- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Androidos tablet topic
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- HP EliteBook / ZBook topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Autós kamerák
- Apple notebookok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
válasz tzsolesz #18588 üzenetére
Hali!
Mikor még bent volt a HD4850 akkor lefuttattam egy sor tesztet! (majd készülök írni egy összehasonlító tesztet HD 4850 vs GTX 275) Tudom nem egy kategória a 2 kártya.
Intel i5-750@2.67Ghz
2x2Gb/1333Mhz DDR3
HD 4850 512Mb 650/1000
(gépem adataimnál)[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
-
Puma K
nagyúr
válasz Cholard #18405 üzenetére
katt777 leírta, hogy ő a 10.4-et javasolja, mert az annál újabb driverek teljesítmény csökkenést okoznak régebbi (HD 4850/70 is ide tartozik már) kártyákon. Ő aztán eléggé ért hozzá szóval én meg sem kérdőjelezem az állítását. Én magam is amúgy régi drivert használok... csak én 9.10-et.
Szó ami szó 10.4 a javasolt 4850-hez!
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
válasz szekto #18400 üzenetére
Kell valami erősebb kártya ami jobban passzol a procimhoz teljesítményben.
Az árából engedni nem nagyon szeretnék, olyan 24k Ft lenne a minimum amit el szeretnék érte kérni ( kártya 17k Ft jelenleg a hűtés meg mivel fiatal ezért 8.5k Ft helyett 8k Ft-ért számoltam az árba, de levihetem 7k-ra is és akkor 1500Ft-tal kevesebb és akkor meg is van a 24k Ft)
-
Puma K
nagyúr
válasz szekto #18379 üzenetére
Na és ha a kedvenc játékod nem fut szaggatás mentesen, de ha tuningolnál akkor pont már pont élvezhető lenne? Akkor sem tuningolnál (nem csak VGA-t hanem CPU-t is)?
Egy kártya meg nem döglik csak úgy meg... ha van esze az embernek és utána jár a dolgoknak (mennyi feszt szabad adni, mekkora órajelre szabad beállítani mekkora hőfok még az elfogadhatók stb) akkor nem lehet gond. Ész nélkül (utána járás nélkül -> magas fesz, magas órajel, magas hőfokok), szar hűtővel valamint szar gépház szellőzéssel még jó, hogy meg fog dögleni az adott alkatrész... Az újabb processzorokat nem lehet csak úgy megölni... van bennük egy hő szenzor ami figyeli a hőmérsékletet és ha átlép egy megszabott határt (pl a magas fesz miatt, vagy mert rossz a hűtés és túlmelegszik) akkor lekapcsol a gép vagy újra indul. A VGA kari meg kb ugyan ez csak az még el is kezd hibázni (szemetel a kép).Az én gépházamban 6 ventilátor gondoskodik a gépház szellőztetéséért:
2 elöl beszív - 1 venti a 3 vinyót hűti és egy venti felette
1 oldalt beszív - ez a VGA magasságában van
1 hátul kifúj - ez a CPU magasságában van
2 tetőn - ezek átfedésben vannak a CPU - memória magasságábanEzeket szabályzom egy Zalman ventilátor szabályzóval amik ha kell akkor alacsony fordulaton minimális működési hang mellett teszik a dolgukat, de ha játszom akkor feltekerem őket és kellően mozog a levegő a gépben.
A procin egy Cooler Master 4 heat pipe-os CPU hűtő amire 2db 12cm-es ventit lehet rátenni, nekem egy van rajta de ez elég is mert mint már fentebb írtam a CPU környékén 3 venti dolgozik ami szívja a levegőt arról a részről.
A VGA karin meg egy Artic Cooling hűtő van ami szintén 4 heat pipe-os és 2db 9.2cm-es ventik vannak amik szintén hangtalanul teszik a dolgukat.
A gépház még porszigetelve is van és egy minimális hangszigetelés is befigyel. Windows alatt a legmagasabb hőfok az a 33 Celsius (25 fokos szobában...) és ez az egyik 500Gb-os vinyóm amin az oprendszer van. Játék alatt (ilyenkor csak egy kicsit tekerem fel a ventiket, hogy meg legyen a "huzat") a legmagasabb (27 fok-os szobában...) pedig a 4 magos 3Ghz-cen (1.2v - nincs finomhangolva...) működő 50 fokos CPU.
Az én gépem felépítését tekintve az elmebeteg és a mániákus kategóriába tartozik. Haverjaim röhögnek , hogy építem a NASA gépeit verő home made super machine-t..., de nem csak ügyelek a hőfokokra, zajra és a hosszú, sokáig tartó nyugodt működésre a lehető legnagyobb teljesítmény mellett.
Szó ami szó, ha a gépházban van 2-3db (Cooler Master házaknál ez már-már alap a 2db 12cm-es venti olcsó házaknál) 12cm-es venti ami szellőztet és a CPU-VGA hűtőn is kellő mennyiségű heat pipe és vagy lamellák vannak akkor ott gond nem lehet tuning tekintetében.
-
Puma K
nagyúr
válasz katt777 #18369 üzenetére
Csak nem GTX 460 1 GB? Netalántán SLI-ben
Én még gondolkodom a GTX 460/475-ön.... várjak, gyűjtögessek, de ez a DX11 egy vicc sajnos a mostani "DX11"-es kártyákon, élvezhető minőségben és felbontásban... azért akartam GTX 285-öt, ami ha azt nézzük akkor ő az egy GPU-s DX10 király. Csak sokallom azt az 55k Ft-os árat amiért itt aprón hozzá lehet jutni használtan (újonnan meg 80k felett van)... Így inkább veszek még egy 4850-et (úgy is izgatja a fantáziámat milyen érzés lehet 2 kártyás gépet birtokolni és használni ). Mintha régebben azt olvastam volna itt PH!-n, hogy HD 5850 körüli teljesítményt kapnák (kicsivel alatta) DX 10.1-gyel. Plusz ha még hozzá vágok egy Nvidiát fizikázni akkor meg szinte van egy GTX 460-om teljesítmény tekintetében DX 11 nélkül Szóval egy rossz szavam sem lehet
Már csak a CF skálázódására leszek kíváncsi..."Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Puma K
nagyúr
válasz kriszbon #18364 üzenetére
Egyik HD4850/4870 kártyán se ment rendesen a PowerPlay megjelenéskor és ez az ATI sara. Nem csinálták meg rendesen a PowerPlay-t az egy dolog, hogy a gyártók (már amelyik) csinált hozzájuk BIOS-t amivel orvosolták ezt a gondot. Talán a HIS volt az egyetlen amelyiknél megjelenéskor csökkentek az órajelek 2D-re váltáskor, de ebben nem vagyok teljesen biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
válasz katt777 #18362 üzenetére
Nekem 9.10 van fent jelenleg CCC-ből, a tuningot azt én megoldom fesz állítással meg mindennel együtt.
Csinálni kell CCC-ben 2 profilt. Az egyiknek az a neve nálam, hogy "alap" a másik pedig "modositott", ha ez megvan akkor engedélyezni kell CCC-n belül a tuningot (kis lakat kinyit) Utána aktiválni kell az "alap" profilt majd be kell menni a:
"C:\Users\PumaK\AppData\Local\ATI\ACE\Profiles"
mappába és társítani kell a "modositott" profilt a jegyzettömbhöz. Meg kell keresni ezt a részt:<Feature name="CoreClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="50000" />
<Property name="Want_1" value="50000" />
<Property name="Want_2" value="62500" />
</Feature>
<Feature name="MemoryClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="99300" />
<Property name="Want_1" value="99300" />
<Property name="Want_2" value="99300" />
</Feature>
<Feature name="CoreVoltageTarget_0">
<Property name="Want_0" value="1123" />
<Property name="Want_1" value="1123" />
<Property name="Want_2" value="1123" />Itt az első rész mint olvasható az a GPU-val foglalkozik. Itt 2D/3D low/3D high profilok olvashatók Want 0-1-2 néven. A második ugyan így a memóriával foglalkozik a harmadik pedig a feszültségekkel. Én erre módosítottam őket:
<Feature name="CoreClockTarget_0">
<Property name="Want_0" value="25000" />
<Property name="Want_2" value="65000" />
</Feature>
<Property name="Want_1" value="70000" />
<Property name="Want_2" value="100000" />
</Feature>
<Property name="Want_0" value="0985" />
<Property name="Want_1" value="1015" />
<Property name="Want_2" value="1120" />Tehát a kedves AMD-ATI helyett megcsináltam a PowerPlay-t... Windows alatt szépen vissza veszi 250/500@0.985-re az értékeket, játékban meg 650/1000@1.12-re.
Ha ezt bárki megcsinálja akkor csak saját felelősségére tegye! Én felelősséget semmilyen formában nem vállalok! Valamint garanciavesztés veszélye is felmerülhet!
Most hogy kapott egy szép Artic Twin Turbo Pro hűtést a kis 4850 lehet megnézem mit tudok belőle kihozni ezzel a baromi halk és brutál hűtéssel
Nvidia GT 240-től fölfelé egészen ATI HD 5870-ig bezáróan kompatibilis minden kártyával valamint baromi halkan baromi jól le tudja hűteni azokat, de van egy hátránya! 3 slot helyet elfoglal így a kártya (még szerencse, hogy távol vannak a PCI-E csatik és pont befog férni még egy kártya ez alá)Drivert szerintem nem fogok frissebbet feltenni... direkt az ilyen "bakik" miatt nem frissítem fel a legújabbra. Még a 9.5 is meg van a gépen egészen 9.10-ig. Mindig azzal kezdem a telepítést aztán telepítem verzióként. Driverek terén egy vicc ez az AMD-ATI, de tényleg...
-
Puma K
nagyúr
válasz katt777 #18351 üzenetére
P55 alatt CF-ben x8-ban mennek a VGA karik. Ez elvileg 10% alatt (vagy még kevesebb) maradó teljesítmény csökkenés (amit OC-val be fogok tudni hozni szerintem) A harmadik PCI-E sin meg 4x-es módban megy CF/SLI alatt szóval fizikára tökéletesen elég az a sebesség. A kártyát illetően újabb szériából válogatok a 2D/3D órajelváltás miatt. Ez tökéletesen működik GT2xx szériában. Valamint nem egy emberkének láttam a fórumon az adatlapjánál HD5850 mellett (vagy nagyobb kártya) GT220 vagy GT240 van. Gondolkoztam még 9600GT vagy 9800GT-n de azok már plusz tápellátást kérnek az meg nekem nem tetszik. Szóval meglátom mit fog hozni majd a GT240.
Köszi, hogy szóltál a CF profilok miatt! Remélem meg fogom tudni csinálni CF-fel a Phyxs-et
-
Puma K
nagyúr
Hali!
Régebben volt valami olyan hír/urbanlegend, hogy a Vapor-X-es kártyák sorra döglenek meg. Kérdem én: Ez még mai napig létező probléma? Vagy csak ellen reklám valamelyik gyártótól? Avagy is-is és kelleténél több kártya hullott el a Vapor-X hűtés miatt?
Érdeklődnék még aziránt is, hogy ha CF-be kötök különböző gyártó kártyáit akkor lehetnek valamilyen inkompatibilitási problémák? Gondolok én Gigabyte+HIS vagy Gigabyte+Sapphire.
Gigabyte karim van áttervezett PCB-s és gyári Zalman hűtéses amit sikerült meggyilkolnom így egy ideig (majdnem 1 évig) egy ráapplikált 12cm-es venti hűtötte halkabban (!) és jobb hőfokokkal (!) mint a gyári Zalman. Most egy Artic Cooling Twin Turbo Pro van rajta."Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Puma K
nagyúr
válasz gainwardgs #17993 üzenetére
Köszi! Akkor inkább maradok a mostaninál...
-
Puma K
nagyúr
Hali!
Megéri feltenni az új driver-t (10.7)?
Jelenleg 9.10 van fent.
-
Puma K
nagyúr
Hali!
Szerintetek ha egy Gigabyte karira felteszek egy Asus BIOS-t (persze ha azonosak gyártmányúak a memóriák) akkor az alaplapban lévő EPU (energiatakarékossági funkció) tudja majd állítani a Gigabyte kártya órajeleit is?
Valamint van-e valamilyen hatással a teljesítményre ha az egyik kártyán 512Mb memória a másikon pedig 1Gb van? Ha igen akkor melyik lassítaná melyiket?
-
Puma K
nagyúr
válasz katt777 #16397 üzenetére
Nekem kellett egy olyan megoldás ami pofon egyszerű. Próbáltam még régen azt ATT-t de nem sikerült úgy ahogy én akartam (béna voltam akkor még elismerem) aztán láttam valahol ezt a megoldást és megcsináltam. Ha bármi orbitálisan nagy gond lenne akkor csak restart, Safe Boot és átírom az értékeket.
Jelenleg ezek a feszültségek, és a korábban már említett óra jeleket.
<Property name="Want_0" value="0986" />
<Property name="Want_1" value="1023" />
<Property name="Want_2" value="1123" />Lehet, hogy még tudnék lejjebb menni 2D-ben.
-
Puma K
nagyúr
válasz lipi67 #16393 üzenetére
Talán tudok mutatni még egy lehetőséget, amivel tudod csökkenteni a órajelet/feszültséget. Én egy HD4850-nél alkalmaztam.
Egy régebbi privát üzenetemet másoltam be:
"Szia!
Az egészhez nem kell semmi csak annyi hogy az ATI CCC fent legyen és engedélyezd az ATI Overdrive résznél a tuningot (kis lakat).
Aztán jobb fent CCC-ben, Options -> Profiles -> Profiles Manager
Ott csinálsz 2 profilt az egyiknek legyen a neve az hogy "alap" a másiknak meg hogy "modositott". Ha ez meg van aktiváld az "alap" nevű profilt.
Ezután menj a C:\Users\Puma_K\AppData\Local\ATI\ACE -be ott keresd meg a "Profiles" mappát, nyisd meg jegyzettömbben a "modositott" profilt és keresd meg ezt a részt
(Ez az általam használt beállítások, de ezeket keresd meg)<Feature name="CoreClockTarget_0">
</Feature>
<Property name="Want_1" value="75000" />
</Feature>
<Property name="Want_0" value="1046" />
<Property name="Want_1" value="1090" />
<Property name="Want_2" value="1123" />Felelősséget természetesen nem vállalok ha bármilyen kár érne, tehát csak okosan. Ezeket az értékeket saját kingondolásból állítottam be és neten kerestem rá a hogy a többi emberke hogy használja a kártyát így születtek meg a feszültségek. Próbálkoztam mindenféle progival de nekem sehogy nem jött össze és őszintén féltettem is a kártyámat. Így ezt választottam órajel-feszültség állítgatásához mert ha bármi gixer lenne akkor csak fogom csökkentett módú Windows indítás és profilok kitörlése és vissza is áll minden órajel-feszültség az eredeti gyári beállításokra.
Remélem tudtam segíteni
Üdv Puma"
[ Szerkesztve ]
-
Puma K
nagyúr
Hali!
Szerintetek lenne esélyem szerezni HIS IceQ4-gyes hűtőt? Egy Gigabyte HD 4850-re akarnám rátenni. Ha minden igaz akkor ref nyákos a Giga, de vajon a HIS is az? Egyszerűbb lenne venni egy HIS kártyát de most nem akarok költeni rá 20-25k Ft-ot... meg már nem is nagyon lehet kapni boltban, csak használtan... úgy meg nem akarok venni. Procin kívül nem veszek semmit használtan.
A Gigán gyárilag egy Zalman hűtő van, de azt egy másik dimenzióban járva elrontottam egy hibás Zalman Fan Mate 2-vel... konkrétan nem forog a ventije.. jelenleg egy állítható fordulatszámos 12cm-es venti van rá applikálva gyors kötözővel ami jobban és halkabban lehűti a kártyát. Jó ez a megoldás meg minden, de engem zavar hogy a házon belül kering a meleg levegő és jobb lenne egy olyan megoldás ami kifelé nyomatja a meleget. Mondjuk nem egy forrófejű a kártya, mert GTA IV alatt 55fok-ra megy fel a GPU.
-
Puma K
nagyúr
válasz KaiotEch #322 üzenetére
Ilyen ciripelést nekem csak GTA IV alatt ad ki más játékban nem igazán. Mondták is régebben hogy elvileg a tekercsek ciripelnek a kártyán és hogy baja nem lehet. De ha neked Windowsban is ciripel akkor próbáld meg kicseréltetni. Látom neked Vapor-X-es kártyád van mostanában elég sok kártya döglött meg ezzel a hűtéssel.
-
Puma K
nagyúr
Hmm ismerös annó az Asus 7900GT-knek volt ilyen memória hibája hogy egy idő után valami gebasz lett velük és elkezdek szemetelni. De mondjuk az több mint 2 éves kártya volt. (attól függetlenül mennie kellene még tovább úgy illik)
De amúgy elég gáz ha zsír új kártya és ilyet produkál.
-
Puma K
nagyúr
Végre megállapodtam az órajelekben... BIOS módosítás és ATT nélkül csak CCC-ben kellet egy profilt csinálni és a többi teendőt amit leírt nekem exor kolléga
<Feature name="CoreClockTarget_0">
</Feature>
<Property name="Want_1" value="75000" />
</Feature>
<Property name="Want_0" value="1046" />
<Property name="Want_1" value="1123" />
<Property name="Want_2" value="1158" />2D - mag: 250Mhz , memó: 500Mhz @1.046v
3D low - mag: 500Mhz , memó: 750Mhz @ 1.123v
3D high - mag: 650MHz , memó: 1000Mhz @1.158v2D : az órajeleket és az ebben a módban használatos feszültséget a többi gyártó kártyája által használ BIOS-okból vettem majd számoltam egy körülbelüli értéket.
3D low : az órajeleket szintén a többi gyártó által használt órajelek körülbelüli értékét vettem, a feszültséget pedig alapból ennyit ad meg a gyári BIOS és CCC profil is.
3D high: ezeket az órajeleket taláromra adtam meg, 625Mhz nem tetszett ezért átírtam majd a memória 993Mhz értékei sem tetszettek nem volt kerek ezért 1000Mhz-re ezt is átírtam (CCC 700/1050-es értéket állapított meg) a feszültséghez szintén nem nyúltam mert itt is a gyári BIOS és CCC profil ennyit ad meg.
Miután megadtam neki az értékeket és elmentettem indítottam egy GTA IV-et 15:15-től 17:45-ig (halál pontosan) játszottam semmilyen hibát nem észleltem minden simán futott.
A hőmérsékletek:
GTA IV 3D high 650/1000@1.158v
Windows alatt 2D 250/500@1.046
A kártyám típusa Gigabyte HD 4850 512Mb gyári Zalman hűtéssel (GV-R485ZL-512H)
A kártya hűtése hagy némi kívánni valót maga után mert szoftverből nem lehet szabályozni a fordulatszámát hanem mindig 100%-on megy akár 2D akár 3D. Továbbá a memóriákon nincs hőelvezető süni ami elvezetné az üzemelése során keletkezett hőt tehát majd még azt is vennem kell, még egy Zalman Fan Mate 2 nevezetű kis potméteres ketyerét amivel a ventilátort fordulatszámát tudom szabályozni manuálisan.Amúgy jó kártya, szeretem
Ha valaki elvégezné ezeket a módosításokat akkor csak SAJÁT feleléségre tegye azt! Én felelősséget nem vállalok a következményekért.Továbbá figyelmeztetem hogy garancia vesztéssel is járhat ha netalántán nem bírná a VGA kártya a módosított feszültségeket és órajeleket[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garanciális EVGA GeForce FTW3 ULTRA GAMING RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit Videokártya
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
- Fair Áron / AMD Radeon Videókártya Felvásárlás / ORSZÁGOSAN
- ASUS Radeon RX 580 OC 8GB GDDR5 256bit (ROG-STRIX-RX580-O8G-GAMING) Videokártya
- BESZÁMÍTÁS! MSI GAMING X TRIO RTX 3070 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest