Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz
üzenetére
"Az OS-t szabad-e pendrive-on vagy eUSB-s SSD-ről üzemeltetni? Logolás nem árt ezeknek hosszútávon?"
Én korábban egy 8 GB-os sima USB pendrive-ról üzemeltettem NAS-t, rajta minimál OpenSUSE futott (először D525 Atom ment egy USB2.0-ás pendrive-ról, később egy Asrock Brazos USB3.0-ás pendrive-ról).
Persze szabad üzemeltetni flash alapú cuccról. Én emlékeim szerint 3 dolgot állítottam be rajta, az írási műveletek csökkentésére:
- /var/log -ot tmpfs-re mountoltam.
- /tmp -t tmpfs-re mountoltam.
- a fájlrendszerben tiltottam az "atime" flag-et.Szóval a logolást én TMPFS fájlrendszerre téve ajánlom, akkor nem írja. A hátránya, hogy shutdown-kor elveszik a tartalma.
Később csináltam olyat is, hogy a Squeezebox server adatbázisát (sqlite) kiraktam HDD-re, mert igazából amiatt volt lassú, hogy az SQlite-ot az USB-s pendrive-on lassan írta.
Egy darabig biztosan bírnia kell. Nálam a (brazos) lap USB-je tönkrement nem egészen 1 éves használat után, de nem hiszem, hogy összefüggés van a pendrive írása és eközött, bár érdekes, hogy a pendrive is utána olvashatatlan lett. De szerintem nálam Elmű karbantartás okozta áramlökés okozta a gondot, tudniillik utána romlott el.
Új hozzászólás Aktív témák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyaralás topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Arc Raiders
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vicces képek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 185 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD ASUS ROG RX VEGA64 8GB CM Masterbox 5 700W
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 10700 / 32GB DDR4 / RX 6700XT 12GB / 512 SSD + 1TB HDD
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest