Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• batagy

őstag

válasz #16939776 #7907 üzenetére

"Az OS-t szabad-e pendrive-on vagy eUSB-s SSD-ről üzemeltetni? Logolás nem árt ezeknek hosszútávon?"

Én korábban egy 8 GB-os sima USB pendrive-ról üzemeltettem NAS-t, rajta minimál OpenSUSE futott (először D525 Atom ment egy USB2.0-ás pendrive-ról, később egy Asrock Brazos USB3.0-ás pendrive-ról).

Persze szabad üzemeltetni flash alapú cuccról. Én emlékeim szerint 3 dolgot állítottam be rajta, az írási műveletek csökkentésére:
    - /var/log -ot tmpfs-re mountoltam.
    - /tmp -t tmpfs-re mountoltam.
    - a fájlrendszerben tiltottam az "atime" flag-et.

Szóval a logolást én TMPFS fájlrendszerre téve ajánlom, akkor nem írja. A hátránya, hogy shutdown-kor elveszik a tartalma.

Később csináltam olyat is, hogy a Squeezebox server adatbázisát (sqlite) kiraktam HDD-re, mert igazából amiatt volt lassú, hogy az SQlite-ot az USB-s pendrive-on lassan írta.

Egy darabig biztosan bírnia kell. Nálam a (brazos) lap USB-je tönkrement nem egészen 1 éves használat után, de nem hiszem, hogy összefüggés van a pendrive írása és eközött, bár érdekes, hogy a pendrive is utána olvashatatlan lett. De szerintem nálam Elmű karbantartás okozta áramlökés okozta a gondot, tudniillik utána romlott el.

Új hozzászólás Aktív témák