Mindenkitől bocsi a hosszú HSZ-ért.
Na most leírom részletesen ami a fejemben jár. Mert, hogy burkoltan hazugnak hívtál ("szóval ez nem igaz"). Egy picit felbőszített.

Másold be szó szerint azt a szövegrészt ami engem cáfol légyszíves. Mert én itt is csak a VIRTUÁLIS térhangzásról találtam infót. Amit mondtam is, hogy külön kell kezelni a VALÓDI sok pont egyes kimenetektől. És egy szóval sem mondtam, hogy nem lehet jobb térhangod VIRTUÁLISSAL, mint sima sztereóval például COD-ban. Azt mondtam, hogy normál (nem "szoftveres") esetben ez ki van csukva a fizikai korlátok miatt (1 kábel vs. 3 kábel). És az eredeti HSZ-dben sem derül ki, hogy te most DH-val, vagy anélkül találtad jobbnak a hangokat sok pont egy mellett.
Ezt írtam amúgy:
Mivel neked is sztereó fülesed van, ezért KIZÁRT, hogy sok pont egyes beállítással jó legyen (maximum becsapja a füled). A tényállás nagyon egyszerű. A fejhallgatódon van egy darab jack, a sok pont egyes hangzáshoz csatornapáronként kell egy darab jack. Tehát 5.1-hez 3 darab, 7.1-hez 4 darabra lenne szükséged. Innentől egyértelmű, hogy egy jackel felesleges x.1-re állítanod bármit is. A virtuális térhangzás más, azt ne keverjük ide (Dolby Headphone és társai).
Itt leírtam, hogy sok pont egyre állíthatod HA virtuális cuccokkal dolgozol, de csak akkor. Direkt kiemeltem, hogy a DH és társai más. Erre belinkelsz egy olyan cikket cáfolásnak, amiben ő is pont ugyanezt írja le, mint én, csak más szavakkal. 
Nem hiába említi ő is a cikkben rögtön az adott bekezdés elején és végén is sok pont egyre váltásnál a Dolby Headphone-t, mert onnan (is/és/vagy a jack érzékelésből, nem feltétlenül kell például DH) tudja a kártya, hogy csak a füledet kell becsapnia, amit mint az alábbi ábra mutatja meg is tesz. Mondtam, hogy bekapcsolhatod a Dolby Headphone és társait, de én nem tettem, például zenénél ez minden csak nem jó, de nekem játékokban is néha "zavaros" volt a tér.
Az, hogy esetleg játékban, vagy a vezérlőben x.1-re állítod, attól még a kártya EGY jackre fogja küldeni a jelet, mivel fizikailag annyid van, ha nem igy tenne, akkor elvesznének bizonyos részei a hangoknak, tehát nem hallhatnál többet, hanem épp ellenkezőleg, kevesebbet kellene hallanod a játékban, de ez ugye nem így van, saját tapasztalatod szerint sem. 
szóval ez nem igaz, tapasztalom az ellenkezőjét
De igaz. Te csak azt tapasztalod, hogy működik a virtuális térhangzás füledet átverése, aminek senki nem állította az ellenkezőjét. De ez soha nem lesz valódi térhangzás. Amit linkeltem Virtual Barbershop hanganyagot is csak egy "egyszerű" sztereó felvétel, mégis elhitette a füleddel, hogy térhangzás (pedig ugye azt mondtad, hogy akkor nem volt beállítva a térhangzás), akkor hogy is van ez? Ettől még nem válik valódi többcsatornás felvétellé. Pusztán csak azt bizonyítja, hogy az emberi fül milyen könnyen megtéveszthető. DE ez a térhangzás emulált, elhiteti a füleddel, hogy térhang, közben meg nem az.
Egyszerűen 5.1-nél szükséged van 3x3(jobb, bal, közös) csatlakozási pontra, míg sztereónál csak 1x3 pontod van a csatlakozónál, innentől nem nehéz kiszámolni, hogy egy kábelen NEM LEHET annyi "valódi" hangcsatornád, mint egy igazi térhatású rendszernél (szigorúan analóg kimenetekről beszélek). Mindössze annyi történik, hogy a Virtual Barbershop-hoz hasonló trükkökkel (csak szoftveressel), ő sok pont egyes jelből "kikeveri" azt a jelet, amivel átveri a füled, de ez nem lesz pontos, sok játékban tapasztaltam Dolby Headphone-al, hogy nem onnan jött a hang ahonnan kellett volna neki, mert rosszul tippelte meg a program (Dark Messiah-ban rengeteg ilyen van a vízeséses résznél például, de BF3-ban is amikor sok jármű megy körülötted). 
Amúgy csak két gondolat, amit kiemelnék a cikk "szakmaiságával" kapcsolatban. Ha már ezt hoztad fel példának:
A hangkártya első meglepetése az, hogy meglehetősen hangos. Ez érthető, hiszen erre van a fejhallgató erősítő
Ez szakmailag gyenge, nagyon sarkos, nem csak erre van, de mindegy... Itt még azért olvastam tovább...
Egy különálló erősítő drága mulatság, a nagy hangerőhöz és mélyhang kiemeléséhez viszont kell a teljesítmény
Innentől már nem is nagyon olvastam tovább a cikket. Nem a mélyhang kiemeléséhez kell az erősítő, hanem ahhoz, hogy az amúgy is ott szükséges valódi mély mennyiséget meg tudja egyáltalán szólaltatni a kártya, egy adott, komolyabb hajtást igénylő fülessel, ami persze hangerőben is jelentkezik természetesen. Fentebb is említi a mély kiemelést, amikor amúgy is egy "gamer", kiemelős fülessel tesztelt!!! Egy jó hangkártya és egy jó fülessel máris az EQ-t birizgálja.... Hagyjuk....
Aktív játékos vagyok magam is, és mindenféle térkütyü nélkül is tökéletes térhangzásom van jelenleg is, egy Superlux HD660-al. Pedig nincs Dolby Headphone-om, meg semmilyen más olyan programom ami belenyúl a hangsávba. 
Ettől még TE hallhatod jobbnak, ez egyéni preferencia. De látni kell, hogy ekkor nem feltétlenül a valódi irányokból hallod a hangokat, hanem ahova a program gondolja. És ebben van a nagy különbség. Amúgy meg hallgass meg egy komolyabb rendszert és rájössz, hogy mennyire felesleges a DH és az összes többi ilyen nyavaja.
De mindenki azt használ amit akar. Ha például neked így jobb 
És fenn csak hülyéskedtem, mert nem haragszom természetesen. Gondolom látod a sok arcocskát. 
[ Szerkesztve ]