Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- E-book olvasók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
-
PROHARDVER!
ASUS hangkártyák
A topik összefoglalójában általános információkat és beállítási útmutatót találsz az ASUS hangkártyáihoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bozont
veterán
Üdv
Hogy állnak az Asus hangkártyák linux driver terén? Van tapasztalat vele? Van egy D1-es hangkártyám a fiók mélyén és terveben van egy nas+htpc kombó, viszont lehet nem lesz optikai kimenet az alaplapon. Csak filmre, zenére lenne használva, szóval a DDlive nem baj ha nem működik.
-
bozont
veterán
válasz
trufa12 #7646 üzenetére
A 48KHz-nek is csak akkor van értelme, ha valaki többnyire DTS, DD vagy HD hangsávval néz filmet, zenére a 44.1 való. A 192 meg tényleg felesleges, na meg az a legjobb ha a windows és az Asus centerben is ugyanakkora a mintavételezés, nincs felesleges konverzió. Ezenfelül meg jöhet az ASIO vagy Wasapi és akkor a win hangkeverő is ki van ütve.
Az AIMP3 tényleg nagyon jó, én is ezt ajánlom mindenkinek, főleg akinek bejön a Winamp féle UI, de jobb hangminőséget szeretne. -
bozont
veterán
Az a digitális kimenetre vonatkozik szerintem, analóg esetén sem a hangkártya kódolja ki a jelet, hanem a lejátszó által használt codec. Így tehát attól függ hogy menni fog-e vagy sem. A kártya tudja a 192KHz/24bit jelet, szóval nincs semmi ilyen korlátozás ezen a téren (azt nem tudom a HD hangok milyenek).
-
bozont
veterán
válasz
evilzombie #7280 üzenetére
Látom HDMI képes az erősítőd, miért nem azzal kötöd össze a gépet? Én egy 7770 + egy Yamaha RX-V467 párost használok HDMI-vel összekötve, úgy már a játékok is mennek 5.1-ben és megspórolod a hangkártya árát.
mod.: Jah, most látom hogy már 15 nappal ezelőtt volt ez téma, akkor már valószínűleg későn szólok hozzá.
-
bozont
veterán
válasz
Rabbitf_24 #7026 üzenetére
Analógon mindenképpen jobb, digitálison elvileg mindegy, bár öcsém szerint nem teljesen. Ő hallott különbséget a Terratec (vagy Auzentech, már nem tudom) és a Xonar D1 optikai kimenet között, az utóbbi javára.
De a lényeg, ha játszol is, akkor viszont mindenképpen a Xonar ajánlott, mert digitális kimenet esetén azzal tudsz csak 5.1-ben játszani, alaplapival nem. -
bozont
veterán
válasz
Hauptmann #6909 üzenetére
Igazából mindig arra kellene állítani, amilyen a hangforrás. Többnyire 44,1KHz, a filmeknél használnak (DTS, AC3) 48KHz-et. És azért érdemes arra állítani ami a forrás, mert akkor nincs konverzió, ami valamekkora minőségromlással jár. Persze az egy másik dolog, hogy ez éppen kihallható-e az adott hangrendszeren. Arra állítsd amit többször használsz, de 44,1KHz a célszerű és azt a windows hangeszközöknél sem árt beállítani.
-
bozont
veterán
-
bozont
veterán
Ahogy Visormail is írta, csak játékoknál fogsz különbséget hallani a DDLive miatt, hiszen az alaplapival csak sztereóban szólnak digitális kimenet esetén.
Viszont nem tudom milyen videókártyád van, de ha valami újabb akkor rákötheted HDMI-vel az 508-ra és ugyanott vagy. Nekem is most sikerült összekötni a 4870 kártyámat a Yamaha erősítővel, az Asus meg megy az öcsém gépébe.
Persze ha néha fejhallgatót is szeretnél rákötni, akkor DX mindenképpen. A vga-val meg felesleges összekötni szerintem.Hangkártya esetében szerintem bevállalható használt darab, ezek azért nincsenek túl nagy igénybevételnek kitéve.
(#6412) krx21
Nem muszáj letiltani win7 esetén, nálam probléma nélkül kezeli most a három hangeszközt (alaplapi, D1 és a vga-n lévő hangchip).
Sőt, ha valaki digitális kimeneten használja a Xonar kártyát (már amelyiken nincs külön toslink csatlakozó) és mikrofont is szeretne használni, akkor mindenképpen kell az alaplapi is, mert a legtöbbnél a line in/mic csatlakozó egyben az SPDIF kimenet is. -
bozont
veterán
A DD és DTS hangsávokat mindegyik Asus kártya képes dekódolni, szerintem inkább a DDLive-ról vagy DTS Connect vagy Interactive-ról (most nem tudom melyik is pontosan) van szó. Ezek meg ahhoz kellenek, hogy digitális kimenet esetén is tudjon az ember 5.1-ben játszani a játékokkal. Analóg összekötés esetén ezekre nincs szükség, és ha jól tudom egyedül a DG nem támogatja egyiket sem.
mod.: Ha csak digitális kimenetet akarsz használni, akkor a DS vagy DSX a legjobb vétel (uygan az a kettő csak csatolófelületben különböznek) vagy ha az analóg kimenet is használnád (akár fejhallgatóra) akkor meg D1 vagy DX. A D2 felesleges lenen neked.
-
bozont
veterán
válasz
impalaman #6302 üzenetére
Amúgy lejátszásnál mi értelme van a késleltetéssel szórakozni? Nem mindegy hogy 20 vagy 100ms-mal a play gomb lenyomása után érkezik a hang a hangszórókhoz? Ez a késleltetés inkább valami hangszer használata esetén fontosabb (hangkártyára kötve, pl szintetizátor) nem?
-
bozont
veterán
válasz
Pazolini #6290 üzenetére
17Mbit/s? Milyen hangcuccod van hogy ilyen zenéket hallgatsz?
Én nem vagyok annyira audiofil, de majd keresek valami olyat amit írtál aztán megnézem nálam mit produkál. Esetleg ha van olyan oldal ahol ilyen test sample-t le lehet tölteni azt megoszthatnád. Nem lehet hogy esetleg a géped gyenge hozzá (lehet hülyeség, hangfájlokhoz nem értek annyira)?
-
bozont
veterán
Egy rövid ideig én is használtam Genius 5.1-gyel a kártyát, de nem voltak ilyen gondjaim. A hátsók lehet azért nem szólnak, mert ha jól emlékszem a nem a rear hanem a side csatlakozóba kell dugni.
Esetleg lőhetnél képet a beállításaidról, aztán többet tudunk segíteni.
Azt a zenelejátszót nem ismerem, de próbálj ki esetleg egy aimp3 vagy foobar lejátszót. -
bozont
veterán
1
Nem fogja megoldani, neked kell mindig a forráshoz megfelelően váltogatnod, ez a Vista és Win7 velejárója.2
Már meg is válaszoltad, úgy nem fog működni, sajnos itt is neked kell váltogatni. Először kicsit tényleg idegesítő, de hozzá lehet szokni, nekem már rutinosan megy. -
bozont
veterán
válasz
proly01 #6050 üzenetére
Pedig működnie kell, nálam szólnak a youtube videók is rendesen, csak rá kell jönni a helyes beállításra.
Először is a GX opciót kapcsold ki, az is játékokhoz való, neked teljesen felesleges. A mintavételezést is vedd vissza 44.1 vagy 48kHz-re (a windows hangeszközöknél is, ha ott is átállítottad). A 192kHz tök felesleges, a zenék 44.1 a filmek pedig 48kHz-es mintavételezésűek általában. Az összes lejátszóban (MPCHC meg amit zenére használsz), a hangeszközt állítsd windows alapértelmezettre (default).
Az AC3 filtert nem nagyon ismerem, én ffdshow-t használok, de valahogy így kellene beállítani: -
bozont
veterán
válasz
proly01 #6048 üzenetére
Játékra (és alternatív 5.1 hangkódolású filmeknél, például FLAC vagy AAC 5.1) hangszórók + DDLive, minden másra S/PDIF + PCM. Így elég keveset kell állítgatni, szinte csak játékoknál, filmeknél ritka a FLAC és AAC 5.1 hansáv, inkább anime-ék esetében lehet ezzel találkozni.
Az AC3 filter is codec, de én a helyedben kikapcsolnám ott az AC3 kódolót, az lényegében ugyanaz mint a DDLive, csak felesleges konvertálás. -
bozont
veterán
válasz
gyenesmartin #6040 üzenetére
Ha a DTS-t támogatja akkor a DD-t is, de amúgy ott van rajta a Dolby Digital logó is a DTS mellett.
-
bozont
veterán
válasz
gyenesmartin #6037 üzenetére
Össze és a minőséggel sem lesz probléma, főleg hogy optikai kábelről beszélünk. A DD és DTS hangsávot is probléma nélkül ki tudja küldeni az erősítőnek.
mod.: A DTS Interactive-ot nem támogatja, ami a játékokhoz kell csak, de arra meg ott van a DD Live, az is ugyanolyan jó.
-
bozont
veterán
válasz
lucky07 #5983 üzenetére
Persze, a windows7 már elég fejlett ebből a szempontból is, nem lesz semmi probléma ha mindkettő be van kapcsolva akkor sem. A windows eszközöknél beállítod, hogy az alaplapit használja a mikrofonhoz alapértelmezetten, meg a skype-ban is és menni fog. Én már jó ideje így használom.
-
bozont
veterán
Vagy csak elvesznek a D/A konverzió során. Talán az egésznek a legfontosabb része, ami a legtöbbet számÍt, az a DAC (vagyis digitális-analóg konverter). A drágább cuccokra komolyabb alkatrészek is kerülnek, de van egy olyan érzésem, hogy ott már benne van az árban a "prémium kategória faktor" is.
De ez tényleg csak akkor számÍt ha analóg kimeneten van használva a kártya, mert ugye digitális esetén nem történik konverzió, hanem azt majd az erősÍtő végzi el. -
bozont
veterán
Jah, az audio center tesztnél nekem is csak a két front szól, de attól a DTS és DD filmek rendesen 5.1-ben szólnak. Viszont ha bármilyen más kódolásról van szó (pl AAC 5.1 vagy mostanában FLAc 5.1), azok csak DDLive mellett működnek rendesen.
Az ASIO teljesen megkerüli a windows hangfeldolgozót (mert ez sajnos beleszól kicsit a hangzásba) és a hangkártya drivert is digitális kimenet esetén, így tisztán az jut az erősítőhöz amit a zenelejátszó dekódol. Ilyenkor bármit állítasz a windows beállításoknál vagy az audio centerben az nem lesz hatással a hangra, így ha nem elég a két front hangszóró akkor az erősítővel tudod csak felkeverni.
-
bozont
veterán
Én is sokat szórakoztam vele mire rájöttem hogyan is működik a dolog és hogy a legjobb.
A PCM-nél még az lehet esetleg a probléma, hogy a videólejátszóban (vagy a codec-ben) nincs beállítva hogy a DTS és DD hangsávokat pass-through módban adja ki, én pl az ffdshow-t használom dekódernek, ott így néz ki:Így működni fog, viszont ekkor figyelni kell arra, hogy ha DDLive módban akarsz lejátszani DTS és DD hangsávos filmet az nem fog menni, mindenképpen át kell állítani a windows hangbeállításoknál. Más kódolású hangnál nem lesz probléma se így, se úgy.
Ha meg sztereó hangot akarsz megszólaltatni (akár zene vagy film) úgy hogy az összes hangszórón szóljon, akkor két lehetőség van. Az egyik hogy PCM kimenet mellett magával az erősítővel keverteted fel a hangot, a másik pedig hogy DDLive módban 2ch-re állítod az Audio channel-nél és ilyenkor szintén felkeveri a hangot.
Az első kicsit szebb hangzást biztosít, mivel ilyenkor elmarad a konvertálás, ami a DDLive-nál fennáll. Én azt szinte csak játékoknál használom.mod.: Esetleg még kipróbálhatod zenére az Aimp3 + Asio kombót, érezhetően szebben fog szólni a rendszer.
-
bozont
veterán
Ó dehogynem, főleg ha Vista vagy Win7 van a gépen, szerintem csak beállításprobléma lesz ott. Nekem is optikával van összekötve a gép és az erősítő, de nem elég a Xonar driverében átállítani a kimenetet PCM és DDLive között, a windows hangeszközöknél is váltogatni kell.
PCM esetén nálam így néz ki:
DDLive esetén pedig:
A különböző lejátszóprogramokban, meg játékokban ahol lehet állítani ott windows default-on hagyom. A DDLive esetén pedig, sztereó hangnál az Audio Channel-t 2 csatornára, míg 5.1 esetén 6 csatornára szoktam állítani (bár előfordul hogy egy-két játék 8 csatorna esetén szól csak 5.1-ben, de ez ritka, a Crysis pl ilyen volt, a Crysis 2 meg már 6ch esetén is megfelelően működött). A PCM-nél mindegy, mert nem befolyásolja.
-
bozont
veterán
Mondjuk a DS nem jó fej illetve fülhallgatókhoz, nem arra van kitalálva. A DG már annál inkább, de attól felfelé igazából bármelyik jó olyan célokra is, de pl ennek a D1-nek nem probléma egy 32ohm-os fejhallgató sem.
mod.:
Azt meg el is felejtetem mondani az előbb, hogy keverésre szerintem egyik ilyen kártya sem a legjobb (legyen X-FI vagy Xonar), nem arra vannak kitalálva. -
bozont
veterán
Én semmi különbséget nem hallottam ki az alaplapihoz képest, pedig komolyabb hangcuccom (yamaha erősitő + jamo 5.0) van, de közel sem hajtja ki sztem!
Ha digitálisan van rákötve akkor nem kell ezen csodálkozni, ha meg nem akkor ennyit tud az erősítő. Én most kipróbáltam az új lapom hangkártyáját de még mindig elmarad a D1-től.A programja is egy vicc! A creative kártyáknál sokkal több hasznos funkció/effekt van!
Én nem emlékszek hogy sokkal több effekt lenne a Creative kártyáknál, legalább is nem annyival több ami indokolná a közel 300MB méretű drivert. Persze az benne van a pakliban, hogy mióta eladtam az X-Fi kártyámat bekerült pár újdonság. De az biztos hogy ezeknek nagy része többet árt mint segít, én minden ilyet kikapcsoltam mindkét kártya esetében, szóval részemről tök mindegy melyik tud többet effektezni.Az már csak hab a tortán, h digitális kimeneten nem támogatja az 5.1-et, csak a stereo-t.
Már hogyne támogatná, a DD és DTS hangsáv simán kimegy érintetlenül, játékokhoz meg ott a DDLive.(#5920) PiE137
"Az audigy is már iszonyat jó kártya, a x-fi xtreme 12k körül pedig már iszonyat jó vétel,..."
Remélem használtra gondolsz, mert újonnan az Xtreme Audio kerül 12k-ba, ami még az integrált hangkártyáknál is rosszabb.Mondjuk egy Genius sw-hf 5000-hez szerintem felesleges akár egy X-FI vagy akár a D1, egész jó hangrendszer az árához képest, de ahhoz kevés hogy ezek a kártyák megvillantsák valódi tudásukat.
-
bozont
veterán
válasz
gyenesmartin #5891 üzenetére
A windows beállításoknál lehet állítani hogy hány bit mellett mekkora mintavételezéssel dolgozzon, de az alap a 44,1 azt hiszem, szóval könnyen orvosolható ez a dolog.
-
bozont
veterán
válasz
Szabii14 #5854 üzenetére
Mivel a Surround 5.1 az, mint ahogy a nevében van, usb-s hangkártya, inkább a Titaniumot ajánlanám, az szerintem nem olyan rossz, de...
Zenei érdeklődésem miatt a mélyhangok vannak előnyben (ezért is hagytam inkább az ASUS-okat)
Miért mi a baj az Asusokkal mély terén? Nekem nincs problémám vele, pedig egy X-Fi Xtreme Gamer Fatality Pro-ról váltottam, de ezen a téren minimális különbséget tapasztaltam, talán a D1-nek kicsit lágyabbak a mélyei (nem kevesebb). -
bozont
veterán
Én most optikai kimeneten használom a kártyát többnyire, de én is alap beállításon hagyom az EQ-t, de ha a fejhallgatómat rákötöm akkor is úgy hagyom, csak a mélyekből veszek vissza kicsit mert a Sennheiser HD485-nek kicsit sok van belőle. De igazából, hiába mutatna valaki egy beállítást, nem biztos hogy neked is tetszene úgy, hiszen mindenkinek más a hallása. Ezt sajnos neked kell beállítgatni, ha az alapbeállítás nem tetszik.
-
bozont
veterán
Én azt javaslom, hogy kapcsold ki az a Dolby HP-t és hagyd is úgy örökre, hiszen te magad is írtad hogy mikor be van kapcsolva olyan dobozos lesz a hangzás. Anélkül is lehet jó a térhangzás, ha nem így van akkor le kell cserélni a fejhallgatót mert azzal van a baj. Hallgasd egy darabig nélküle és meglátod rövid időn belül "rááll a füled" (1-2-néhány hét).
-
bozont
veterán
válasz
gyenesmartin #5661 üzenetére
Nálam optikain semmi probléma nincs. Rövid ideig analógon is használtam és néha fejhallgatót is kötök rá, de ilyen elhalkulós dologgal még nem találkoztam szerencsére.
-
bozont
veterán
Ez volt az, de már jó ideje nem lehet kapni és úgy látom a Creative oldaláról is gyorsan lekerült.
A szoba akusztika, a hangrendszer meg minden beleszól a dologba természetesen, nem beszélve a saját hallásról. Számomra mindenesetre a Xonar hangja szebb, jobb szinte minden téren. Persze az EAX más tészta, ott jobb az X-Fi, de meglepő módon a Xonar sem marad le túlságosan. De szerencsére manapság már nem nagyon erőltetik ezt a dolgot, úgy látom.
Próbálgattam pár játékot, amivel éppen játszottam akkor (már nem nagyon emlékszem mik voltak azok), de nem nagyon volt sebességbeli különbség a két kártya között, szerintem nem vészes az a plusz teher a procira. Na meg manapság, amúgy sem a proci a szűk keresztmetszet egy gépben, általában. -
bozont
veterán
Érdekes, én meg pont a fordítottját tapasztaltam mint amit leírsz, számomra a Xonar ad jobb térérzetet, ráadásul azt vettem még észre, hogy sokkal jobban pozicionálja a hangokat mint az X-Fi. Egy Fatality Pro verziót cseréltem erre a D1-re, de hangzásban mondjuk nem hallottam akkora különbséget, talán egy picit tisztábban szól a Xonar és ami hallhatóbb, hogy sokkal lágyabb mélyeket produkál (mindkettőt teljesen kikapcsolt EQ és hasonlók mellett használtam). Driver téren nem volt bajom mondjuk a Creative kártyával, de azt XP alatt használtam, win7-en már nem próbáltam.
-
bozont
veterán
válasz
raverke #5450 üzenetére
Bekapcsoltad a PCM-et, feltételezem a digitális kimenetet kapcsoltad be, ezért nincs hang. Kapcsold ki és jó lesz, meg szerintem a dolby headphone-t is kikapcsolhatod. Többet árt mint javít.
mod.: Az SVN-t sem tartom jó dolognak, de kinek hogy, viszont a GX csak az EAX-os játékokhoz van, sokaknak van vele baja, de azt is nyugodtan kikapcsolhatod.
-
bozont
veterán
válasz
sittes79 #5050 üzenetére
Próbáld ki a UNI drivert. Elvileg megoldja a problémádat:
"Fixed the Rear and Center channel delays which where enabled by default are now disabled. This fixes the strange annoying reverb that people hear with 5.1 headphones. This also offers a more “responsive” 5.1 sound experience, regardless if you are using speakers or headphones." -
bozont
veterán
válasz
Raz3raddict #5041 üzenetére
Más játéknál vagy filmnél, zenénél is ilyen a hang? Kapcsolj ki minden Dolby Headphone és hasonló okosságot a Normalizációval egyetemben, csak rontanak a dolgon. Mi van beállítva a windows hangbeállításoknál, a xonar panelen és a játékban?
-
-
bozont
veterán
válasz
Re-Tech #4341 üzenetére
Ez a csatornaállítgatás a Vista/Win7 sajátossága nem a driveré sajnos. De elvileg ha 6 csatornán hagyod, akkor a sztereó hangot nem keveri fel (digitális kimenet esetén biztos). És a GX is legyen kikapcsolva, mert az is felkeveri.
A második kérdésedre meg, nem lehetséges. Esetleg a UNI driverrel, de nem vagyok benne biztos.De az nem árthat, ha az Asus felé jelzed az igényeidet, nem valószínű hogy bekerülnek ezek, de ki tudja.
Én mondjuk azt hiányolom inkább így 2011-ben, hogy nekem kell(ene) állítgani a mintavételezési frekvenciát a forráshoz. Miért nem teszi ezt meg automatikusan a rendszer.
-
bozont
veterán
Természetes, hogy nem szól olyan szépen ha sztereó hangforrást több csatornára konvertálod (főleg ha DDLive vagy DTS Interactive eljárással történik a dolog) . Sajnos ez ezzel jár. Mondjuk nálam nem halkabb, sőt mivel az összes hangszóró megszólal ilyenkor kicsit még hangosabb is, de nem olyan drasztikus a különbség. Láttam 192KHz-en használjátok az összes kártyát, na ez tök felesleges mivel a legtöbb zene 44,1KHz, míg a filmek esetében (DD,DTS) 48KHz az általános (persze HD hangforrásnál megint más). Ezt még felkonvertálja a kártya 192KHz-re, ez megint csak minőségromlással jár.
Én állandó 24bit/48KHz-en használom, persze itt is fellép a konvertálás, de lusta vagyok mindig állítgatni, mindenesetre így az én hangrendszeremen nem nagyon hallani ki a minőségromlást. -
bozont
veterán
válasz
***ANDRÁS*** #3987 üzenetére
Még nincs, de gondolom nem soká jön ezekhez is.
Ti4x
Szerintem csak beállítás probléma lesz. Milyen lejátszó programot használsz?szika87
A tápkábel rá van dugva a kártyára? Ha igen akkor előfordulhat hogy hibás, bár ha van rá lehetőséged próbáld ki egy másik gépben is. -
bozont
veterán
Játéknál csak úgy működik a többcsatornás hang, ha windowsban a speakers kimenetre állítod, a xonar drivernél pedig 6 channel + DDLive/DTS Interactive. Igény esetén GX is mehet, de az akkor fontos ha a játék támogatja az EAX effekteket, amúgy felesleges bekapcsolni.
Filmnél, meg zenénél én úgy használom hogy a lejátszóban hangkimenetnél windows default-on hagyom, a codec-benb meg be kell állítani hogy a DD és DTS hangsávokat érintetlenül továbbítsa (passthrough), windows hangbeállításoknál S/PDIF kimenet és xonar driverben pedig 6channel+PCM.
Sztereó hangsávnál meg az erősítővel kevertetem fel 5.1-re.
-
bozont
veterán
válasz
jaffa 2843 #3915 üzenetére
Egyetértek, egy 50+ e Forintos fejeshez én már valami komolyabb sztereó hangkártyát vennék, alatta meg talán mindegy DX/D1 vagy DG. Az igazság az hogy a DX/D1 front kimenetére is olyan műveleti erősítő került ami nagyon jó fejhallgatókhoz.
Mindenesetre én egy Sennheiser HD485 fejessel használom a D1-et és van bőven hangerő plusz mellett nagyon jól, szépen szól.mod.:
"JRC make a range of op-amps, from hum-drum to pretty decent, and the NJM5532 is used for all the outputs, except the front stereo pair. It is regarded as one of the better op-amps in the world, well suited for high quality audio applications.So what are the op-amps for the main stereo out and where the hell are they? They're on the back of the card. Texas Instruments R4850 are used here, and are characteristically very similar, with the main difference being that the voltage swing is greater for low load resistance. This means that the R4850 is better suited at driving headphones directly compared to the NJM5532. Also on the back is the Cirrus Logic CS4362 DAC which feeds the six remaining outputs. It is basically the same as the CS4382 DAC used on the X-Fi series, but with six channels instead of eight."
[link] -
bozont
veterán
válasz
jaffa 2843 #3881 üzenetére
Nem tudom mennyi lenne a tökéletes DPC latency, de csináltam egy rövid összehasonlítást. Még annyit hogy digitális kimeneten használom a kártyát.
foobar2000+asio (alap beállítás nem változtattam semmit):
foobar2000 asio nélkül:
aimp2 szintén asio nélkül, ehhez még nincs de állítólag készül:
Aztán eszembe jutott, hogy én zenénél is használom a dolby digital-t. Ha kikapcsolom ez az eredménye:
Én ebből azt szűrtem le, hogy digi kimenet esetén felesleges az asio használata. Analógon most nem tudom kipróbálni, mert nincs itthon a fejhallgatóm, de majd megnézem úgy is.
-
bozont
veterán
válasz
DemonDani #3834 üzenetére
Dehogynem, ha az Audio channel-t 2 csatornára állítod akkor felkeveri az összes hangszóróra a sztereó hangot. Az Analog Out meg legyen annyi amennyi hangszórót használsz.
mod.: Ja ige, és a Sample Rate az max 48KHz legyen, mert a felett már nekem sem keverte fel a hangot.
-
bozont
veterán
válasz
rolandvida #3788 üzenetére
Kell lennie, csak Audio channel néven.
-
bozont
veterán
válasz
Macgyver89 #3722 üzenetére
Először is hogyan kötötted össze őket? Digitális vagy analóg módon? Ha utóbbi módon akkor kapcsold be a flexbass opciót.
-
bozont
veterán
válasz
Peter789 #3672 üzenetére
És ha jól látom itt javítva van az 5.1 füleseknél jelentkező visszhang probléma, amivel több ember is találkozott itt.
"Fixed the Rear and Center channel delays which where enabled by default are now disabled. This fixes the strange annoying reverb that people hear with 5.1 headphones. This also offers a more “responsive” 5.1 sound experience, regardless if you are using speakers or headphones. -since v1.20"Amúgy aki próbálta már ezt a drivert mik a tapasztalatok? Mondjuk nekem a gyárival sincs problémám, csak kíváncsiság.
-
bozont
veterán
válasz
Piftuka #3658 üzenetére
Az Asus kártyák közül a Xonar D2 ami támogatja a DDLive funkciót és van rajta koax kimenet is, viszont ennek a zára 30-35e Ft, esetleg használtan találhatsz jobb áron. A Creative oldalon nem találtam olyat aminek lenne megfelelő kimenete. Ha olcsóbb kell, akkor kérdezősködj abban a topicban amit linkeltem, ott biztos tudnak mondani más alternatívát is.
Amúgy nem mókányolt dolog ez a Creative részéről sem, ők is úgy mint minden más gyártó megveszi a licenset, meg kell mivel ez nem a saját megoldásuk, hanem a Dolby Laboratories-é, szóval mindenhol ugyanúgy működik. Én is úgy használom bizonyos esetekben a hangkártyámat és tökéletesen működik. -
bozont
veterán
válasz
Piftuka #3654 üzenetére
De nem is olyan bonyolult, ugyanis van benne Dolby Digital dekóder (vagy AC3, ugyan az). Szóval egy olyan hangkártya kell ami támogatja DDLive* technológiát és van rajta koax kimenet vagy ha nem találsz ilyet akkor marad az az átalakító amit linkeltem.
Az alsóbb kategóriás Xonar kártyákon (DG, DS, DX, D1) csak optikai kimenet van ha jól tudom, talán a magasabb kategóriás verziókon már van koax is, de azok már elég drágák, nem érik meg az árukat digitális kimenetre.*Azt jelenti, hogy a hangot valós időben Dolby Digital jellé konvertálja és így küldi tovább a vevőegység felé.
Ebben a topicban kérdezősködj tovább, itt biztos tudnak ajánlani olyan hangkártyát ami neked kell, lényeg hogy támogassa a DDLive technológiát és említsd meg hogy csak koax bemenet van az erősítődön (talán hívhatjuk így is).
-
bozont
veterán
válasz
Piftuka #3652 üzenetére
Ha jól látom van rajta koax bemenet úgyhogy nem kell eldobni. Vagy olyan hangkártyát veszel amin van ilyen kimenet, vagy létezik optikai=>koax átalakító is.
-
bozont
veterán
válasz
adamssss #3649 üzenetére
Nem, max ha a lejátszószoftverrel kódoltatod és analóg kimeneten küldöd az erősítő felé. De a videókártyád viszont már képes HDMI-n kersztül továbbküldeni mind a DTS-HD és Dolby True HD hangsávokat is. Persze ha neked lesz, amúgy Xonar HDAV1.3 ami tudja.
-
bozont
veterán
-
bozont
veterán
válasz
szacsee #3533 üzenetére
Mondjuk a HL2-vel már rég nem játszottam, de a Team Fortress 2-vel viszont napi szinten (elvileg ugyan az a motor mindkettő), ott nincs problémám. A 1780-as drivert használom win7 64bit mellett és a GX is be van kapcsolva. Esetleg még az lehet, hogy néhány játék nem szereti ha 44 vagy 48kHz-nél magasabbra van állítva mintavételezési frekvencia (driverben és windows hangbeállításoknál is ugyan az legyen). Én 48-on használom, de attól lehet hogy a magasabbat bár nem szereti ez a játék.
-
bozont
veterán
válasz
Errtu11 #3511 üzenetére
A radeon 4870 mellett szerintem tök felesleges az Asus kártya, mert ahogy írtad, az is kiküldi a HD hangokat, igaz pcm-ként. Ezért sem írja ki hogy éppen melyik HD formátumot kapja, de ez ne zavarjon mert minőségben nincs különbség. Az most mindegy hogy az Asus-t kötöd rá (ami tök felesleges), a 4870 akkor is csak PCM-et tud továbbítani.
-
bozont
veterán
válasz
Smokalot126 #3484 üzenetére
-
bozont
veterán
válasz
dudika10 #3453 üzenetére
Támogatja mindkettőt, de házimozihoz igazából mindegy, mert a legtöbb mai erősítő (és sok a régebbiek közül is) már mindkettőt tudja. Egyedül játékra nem jó ha digitális kimeneten használná valaki, mert se DDLive, se DTS Interactive nincs.
Ahogy nézem van lehetőség a xonar kártyákat összekötni a vga-val és így HDMi-n keresztül továbbküldeni a hangot. Ezt próbálta már valaki? Igazából csak a játékok miatt kell a hangkártya, hogy 5.1-ben szóljanak, amúgy tökéletesen elég lenne ha egy szem HDMI kábellel lenen az erősítőre kötve a gép, nem kellene az optikai.
Vagy ez nagy "gányolás" lenne? Romlana a hangminőség? -
bozont
veterán
Nem tűnik valami színvonalas tesztnek. Eleve a Dolby Headphone szerintem csak ront a hangképen, mintsem javítana (és bárkit kérdeztem eddig az ismerőseim mindenki ugyanezen a véleményen volt) és azt sem értem pontosan mit szerencsétlenkedtek a subwoofer vágási frekijével, egyszerűen csak ki kellett volna kapcsolni.
Nekem ugyan D1 van, de már a Genius 3600-as szettel is jelentősen jobban szólt az alaplapinál, a Sennheiser HD485 fejhallgatóval meg még inkább kijön a különbség.
Abban a tesztben amit schawo linkelt alaposabban kitesztelik, ráadásul több ember is részt vesz a vaktesztben. -
bozont
veterán
válasz
Integra #3402 üzenetére
Ebben az esetben a DS-t biztos nem ajánlanám, tapasztalatok szerint fejhallgató mellé nem jó választás. Viszont véleményem szerint egy D1 vagy DX már bőven megfelelne az igényeidnek, saját tapasztalatból mondom. És ezeken már olyan op-amp került a front csatornákhoz ami jól illik a fejhallgatókhoz is [link] (mondjuk ehhez nem értek annyira).
A D2 vagy STX már lehet túlzás lenne, bár a legjobb ugye az lenne, ha ki tudnád őket próbálni. -
bozont
veterán
válasz
Integra #3399 üzenetére
A kérdés az, hogy az erősítőd milyen minőségben tudja megszólaltatni a fejhallgatód, mert ha ott is jó minőségben akkor arra is kötheted. Ebben az esetben meg tényleg felesleges az STX, bőven elég egy DS vagy D1/DX is.
"...ha fejhallgatóval játszom, akkor van szükségem a térhangzásra."
Remélem itt nem az ilyen Virtual Dolby Surround és társaira gondoltál, mert szerintem borzalmasan belerondít a hangképbe. Én minden ilyesmit egyből kilövök. Anélkül is jól visszaadja nekem a D1 térérzetet. Mondjuk ez gondolom a fejhallgatótól is függ. Mindenesetre nemrég egy jó kis lanparty keretében jól vizsgázott a D1 + Sennheiser HD485 kombóm, CS-ben és CoD2-ben sokszor mentette me ga zéletem hogy időben meghallottam a hátam mögött a lépteket vagy puskaropogást. -
bozont
veterán
Nem vészes, csak attól függően mit hallgatsz váltogatni kell windowsban a digitális és analóg kimenet között (nekem egy házimozi erősítőre van rákötve optikai kábellel). Például a DD és DTS hangsávok (5.1 is) gond nélkül átmenne akkor ha digitális kimenet van beállítva. Viszont ilyenkor nem működik a DDlive, vagyis a játékok csak stereoban szólnak. Ha azt akarom hogy működjön az 5.1, akkor a windows hangbeállításoknál át kell állítani analóg hangkimenetre, így már képes többcsatornás hangot továbbítani a windows hangkezelője és szerencsére a Xonar drivere ezt utána felülbírálja és digitális kimeneten küldi ki a jelet.
Remélem érthető volt valamennyire, de azért röviden:DD és DTS hangsáv esetén:
digitális kimenet (windows) - digitális kimenet (xonar driver)játékok (és összes többi) esetén:
analóg kimenet (windows) - digitális kimenet + DDLive/DTS Interactive (xonar driver)"Összes többi" alatt a stereo hangsávval rendelkező filmekre és zenékre gondoltam, ha azt szeretnéd hogy az összes hangszórón megszólaljanak. Mondjuk, ez működhet az első esetben is, akkor a a vevőegység (erősítő, vagy a Logitech dekódoló egysége) támogat valami hasonló eljárást. Asszem a Logitech tudja a ProLogic II-t, így a Te eseteben mindkettő lehetőség él.
-
bozont
veterán
A lényegi különbség, hogy a D1 és DX a DDLive-ot támogatja, a DS meg a DTS Interactive technológiát. Ezek szükségesek ahhoz hogy a játékok 5.1-ben szóljanak digitális kimeneten (meg win7 esetén egy pici trükközés, ami a windows hibája mert digi kimeneten csak stereo jelet képes kiküldeni még szerencse hogy a Xonar drivere felül tudja ezt bírálni). Ehhez bőven elég a DS is, nem lesz jobb hangja a másik kettőnek. Így utólag én is azt venném, de mikor a D1-et vettem nem sokkal az után jelent meg a piacon a DS.
-
bozont
veterán
"...így játékok alatt is lehet a kártya által generált 5.1-es hangzás, ami ki tudja jobb-e, mint az erősítőd virtual 5.1-e,.."
Naná, hogy jobb mert úgy tényleg 5.1-ben szól a játék (már ami tud olyat), viszont ha az erősítővel keverteted fel, az nem lesz valódi 5.1 és hangminőség terén sem olyan sokkal jobb, vagy nincs is különbség ha belépőszintű rendszerről beszélünk. Az enyémen sem lehet semmi különbséget észrevenni, szóval tökéletes a DDLive játékra.
(#3181) hocsa
Bármelyik kimenet ugyanolyan jó a kettő közül, bár a hozzáértők szerint a koax annyival jobb hogy olcsóbban kapsz hozzá jó minőségű kábelt mint optikaihoz (lehet kapni olyan 3-4k Ft-os koax kábelt ami kb 10k-s optikainak felel meg).
-
bozont
veterán
Xonar D1 és Win7, de már ne ma Genius hangfalakat használom, még nem frissítettem a cuccokat az adatlapomnál. Igen digitális kimenetet használok, optikai kábellel van a gép az erősítőre kötve. Közben találtam egy kis infót a dologról, a windows control panelben nem digitális kimenetre kell állítani hanem ahogy eddig is volt analógra és ezután működik a DDLive (nem csak a játékoknál, de bármilyen stereo jelnél sem működött). Állítólag SPDIF-en keresztül csak 2 csatornás hangot kezel a windows. Viszont így meg a DTS és AC3 hangsávval rendelkező filmek nem adnak hangot, csak ha visszaállítom analógról digitális kimenetre, az asus control panelben meg tök mindegy mit állítok PCM és DDLive mellett sem megy.
Ezentúl nem csak az asus control centerben hanem a windowson belül is mindig állítgatnom kell hogy melyik kimenetet használom? -
bozont
veterán
Hogy kell rendesen beállítani a kártyát win7 alatt, hogy a játékok 5.1-ben szóljanak? Hiába állítom DDLive-ra, nem ér semmit. Windowsban a hangbeállításoknál is az asus spdif kimenet van kiválasztva. Pedig filmek allat már működik rendesen.
-
bozont
veterán
válasz
bluobluo #3029 üzenetére
Esetleg ha tudod probáld ki egy másik fejhallgatóval a kártyát, vagy akár azt hogy egy másik gépben mit produkál a kártya.
Nekem mondjuk egy D1 van, de a Sennheiser HD485 fejesemet nagyon szépen meghajtja és hangerő is van rendesen. Eddig 60% volt a max hangerő amire állítani kellett, de az is azért mert nagyon halk volt a forrás, általában 20-25% hangerőn használom, filmeknél 35% körül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Apple Magic Keyboard iPad Pro 11" (M4) Hu 2 év Alza jótállás
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest