- PCI bővítőhelyet elfoglaló Icy Dock mobilrack M.2-es SSD-knek
- Elon Musk járatára váltott jegyet a legújabb magyar műhold
- Viszonylag olcsó, 26,5 hüvelykes QD-OLED monitor bukkant fel az MSI kínálatában
- Jönnek az egyes, problémákkal küzdő ASUS ROG noteszgépek kipofozott BIOS-ai
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Milyen notebookot vegyek?
- Jönnek az egyes, problémákkal küzdő ASUS ROG noteszgépek kipofozott BIOS-ai
- Hobby elektronika
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Aktív témák
-
ulveczkii
tag
válasz
Bluegene #197 üzenetére
Szerintem tuti hogy új meg.
1-egy 800SP-s mag nem 100mm2
2-nem hívnák rv740-nek
3-nem 128 bites lenne
4-ilyet egyszerűen nem csinálnak és készNem adnák ki most hanem tökéletesítenék a gyártást és kiadnák 800SPvel. Nameg gondoljunk bele hogy mennyi lenne a teljesen kukás darab ha ekkora szórása lenne a chipnek.
Ja és nem valószínű hogy az rv770 volt a kiindulási pont hanem inkább az rv730 lett továbbfejlesztve.
-
Bluegene
addikt
ha ránézünk a die shot-ra, nehéz elképzelni hogy átszabták volna egy átmeneti kártya kedvvéért, ha 640sp és 40nm akkor biztosak lehetünk hogy ez 800sp-s selejt, persze attól még jó lesz
#199: nézd meg jobban a die shot-ot, inkább elviselnek egy kicsivel több selejtet, mint kifejlesztenek egy új 640 sp-s GPu-t(egyébként is évek kellenek, legalábbis hosszú hónapok), a magméret nem 100mm2(ezt a 320sp-re mondtam) inkább 140mm2 kábé
-
Bluegene
addikt
az első forgatókönyv híve vagyok, nem hinném hogy kifejlesztettek volna külön egy 640 sp-s GPU-t(ahogy mondod nem éri meg), inkább ez egy csökkentett csíkszélességű 800 sp-s mag, csak a gyártás elején sok lesz a selejt és a tervezett órajelekkel is gondban lesznek, inkább eladják a kezdeti sok selejtet 47xx-ként(sztem ez lehet a neve), és a tökéletes magokat félreteszik a 4950-eseknek, illetve később még annál is magasabb órajelen a 4970-eseknek
hiába lendületben az Ati, ráadásul a válság miatt is szegényebb országokban is inkább a korszerű, kisfogyasztású, jó teljesítményű, olcsó ati kártyák lesznek a nyerők mint a böszme és drága nvidiák(nv fanok szerint: brutális vazze
), így hamar túlszárnyalják az 50%-os részesedést
-
ulveczkii
tag
válasz
Gonosz15 #195 üzenetére
Nameg a franc se tudja hogy mennyi abból a selejt mert szerintem nincs neki annyi selejtje hogy kielégítse a fentemlített piaci csegmenset. Biztos raktározott elég sokat a kezdeti időszakokból de mára alig termel selejtet. Nade sebaj kerül rá rv770pro butítva és márcsak az a tény is jó hogy le van fedve mégegy szegmens megéri. Nameg még így is van rajta haszon rendesen. Szerintem ma kb egy 4850et féláron is lehetne adni még akkor is termelne hasznot.
Igazán rendezhettek volna egy EGYET FIZET KETTŐT VIHET akciót így karácsony környékén.
-
nixx-21
őstag
válasz
Bluegene #191 üzenetére
ako egy 4830 SE lesz
mert szinte ua teljesítmény le mert igaz h feleakkor a sávszél a 128-bit miatt de 2*akkor lesz a GDDR5miatt a többiben meg nem különbözik tehát (szinte) teljesen ugyanazt a teljesítméynt kell hozza olcsóbb áron....
btw:sőt a 40nm miatt valamivel kevesebbet fogyaszt és magasabbra lőhető be az órajele viszont akkor a 4830 létjogosulséga megszünik mivel olcsóbban jobb teljesítmény hozható ki nem?
-
marcias
őstag
válasz
ulveczkii #190 üzenetére
Hmm... hát én ezt a kártyát elég bíztatónak tartom, ha valóban ő lesz az RV740. Szóval ha jól értem, nem egy lekicsinyített és felturbózott RV730-ról lenne szó, hanem inkább egy lekicsinyített és megnyesegetett RV770LE-ről. Evvel csupán egy bajom van, hogy akkor az RV770LE valójában egy 800SP-n gyártott relatív drága chip, aminek ugye a selejtje lett 640SP-vel aktiválva. Nyilván értelmetlen volna egy eleve 640SP-snek tervezett GPU-t 800SP-vel legyártani , szóval rendesen bele kéne nyúlni a GPU szerkezetébe. A másik pedig a csökkentett memória sávszél, ami szintén értelmetlenül lenne 256bites, ha abból csak 128bitet használ ki. Szóval az egyik lehetőség, hogy ezek le vannak tiltva, viszont akkor végülis legyártották az RV770-et 40nm-en
(1. fk.) Amit ugyebár sokan nem tartanak lehetségesnek Q1-ben. A másik lehetőség, hogy fizikailag egy kisebb chip, ami ugyebár értelmesebb lehetőség volna, de lehet, hogy ennyit nem akarnak vesződni evvel a chippel. (2. fk.) Ha viszont mégis ez lesz, akkor mindenképpen sokat várhatunk tőle. A kisebb memória sávszélet jól kompenzálja a GDDR5, a költségek mégis alacsonyabbak lehetnének, a NYÁK kisebb. A 40nm hozadéka a kis méretű, alacsony fogyasztású (olyan 60-80W-ra tippelnék, persze ez nagyban függ a core clocktól) kártya, formátumában akár a 4670 lehetne, rövid, egyslotos hűtéssel, plusz tápcsati nélkül. Eközben kb 4670 áron lehetne gyártani, a teljesítménye pedig szvsz 9800GT/4830 szinten mozogna, sőt, ha a GPU-t optimalizálják, ...
De ennyire ne legyünk optimisták, az AMD-nek már az egy főnyeremény lenne, ha a jóval költségesebb 3870-et le tudná váltani ezzel, és verné a 9600GT-t. Erre az nV köpni-nyelni nem tudna.
Bluegene: kb. ezt fejtettem ki, de véleményed szerint 1. vagy 2. forgatókönyv lesz inkább?
-
ulveczkii
tag
Elég merész infók de akár elképzelhetőek is. 640SP
Ha így van és a magot be tudják lóni 750MHz környékére akkor megközelítenék a 4850-et ami középkategóriának egészen jó
. Főleg 110mm2 környéki magmérettel és 100dolcsi körüli árral.
-
Bluegene
addikt
azt írja 256 bites lesz és a 9600GT ellen szánják, ja és 55nm
nem is tudom, szerintem megtévesztik a népet és etetik a konkurrenciát
OFF: ez mondjuk hihető miért nem gyorsul az nvidia
-
marcias
őstag
FarCry2: Kis dolog egy játéknak, nagy dolog a játékvilágnak?
Nem mondható, hogy hűdelátványos a különbség (úgy értem, játék alatt nem hinném, hogy észreveszi az átag), de tény, hogy ez egy jelentős fejlődés.
Az első cikket pedig már olvastam, csak lukas a fejem. Ott is talán az árnyékok, meg a pálmalevelek meggyőzőek. Az utolsó képpáron nem láttam jelentős változást. (jav. csak ki kellett nagyítani)
-
ulveczkii
tag
Hát nem tudom de látványban nagy különbséget nem szabad várnunk de ha sebbesség beli különbség demonstrációjárol van szó akkor rakd fel a Unigine Tropics nevű kis tesztprogit és számszerűleg mérhetővé válik a a különbség DX10 és DX10.1 között.
-
marcias
őstag
-
-
Dare2Live
félisten
Azért enmv álaszolt elsőre se senkia felvetésedre, mert nem tudunk.
jövő év közepét csaj tippelgetünk. R870 pedig sanszosan nem lesz még nyáron ellenben refresh 4870 az 99%. És azza a refresh 4870el is évekig majd ellehet lenni. feltéve ha nem 1920*és fölötte akarsz játszani. És tököm rá,
hogy a DX11 bejövetel nem lesz sokkal gyorsabb mint a DX10...é.
-
g50v
csendes tag
Jó estét urak!
Az a kérdésem lenne , hogy jövő év közepén (nyáron) szeretnék egy gépet venni.De ahogy olvasom ezt a topicot meg még más hírportált azt szűröm le , hogy csak október-november környékén jelenik meg a 5000 széria.Tehát jövő nyáron egy nvidia 295 vagy ati rv790 vagy esetleg karácsonyra egy ati rv870x4?(nem tudom pontosan hogyan kell ezeket a kártyákat leírni de remélem érthető volt)jan. 8:phenon 2,új nvidia gpu = már várom
-
ulveczkii
tag
Nevetséges.
-
marcias
őstag
válasz
LALA_kiraly #169 üzenetére
Lehetséges lenne, hogy az AMD csak a driverek tökéletesedésére vár, és a következő szériában már egy 100mm2 alatti chipre építi az egész szériát? Leszámítva azt az esetet, hogy driver elégtelenségből a játék csak egy magot fog támogatni (ami szvsz nagyon veszélyes, hiszen egy mag teljesítménye irtó kevés lenne), ebben még nagyobb lehetőség rejlene, akár 3,4 vagy még több GPU felhasználásával. A kihozatali arány nagyon jó lehetne, így alacsonyan lehetne tartani a költségeket. A master design is részben hasonló, nemde? Végülis már az X2 felé való elmozdulás az a CF-től való nagymértékű függést eredményezte, ha a játékkészítők végre komolyan veszik a támogatását, semmi hátrányban nem fognak szenvedni ezek a kártyák. Igaz, a GTA4 erre pont rácáfol, mert nem ismeri a multi-GPU-t. Az nVidia ugyanakkor nagyot szív, ha erre lesz az elmozdulás, márpedig az AMD térnyerésével nagyobb beleszólása lehet, hogy merre mozduljanak a játékfejlesztők. Ha meg tudja nyerni a fejlesztőket az erőteljes CF támogatásnak, illetve továbbgyúrják a drivert, akkor elméletben elképzelhető lenne egy RV740-re épülő, mostani 4870 X2 méretű kártya is, olyan 4-6 maggal?
-
LALA_kiraly
őstag
Ha már ilyen kicsi lesz a az rv740, akkor sztem itt is lehetne próbálkozni a több magos verzióval. Na ebből el tudnék képzelni 4 magot is, csak kereslet lenne rá...
-
g50v
csendes tag
Jó estét urak!
Az a kérdésem lenne , hogy jövő év közepén (nyáron) szeretnék egy gépet venni.De ahogy olvasom ezt a topicot meg még más hírportált azt szűröm le , hogy csak október-november környékén jelenik meg a 5000 széria.Tehát jövő nyáron egy nvidia 295 vagy ati rv790 vagy esetleg karácsonyra egy ati rv870x4?(nem tudom pontosan hogyan kell ezeket a kártyákat leírni de remélem érthető volt)jan. 8:phenon 2,új nvidia gpu = már várom
-
-
ulveczkii
tag
válasz
Bluegene #165 üzenetére
Én ezt nagyon jól tudom és azthiszem már valahol le is írtam. És csak saccoltam annak figyelembevétele mellett hogy nem váltoik a SP arhitektúra.
"Az rv770-et azért nem hasonlítgatnám az rv670-nel mert més a SP-k felépítése. Ha jol tudom akkor kivettek valamilyen cachet egyenként a magokból és közös tárat hozatk létre mivel nem igazán volt használva. Lényeg a lényeg hogy ők nem összehasonlíthatók."
De ezt csak valahol hallottam de talán abu tudna nekünk segíteni.
Szerintem jelen esetben nem lesz ilyen átdolgozás. -
rocket
nagyúr
Arra azert gondoljatok a nagy szamolgatasban, hogy nem biztos az RV740 egy RV730 40nm-en
-
Abu85
HÁZIGAZDA
-
Bluegene
addikt
na tehát már 1000% hogy ahogyan írtam korábban is nem az RV870 lesz az első 40nm GPu, Tick tock
-
ulveczkii
tag
Légyszi akkor tégy igazságot.
Mi a jó viszonyítási mód? Mert már nagyon hülyének érzem magam
55/65=07272 0,7272x150=110?
Vagy az hogy még a 0,7272-t négyzerte kell emelni vagyis olyan 0.524 misterint változatlan rv 730 arhitektúra esetén olyan 75mm2-et kellene kapni. És esetlegesen te azt gyanítod/tudod hogy nem 320 SP lesz benne hanam mondjuk 400-480. -
Abu85
HÁZIGAZDA
100 felett lesz kb. 110 mm^2
Viszont kap DDR5 támogatást, de nem biztos, hogy használni fogják. Valszeg most a gyárakban tesztelik, hogy melyik az a maximális sávszélesség, ahol a legjobban teljesít a kari.
Akkor sem hozzák ki az RV870-et, ha ki tudnák hozni ... nincs értelme sietni. A DX11 leghamarabb jövő év végén jön. Tuti előny lesz, ha az RV870 már eleve úgy startol, hogy túl van minimum két stepping váltáson. Ismét tökéletes lesz a chip kihozatali aránya, már a gyártás elején. Az RV770 is itt nyerte meg a csatát. Rohadt olcsón hoz sok hasznot.
Látod mit csinál az AMD ... az RV740-nel teszteli először a 40 nm-ert. Ha valami nem klappól, akkor még mindig olcsó a 110 mm^2-es chip, kevés lesz a veszteség. Q2-re a problémák megoldhatóak, és jöhet többi 40 nm-es lapka ... nagyobb magmérettel persze.
Az NV a G200-at váltja le 40 nm-re az kb. 355 mm^2 ... ha valami nem tökéletes, az nv nem kísérletezgethet, mert túl nagy a magméret, így keményen vissza kell fogni a gyártást és a problémát elméletben kell megoldani ... nyilván ez komoly időveszteség.
-
Dare2Live
félisten
Amúgy szerintem az RV870 is megérkezik valamikor Q2-ben.
Ezt miböl gondolod?
Nem azért de ha ticktockhoz ragaszkodnak (és ez 99%) akkor inkább simán átrakják a kicsit kalapált(pl 960sp) RV770et 40nmre. Orajelet megküdik még +~20%al és "0melóval" megent megvan a korábbi előnyük 55nmes NVvel szemben, vagy még növelték is azt!RV870 ellenben új architektúra: -1-Nem illik bele ticktockba: Szivás/Kockáztatás -2- ATI az elöző ujjgyakorlat miatt nincs rászorulva: Akkor minek hozná ki ideje korán?
Persze az esélye megvan pl ha ez a MC dizájn vmiért annyira k* jó...Tick-Tock egyelőre csak az Intel-nél létezik (hivatalosan) Nem hivatalosan meg mindenki így akarja csinálni.... ha teheti.
RV740 nagyon jó lesz.... de nálam HTPCben marad a passziv 8600GT... Igaz annak nem kicsi a bordája.
-
keIdor
titán
Nem hiszek az RV775/RV790-ben, egyre több oldal írja, hogy hülyeség, nem kell minden szart bevenni... Tick-Tock egyelőre csak az Intel-nél létezik (hivatalosan) nem kell egyből minden cégnél ezt emlegetni, mivel nem így fogják kiadni az új hardvereket...
Az RV870 lesz az a bizonyos "refresh", amire sokan vártok...
-
keIdor
titán
RV740 40nm 2009 Q1
Hmm milyen jó is lesz ez HD filmezésre és egy kis játékra egy kis fogyasztású Athlon X2 vagy Core 2 mellett.Az RV730 azt hiszem kb. 150mm2 (55nm) és azt tudom, hogy alig fogyaszt valamit és alig melegszik. Ez milyen kemény lesz 40nm-en.
Még az is lehet, hogy passzív kis borda is elég lesz rá... a chip meg lehet kevesebb lesz, mint 100mm2.
Mod: Amúgy szerintem az RV870 is megérkezik valamikor Q2-ben.
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #150 üzenetére
jah körülbelül 135mm2, jól látod
azért körülbelül, mert lehet tudnak még néhány trükköt amivel még kisebbé tehetik(valahogy növelik a tranzisztrsűrűséget), de az is lehet beleraknak új funkciót(pl.: DX11), tehát nő
mindenesetre ez csak átmeneti chip lenne, akár 55nm akár 40nm, hiába növelnék az órajelet valamennyire(azt se lehet túlságosan)
viszont 135mm2 nagyon jó, a 4670-esnek 150mm2 ami jó olcsó, sőt X2-es formában nagyon jó lenne, hisz két olcsó magból tudnak építkezni(és a driver is kiforrott már), tehát olcsón lenne 4970X2, és könnyebb lenne hűteni is
-
Dare2Live
félisten
válasz
ulveczkii #148 üzenetére
nemértem.
ticktock lényege az architektura marad csikszél csökken vagy fordítva de nem egyszerre.
48x0 erre pedig tökéletes... mi baj lenne vele? Csikszél csökken: lerakják 40nmre a chip pedig marad.Nincs ebben semmi extra, ATI nem kockáztat semmit.... ergo ha a képet jól összeraktam ha nem lesz nagy baj március-áprilisban jön a 40nmes 48x0 utód.
-
ulveczkii
tag
válasz
Bluegene #146 üzenetére
Egyértelmű hogy jelen pillanatban amíg az AMD meg nem erőssíti minden csak pletyka.
R600 - rv670 példázza a legjobban hogy meg lehet csinálni az átállást hisz ott is kissabb módosításokkal csak csíkszélesség csökkentést hajtottak végre. Tehát itt is lehetséges és itt még kisebb a csíkszélességváltás.Szerintem a számítási módomban nincs hibe (40/55=0,7272 --> 0,7272*260=189,09) de ha tévedek akkor kövezzetek meg. Lehet hogy tovább optimalizálják a magot és kivesznek/egyszerűsítenek ezt azt de 40nm-es rv770 180mm2-nél nem lehet kissebb.
Az rv770-et azért nem hasonlítgatnám az rv670-nel mert més a SP-k felépítése. Ha jol tudom akkor kivettek valamilyen cachet egyenként a magokból és közös tárat hozatk létre mivel nem igazán volt használva. Léányeg a lényeg hogy ők nem összehasonlíthatók.
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #145 üzenetére
190mm2, ennél kisebb lesz mivel területről/felületről van szó tehát nemcsak hosszában hanem széltében is zsugorodik, olyan 150mm2 vagy kisebb, tudom pongyola megfogalmazás
Gondolj bele az R600 80nm-en mekkora batár volt(420mm2) 55nm-en csak 192mm2, kisebb mint a fele(80nm--->55nm)
ezt egyébként se lehet kiszámítani, mert 55nm 320 sp 192mm2(RV670), 55nm 800sp 260mm2(RV770)
az ilyen híreket pedig nem kell komolyan venni, ilyet én is tudok írni, akár németül is
, vagy csinálhatok grafikont is
-
ulveczkii
tag
válasz
Bluegene #144 üzenetére
Ennek elletmondó hírek jelennek meg
Én egyre inkább biztos vagyok benne hogy 40nm lesz de nem januárban egy kicsit később. Nagyon jó lett az rv770 és szerintem lemásolják egy az egyben 40nm-en. Szerintem jól haladnak a technológiával és egy 190mm2 körüli chipet jó kihozatallal fognak tudni gyártani addigra. Esetleg elképzelhetőnek tartom hogy felkészítik a chipeket az MCM kiakalításra és így mégolcsóbban gyárthatnának x2 karikat. Szinte 100% hogy az 55nm már lejárt lemez és igen akár fogadhatunk is.
Az Nv-s promózásról csak annyit hogy kicsit tulzásnak tartom és én azt is kétlem hogy 240SP lesz benne mivel akkor szerintem a ram is 512 bites lenne és 1 giga lenne magonként.
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #143 üzenetére
az RV770 refresh akkor is, ha megjelenik akkor 55nm-en fog készülni
tessék, az X2-esekre kell majd valami átmeneti GPU hogy visszahódítsák a trónt
tőlem fogadhatunk is, 55nm-es lesz, addigra nem lesz elég kiforrott a 40nm hogy elérjék vele a tervezett órajelet -
-
Bluegene
addikt
Minden tömb végén van egy kis SP tömb ami helyettesíthet egy szuperskalár procit tömbönként. és ezt nem lehet plusszba bekapcsolni?
én akkor is hiszek a "refresh"-ben, teljesen jól betöltené az űrt az új RV870 és az RV770 között, pláne közbe az nvidia is fejleszt ezt-azt(emeli az órajelet, jobb drivereket hoz ki)
szal piac szempontjából szükség lenne rá, és nevet is könnyű találni 4970, vagy 4870+
-
ulveczkii
tag
válasz
Bluegene #132 üzenetére
Én ezt úgy tudom hogy m nden 80as blokkban van egy pér + SP amiból a selejteket pótolják de minimális mennyiség és így biztosítják hogy ne legyen használhatatlan blokk.
Ha esetleg mégis van benne selejt akkor eladjuk 4830-nak. Én például egy ilyen selejtest is elcserélnék a 3870emre. Tehát ténleg csak 10 blokk van benne és nincs honnan előcsalni +SP-ket.
De cáfoljatok meg ha rosszúl tudom.
-
Bluegene
addikt
Az RV770-ben meg minden blokk aktív, így jön ki a 800SP. hát ezt kötve hiszem, akkor nem 20% lenne a selejt hanem 60%
biztos van benne némi tartalék, muszáj így kihozni különben alacsony lenne a kihozatal(nvidiánál is több sp van benne mint 240)szerintem arról van szó hogy most elkezdik gyűjteni a tökéletes chipeket, de kell várni hogy összegyűljön elegendő az induláshoz
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
ulveczkii #130 üzenetére
Akit érdekel egy két fontos tudnivaló, az nézegesse az alább linkelt oldalt.
Nagyon tanulságos infók vannak itt. hardverlabor (Abu85 oldala)
Ott is van egy elképzelés az RV870-ről, a DX10-es VGA-s lista legutolsó szereplője.
Abu85: Szólj ha baj, hogy belinkeltem az oldalad.
Egyébként valószínű, hogy még nagyon távoli az RV870, lehet az AMD/ATI kivárja az NV-ét, hogy mivel rukkol elő. Ha az AMD/ATI idő előtt feltárja a terveit, akkor a rivális lépéselőnyben lesz.
-
ulveczkii
tag
válasz
Dare2Live #129 üzenetére
Szerintem Tud valamit amit nem szabad megosztania velünk és inkább hozzánk se szól
Bár legalább azt elmondhatná hogy mi nem lesz
De egyvalami már biztos. Hogy nem lehetséges a 840SP csakúgymint a 48 textúrázú úgyhogy a expreview által közölt infók nem valósulhatnak meg.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Bluegene #122 üzenetére
Analogiának ott a 3850/3870... Ott sem volt/lett "3950/3970", pedig ott nemvolt annyira kiforrva az 55nm mint 48x0 indulásnál.
A "Selejt" 4850/4870 miatt van 4830.
A te verziod szvsz csak akkor él ha ATI lefuttatott +1 tape outot amit kétlek.... persze a tévedés jogát fentartom ugye ATIs interjú meg téged támaszt alá....sztem ha performace NV 40nm csak összel vagy késöbb(valószínű) akkor finomhangolt/+mhzs "4850/4870" jön 40nmen(Sebességben az ATInak kedvező status quot akarják fentartani amihez +20-40% kell az 55nmes 216SP/240SPs NVvel szemben. (~ 4950 kb egyszinten lesz a jelenlegi 4870el)) Ja mégvmi: ATInak ez ASAP kell nyakunkon az 55nmes NVk.
sztem ez lesz.... feltéve, hogy NV nem tudja/akarja 40nmt már Q2ben enthuastic/performace szegmensben elindítani, feltéve, hogy ez a MC dizájn nem nyújt vmi k* nagy előnyt ATInak amiért érdemes kihagyni a ticktockot.... de ezek nem valószínűek.Abu nem szólsz hozzánk?
-
sniper elite
senior tag
Egyetértek, mi a francnak kéne felülni az nvidia kapálózásának, amikor egyértelmű hogy lényegesen újat nem is tudnak kiadni, most is kettő nyákos vastag téglát adnak ki, szerintem akkor se fogja verni a 4870x2-öt de mindegy! Tényleg az ATInak azon kéne törnie a fejét hogy október felé kijöjjön a RV870 széria és nagyon brutális legyen! Én szemény szerint azt se bánnám ha lenne x4 magos belőle
Amúgy kezdem megszeretni a Catalayst drivert, eddig 3 évig csak nvidia kártyáim voltak, de utóbbi 4 hónapban elvagyok szállva az ATI-tól, mivel nem csak nagyon erős karikat adnak ki, hanem elkezdtek dolgozni a szoftvereken is, és nem a 3 hónaponként adnak ki forceware féle xarságokat, hanem havonta és látszik hogy van benne munka, szóval forever ATI/AMD
-
keIdor
titán
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #121 üzenetére
[link] pedig elég hihető a 840sp, és a felpiszkált órajel 55nm-en, nem is új fejlesztés szvsz, az összes RV770-be több sp van mint 800(redundancia), az én 4850-esemben is, hisz néhány rosszul sikerült sp blokkot így is úgy is le kell tiltani, hogy sok 800sp-s chip legyen, tehát 840 sp-s chip végülis ugyanaz ami nekem van csak tökéletesebb, a felpiszkált órajel pedig nagyon is érthető ahogy az 55nm-es gyártósor kiforr, tehát semmibe se kerülne nekik ez a kártya csupán a tökéletes magokat ki kell válogatni, nagyon is logikus és reális lépés
a fudzilla pedig nem 100%
az hogy a die size kisebb szvsz nem hinném(félrevezetés), ugyanaz
-
Dare2Live
félisten
válasz
Bluegene #120 üzenetére
40nmes 48x0 refresh tökéletesen beleillik a ticktockba. Sztem nem lesz rv775. Ennyit mondtam. A másik feltételes mód HA rálenne kényszerítve(nincs) HA a MC dizájn nagyon megérné. Ez meg csa olyan találgatás....
Na de amiért visszanéztem: Fudzilla is megerősített
[link] Sztük se lesz 55nmes 48x0 refresh.
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #119 üzenetére
In many ways ATI and NVIDIA were just taking different risks. NVIDIA had learned its lesson with transitioning to new manufacturing processes too quickly and would most likely build GT200 on an older, more mature process, burdening it with a huge die. ATI opted to do what NVIDIA wouldn’t and move to new manufacturing processes quicker, aiding it in producing GPUs with smaller dies. nem hinném hogy egy vadonatúj process-en eljutnának azokra az órajelekre, ráadásul a die méret is az 55nm-t valószínűsítik, be kell járatni először, az a +20% amit hoz ez a refresh épp elegendő lesz, hisz az nvidia se hoz ki egyhamar valami forradalmit
egyébként is a cikkben írták h az rv770-est 2005-ben kezdték el tervezni, szvsz 3 év, sokáig lesz velünk a 800sp, később a középkategóriát erősíti, egy majdnem biztos: a 40nm megérkezik 2009-ben, de először kisebb chipeken(RV740, 320sp)
de ettől függetlenül az RV870 kijöhet 2010H1-ben, hisz párhuzamosan fejlesztenek
-
Dare2Live
félisten
válasz
Bluegene #117 üzenetére
Olvastam.
amiben nem értünk egyet az ez a az "RV770 refresh a már bejáratott, jól működő 55nm-en készül" mert szerintem 40nmen, ezek a vezetők meg beszélnek összevissza.
870nek énis kis esélyt adok nem mert nem tudná hanem emrt nincs rákényszerítve, de ez a master chipes dizájn miatt nem lenne elképzelhetetlen.
Uff, amit tuiti, hogy féléven belül kiderül kinek volt igaza. Ha 55nmen jön a 48x0refresh neked ha 40nem akkor nekem.
-
Bluegene
addikt
-
Bluegene
addikt
válasz
Dare2Live #116 üzenetére
ha ATI rá lenne kényszerítve ekkora magméretnél nem elképzelhetetlen, hogy ticktock nélkül is piacra tudná dobni. Kérdés megérné e neki.? nézd valószínűtlen hogy a 40nm-t egy nagyméretű performance chippel vezetik be, sokkal jobb ha kihoznak egy olcsó 320sp-s 40nm-est, mert
1. növelhetik a kihozatalt vele
2. nincs nagy kockázata, eladják ezeket olcsón
3. feljebb piszkálhatják az órajelet
4. sokkal olcsóbban gyártható és magasabb órajelű RV870-est tervezhetnek később az nvidia ellen, az új gyártósoron elért tapasztalatok alapjánén arra gondolok hogy ha egyből kihoznák a 40nm-es RV870-es lehet hogy csak 600mhz-en menne 800mhz helyett, vagy a selejtarány nem 30% lenne hanem 60%, magukkal tolnának ki ha nem követnének egyfajta TICK-TOCK módszert, mindenki ezt csinálja
egyébként is ezt nyilatkozták: [link]ATI will launch RV740 (Mainstream, 40nm) and RV770-Refresh (Performance) in 1H/09. The first DirectX11-Chip, named HD 58xx, shall get to the market in Q4/09.
az RV770 refresh a már bejáratott, jól működő 55nm-en készül, a tapasztalatok alapján képesek voltak emelni az órajelet 55nm-en(tehát még volt benne tartalék), ezért is okosabb előbb bejáratni a 40nm-t, mint egyből kihozni, abból bukó lenne
-
Dare2Live
félisten
válasz
Bluegene #109 üzenetére
2009Q2: RV770 refresh 55nm javított 48xx, kábé +15-25% (49XX)
Ez nem stimmel a cikkben sem. ATI nem csinál +1tape out procedurat 48x0 Q2 - 55nmre. Ha Q2 akkor ticktock szerint lerakja a 48x0 architektura kicsit kalapált/tunningolt változatát 40nmre és ticktock.
Vagy most januárban jön egy 55nmes 48x0refresh mint a táblázatban de én ennek adok sokkal kissebb valószínüséget a 4850/4870/4850X2.... szépen tarja magát az 55nmes NVk ellen is, mire föl egy nagyon drága/erőforrrás igényes fölösleges +kör?szvsz. Mondjuk nekem ez a master chip dizájn keményen bekavar.... Uis ha ATI rá lenne kényszerítve ekkora magméretnél nem elképzelhetetlen, hogy ticktock nélkül is piacra tudná dobni. Kérdés megérné e neki.?
Abu: hülyeségeket beszélek?
-
sniper elite
senior tag
Ezekből az új most januárban meg márciusban megjelenő frissített GPU-kból lesz x2? Vagy csak egy magos kártyák jönnek szerintetek?
-
Dare2Live
félisten
válasz
Bluegene #109 üzenetére
sztem most, hogy nyakunkon a 216SPs + 55nmes 260 + 295.... ATInak lépniek kell.
Nem lepődnék meg ha a karácsonyi szezonban elsütnék a 4850/4870ek nagyját és jönne januárban a "RV770 refresh 55nm javított 48xx, kábé +15-25% (49XX)"
így továbbra is egyértelműen megvan a lépéselőnye NVvel szemben
-
Dare2Live
félisten
látom már volt.... mind1 azért még: [link]
-
nixx-21
őstag
válasz
Bluegene #109 üzenetére
"...2009Q2: RV770 refresh 55nm javított 48xx, kábé +15-25% (49XX)..."
alias RV775, mint a nv-nél a GTX260 -> GTX260(core 216)"...2009Q?: RV770 refresh 40nm..."
hát ez nem tudom inkább szorosan az RV775-el jön ki azaz 2009Q3vagy lehet h a kettő eggyüt lesz és a javított RV770 + 40nm = RV775 ez szvsz reálisabb minthogy külön-külön lépésekben hozzák ki és 2 refresh legyen ua.-ból a sorozatból
Mr.Highlight (Abu) kapunk valami kis infot?
-
Bluegene
addikt
válasz
Bluegene #108 üzenetére
sztem:
2009Q2: RV740 40nm 320sp, az ATi első 40nm-es chipje, a kihozatal növelése érdekében (47XX)
2009Q2: RV770 refresh 55nm javított 48xx, kábé +15-25% (49XX)
2009Q?: RV770 refresh 40nm (nem biztos, emelt órajelekkel átmeneti chip, a selejtarány leszorítására, ha 2009 második felére kevés lesz a teljesítmény, sok X2-es kártyát dobnak piacra ilyen olcsóbb GPU-kal talán addig kibekkelik míg kijön az új chip, persze az nvidia teljesítményétől függ, ez 200mm2 alatti chip és olcsó)2009 vége/2010 eleje: RV870 40nm 2000sp, emelt órajel, 1GB GDDR5 (58xx), és X2-es változat
RV840 40nm 800sp a középkategóriába, 2010
-
Bluegene
addikt
válasz
ulveczkii #106 üzenetére
Chris Hook (AMD) spoke because of the rumored RV775-speculations. He said that it won't be get a new ATI graphic card to the market in January 09.
ATI will launch RV740 (Mainstream, 40nm) and RV770-Refresh (Performance) in 1H/09. The first DirectX11-Chip, named HD 58xx, shall get to the market in Q4/09.itt a bizonyíték, először 40nm-en egy kisebb chipet hoznak ki RV740, a számozásból kiderül h ez nem lehet 2000sp-s új chip
az Rv770 refresh pedig olyasmi amit az nvidia kihozott(216sp GTX 260), ugyanúgy 55nm-es lesz, itt se kockáztatnak
szal RV740 40nm-en valszeg egy kicsi középkategóriás chip lesz (sztem 320 sp), ezzel járatják be a 40nm-t és később jön az új nagyméretű performance chip
mod: egyébként örülök annak hogy csak 2009 őszén/2010 tavaszán jelenik meg az új fejlesztés, addig is bőven jó lesz a 4850-es, legalábbis nem elavult, így a driverfejlesztők se kezelik mostohagyermekként, az nvidiánál mikor jön ki valami új?(leszámítva a kisebb frissítéseket)
-
ulveczkii
tag
Thát 5000es széria csak kb egy év mulva amit most várhatunk az kérdőjel. (Én még mindíg bízok a 40nm-ben, jövőév végéig csaknem hagyják kihasználatlanúl a technológiát)
-
Bluegene
addikt
-
Bluegene
addikt
válasz
Depression #100 üzenetére
igen gyártástechnológiai váltásnál nem szoktak még egy új architektúrát is meg kockáztatni
G80=G92
R600=Rv670teljesítményben azonos és ugyanaz(jó kisebb változtatásokkal csak), de miniatürizált, olcsósított
az Rv770 ill G200-as új chip, de már bejáratott gyártósoron(65 ill 55nm-en)az hogy az ati új chipet és új gyártástechnológiát egyszerre bevezessen kicsi az esély
tehát új gyártósor(40nm) és új chip? valószínűleg kidobnak egy 40nm-es emelt órajelű és olcsó 800sp-s chipet
intel se a nehalemmel vezette be a 45nm-t, és végülis az AMD se a phenommal a 65nm-t, hanem előtte a régi chippel felfutatták(C2D ill K8-al)
ennek alapján gondolom azt hogy megpróbálnak a 800sp-s chippel megpróbálni a 40nm-t, max sok X2-est dobnak ki olcsón és így versenyképesek maradnak, és/vagy növelik az órajelet akár 40-50%-kal
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Battlefield 2042
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- További aktív témák...
- PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 6800 XT 16GB Garanciával!
- Asus DUAL-RTX5070-O12G nVidia 5070 12GB GDDR7 OC videokártya bontatlan dobozában eladó!
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 GAMING OC - Új, 3 év garancia - Eladó
- Gigabyte GeForce RTX 2060 6GB Garanciával!
- Gigabyte Geforce GTX 1070 G1 Gaming 8GB Garanciával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3398, 94% Akkumulátor
- 151 - Lenovo LOQ (15IAX9) - Intel Core i5-12450HX, RTX 4060
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude Precision XPS Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, Vostro 8-12. gen.
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest