.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Ja, lehet aktiválni Enterprise LTSC-t ilyen-olyan módszerekkel, csak az épp warezolás szokott lenni otthoni felhasználóknál az esetek nagy-nagy többségében.
Az EU-n belül továbbértékesíthető a használt szoftverlicenc mantra meg alapvetően az OEM és Retail licencekre vonatkozik, ellenben a mennyiségi licenceknél és MAK termékkulcsoknál eleve kérdéses, mert az olyat továbbadni hivatalosan csak egy csomagban lehet és nem megbontva, meg semmi garancia nincsen arra, hogy pl. ugyanazt a MAK termékkulcsot nem adták el többször. Szóval otthoni felhasználóknak az Enterprise LTSC licenc jogtiszta beszerzése és használata eleve kérdéses, meg nem mintha annyira törnék magukat a felhasználók, amikor a nagy többség (99.X%?) az olyat úgyis warezolni szokta.Az Enterprise LTSC egy speciális kiadás, ami alapvetően olyan kritikus felhasználáshoz készült, mint pl. gyártási vagy orvosi berendezéseket tápláló rendszerek, beágyazott rendszerek a kioszkokba, például ATM-ek vagy repülőtéri jegyrendszerek, stb. Vagyis nem feltétlen otthoni általános használathoz, amit a microsoftos "Say No to Long Term Servicing Channel (LTSC)" cikk is részletez, meg hogy a Microsoft 365 (korábbi Office 365) sem feltétlen fut majd rajta, stb.
A Windows 10-nél ugye az általános támogatás tart 2025. október 14-ig, de akár azon túl is lehet aktív támogatással használni, lesz + 3 év microsoftos ESU és + 5 év 0Patch támogatás, ha hajlandó fizetni érte a felhasználó.
Az ESU-nál ehhez hasonlóan vsz lehet majd ingyen potyázni is, de arról ugye csitt.A Windows 11-nél a "Recall (felidézés)" funkció meg egyébként jelenleg csak a Copilot+ PC-ken működik és ott is eleve kikapcsolható, uninstallálható, stb.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Igen a Windows 8-ban is komoly fejlesztések voltak. Nekem alapvetően fürgébbnek és stabilabbnak tűnt, mint a Windows 7. Nem nagy usecase, de simán túlélte azt is, hogy átpakolta az ember egy másik gépbe és hamar össze is kapta magát driverek terén. A Windows 7 ezt alapvetően nem tudta megcsinálni.
Windows 11-ben is vannak komoly fejlesztések, amiket a 10 már nem fog megkapni. S őszintén szólva szerintem annyira nem vészes a UI, mint amennyire hozzáállnak.
-
Ezzel alapvetően egyetértek, de tapasztalataim szerint pont nem a céges felhasználókra jellemző ez a fajta panaszkodás.
A "beégetett" kezelő felület szerintem is egy agyrém, de tudom, hogy mélyebben gyökerező okai vannak. De van megoldás, és gyakran az az érzésem, hogy kb. három, egyébként jogos panaszkodásnyi időből, energiából kijön a módosítás telepítése.
Amúgy meg a Microsoft elképesztően aljas módon nyúl bele a személyes beállításokba. Felháborítónak tartom, hogy egyszerűen felülír felhasználói paramétereket,a saját szolgáltatást helyezve előre.
MaCS
-
zhit86
csendes tag
Security megfontolásból, céges policy stb. miatt ilyen kiegészítők, alternatív menük, patcherek felrakása nem mindenkinek opció.
Illetve már az is gáz, hogy egyáltalán ilyenekre szükség van.
Sokan egy kész terméket akarnak, nem variálást.
Sőt a Microsoft pl. az új Edge-gel (vagy pl. azzal, hogy a legtöbb driver feltelepül magától) tett egy lépést az out of the box, minden más kézi telepítés nélkül is használható Windows felé, aztán meg más területeken keresztbe tesz ennek. -
Szerintem ősszel és is veszek majd egy licencet, aztán 2029-ig Win 10. A telepítő ISO-t már leszedtem.
Utána meg valszeg. Linux Mint, Cinnamon GUI-val, a nélkülözhetetlen programokhoz (pl. IrfanView – szerencsére DSDA-Doomból van Linux build) meg WINE, de nem siettetem a dolgot; 30 éve Windows-only user. A DOS-os előélet itt irreleváns.
[ Szerkesztve ]
-
-
Tamás9x
őstag
Windows 7 koszoni jol van azota is 2003-as office csak ugy hasit rajta
De akad XP is a csaladban -
Azért ezt itt hagyom, ha valaki tovább maradna Win 10-en.
-
-
-
Sztem ideje lenne az EU-nak az M$ tökeire lépni ez ügyben: túl sok kiskaput megenged magának!
-
moleculez
veterán
válasz
Dr. Romano #13 üzenetére
LTSC IoT az a W11-ből is van, szintén bloatmentes, AI mentes, nagyon zsivány
Tapasztalatból hallottam.
Melohely most kezdte kitolni a frissítést, eddig kitartottak a W10 mellett. (Nagyvállalat, valami 2000+ gép).
Amúgy pl az új Teams és Outlook az már W10 Enterpriseon is felerőltette magát, a régi egyszerűen nem indul egyeseknek, frissíteni nem enged, csak az újat felrakni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Abu, ilyen cikket így lehozni miért kell? Már a forrás cikk is gagyi, erről a témáról az LTSC kiadások és a nem O365 office verziók megemlítése nélkül beszélni nem fasza.
Narxis: hogy R=1 emberekre szabták és úgy is kezel. Meg ronda meg még többet kémkedik meg... meg igazából nem is kértük.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Na ideje áttérni Win 11-re. Ne ellenkezzetek.
Amúgy viccen kívül mi olyan nagy baj vele?
-
engem nem vernek át, tudom, h leáll minden IS októberben.
[ Szerkesztve ]
-
hapakj
őstag
Nem értem miért lenne annyira erőlködés. Lényegében a Win 10 kapott egy 10 éves termékciklust, Windows 7 sem volt sokkal több, ahogy nézem 10 és fél év. S nem jelenti azt hogy bármi működő képtelenné válna azonnal.
Annyiról van szó, hogy az Office csomagokhoz nem jár támogatás egy már nem támogatott operációs rendszeren. S érdekes amúgy, a MS oldalán azt írják, hogy igazából ez csak az előfizetéses Office 365 csomagot érinti, a többi változatot nem az továbbra is támogatott Windows 10-en [link]
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Krugszvele #6 üzenetére
Igazából aki nagyon szeretne online Windows 10-et használni 2032-ig, az be tud szerezni belőle LTSC verziót is. Ebből az IoT verzió nagyon fasza, bloat mentes és gyors még régi gépen is.
[ Szerkesztve ]
-
Nekem Office 2007-em van, az volt az utolsó, amit megvettem, és használom itthon a mai napig, és nem találkoztam doksival, amivel gondja lett volna.
Gyakorlatilag az XP éra óta használom a gépeimen, jó befektetésnek tekintem a megvételét, sokkal jobbnak, mint magát az OS-t -
Már kb. 10 éve nincs semmilyen office a gépemen, bőven elég, amit a Google Docs/Sheet tud, ráadásul egyből mentve is van a felhőbe.
-
egyrészt linux mint.
másrészt win 10 iot enterprise ltsc 2021. és aktiválni is lehet egy módszerrel, amit a microsoft ügyfélszolgálatos kolléga mutatott. működik. office is. 2032ig kap frissítést. akár használt licensz is vásárolható hozzá eu-n belül.
microfos meg bekaphassa a win11 mindent felvevő szarját. (RECall) -
gorbep
senior tag
LibreOffice + ODF
[ Szerkesztve ]
-
Még kevésbé fog érdekelni bárkit, mint a Windows támogatás... az első durvább makróvírusig
@Krugszvele : Hát, azért jobb olyan OS-en lenni, ami patchelve van. Most az egy dolog, hogy nem halsz meg másnap.
@PTM : Nekem is van olyanom, amire nem megy fel - mondjuk amióta nálam van, Windows se volt rajta... -
Krugszvele
senior tag
Akit nem érdekel, hogy nincs windowshoz javítás, meg az office-hoz, azt nem fogja érdekelni a chrome se
De nagyon komoly minden egyes híroldalon az a kampány, amit letolnak, hogy cseréljük win 11-re a win10-et. "komoly" híroldalakon is hetente lehet találkozni a talicskával ránk öntött hazugságokkal.
Veszélyes lesz használni október 25 után... Jaj -
Nemár, most frissítenem kell a 2003-as Office-omat?
-
PTM
aktív tag
Oh no! Anyway...
(Igen, van W10-es gépünk amire nem megy fel a W11.) -
ddekany
veterán
Mennyire lehet találkozni olyan Excel/Word/PowerPoint dokumentummal, ami azért nem nyílik meg vagy jelenik meg hibásan, mert sok éves Office verziója van valakinek? Nem tudom... De ha ez nem gond, akkor ahol nem érdekes a támogatás nélküli Win 10, ott a frissítés nélküli Office még kevésbé fogja átlépni az ingerküszöböt. Plusz, gondolom az online böngészőben futó Office nem tud nem friss lenni.
Ott lesz rendes vége, mikor már nem lesz rá Chrome-hoz frissítés, meg perifériákhoz driver. (Win 7 ezért manapság már kezd tényleg kínos lenni. Van egy olyan lapos a családban, szóval tapasztaltam.)
-
Egon
nagyúr
Erőlködnek, keményen.
A következő lépés az lesz, hogy el sem indul majd a Win10...
Új hozzászólás Aktív témák
ph Idén, egészen pontosan október 14-én sok rendszer marad hivatalos terméktámogatás nélkül.