Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
ASUS hangkártyák
A topik összefoglalójában általános információkat és beállítási útmutatót találsz az ASUS hangkártyáihoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
-
Piftuka
veterán
"ezt láttam - sztem nem olcsó"
Ugyan már!
Elnézve a konfigurációdat, egy ilyen átalakító ára egészen elhanyagolható.
Egyébként, ha sokallod, akkor lehet találni az interneten kapcsolási rajzot, s legyárthatod "házilag".
Elvben még olyat is lehet készíteni, ami USB-ről kapja a tápot. (Nem adapterről, mint ezek a gyári változatok.)
-
Piftuka
veterán
válasz
kopidoo #3751 üzenetére
"A többcsatornás optikai kimenet? Csak egy csatorna van, ahol az 1-ek szaladnak fény formájában. Amúgy az egy sztereó jack aljzat analóg ki-vagy bemeneteknek."
Természetesen nem az optikaira gondoltam, hanem a jack kimenetre, ami sztereo S/PDIF.
Aztán rájöttem, hogy nincs értelme firtatni, mert az említett Xonar kártyákon nem ilyen a jack kimenet.
-
Piftuka
veterán
válasz
kopidoo #3746 üzenetére
Köszönöm a választ!
(#3746) kopidoo@"1. A DG nem tudja a ddlive-ot"
Pont azért kérdeztem, mert az ASUS honlapon csak a "D1" adatlapján tünteti fel a Dolby Digital Live funkciót, a "DS"-nél és a "DG"-nél nem.
Viszont a "DG" NYÁK-jára ugyanúgy rányomtatták a Dolby Digital jelet, mint a "D1" NYÁK-jára, de a "DS"-ére nem.
Ráadásul a "DS" adatlapján az "Award" fül alatti egyik teszt ezt írja:
"Recommended
the Xonar DS is a brilliant budget choice. If you want to use S/PDIF to output audio to a set of surround sound speakers, the Asus Xonar DX is a better option as it supports Dolby Digital, but the Xonar DS is still an great card considering the bargain price."
Ezek alapján szerintem zavaros, hogy akkor most a DS tudja-e a DDLive funkciót, vagy sem?
Csak a "D1" tudja-e, vagy sem!?
(#3746) kopidoo@"2. Coax digit kimenete egyiknek sincs a felsoroltak közül, csak optikai"
Az nem baj. Optikai-RCA átalakítót már olcsón lehet kapni (vagy készíteni házilag).
(#3746) kopidoo@"3. Nem ugyanaz. DS esetén a back surrounddal, DX esteén a line-in/Mic aljzattal van párosítva az optikai kimenet."
Igazából arra céloztam, hogy több csatornás-e az S/PDIF optikai kimenetük, vagy csak sztereo, mint a "FlexiJakc",
-
Piftuka
veterán
Sziasztok Xonar Guruk!
Legyetek szívesek segíteni nekem!
Még mindig a hangkártya "kálvárián" töröm a fejemet; már egy csomó info-t elolvastam a legkülönfélébb gyártók honlapján, s internetes fórumokon...
A PCI-os kártyák közül a
- XONAR DG
- XONAR DS
- XONAR D1
kártyák maradtak lehetséges alternatívaként.Kérdéseim:
1. Ezek közül mindegyik tudja a Dolby Digital Live funkciót?2. A digitális S/PDIF kimeneten keresztül mindegyik ráköthető Dolby Digital dekóderre? (A DTT2500 dekóderem digitális RCA bemenetére.)
3. A "DS" és "D1" modelleken az optikai kimenetet tartalmazó megosztott jack aljzat ugyanaz, mint a Creative X-Fi kártyákon a Flexi Jack?
4. A "DS" és "D1" kártyák fent említett optikai jack aljzatához adják a gyári dobozban azt a kis kiegészítőt, amely a TOSLINK kábel végére illesztve "jackdugót" csinál a csatlakozóból?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: Piftuka
-
Piftuka
veterán
válasz
radi8tor #3663 üzenetére
Ha van rá mód, érdemes a hangkártyát az alaplap legszélén található slot-ba tenni. Ott veszi át legkevésbé a számítógép különféle mozgó alkatrészeinek interferenciáit.
A baj csak az, hogy igencsak kevés alaplap esetén ügyelnek arra, hogy a lap szélén egy PCI-Express sín legyen. (PCI esetén kicsit jobb a helyzet.)
A PC-E slot jellemzően a PCI-E 16x slot alatt van. (Vagy fölötte.) Nekem most ki kellett vennem a PCI-E X-FI Audion hangkártyámat a gépből, mert kiderült, hogy blokkolta a VGA levegőáramlását.
Ugyebár ezek a mai VGA-k (Vapor-X 5770-em van) már két slot szélesek; a hangkártya így kb. 0,5 cm-re volt tőle; teljesen "végigfeküdt" a VGA ventilátor felett. A GPU így még 2D-ben is 15-20°C-al melegebb volt a normálisnál, 3D-ben pedig majdnem elérte a 100-at.Szóval a hangkártya nem maradhatott.
Ezért javasoltam neked is, hogy ha lesz módod, szedd ki a két VGA közül a hangkarit, mert a felső VGA-d egészen biztosan nem kap annyi levegőt, amennyire szüksége lenne.
-
Piftuka
veterán
válasz
dudika10 #3657 üzenetére
Köszi! Azt hittem, van olyan hankártya, amelynek a chip-je tudja hardveresen.
Akkor keresni kell olyat, amelyik tudja a DDLive funkciót garantáltan, a gyártó által elismerve.
A fenti két szoftveres megoldás (még a Creative-é is) amolyan "házibarkács". Azokban nem bízom.
-
Piftuka
veterán
Köszönöm a tippet!
Ezek szerint létezik olyan hangkártya, ami hardveresen alakítja át a PCM hangokat AC3 jelformátummá?
Ez tényleg kiváló megoldás lenne számomra.
Az ötlet egyébként bennem is felmerült ezt megelőzően, egyik hozzáértő cimborámmal konzultálva. Vannak olyan "home made" modifikációk, amelyek XP, vagy Win7 környezetben szoftveresen alakítanak át minden hangot AC3 formátumba.
Illetve a Creative-tól "potom" 5 dollárért lehet megrendelni hivatalos programcsomagot szintén ilyen funkcióval: [link]
A probléma az, hogy a szoftveres megoldások túl sok kompatibilitási problémát felvethetnek. Ki tudja melyik szoftver mennyire megbízható!?
Ezek szerint olyan ASUS hangkártya nem létezik, amelyik megfelelő kimenettel rendelkezne az említett dekóderhez, és/vagy tudja az általad említett DDLive funkciót?
-
Piftuka
veterán
Köszi a választ!
Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet! A dekóderen a koax (RCA) bemenet csak és kizárólag AC3 jel fogadására alkalmas.
Ezen így van megoldva. Ha univerzális digitális RCA bemenet lenne, akkor viszonylag egyszerű lenne a helyzet; megoldanám az általad is említett konverterrel.
Az igazi probléma ott van, hogy azzal, csak az AC3 hang szólna a hangfalakon a dekóder segítségével. A PCM hangok nem.
Ezért van szükségem olyan ASUS hangkártyára - ha létezik ilyen - amelyik egy sok csatornás digitális jack kimenettel, vagy ahhoz hasonló megoldással rendelkezik.
A lényeg, hogy használhassam a dekóderemmel, s ne csak korlátozottan.
-
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Az alábbi probléma megoldásában kérem a segítségeteket:
Több, mint 9 éve használok egy Creative/Cambridge Soundworks DTT2500 Dolby Digital dekóder/erősítőt a hozzá való 5.1-es hangfalszettel.
Dokumentáció: [link]
Eddig egy SB! LIVE 5.1 Platinum hangkártyára volt kötve ilyen kábellel:
A sárga, több csatornás mini jack volt a hangkártya "Digital out" jackkimenetébe kötve; az RCA szál a dekóderbe az AC3 jelet továbbította, a 9 tűs mini digital DIN pedig a PCM hangokat (több csatorna, sztereo).
Most gépet fejlesztettem, s egy "Creative X-FI Extreme Audio PCI-E" kártya van az új gépben.
Sajnos a Creative fórumokat böngészve úgy tűnik, hogy a probléma feloldhatatlan.
Az újabb (Audigy 4-től felfelé) Creative hangkártyák eléggé elítélhető módon nem kompatibilisek ezekkel a régebbi dekóderekkel. Az új kártyákon már más típusú jack (Flexi Jack) kimenet van, vagy optikai digitális kimenet.
A Creative álláspontja a "cserélj hangfalszettet, új, analóg Creative termékre".
Nonszensz!
A dekóder kifogástalan esztétikai és műszaki állapotban van, a hangminősége pedig kiváló; nem akarom lecserélni.Viszont nincsen a dekóderen univerzális digitális (RCA, vagy optikai) bemenet, ezért a PCM hangokat csak a 9 tűs mini Digital DIN csatin tudja fogadni.
Emiatt utánanéztem más hangkártyáknak, s megtetszettek ezek az ASUS kártyák. Itt a topic-ban is sokan sok jót írnak róluk, s a tesztek is meggyőzőek voltak.
A kérdésem az, hogy van olyan ASUS hangkártya, amely egy a régi Creative kártyák sok csatornás digitális jack kimenetéhez hasonlóval rendelkezik?
Tehát, amire a dekódert változatlan formában, az eddig használt kábellel rá tudnám kötni, s ugyanúgy használhatnám AC3 hangok, és több csatornás analóg hangok lejátszására.
Szerintetek van olyan ASUS hangkártya, amely segítségével meg tudom valósítani mindezt?
Illetve van olyan ASUS hangkártya, amit akár más kábelezéssel, de tudnék ehhez a dekóderhez használni, annak képességeit és a több csatornát továbbra is kihasználva?
Fontos: az operációs rendszer Windows7 64 bit.
Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek!
Üdv: Piftuka
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- BMW topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Apple Magic Keyboard iPad Pro 11" (M4) Hu 2 év Alza jótállás
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest