- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- Notebook hibák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Computex 2025: Háznézőben a Chieftec-nél
- Samsung LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
proof88
addikt
válasz
ЯΞNΞGΔT #10962 üzenetére
A -5V hiánya nem lehet probléma, ez a mai tápokon már nem nagyon van, a régi alaplapokhoz kellett. Tehát egy PII/PIII-as alaplapot több mint valószínű nem lehet beindítani egy mai modern táppal. Azért kivételek akadnak. Nincs ötletem, miért nem indul be az alaplap. Videokártya is van benne? Az ilyen nagy tápoknak nem árt ha kéri tőlük a gép egy kis kakaót indulásnál, különben be sem indul. Vagy esetleg rövidzár védelme a nagy tápnak? A 400W-os táp az konkrétan milyen?
szerk.: most olvasom hogy noname ... esetleg van valami eszköz, ami a tápod védelmét kiválthatja és azért nem indul el? Egyáltalán az alaplapon lévő bekapcsoló gomb alatti LED világít? -
proof88
addikt
válasz
samu74 #10954 üzenetére
a cpu szerintem kizárható, csere tápom van, másik vga-m is van, de másik ramom is van ... csak ezt nem lesz kedvem mind kicserélni ... a táp a leggázabb, ott a legtöbb a kábel ... és alig tudom kivenni a cpu hűtő miatt ... öngyilkossági kísérlet kb és közben 5x mondom hogy a rohadt életbe
-
proof88
addikt
Üdv,
P5Q-E lap, kb 27 hónapos ... mostanában elindítom a gépet és nem ad képet ... a win elindul, ezt a hangok és a ledek alapján megítélem. Nem a vga-val van gond, mert arra is rájöttem, hogy ilyenkor inputra sem reagál. Vakon próbálom újraindítani a gépet win alól mint általában de ilyenkor nem sikerül, nem akar reagálni. Resettel újraindítom, általában akkor már jó, de van amikor megint resetelni kell. Aztán ha belép winbe, akkor 10 perc múlva újra elmegy a kép és nem reagál billentyűre sem. Reset. Aztán jó lesz és órákig megy, amíg ki nem kapcsolom. Találkozott valaki hasonlóval? Pedig most nincs is húzva benne semmi.
Ráadásul a Scythe Mugen 2 ventijére folyton ugat, hogy CPU Fan Error... BIOS-ban nézem, nem mindig tudja mutatni az ahhoz a ventihez tartozó fordulatot ... ezért egyelőre Ignore-t állítottam be és hogy ha hiba van akkor ne várjon F1-re, különben megállna a CPU Fan Errorral minden indításkor. Bár ez sztem a venti hibája lesz, mert már zörög is. A többi ventinek jól olvassa le a fordulatszámát.
Most a hétvégén csináltam CMOS Clear-t jumper átrakással, az elemet is kivettem addig. A venti gond még megvan, de mondom az lehet a venti miatt is. Kíváncsi leszek, a CMOS Clear megoldotta-e ezt a kép elmegy inputra nem reagál mizériát ... teljesen magától kezdte el. Ha a vga lenne a gond, vagy a monitor, akkor azért billentyűzetre még reagálnia kéne ...
Egyébként amikor már jó akkor tök jól működik, terhelés alatt is. Olyan, mintha be kéne melegednie vagy nem tudom. Bár ez hülyeség, mert előző nap is hidegen semmi gondot nem tapasztaltam vele. Van amikor csinálja, van amikor nem. -
proof88
addikt
Üdv,
a héten itt barátnőmnél voltak áram kimaradások, lényeg a lényeg, egyik bekapcsolásnál a gép megkérdezte tőle, hogy eddigi beállításokkal induljon, vagy a gyári beállításokkal, vagy valami ilyesmi, én nem voltam itt. Bnőm valszeg a gyárit nyomta, mert utána nem bootolt a gép, hiszen nem volt a raid beállítva és minden érték tipikus gyári default volt, ezért én újra beállítgattam mindent, ahogy volt. P5Q-E a lap, most már csak az a gond, hogy POST után CPU Fan Error-t ír, F1-gyel lehet tovább menni. Na most, a biosban a hardware monitor vagy vmi ilyesmi menüpont alatt kiírja a cpu venti akt. rpm-ét, 4-500 körül van, ezt még pirossal jelzi, nyilván ez nem tetszik neki. Mugen2 a hűtő egyébként, annak a gyári ventijét is használom. Az a baj, hogy kikapcsolt venti vezérlés esetén nyilván hangos. Bekapcsolt vezérlésnél meg 3 lehetőségem van:
- Silent,
- Normal,
- Turbo.Na most, eddig is Silentre volt állítva, ha jól emlékszem, most is csak azzal halk, de ilyenkor mindig kiírja gép indításnál a fan error-t. Pedig forog a venti, de túl alacsonynak találja a fordulatszámát, gondolom. Turbo szóba sem jöhet, a Normal-nál is jobban hallom, mint kéne, mert 1200 körül pörgeti. Egyébként, Silent módban, ha biosban úgy hagyom kicsit a gépet, akkor is lassan emelkedik a cpu hőmérséklete, de ahhoz igazodik a venti pörgése is, pl volt mikor már 600 feletti rpm-mel ment a venti, azt már nem is jelezte pirossal. Találkozott már valaki ilyennel és most mi a gond?
Eddig ez így működött.
-
proof88
addikt
Üdv!
Tuningban tudna nekem valaki továbbjutni? P5Q-E lapom van és E8400, itt leírtam a gondom, meg itt, tovább nem jutok! Képek is vannak a beállításaimról!
-
proof88
addikt
-
proof88
addikt
Nah ugyanilyen van nekem is, akkor sorolom, hogy szerintem mit kéne állítani:
DRAM Static Read Control - DISABLED
DRAM Read Training - DISABLED
MEM OC Charger - ENABLED
AI Trans. Booster - maradhat AUTO-nCPU Voltage - huhh, mivel hűtöd?
CPU PLL Voltage - 1.5 vagy 1.52V
NB Voltage - na ezt kéne emelni, szerintem ehhez az FSB-hez legalább 1.4V-ra, de ekkora fsb-vel még nem játszottam, szóval nem tudom...
SB Voltage - legyen fixen 1.2V egyelőre, aztán ha stabil lehet 1.1V is
PCIE Sata - fix a minimum érték.LoadLine Calibr. - DISABLED
CPU Spread Spectrum - DISABLED
PCIE Spread Spectrum - DISABLEDFSB Termination-nek nem tudom, hogy mit kell adni, mert van amikor uannyit adnak, mint NB Voltage-nek, van amikor kevesebbet.
Ahol Voltage Reference van, ott hogyisvan... asszem el kell tolni őket valamelyik irányba, de egyelőre még nem olvastam el erről írást. De egyelőre állítsd be őket arra, amit ír defaultnak a jobb oldalon a bios... a lényeg az, hogy ne Auto-n legyenek.
Azért nem szabad Auto-n hagyni a dolgokat, mert olyan értékeket állíthat be pl feszültségnek a lap, hogy az károsítja a procit/akármi mást.
Az OCZ Flexeid tutira bírják 2.2V-on az 1200-at, gyárilag ilyenek? Mennyi volt és honnan?
Meg kéne próbálni a proci topikjában (E8XXX) érdeklődni, ott sokan húztak már nagyra ilyet...
-
proof88
addikt
Nem, ez TFT volt, de nálam tényleg nem a géppel volt gond, hanem a monitorral, mert másik gépbe dugva sem adott képet... nálad biztosan stabil a gép?
tomta: biztos kell 1.6V PLL-nek? 1.5V-tal nem stabil a rendszer? Csak mert ilyet még nem láttam, max 1.52V-ot... szerintem 8x500-hoz elég lenne 1.5V PLL... vagy alig több, de az az 1.6V elég nagynak tűnik.
A másik a LoadLine Calibration, azt inkább Disabledre szokták rakni nagyobb tuningnál, E8xxx topicban ment róla értekezés és Anandtechen is inkább a kikapcsolást ajánlják. -
proof88
addikt
Itt van ez a kép, Neked is ilyen biosod van. FSB Strap to North Bridge és DRAM Frequency variálásával oldhatod meg, hogy magasabb FSB-vel ne hajtsd meg jobban a RAM-okat.
Mondjuk szerintem ha cpu-t tesztelsz, tehát 200-ról 266-ra rakod az FSB-t, akkor próbáld meg először azt, hogy az FSB Strap-et Auto-n hagyod és a DRAM Frequency-nél próbálsz választani, de ha nincs jó lehetőség, csak akkor változtasd meg a Strap-et... ami egyébként Auto beállítással is 200, mert ugye annyival megy a proci.
-
proof88
addikt
és akkor a 10*266, 1066 kombinációval kék halálozik? Ha igen, akkor válaszd külön a proci, ill. memória tuningot... először emeld az fsb-t 266 körülre, és állíts be olyan osztót, hogy a memóriák 800-on menjenek, magyarul csak a proci lesz húzva... ha így betonstabil, azaz egymás után lefut hiba nélkül 20-szor az IBT és megy 1 órán keresztül az Orthos/Prime95 small FFT-vel hiba nélkül, és játék sem lép ki, akkor stabil. Ha nem stabil, akkor vagy a procinak adsz kevés feszt, vagy a NB-nek. Ezt kell megoldani.
Ezután vissza 10*200-ra, és állítsd a memóriát 1066-ra, és teszt megint, ilyenkor viszont Prime95-ben a Large FFT teszt kell, ill. megint IBT és játék teszt és memtest! Ha baj van, akkor a RAM-nak nem elég a fesz, vagy a RAM-nak sosem tudsz elég feszt adni, olyankor az időzítésein kell lazítani, pl. 5-5-5-15 helyett 5-6-6-18, stb... persze nem elhanyagolható a többi érték sem, ezeket mind tudod állítani P5Q Pro-ban. Van az a progi, hogy Memset, azzal meg tudod nézni, hogy mik a RAMjaid adatai, sőt Win alatt tudsz hangolni az időzítéseken (nem kell folyton újraindítgatni a géped). Egyébként Everest is megmondja ezeket az időzítéseket, de ott mondjuk nem lehet állítani.. -
proof88
addikt
ne hagyj semmi beállítást Auto-n, valamint:
Mem. OC Charger ENABLED, DRAM Static Read akármi DISABLED, DRAM Read Training DISABLED, AI Clock Twister LIGHTEST/LIGHTER, FSB Strap maradjon Auto-n csak, FSB-t állítsd be arra amire akarod (mennyi az alap, mire akarod állítani?), RAM 1066, DRAM Voltage 2.1V, NB voltage 1.3V, CPU 1.3V, FSB Term. 1.3V, SB a minimálishoz képest +0.1V, CPU Spread Spectrum DISABLED, PCIE Spread Spectrum DISABLED, LoadLine Calibration DISABLED, EIST/C1E/TM func. DISABLED, Multiplyer/Ratio legyen az alap érték, ne legyen Auto!!!, EPU-program, ha fut, lődd ki! Ja és Performance Level (tRD) lehet Auto-n, azt kisakkozza az alaplap is okosan magától.puttputt: jaja NB fesz az nem sok, mert ezek már kisebb csíkszélességgel vannak, de X48-nál még korábbi a gyártástechn., ezért ott el kellhet 1.5-1.6V is az NB-nek.
-
proof88
addikt
1 órát elhúztam egy iszonyat idegesítő dologgal, leírom hogy okuljatok belőle: nem sikerült a húzás (2x2 giga CSX-szel teszteltem), nem indult a gép, viszont a CPU Parameter Recall miatt a tépegység ki-/bekapcsolása után el kéne indulnia (P5Q-E)... nos nálam nem indult, legalábbis azt hittem, mert a képernyő ledje sárga maradt és nem adott képet. Próbálkoztam jumperes cmos clearrel, de utána sem volt jó! Már kétségbeestem, azt hittem, hogy annyi az alaplapnak, pedig a memóriákat is kicseréltem, de semmi! Aztán gondoltam, rádugom a csipogót, amit most kaptam vissza, ugyanis le volt szakadva az egyik (később mindkét) vezeték róla, és odaadtam, hogy forrasszák vissza őket. Ezen a héten kaptam vissza, gondoltam rádugom, halljuk, mit mond a gép. Nos a gép sima, oké csipogást csinált csak, majd boot előtt (érzésre ekkor) csipogott még egyet, ami ugye tapasztalat alapján az, amikor kiírja a gép, hogy nem sikerült az OC, F1 belépés a biosba, ezért megnyomtam, majd emlékezetből rámentem a Load Defaultsra (gyakorlatilag hülyeség, mert a cmos clear már megcsinálta, de próbálkoztam, hiszen kép nem volt), majd Save and exit és valóban eltaláltam, mert ekkor kikapcsolt a gép és újraindult (ASUS lapoknál ez így megy bizonyos beállítások változtatása után). És ekkor sem volt kép, de már indult az oprendszer (a winyó alapján hallottam, bár ssd-nél nem lett volna ilyen előnyöm), tehát a gép működik, de kép nincs, tehát vagy a kártyát sikerült kinyírnom OC közben, vagy a lap egy része halt meg...
Megjegyzem, én sosem hagyok semmi beállítást auto-n, minden fix értékre van állítva, szóval elég morcos voltam... Szerencsére pont itt van elfekvőben, monitor nélkül az előző gépem... gondoltam nézzük meg, hogy mi halt meg, viszont kapásból a gépre dugtam a monitort, mielőtt vga-t cseréltem volna, mert ahhoz lustább voltam... és jéé, nem volt kép itt sem!!! Először azt hittem, meglazult a DVI-kábel, habár mindkét végén csavarozva van rögzítve, mindegy kihúztam, bedugtam, semmi! Nos a megoldást a monitor ki- és bekapcsolása jelentette. Magyarul nem történt semmi baj a húzott géppel, a monitor megmakacsolta magát és nem adta a képet! Ilyennel még nem találkoztam, meglepett a dolog... és ezzel ment el egy óra, igaz közben hasmenésem is volt, mert olyat ettem, amit nem kellett volna.
Ez lett volna a tanító sztorim. -
proof88
addikt
Üdv!
Ma gondoltam, hogy játszok kicsit a tRD-vel (Performance Level). Nos, 400-as FSB alatt voltam, amikor 7-es tRD-vel stabil volt a cucc, egyébként a lap egy P5Q-E. Beraktam 6-osra, a gép eleve úgy indult már el, hogy logoval, hangos ventijáratással, majd bejött automatikusan az EZ Flash program, mert szerinte korrupt a bioszom és ő most szeretné az eredetit visszarakni. Megcsinálta, aztán frissíthettem újra a biost a legújabbra... Biztos, ami biztos alapon ezt ma mégegyszer eljátszottam és tényleg a Performance Level állítása okozza ezt, ilyet még nem láttam... Ki is kapcsoltam a gépet, de továbbra is az eredetit akarta visszarakni, újra visszarakattam vele majd megint az újat fel.
Úgyhogy nekem most elment a kedvem ettől, pedig kb ez az egyik legjobb dolog, amit még lehet állítani... -
proof88
addikt
CPU marginos dolog:
az xtremesystems fórumról idézek:[I]This option affects FSB signal, and it's here due to... Intel recommendation.
Basically it affects OC margin for upcoming, cheapo Q8200. It _may_ enhance a little typical Yorkfields as well.Performance mode does not change anything, Compatible - yes it does - Optimized - depends on CPU uCode.[/I]
Magyarul: ez az opció csak az FSB jelet érinti, és az Intel ajánlatára lett berakva. Alapvetően az eljövendő Q8200-as óverklokkolási határát érinti, de a Yorkfieldeket is befolyásolHATJA egy kicsit.
egy másik hsz.:
I'm not 100% sure, but I think it helped me gain some FSB with the E8500 when I switched it to "Performance Mode".Magyarul: nem tudom már biztosan, de mintha segített volna kicsit nagyobb FSB-t elérnem az e8500-nál, amikor Performance Mode-ra váltottam.
Szóval lehet próbálkozni.
-
proof88
addikt
Üdv!
Szerintetek javítják valamikor azt a Marvell IDE-vezérlős boot-lassítós dolgot? Mert nekem sajnos IDE-s a DVD-íróm, és az is igaz, hogy csak egyszer kell bootolni és kész, de akkor is ...
-
proof88
addikt
válasz
ottquake #1433 üzenetére
Nekem volt olyan, hogy egy újraírható dvd-re kiírtam az XP-t, és telepítettem egy gépre.. 2 nappal később egy új gépet raktam össze, ott már folyton meghalt a telepítő inicializálása közben... kis idő kellett, mire rájöttem, hogy a dvd-vel van gond, mert miután minden kábelt átnéztem, megmozgattam, memtest boot cd-ről is bootoltam, megnéztem egy biztos gépen a dvd-t, és ott sem bootolt már be.
Szóval végső esetben nézd meg, hogy jó-e a cd! Mondjuk nem értem, nem karcolta meg semmi a lemezt, már fáradt lenne ez az újraírható dvd?
-
proof88
addikt
Larry303 és Gorneck23, köszönöm!
-
proof88
addikt
Sziasztok!
Egy új gépet raknék össze, és mivel már barátságosak a P45-ös lapok árai, ezért ilyet szeretnék, de nem tudom, hogy milyen legyen a lap.
Quad-core proci lenne benne, később biztos tuning is lenne, szóval 16 fázisú Premium vagy Deluxe kéne, igaz? Mármint a P5Q sorozatból... mert a 8 fázisos az kevés, ugye?És melyiknél hogy van ez a memória fázisos dolog?
Hagyományból vennék ASUS-t, de nem tudom, hogy Giga lapot érdemesebb lenne-e venni?
A pénz, amit alaplapra szánok, legfeljebb olyan 35 ezer lenne, ehh, nem tudom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27% számlával! MSI MAG B650 Tomahawk WIFI Alaplap
- 27% számlával! GIGABYTE B560 AORUS PRO AX Alaplap
- Eladó MSI K9N2 SLI platinum alaplap
- több db DDR4 laptop ramok 2x4Gb (3e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston) (Foxpost:+1400Ft)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest