- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen notebookot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
Új hozzászólás Aktív témák
-
KION3524
tag
Próbáld ki, amit NTonee javasolt. Szóval akkor a rufusban elérhető MBR partíciós sémás formázás egyik sem működött... Amikor felment a win, bootolj megint az USB-ről, és kérlek nézd meg mit ír a diskpart, list disk résznél a "renCer"-re. Ha GPT, akkor ott van a gond, mert MBR-nek kell lennie. Ezért ne a windows gyári telepítőjével formázd a teljes HDD-t, hanem a diskpartos verzióval, hogy a Windows már MBR lemezre rakja rá a rendszert.
-
KION3524
tag
Érdekes, hogy GPT USB-ről felraktad a GPT Windows-t és nem lehet a BIOSban GPT-t állítani. Bootolj az USBről, majd a számítógép javítása/parancssorba írd be ezt: diskpart. majd list disk. És ha GPT van, akkor másképp formázd a kulcsot, mert lehet hogy itt akad meg a dolog, hogy a BIOS-ban csak AHCI van, de a rendszer meg a HDD GPT-s. Amikor az USB-t más módban formáztad meg (UEFI vagy EFI) akkor meddig jutottál? Ezek szerint mindig ellenőrizni kell a diskpartban a lemez tulajdonságát, és ott formázni, vagy csak törölni a teljes lemezt. (Diskpartban kiválasztod a lemezt, majd clean). Most akkor próbálj meg egy MBR-es lemezre telepíteni, vagy töröld a lemezt, és konvertáld MBR módba, majd úgy rakd fel a windowst.
-
KION3524
tag
Miért szükséges a win7? Nincs UEFI, se fastboot, se secure boot. Ezeket a gépeket nem win7 alá tervezik. Lesz-e rá driver ha sikerül felerőszakolnod rá a win7-et? Nem nagyon... Gyári oldalon egy darab driver sincs még win8 alá sem.
Majd nem lesz ATK meg, nem ismeri majd az USB-t sem. Szerintem rakj rá win10-et. Ha miíndenképp win7 kell rá, akkor GPT módban úr meg az USB-t, vagy írd ki lemezre, vagy floppyra (hamár win7, adjuk meg a módját), úgy tuti megeszi a gép. Fastboot, secure boot kikapcsol, majd legacy-ra rakod a mode-ot a BIOSban.
-
KION3524
tag
válasz
Sammie30 #29239 üzenetére
Itt mindenki csak ezzel tud segíteni hogy a Windows újratelepítését meg az aurát írja. Ha világít, de csak pirosat, akkor tuti a szoftver szar (vagy a windows). Felesleges szétszedni, mert ha szalagkábel lenne, akkor nem világítana semmilyet. Lehet próbálkozni BIOS frissítéssel (márciusi a legfrissebb) BIOS resettel, windows telepítéssel, régebbi aura softverrel. Csak javasolni tudunk, fix megoldást nem.
-
KION3524
tag
válasz
amdboy #29191 üzenetére
Azért van, mert rosszul lett kialakítva a hűtése a laptopnak. 100%-on van azért szaggat, mert eléri a max hőfokot és lejjebb veszi a processzor órajelét a rendszer (throttling) hogy kicsit visszahűljön. Nézz meg egy stress test-et AIDA 64-ben hogy mi történik amikor 30 percig izzasztod a procit. Az majd információt ad a hőfokról és a throttlingról is. Nekem az újrapasztázás segített, de nem a normál, hanem a folyékony fém verzió (először próbáld a normál pasztát, hátha az is segít). Videó a folyékony fém alapú pasztáról.. Amikor felmegy 100 fokra a hőfok, akkor kikapcsol a gép, nem kell aggódni. Nem tesz neki jót ez a hőmérséklet, de nem fog felgyulladni a gép
-
KION3524
tag
válasz
pepe977 #29110 üzenetére
Windows gyári diagnosztikája adhat információt, kivéve ha hőmérséklet miatt áll le. Amikor annyira felmelegszik a proci vagy a GPU, hogy nem bírja hűteni, akkor biztonsági okokból leáll, nehogy nagyobb baj legyen. Az is lehet, hogy a háttérben egy program állítja le. Egy windows újratelepítéssel az utolsó opciót ki lehet szűrni. Mit csinálsz amikor kikapcsol? Böngészel, vagy terheled a gépet (játék, esetleg render)?
-
KION3524
tag
válasz
Gergő_hun #29106 üzenetére
Amit kínában árulnak az is gyári de az utángyártott nem fog addig működni mint az eredeti. Ha szervizben cserélik ki, az sem fog bírni két évnél többet. Ezért javasoltam az ebayt, mert itt ugyanazt az akksit veszed meg mind amit a szervizben adnak, ugyanannyit bír, csak így olcsóbban megúszod.
-
KION3524
tag
válasz
Gergő_hun #29101 üzenetére
Gergő_hun
Ebayről tudsz venni kb 15 ezerért, de azok az utángyártott akksik negyed addig sem bírják majd mint az eredetik.szoszo75
BIOS-ban megnézted hogy jól van-e beállítva az óra? Mennyit mutat amikor bekapcsolod? Mindig elölről kezdi ( 1970 jan 1) vagy folytatja mintha csak csúszás lenne ( tegnap jan 1, ma már jan 2-t mutat)? -
KION3524
tag
válasz
Ferenc. #29082 üzenetére
Megpróbálhatod a live update win 8-hoz való verzióját feltenni, hátha talál valamit. A Windows 10 gyári update-je is leszedi az új drivereket amihez nincs, vagy régi.
Nekem az egyik otthoni gépben nvidia quadro van amit nem támogat a geforce experience és a windows updateli néha picit régebbi verzióra mint a legújabb (355 build helyett még mindig a 350-es van fent, de újabb mint egy hónappal ezelőtt). -
KION3524
tag
válasz
Tomasman25 #29060 üzenetére
Kapcsold be a Fast bootot és a Safe bootot.
-
KION3524
tag
válasz
Tomy27 #29052 üzenetére
Speccy-vel vagy AIDA64-gyel meg tudod nézni hogy SATA1, 2 vagy 3. Az 5400 és 7500rpm-es HDD között van egy kis különbség, de nem olyan nagy mint HDD és SSD között. Igen, lehet rá windowst és programokat is telepíteni (én inkább a HDD helyére rakott lemezre raknám az oprendszert, a caddys verziót pedig csak külsőként használnám).
-
KION3524
tag
válasz
szegim #29024 üzenetére
Haveromnak is pont ilyen gépje van. 3 hónapja elkezdett thorttlingolni a proci, beszart egy pár játék ami még új állapotban gondtalanul ment. Újrapasztáztam, kipucoltam, friss windowst kapott (de még az 5400-as merevlemezre
), azóta jól megy. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha ragaszkodsz a géphez, akkor elég csak a kijelzőt cserélni (haverom is gondolkodik egy fullHD IPS panelen, ami ebayről 10k), de ha már nem elég neked a teljesítmény, akkor muszáj újabbra spórolnod, hiszen ezzel már csak a nyűg lesz (mivel sem procit, sem videókártyát nem lehet cserélni. Maximum még több RAM-ot és egy SSD-t).
-
KION3524
tag
válasz
tothjani81 #28999 üzenetére
9.5ös odd caddy kell bele. De mindenképp a HDD-t rakd bele, az SSD-t pedig a merevlemez helyére.
-
KION3524
tag
válasz
Sammie30 #28974 üzenetére
A legújabb BIOS van fent? A 753VE-hez (17 colos modell) minden hónapban adnak ki bios frissítést hogy valamit "optimalizáljanak". Nálam a proci 2 perc alatt felmegy 90 fokra és már throttlingol is. Régebbi nvidia driver, bios update (esetleg friss windows) és csekkold aida64-ben (stress test), vagy msi afterburnerben hogy mikor throttlinggol. Esetleg pasztázd újra...tudtommal az asus nagyon szar minőségű pasztát használ. Sajnos szerviz nélkül nincs sok opciód. Ha ezeket végigpróbáltad és nem segít, akkor nincs más lehetőség.
-
KION3524
tag
válasz
Ricardo128 #28964 üzenetére
Ha nem szeretnéd szétszedni mielőtt megvennéd az SSD-t (hogy megnézd, van-e benne külön hely), akkor vegyél egy 9.5mm-es ODD caddy-t és abba rakd a merevlemezt, az SSD-t pedig a merevlemez helyére. Ami 2010-nél újabb laptop, szinte mindegyikbe 9.5mm-es caddy kell. Amelyik CD behúzós verzió, oda is a 9.5mm-es kell. Ja, és mindenképp SATA, nem IDE!
-
KION3524
tag
Szedj le minden inteles vagy asus-os energy manager programot. Nem tudom, hogy a merevlemezhez felraktál-e valamilyen külső programot mint a HD sentinel vagy valamilyen asus-os okosságot? Ha van, akkor azokat is szedd le és próbáld meg úgy. Kicsit jobban utánanézek a problémának.
-
KION3524
tag
válasz
Tomikapc #28818 üzenetére
Csak akkor működik amikor azon a részen nyomkodod ami a videón van? Vagy a kijelző szélén lent megnyomod akkor nem? Észrevettem egy kábelt a videón ami oda fut be ahol nyomkodod, szóval lehet hogy csak a kábel a ludas. EZ a legolcsóbb ebayen, franciaországból (hamar ideér) ingyen szállítással. A kijelző már kicsit drágább, de szerintem vedd le a védőfóliát és nézz be alá. Lehet hogy csak ki van lazulva.
-
KION3524
tag
válasz
Tomikapc #28813 üzenetére
Zoli-bácsi Fog vele működni, de az utángyártott akksi körülbelül fele annyit bír, mint az eredeti. Ha az eredeti működött 2 évig, akkor a kapacitást figyelembe véve 1 év után 10 percet sem tudod használni.
Tomikapc Az is lehet, hogy csatlakozó hiba van. Ha már nincs rá garancia, akkor ebayen tudsz kijelzőt, vagy akár kijelzőkábelt is venni.
Warpig A napokban egy Dell laptop nálam ugyanezt csinálta és egy HDD csere megoldotta a gondot. Ott a gyári win7-nél megállt a windows indítása feliratnál, majd win10-re telepítve eljutottunk a kis forgó pöttyökig. 2 óra forgás után meguntam és raktam bele egy úgy merevlemezt. Megoldotta a gondot. Ha átmenetileg tudsz bele tenni egy másikat, akkor egy próbát megér.
-
KION3524
tag
válasz
#90931968 #28792 üzenetére
Nekem is pont ilyen lapim van (GL753VE). Nyáron vettem munkára (photoshop, illustrator) és játékra. Meg vagyok vele elégedve, tényleg jól néz ki. A kijelző miatt egyszer vissza kellett küldenem de a másik amit kaptam annak is hasonló hibája van. Úgy néz ki hogy a backlight bleeding elég gyakori az ASUS-nál úgyhogy én a helyedben boltban venném és megnézném a kijelzőt mielőtt kifizetem. Azt hiszem van TheVR teszt is a kisebb modellről (GL553). A teljesítménnyel sincs semmi bajom, a GTA5 majdnem minden maxon 60fps, outlast2 szintén. Vettem bele egy SSD-t, a merevlemezt száműztem az ODD helyére (ide vettem a vastag caddyt
) és 16GB RAMot. Így már a 400k környékén van az ára és még tervezek egy M.2-es SSD-t is. Azt hiszem ennyit lehet rajta bővíteni.
-
KION3524
tag
Én is megszívtam a mérettel. Először rendeltem egy 12,5-ös SATA végűt, majd amikor kiszedtem a meghajtót, akkor jöttem rá hogy a vékonyabbat kellett volna (9,5mm). Sok oldalon úgy írták, hogy inkább legyen a vékonyabb, és kitámasztod valamivel az alját. Gondolom csúsztatható módszer és csak az elejét fogja csavar az alaplaphoz, ezért a hátsó részt ki kell támasztani valamivel.
-
KION3524
tag
válasz
albinolynx #28771 üzenetére
Az eszközkezelő nem ír hibát valamelyik driverhez? A windows update nem telepít újabb drivert? Nézd meg driver identifier-rel hogy minden driver a legújabb-e, vagy az asus oldalán nem jelent-e meg új driver a laptop supportján.
ot93: Mióta csinálja ezt? Nekem is van egy régebbi asus lapim, és kétszer előfordult ugyanez a hiba. Kiszedtem az akksit, leszedtem a töltőről majd lehúzott állapotban lenyomtam párszor a bekapcsológombot hogy biztos nem maradjon benne áram (lehet hogy hülyeségnek hangzik
). Úgy hagytam 5 percig, majd minden vissza és bekapcsolt. Ha ezt megpróbáltad és nem segített, akkor nincs ötletem.
-
KION3524
tag
Nem lehet hogy az USB managerben állítottál valamit és letiltottad az USB-s eszközöket? Cégek és iskolák szokták használni hogy nem ismerje fel az USB-det, de a billentyűzet és egér működjön. Nézd meg a telepített programjaid között USB locker/manager/disabler programot és ha találsz valami gyanúsat, akkor nyugodtan töröld. Az USB port nem ment tönkre, mert linuxon megy, úgyhogy valami a windowsban van (általában egy program
).
-
KION3524
tag
-
KION3524
tag
válasz
Smithy23 #28725 üzenetére
Az SSD AHCi módban van? Klónoztad a HDD-t, vagy felraktál az SSD-re egy Win10-et? GPT módban van formázva az SSD (windows telepítőben is meg tudod nézni parancssorban: diskpart majd list disk és ha ott van a GPT alatt a csillag, akkor az rendben van). A BIOS tuti támogatja a GPT-s telepítést. Utána lehet a CSM és a legacy résszel próbálni valamit, de ha nem UEFI lemezként látja a BIOS, akkor kezdheted elölről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Legion 5 15ACH6H 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3060 16GB 512GB NVMe gar
- Acer Predator Helios 300 - 15,6"FHD IPS - i7-7700HQ - 8GB - 256GB SSD+1TB HDD - GTX 1060 6GB -MAGYAR
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- HP 445 G10 PROBOOK AMD Ryzen 5-7530U - 16GB - 256GB
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest